Inlägg

Inlägg som Djhg2000 har skrivit i forumet
Skrivet av H_Bozz:

Alla vill väl ha maxad skärm på det de bär med sig i fickan så det är väl förståligt att alla mobiler ser likadana ut.

Ja fast nej. Väldigt många tror att de vill ha maxad skärm, inklusive jag för några månader sedan, men nu när jag bytte till en PinePhone måste jag säga att jag egentligen inte bryr mig om att ha så stor skäm som möjligt. Det är faktiskt lite skönt att ha kanter kvar och lite marginal så man inte är orolig för glaskross när man är lite oförsiktig med telefonen.

Det må vara en liten innovation men att ha små strömbrytare under batteriluckan (ja, den har utbytbart batteri! ) för kamerorna och så är trevligt att ha. Det finns också expansionspinnar med en öppen standard så att vem som helst kan göra tillbehör till den. Det finns till och med ett tangentbord till den under utveckling i prototypstadiet, och de har en väldigt öppen process med att bestämma designen.

Sedan är det ju extremt skönt med lite omväxling från Android men det är ju egentligen inte en egenskap av hårdvaran.

Är det bara jag eller har nya Androidlurar blivit väldigt fula? Samma gamla design med ett hål i skärmen och ergonomi som ett spikförband. Finns det ingen kreativitet kvar?

Saknar gamla lurarna när det var vilda västern med jättehakor, trackballs, tangentbord, jumbobatterier från tredje part, kameraknappar, stereohögtalare och inbyggda joysticks. Vad hände med alla dessa fritänkande ingenjörer?

Skrivet av SAFA:

Det borde gå att ordna med CCX klockning, klocka ned ena klustret så lär det dra mindre ström. Kanske inte ger den skillnad i strömförbrukning man önskar men borde ändå kunna ge rätt stor skillnad. Dock lär varken windows eller linux vara med på det i dagsläget så man lär bli tvungen låsa sin applikation till rätt kluster vid start.

Nån som har provat?

Linux har väl redan stöd för asymmetrisk SMP?

Hur blir det med N-versionerna av Windows? Kommer de bli påtvingade denna uppdatering också?

Skrivet av Sveklockarn:

Jag är väl medveten om mitt ordval och de associationer som väcks av det. Den benämningen är den enda lämpliga jag kan komma på för att understryka allvaret, även om man uppenbarligen kan relativisera detta fall med att "det bara var några dokument". Anonymitet på internet går inte att försvara om den innebär att det är omöjligt att lagföra grova brottslingar.

Ordning måste råda.

Då är det kanske dags att berika ordförrådet. Terrorism har en väldigt specifik betydelse som inte är applicerbar här.

Skrivet av anon52343:

Om de lyckas sälja in nya flashiga tekniker till lyssnarna så är jag på, om vi artister får fler premium-lyssnare på betalplattformar.

Som jag sagt förut är det dock bara monoljud som existerar. Allting annat sker inne i huvudet. Det är bara frekvenser, ingenting annat. Folk som säger "tekniken går framåt" gissningsvis samma personer som hypade The Hobbit för 48fps. Vilken grej asså!

Sen kan vi ju sätta ut 100 st högtalare och ha hundrakanalsljud och kalla det för "Ultimate Sound Experience"... nej, jag är inte bitter. Köp. Man kan sälja vad som helst om man förpackar skiten väl.

"Riktig" improvement i ljud skulle kräva att folk hör högre frekvenser, men de flesta hör ju inte skillnad på högkvalitetsljud och 16-bit 44khz (misären som ALLA streamingtjänster använder och är den förlegade kvarlevan från CD-tiden). Men, åter igen, folk hör ingen skillnad.

Det är naturen som sätter stopp i form av våra sinnen. Precis som 8K nästan alltid är uppskalat från 4K, det är helt meningslöst att ha ett svindyrt 8K workflow när folk inte ser skillnad ändå.

Det stämmer inte att bara monoljud existerar. Det är en översimplifierad modell som bara innehåller punktkällor och en ljudupptagning (mikrofon eller öra). I verkligheten har vi två öron och kan därför skilja på höger och vänster. Det gör att vi kan lokalisera ljudkällor relativt höger och vänster utan att behöva vida på huvudet.

Formen på örat gör att vi approximativt kan lokalisera ljud mellan framför och bakåt samt mellan ovan och under genom att analysera frekvenser och ekon. Hälften av det är fysiska interferenser mellan ljudvågor skapade i örat och hälften krux i hjärnan.

Vidare finns det andra former av ljudkällor än punktkällor. Om du till exempel slår med handen på en bakplåt kommer du att höra frekvenser med en våglängd som är betydligt kortare än bakplåten, alltså kan ljudkällan inte approximeras till en unik punkt framför dig. Övertonerna över storleksordningen 1 kHz kommer dessutom att interagera mycket med den styva bakplåtsramen för att skapa sitt eget interferensmönster av bukar och noder på plåten innan de klingar av. Att i detta fall kalla ljudkällan för att vara i "mono" är ett grovt matematisk och principiellt fel.

Som om det inte räckte hör du även punktkällor i mer än mono. Om du har några reflektioner alls är det extremt osannolikt att du hör alla reflektioner samtidigt och perfekt symmetriskt. Det är i teorin möjligt, precis som man i teorin kan balansera en bil på en stor kon så länge masscentrum är rakt ovanför spetsen, men i praktiken kommer du så gott som alltid uppfatta en liten skillnad mellan höger och vänster. Hjärnan må försumma små skillnader om du inte aktivt lyssnar efter dem men de finns där och går lätt att visa med ett mikrofonpar.

Så nej, det är inte bara monoljud som existerar.

Så eftersom man inte kan traska till Amazon på lunchen för att slippa frakten (både i tid och pengar) fortsätter jag med Webbis och Inet. Dessutom trevligt med miljöbyte som är mentalt kopplat till ny häftig hårdvara.

De som bara näthandlar vet inte vad de missar.

Skrivet av rytterstedt:

Har själv ett par Audio Technica ATH-M50X och Focusrite Scarlett Solo (dock 2nd gen). Skulle gärna ta en guide eller något för hur man gör kabelmodden till sina hörlurar.

Den knepiga biten är att få tag i rätt kontaktdon. 4-pin 2,5mm för kortmontage är inte det lättaste att hitta, jag behövde köpa ett 5-pack från Kina genom AliExpress. Nu när Farnell har öppnat sin exportsida för privatkunder kan det gå att hitta något där.

Efter det är nästa steg att montera nya kontaktdonet väldigt stadigt (jag använde en filad plastbit så att det blev presspassning i hålrummet) mäta fram vilken ledare som går vart på interna kretskortet i M50x och löda om dem till nya kontaktdonet. Kan nog få fram en bild på det om jag gör en riktig guide.

Det fina med att den är kopplad som Sennheiser HD 5x9-serien är att originalkabeln fortsätter att fungera som vanligt. Originalkabeln kortsluter de två negativa anslutningarna till en gemensam jord rent mekaniskt och lurarna återgår till att vara single ended. Med Sennheiser-kabeln ansluts de två negativa anslutningarna till var sin ledare ut i kabeln och lurarna ansluts därför istället balanserat.

Den stora saken här är att du behöver en balanserad förstärkare samt balanserad kabel till Sennheiser HD 5x9-serien också. En Scarlett räcker långt som DAC till extern förstärkare men har i sig inte någon förstärkt balanserad utgång, den har single ended för hörlurar på framsidan och balanserade preouts på baksidan. Jag valde en Loxjie P20 men den passar ju inte för alla och behöver nya rör för att låta riktigt bra.

Skrivet av Mullvaden83:

Som många andra säger så gillar jag verkligen inte den gigantiska reklam bannern under header raderna.
Är reklamen så i release blire o sätta på Adblock på Swec. (jag har de avaktiverat på Swec just nu.)

Och generellt gillar jag den gamla designen bättre. Ganska mycket som ni gjort åt helvette. =/ Väldigt missnöjd.

Får tyvärr hålla med, det blev lite för modernt utseende.

Flytande header som följer med överallt, ingen separator mellan knapparna så man måste sikta på texten för att vara säker på vilken man klickar på, ingen konstant synlig sökruta i ett annars tomt fält bredvid loggan och man behöver hovra med muspekaren för att nå vissa sidor.

Kanske är det jag som är gammalmodig men jag tycker också att varje pixel spelar roll; gör inte elementen större än de behöver vara. Jag vill inte behöva zoom på en ytterligare sida.

Den har potential, till exempel är inte halva menyn över loggan och andra halvan under längre, men jag tycker det är en lång bit kvar.

Skrivet av NcLr:

@Djhg2000: stort tack för det superbt utförliga svaret! Ska kolla lite review även om han hatar M50.. 😂
Faktum är att jag funderat på att byta till ett par BeyerDynamics 770pro 80 Ohms varianten så småningom. Tycker doch M50 är bra allroundlurar för priset.

Från vad jag har hört är varianten med 80 Ohm gjord som en kompromiss för portabla enheter så det kan vara värt att kika på 250 Ohm istället. 250 Ohm kräver ny förstärkare men eftersom du redan funderar på en är det värt att tänka på.

Nästan alla av de du redan överväger ska klara 250 Ohm utan problem (på pappret). Topping DX3 Pro (upp till 300 Ohm?), AudioEngine D1 (upp till 600 Ohm), SMSL Audio M3 (upp till 300 Ohm) och iFi Audio Zen DAC (upp till 600 Ohm) har allihop specifikationer som säger att 250 Ohm ska fungera.

Om det fungerar bra får du läsa dig till i recensioner men på pappret ska 250 Ohm fungera.

Skrivet av Kattus:

Grejen är väl att detta agg var något jag fick på garanti, hade ett AX850 som efter 7.6 år satte eld på mitt förra moderkort, hade 8 års garanti och det var 3 år sen nu och nya agget gick på gamla garantin. Med andra ord, ingen garanti på denna

Och ja, jag skulle väl egentligen grejjat med multimetern, men jag kände mig inte riktigt till mods att peta i ett agg som beter sig illa, speciellt då jag inte riktigt kan sånt där.

Aj då, det var ju ingen vidare situation. Bådar inte gott för AX-serien heller som jag har haft ganska gott intryck av tidigare.

Det kan vara värt ett försök att kontakta Corsair ändå, i värsta fall har du fortfarande ett trasigt nätagg.

Dålig PSU måste vara det jobbigaste felet som kan uppstå; felen kan variera mellan allt från att datorn gör något konstigt ibland under speciella omständigheter (reglering av någon spänning utanför spec), till plötslig evakuering av mycket magisk rök (ihopsmält transformator). Jag har nog sett många av felen med egna ögon också, vilket är varför jag aldrig sparar på PSU längre och multimetern är bland det första man drar fram när något inte beter sig som det ska.

Nu är ju Corsair AX860 knappast ett budgetnätagg så jag skulle nog höra av mig till Corsair, särskilt när det lär vara ett relativt nytt bygge (Ryzen 1600X får mig att chansa på ett par år?) och nätagget ändå har 7 års tillverkargaranti.

Skönt att det fanns något som klarade sig ändå, en Vega 56 är ju inte precis gratis.

Skrivet av -=fredrik=-:

Med t.ex. Unraid behöver du inte ens ett grafikkort till servern, utan du kan skicka vidare alla dina grafikkort i burken till var sitt VM.
Jag kör två grafikkort i min ena dator, med en Ryzen 7 1700, vilken alltså saknar inbyggd grafik. Jag skickar vidare både det primära och sekundära grafikkortet till två olika vm, funkar hur bra som helst.
Men det kan ju vara lite smidigt att ha ett inbyggd grafikkort för administrering.

Jodå det fungerar som lösning, men det är inte lika smidigt som att köra ett riktigt Linux-system i botten och dynamiskt välja var grafikkortet ska användas (DRI PRIME för att använda i Linux, VGA Passthrough för virtuell maskin).

Skrivet av NcLr:

Ledsen att tagga er alla...
Efter en hel del läsning och fundering har jag kommit fram till följande alternativ som jag gärna vill ha era åsikter om. Jag har landat i att jag kanske behöver gå något högre i pris än jag initialt tänkt men, men....
1. Topping DX3 Pro
2. AudioEngine D1
3. SMSL Audio M3
4. iFi Audio Zen DAC
Eller det riktiga budgetalternativet:
5. FiiO E10K

Låt mig höra er dom!

Nu har jag ju ingen direkt erfarenhet med någon av dem, men jag tror att "Z Reviews" på YouTube har kikat på de flesta om du vill ha den brutala (oftast) sanningen om hur varje av dem låter.

Jag läste igenom specifikationerna lite snabbt och har några kommentarer;

Topping DX3 Pro
Inbyggd radiokommunikation skulle vara en varningsflagga för mig. Radiosändare är av natur väldigt störande i och med att de både har som primära uppgift att generera elektromagnetiska störningar i luften och för att de typiskt har väldigt ojämn last på strömförsörjningen. Ser häftigt ut på pappret dock och det går att göra det rätt, det ställer bara högre krav på designen.

Har "2*AK4493" vilket jag skulle gissa på betyder separat dekoder för hörlurar och utgångarna på baksidan eftersom det är en tvåkanalsdekoder (stöd för både PCM16/20/24/32 och DSD64/128/256/512) med balanserade utgångar. Nästan lite synd att de inte drog balanserat ut på baksidan men RCA är det väl större efterfrågan på.

AKM AK4118 är en SPDIF till I2S-dekoder och agerar sannolikt bara som brygga mellan digitala ingångarna och DAC. Framgår inte vilken förstärkarkrets som används. Utgångsimpedans bara listad som "<10 Ohm" vilken kan vara lite högt för lurar på 32 Ohm.

AudioEngine D1
Kör AKM AK4396 som DAC (PCM16/20/24 och DSD, blir inte klok på vilka DSD-hastigheter den klarar från databladet men kanske 512 och 768?) och TI OPA2134 som hörlursförstärkare. TI kallar dem för "High Performance Audio Operational Amplifiers" och TI är ju knappast nybörjare på OpAmps, de är säkert bra om de används rätt.

2 Ohm utgångsimpedans och de rekommenderar lurar på 10-600 Ohm. Tumregeln jag har hört är minst en faktor ca 8 lägre på utgången än på lurarna men det är knappast en hård regel och även det skulle betyda minst 16 Ohm för lurarna.

Ska enligt specifikationerna ha tvåstegs spänningsreglering efter USB-ingången, vad det betyder egentligen är svårt att uttyda men förhoppningsvis är sista steget en linjärregulator. Med de effekter vi pratar om duger den haltande verkningsgraden gott och väl när man får så ren matning i utbyte.

SMSL Audio M3
Använder Cirrus Logic CS4398 som DAC (PCM16/18/20/24 eller DSD med från databladet svårtolkad hastighet). Okänd förstärkardesign som påstås passa lurar upp till 300 Ohm utan att nämna något om en undre gräns.

Påstås ha galvaniskt isolerad matning vilket är en fördel om den är rätt designad. Har matning i ett separat kontaktdon, också det är ett plus om det är rätt gjort.

Svårt att säga mer om denna då jag inte verkar kunna komma åt produktsidan just nu.

iFi Audio Zen DAC
Har C0G-kondensatorer vilket betyder att det är kondensatorer som är extremt bra på att hantera temperaturvariationer. Det innebär bland annat att de inte varierar i kapacitans över hela sin arbetstemperatur, de åldras betydligt mindre och de har väldigt lite piezoelektrisk påverkan (effektivt att de blir mikrofoner medan de utsätts för termisk expansion). De är helt klart rätt val för ljudkretsar, men de flesta brukar inte skylta med det eftersom det egentligen är det enda rätta sättet att bygga med ytmonterade kondensatorer. Med det sagt har jag byggt analoga kretsar med X7R bara för att testa hur de låter och de fungerade ändå tillräckligt bra på ett nybyggt och svalt kort, så det är ju ingen katastrof ändå. Summa summarum är det ändå bra att de har gjort rätt.

Det framgår inte tydligt från specifikationerna vilken DAC den bygger på och egentligen inte vilken förstärkare heller (med automatisk justering av gain efter impedans (<1 Ohm på utgången)), annat än att Burr-Brown är inblandad. Det implicerar i sin tur att det är en eller flera TI-krets(ar) det bygger på eftersom de äger varumärket Burr-Brown. Inte heller framgår det vilket bitdjup den klarar med PCM utöver 24 bitar eller vilka DSD-standarder utöver DSD256. Från produktinformationen kan man utläsa att den i alla fall har USB-interface från XMOS och spänningsreglering från TI.

Sedan till den riktiga godbiten; den kan köra i balanserat läge ut, och dessutom genom min personliga favorit Pentaconn. Det är värt att tänka på om du har tänkt byta till något som klarar balanserad matning, till exempel Sennheiser HD 500-serien (som av någon anledning är internt kopplade för balanserat men inte inkluderar kabel för det) eller om du moddar fram balanserade lurar.

Detta verkar vara det mest seriöst designade ljudkortet såhär långt, även om de är lite hemlighetsfulla.

FiiO E10K
I vanlig ordning flaggar FiiO med vilka chip de använder. TI PCM5102 (antar att de syftar på PCM5102A eftersom PCM5102 är EOL) som DAC (PCM16/24/32, inget stöd för DSD). TI LMH6643 som OpAmp i förstärkarkretsen. Rekommenderad impedans 16-150 Ohm på lurarna, <1.04 Ohm impedans på utgången.

FiiO slösar inga ord på varför deras design är bättre utan låter artikelnummer och kunder tala för sig själva. De skyltar försiktigt med att ha en potentiometer från ALPS men utan att veta hur den är kopplad säger det inte mycket. På min Q1 MKII var de tydliga med att potentiometern avläses av en ADC och volymjusteringen görs digitalt med gain på förstärkaren. En fiffig lösning för att undvika obalans och skrapande men det framgår inte om E10K använder samma lösning. Något att leta vidare på om du är intresserad.

Sammanfattning
Om du bara vill shoppa från produktspecifikationer är det nog iFi Audio Zen (som jag vägrar kalla enbart DAC) som ger bäst ljudkvalité. De visar åtminstone grundläggande kunskaper i design av analoga ljudkretsar och ger dig dessutom en tydlig uppgraderingsväg för nya lurar om du vill köra balanserat (kan tillägga att om du använder Dolby Atmos for Headphones är det värt jobbet).

Trots allt ovan skulle jag rekommendera att du kollar på recensioner, och mer än en. Z Reviews är alltid en bra början då han är ganska utförlig i sina tester men det han testar är påtagligt subjektiva saker. Fördelen med det är att han inte bryr sig så mycket om vad det står på pappret utan bryr sig istället om hur det faktiskt låter. Värt att nämna är också att han hatar ATH-M50(x) över att de bara passar i en studio där man vill ha platt respons och tråkigt ljud (håller inte med honom med avseende på användningsområde, men han har en poäng i att de har mer analytisk än rolig respons).

Men nu är inlägget redan för långt för att bara ha läst igenom specifikationerna "lite snabbt" så jag avslutar med att du får återkomma med frågor.

Skrivet av medbor:

Skulle gärna se ett spel med dessa klockade och med dedikerat grafikkort. Men de skulle väl kannabalisera renoir för mycket för att kunna släppas nu. (Skulle troligen prestera bättre än XT i spel till exempel)

Historiskt har Ryzen med inbyggd grafik haft PCIe x8 för dedikerat grafikkort med inbyggda grafiken på, nytt för denna generation är dock PCIe 4.0 så det vore väldigt intressant att se vad man får med både inbyggd och dedikerad grafik påslagen samtidigt.

För de som undrar vad poängen skulle vara; sök på, "VGA Passthrough", "VFIO" och "IOMMU". Med min 2400G och en RX 580 var det redan fantastiskt så om kombon 4600G och RX 5500 fungerar lika bra som man kan tro kommer AMD få lite mer pengar när dessa släpps utanför OEM.

Skrivet av Yoshman:

1 Låt oss bara kalla det för vad det är, iGPU samt dGPU för integrerad GPU och diskret GPU), APU är faktiskt lite skämskudde då "A" i APU stör för "accelerated" och det är en punkt där AMD rätt ordentligt fallerar just nu då deras APUer inte stödjer AMDs officiella GPGPU API, HIP.

Har för mig att resonemanget bakom att kalla dem APU var för att CPU och GPU kunde arbeta på samma minne, och därmed att du kunde "accelerera" dina applikationer med GPUn utan att behöva kopiera mellan minnen först.

AMD var ju väldigt tidiga med att arbeta på HSA, tyvärr kunde dock inte första generationerna APU faktiska köra någon implementation av HSA vad jag minns (Wikipedia antyder att det saknades IOMMUv2 för integrerade GPUn).

Sedan har ju Intel fortfarande inte ens IOMMU/VT-d på alla CPUer med inbyggd grafik så det tar nog ett tag innan riktig HSA kommer till Intel. Totalt sidospår men jag tycker idén bakom HSA är riktigt häftig så det är AMD som gäller för mig.

Skrivet av Noob I am:

Finns tre produkter som skulle fungera utmärkt till dig.
AudioQuest Dragonfly Black 1100kr
Apple USB-C till 3,5mm
Fiio E10K 1129kr

Jag kan starkt rekommendera apples dac/amp usb c till 3,5mm . För priset är den oslagbar.

Märkte inte det första gången jag läste inlägget men 95 SEK låter lite för billigt för att vara mer än en kabel från Apple?

Skrivet av mrqaffe:

Lite O.T. men jo det går att skilja rör och halvledarförstärkare med mätningar.
Det brukar gå att se ganska tydligt om det är rör eller transistorer i förstärkare men frekvensgången är inte rätt mätning för det men mät hur dist och övertoner ser ut vid/nära klippning så är det ofta uppenbart vad som är vad. Rör ger dominerande jämna övertoner och trissor udda så rör "låter behagligare" när de drivs i klipp och det ju också otroligt mycket lättare att driva de flesta rörsteg i klipp för att de är så effektsvaga, lyssnar man på stora rörsteg låter de väldigt lika transistorsteg just för att de oftast inte behöver drivas är i närheten av att klippa.

Jag har lyssnat på Audio research referensmodeller och de låter inte sörskilt "rörigt" utan bara rent och kraftfullt för att det är stora förstärkare som för det mesta helt enkelt inte behöver drivas i närheten av sin klippgräns oavsett vad man har för högtalare anslutna.
Jag vet dock inte om jag håller med om att rör är bättre i texten vid bilden för det bästa är att inte riskera klipp men den visar på skillnaden i karaktär som går att märta för att skilja vad som är vad.
http://milbert.com/Files/articles/Distortion-TubesTransistors2.jpg
Du har en liten poäng i att frekvensgången kan skilja men det beror oftast inte på rören utan på utgångstransformatorn men det finns även transistorsteg med utgångstrafo även om det är ovanligare och i princip inte existerar på det medelsvensson använder. men McIntosh Autoformer är väl den mest välkända användningen av utgångstrafos på trissesteg i hifivärlden

What is the McIntosh output Autoformer™?
The McIntosh Output Autoformer is a special transformer that is designed and manufactured in-house by McIntosh. This allows any speaker type to be used with a McIntosh amplifier and have all of the power that the amp is designed to deliver. All other amplifier designs will not have even power with differing speaker designs. McIntosh amplifiers with the output Autoformer™ will deliver ‘All the Power You Pay For’ regardless of speaker type chosen.

https://www.mcintoshlabs.com/support/faq

Jo det kanske inte var det bästa valet av exempel men riktigt bra förklarat!

Kanske kan rädda exemplet med att både hård och mjuk klippning representeras i specifikationer med en endimensionell siffra (%THD eller liknande), något jag tycker blir något missvisande med rör när distorsionen låter så annorlunda.

Skrivet av dumbo:

Om något mäter lika men låter annorlunda har man antingen mätt fel sak, gjort någon form av mätfel eller mätt med för dålig noggranhet.

Och visst kan man lyssna utan att göra blindtest och även vara nöjd. Det finns ju de som kan försvara sitt köpa av nätkablar som kostar som en småbil. Däremot kanske inte man kommer hem med det som man egentligen tyckte LÄT bäst, för att man även "lyssnade" med ögonen eller sitt undermedvetna.

Vill bara tillägga att det är ju inte allt som går lätt att visa i mätningar heller, ta till exempel rör mot transistor. Även med identiska kurvor på frekvensresponsen låter de definitivt annorlunda. Man kan komma långt med mätningar men ibland finns det inget bra substitut för att faktiskt lyssna på ljudet.

Mina ATH-M50x tyckte jag behövde ganska extensiva modifikationer och lite dyrare kombination av DAC och förstärkare för att ge ett markant lyft över standardutförande med relativt normalt USB-ljudkort i medelklassen. Skulle jag göra om min resa av modifikationer skulle jag nog åter igen börja med en extern förstärkare.

Men det beror ju på vad du vill ändra på; är det lite för klent tryck i basen kan det vara en extern förstärkare som du vill leka med, är det mer detaljer är det nog en ny DAC och förstärkare eller externt ljudkort. Begränsande faktorn kommer ändå att vara hörlurarna så du bör nog inte lägga några jättepengar på det men å andra sidan finns det klart sämre lurar att experimentera med.

Här är hur långt jag kom innan jag tyckte det var dags att njuta av vad jag har innan jag letar nya svarta hål att slänga pengar i:

ATH-M50x:

  • Modifierad med 4-polig 2,5mm kopplad som på Sennheiser HD 518/558/598 för att ha höger och vänster på separata ledarpar (brukar kallas "balanserat") med specialkabel samtidigt som originalkabeln fortsätter fungera som vanligt

  • Kuddar från Shure, modell HPAEC840

  • Kabel med Pentaconn till 2,5mm (designad för Sennheiser HD 598, kompatibel låsning i kontaktdonet)

"DAC" och förstärkare:

  • Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen, egentligen ett komplett ljudkort men används som DAC med balanserade utgångarna på baksidan

  • Loxjie P20 med hemmabyggd adapter för 4-pol XLR till Pentaconn

  • Ericssons 5670-rör hittade på eBay

Dyraste delarna var väl ljudkortet och förstärkaren, det finns gott om konkurrenter som påstås sopa mattan med dem men i respektive prisklass får man väldigt mycket för pengarna. Kombinerat med lite rolig EQ får jag ljud som jag personligen tycker låter väldigt bra. Den "balanserade" kopplingen av lurarna gav en del extra respons på låga frekvenser och stereoseparationen är nästan skrämmande.

Rören var mest för att det var vad billigaste helt balanserade förstärkaren hade. Efter att ha lyssnat på både rör och transistor skulle jag inte säga att den ena generellt låter bättre än den andra, men rören låter "mjukare". Värt att prova men du avgör själv om det är värt pengarna.

Som sagt kommer ju lurarna vara den begränsande faktorn så släng inte för mycket pengar på övriga komponenter om du inte planerar att byta ut lurarna också.