Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn
Skrivet av mahava:

Om du tjänar över brytpunkten för statlig skatt så är det förmånligt , det bygger dock delvis på ett antagande att skatterna är kvar i samma system, enkelt blir det så att istället för betala ca 52% skatt nu så betalar du ca 32 procent när du sen tar ut din pension (mindre sanolikt att du får pension över brytpunkt) och undertiden så kan dessa oskattade pengar växa till sig, avdrag på 35% trumfar inte du betalat 52% vid uttag + den högre summan som får gotta till sig,

Tjänar du under brytpunkten lönar det sig dock inte och du kan tom förlora på det

OBS Förenklat

Iskras inlägg handlade om att om den som helt saknar pensionsrätt i anställning får dra av eget pensionssparande från skatten (den man betalar nu, 52%) och i det sammanhanget var frågan varför det är mer fördelaktigt att arbetsgivaren pensionssparar åt dig än att du själv gör det. De 35% är en begränsning på maxbeloppet du får dra av, i detta fall 35000 per månad, inte 35% av skatten. Det borde gå på ett ut vem det än är som gör inbetalningarna.

Av Ingetledigtnamn

Vigil S2. Brittisk kriminalserie i militärmiljö. S2 har tappat lite jämfört med S1, men den förtjänar väl 7.5/10.

Dock skall du inte se den om du blir frustrerad när huvudpersonerna ger sig ut ensamma för att jaga/träffa misstänkta mördare utan backup. Men skall man skapa lite spänning i en TV-serie så gör ofta rollfigurerna direkt korkade saker. Inget som är unikt för Vigil.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Lodisen:

Fast de tog en lite för humoristisk approach enligt mig och jag hoppas att de gör den mörkare i kommande säsonger och blir mer trogna spelet. Finns inte en chans att man kan springa genom en öken lite sådär lätt utan att bli attackerad 30 gånger i Fallout.

Det var samma gnäll på Last of Us, alldeles för få zombies per kilometer... Men man får ta lite hänsyn till vad som gör sig bra i TV. I spelet handlar det om att spelaren skall känna spänning när hen går från A till B, men det gör sig inte lika bra på TV. Hur skulle det se ut om hela avsnitt 4 handlade om en wasteland-promenad där Lucy blev attackerad 30 gånger? Tror till och med du skulle tycka att det blev lite tjatigt. Man får nöja sig med ett par väl valda fighter och däremellan handlar det om att driva storyn vidare och inte tråka ut tittarna.

Av Ingetledigtnamn

Fallout. Kan bara instämma i hyllningskören. 8/10

Av Ingetledigtnamn

Är det oroväckande att man tar 10/10 här? Tillbringar jag för mycket tid flyende den tråkiga värld vi lever i?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Ikariwarrior:

Absolut, men det är ju inte händelserna i sig, utan att systemet hela tiden är ingång. Ingen expert på vad en USB hårddisk drar men gissningsvis, obetydligt.

Nu har jag ingen aning om vad en Tesla gör i sentry-mode, men designade jag en övervakningskamera som gick på batteri skulle jag ta ett sample med jämna tidsmellanrum, kanske en gång i sekunden, och om diffen mellan denna och den föregående bilden är tillräckligt stor så drar man igång kameran på riktigt. Det finns ingen anledning att ha "allt" igång om det inte händer något.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av glemmy:

Den förbrukningen låter helt klart bättre och helt rimlig, det är ca hälften till en fjärdedel av vad artikeln uppger.
Tyckte det verkade sjukt att en fjärdedel av batteriet laddas ur om bilen står i 3 dagar, givet 75 kWh kapacitet och 200kWh månatlig förbrukning.

Det skulle kunna tänkas bero på var man står parkerad. Står bilen i en ficka i ett P-garage någonstans lär det vara betydligt färre intressanta händelser att spela in än om den råkar vara parkerad på en livligt trafikerad stadsgata med massor med gångtrafikanter.

Av Ingetledigtnamn

3 body problem. Jag brukar försöka koppla bort boken serien/filmen är baserad på så jag kan låta bli att haka upp mig på att de flyttat det mesta till England och "dummat ner" saker, som @killawife skrev. Serien fångade mig och jag ville se nästa avsnitt med en gång. När sista avsnittet slutade kändes det snopet: "Men, men, de kan ju inte sluta här och nu! När kommer fortsättningen?" och det måste väl vara ett gott betyg? 8/10.

Av Ingetledigtnamn

2070 Super, inköpt för att kunna spela RDR2.

Av Ingetledigtnamn

American Fiction, Amazon Prime. Sevärd, men den handlar om en författare, så förvänta er ingen action. 7.5/10.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Hembrygd:

De äldre serierna ansågs vara inkluderande på sin tid och karaktärerna är så pass välskrivna och spelade att man kan njuta av underhållningen istället för att som i dagens serier kastas ut ur inlevelsen hela tiden.

Har du sett Voyager? Det är en kvinna som är kapten. Tyvärr är hon en av få bra karaktärer i serien så det är inte en favorit. Men den har rätt anda och är därför mycket bättre än de två nya serierna i min mening.

Japp, jag har sett Voyager. Det är Janeways serie, utan tvekan. Även Seven spelar en högst central roll. Om du kan köpa detta är det inte starka kvinnor i huvudroller som är problematiska

De äldre serierna är, precis som moderna serier, barn av sin tid och formades av de samtida normerna. Till och med TOS, som du exkluderade i din lista, var progressiv och inkluderande (Uhura, Chekov och Sulu) och tänjde verkligen gränserna när Kirk och Uhura bröt rasbarriären med en kyss. Men gränserna för vad som ses som progressivt/jämställt flyttas med tiden. Tittar vi på Discovery och New Worlds så ligger de ganska nära 50/50 på män/kvinnor och hudfärg. Jag säger inte att det måste vara 50/50, men det som produceras i dagsläget ligger inte sällan i den häraden. Om din woke-detektor har jämställdhetströsklarna inställda på 90-talsnivåer, ja, då finns det nog mycket att haka upp sig på i moderna produktioner.

Filmatiseringen kommer aldrig stämma med den inre bild som du skapade när du läste boken. Huvudpersonen har fel hårfärg, pratar med fel dialekt, kör fel bil. Listan är oändlig... Att casta Tom Cruise som Jack Reacher, WTF? Han är ju 170 cm! Herre gud, hur tänkte de? När man väl kommit över den första förskäckelsen är det bara att köpa att denna film skildrar ett alternativt universum där Reacher är betydligt kortare än vad jag förväntade mig och sedan se resten av filmen utan att uppröras över att de har en dvärg som försöker fylla Reachers skor. I Rings of Power-fallet var somliga alver färgade, svälg det och gå vidare. Att den serien sög berodde ju inte på en diversifierad rollbesättning utan på avsaknanden av ordentligt manus.

Skrivet av Hembrygd:

Jag skulle påstå att följa originalet (från en klassisk bra berättelse) är motsatsen till kvotering för då behövs ingen särbehandling.

Missade du min poäng med flit? Jag fick intrycket av ditt inlägg att kvotering var av ondo och att det gjorde moderna filmer och serier dåliga. "Hade Sagan Om Ringen trilogin spelats in idag vet man ungefär hur det hade blivit." Jag drog slutsatsen att inkvoterade skådespelare var sämre för att de valdes efter yttre attribut snarare än skådespelartalang. Om vi tar en film om en SS-bataljon under andra världskriget och skall vara histore/lore-trogna, då vore det inte trovärdigt att ha färgade skådespelare eller asiater. Det ställer andra krav på skådespelarna. De skall passa in i rollen som blond, blåögd ung man med ariska drag. Kommer inte denna rollbesättning också styras av yttre attribut? Eller funkar inte det resonemanget om man följer lore?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Hembrygd:

Så man får väl ta och se om Stargate, Star trek och Babylon 5 istället. För er som gillar woke notera att dessa serier förutom Star trek TOS är jämställda och har olika hudfärger naturligt och inte påklistrat som idag.

Vad baserad du uttalandet "jämställda" på? Jag utgår från att Discovery är alldeles för woke för att hamna i "naturligt och inte påklistrat"-kategorin. Låt oss kika på köns- och hudfärgs-fördelning bland kärntruppen i serierna du listar. Här har jag tagit med skådespelare som figurerat i mer än hälften av alla avsnitt. De två kvoterna är män/kvinnor och vita/(icke-vita, som inkluderar färgade, asiater, annan minoritet):

ST:NG - 7/2, 6/3
ST:Voyager - 7/3, 8/2
ST:Enterprise - 5/2, 6/1
B5 - 8/2, 9/1
Stargate - 6/1, 6/1

Du kanske tycker detta är naturligt, men på vilket sätt är serierna jämställda?

Sedan undrar jag, om man nu strikt skall följa "lore" i castingen, blir inte det en annan form av kvotering där skådespelare väljs efter hudfärg eller andra attribut? Är det en bättre kvotering än woke-kvoteringen?

Av Ingetledigtnamn

Bad timing, de dagarna hinnar ta slut innan den 11e april. Som tröst kan jag rekommendera The Boys. De är superhjältar men det är som någon annan superhjälteserie...

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Hades:

Har för femtioelfte gången börjat kolla igenom Twin Peaks (1990) och The X-Files (1993), och fasiken vad bra dessa serier är. Tröttnar aldrig.

Du kan testa Fringe (på HBO). Första säsongen känns lite som en X-Files wannabe-serie där inte alla avsnitt verkar hänga ihop, men håll ut. Det blir bättre i senare säsonger. I mina ögon är Fringe (S2 och framåt) bättre än X-Files.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Nissling:

Kan inte svara särskilt ingående på grund av tidsbrist men väldigt kortfattat kan man säga att de som primärt är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är de större filmdistributörerna och i en del fall även producenterna. Det är ofta där det skär sig mellan dem och regissören samt övriga teamet, då producenter ofta vill spela på säkra kort som genererar mer intäkt medan kreatörer vill bevara sin integritet.

Kollar man därefter på marknaden utanför Nordamerika märker man att mycket drivs med bidrag och andra typer av stöd. Särskilt tydligt märks det i Europa. Utformning och utsträckning skiljer sig mellan länder, men principen är fortfarande densamma: Bidrag tillkommer för att film skall kunna produceras eftersom marknaden ofta inte räcker till.

Är man ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är film och annat, liknande kreativt skapande ofta en rätt dålig investering. Den absoluta merparten av dem som arbetar med det gör det främst för att det är något de brinner för och lever därefter "paycheck to paycheck".

Skrivet av pv2b:

Men det är sällan pengarna som är den huvudsakliga drivande faktorn till att folk skapar kreativa saker. Pengarna är snarare ett nödvändigt ont, en nödvändighet för att finansiera dessa storskaliga projekt som det är att t.ex. skapa en film, och det finns så klart de som tjänar pengar på detta, men det är sällan de som faktiskt skapar verken som blir riktigt täta på detta.

Snarare är det kanske så att artister letar efter sätt att tjäna pengar på sin gärning så att de kan fortsätta göra det de vill göra, snarare än att de blir artister för att tjäna pengar. Det är en väldigt dålig strategi för att tjäna pengar. Det finns betydigt bättre jobb man kan utbilda sig till. Att folk inte gör det är beviset för att folk i allmänhet inte ser pengar som ett självändamål, utan som ett sätt att kunna göra det man vill med sitt liv.

Jo, jag känner till det där med tidsbrist. Ursäkta att svaret dröjde.

Jag försökte inte utmåla alla kreatörer som hagalna. Det jag skrev kanske var lite onyanserat, men jag hade de stora drakarna som Netflix och Disney i åtanke när jag kopplade mediaproducerande och pengar. Det borde ha framgått av resten av inlägget. Utan intäkter sinar den strömmen av media och jag tror att de flesta skulle sakna dessa tjänster.

Skrivet av pv2b:

Jag vill påstå att vi behöver ett ekonomiskt system där olika sorters artister och skapare kan få de resurser som krävs för att de ska få skapa, ja, men att upphovsrättens förbud mot kopiering gör hela samhället fattigare. Exakt hur det kan se ut, ja, då hamnar vi på politikdiskussion som är OT och verboten här. Men en komponent i detta kan absolut vara basinkomst.

Jag förstår vart du vill, att möjliggöra för fler att kunna skapa det de vill. Men blir det inte svårt med gränsdragningen? I mina ögon borde det vara upp till upphovsmannen att bestämma huruvida hens alster skall vara fritt tillgängliga eller inte. Jag känner flera personer som skapar saker för sitt eget höga nöjes skull och glatt ger bort det digitala resultatet, både spel och musik, men det är deras val att göra det fritt tillgängligt. Precis som den som producerar en fysisk produkt så har upphovsmannen till ett digitalt verk lagt ner tid, arbete och pengar på att skapa detta. Skall man då inte ha rätt att ta betalt för detta? Konsthantverkaren som gör smycken får sätta sina egna priser, men videokonstnären och fotografen skulle tvingas ge bort sina alster gratis till alla som vill ta del av dem? Om videokonstnären ger ut sina verk på en CD/DVD/BluRay, skall det då räknas som en fysisk produkt och upphovsmannen får sätta ett pris på produkten? Pappersböcker gentemot e-böcker och talböcker?

Att hitta en ersättningsmodell som kan ersätta dagens marknadsmässiga prissättning kommer vara knepigt. Går vi på basinkomst eller fast ersättning per verk kommer det sannolikt sätta ett tak för hur mycket tid/pengar/arbete som skaparna vill lägga på ett verk. Detta borde väl ändå hämma kulturutecklingen inte främja den? Å andra sidan, om ersättningen exempelvis sätts efter nerlagd arbetstid, då kommer visserligen upphovmannen få skälig ersättning men kommer detta vara en effektiv användning av samhällets resurser? Det är inte alla som kommer skapa något som andra vill ta del av...

Sedan blir jag nyfiken, är det bara upphovsrätten som är problematisk eller är all form av immaterialrätt av ondo? Borde all form av Intellectual Property vara fritt fram att kopiera? Patent? Forskningsresultat? Mönsterskydd? Det ser jag inte att samhället skulle tjäna på.

Jag håller med om att dagens pengafokusering inte ger det optimala utfallet, men jag har svårt att se något alternativ som skulle fungera bättre. Du får kanske inte det kulturubud som du suktar efter men om den stora massan vill se fler Netflix-serier och är villiga att betala för det, är det då statens uppgift att se till att dina önskemål uppfylls genom att stödja "smala" kulturutövare?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av pv2b:

Mer fundamentalt är grunden i kapitalism är att samhällets ändliga resurser ska tilldelas på ett rättvist sätt utifrån arbetsinsats. Det är inte byggt för en verklighet där information och media kan kopieras oändligt till självkostnadspris. En film är inte som en bil, om jag stjäl en bil så blir någon annan utan, men om jag kopierar en film är det ingen som blir utan något, förutom då möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning för ett exemplar som han inte ens framställt.

Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av vilken film som helst, köra vilket program som helst, läsa vad som helst, lyssna på vad som helst, utan kostnad. Det som utvecklar vår värld är arbete, inte folk som lever på kapital, vare sig fysiskt eller intellektuellt. Allt åt alla är orealistiskt när det handlar om fysiska varor, men när det handlar om digitalt så ställer jag absolut upp på det. Jag har råd att betala, och det gör jag också, det betyder inte att andra ska vara utan.

Har du inte hoppat över ett par steg i resonemanget när du hävdar att "Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av ..., utan kostnad."? Jag tror att huvuddelen av mediaskapandet, precis som biltillverkningen, styrs av en vilja att tjäna pengar. Just bisatsen om vem som skulle kunna förlora: "...möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning" är en ganska central fråga för huruvida det över huvud taget skulle finnas media att ta del av gratis. Jag tror snarare att alla skulle bli av med nästan allt.

Att döma av inläggen i denna och andra trådar om liknande ämnen verkar betalningsviljan hos Sweclockers-medlemmar i allmänhet vara mycket lägre än din. Hur många gånger har jag inte läst "Vi vill ju betala, men ... <ytterliggare en anledning till inte göra rätt för sig>"? Det skulle kunna vara en liten minoritet av högljudda medlemmar som färgar debatten och den tysta massa faktiskt betalar för sina tjänster, men i bland får jag intrycket att Sweclockare nästan är synonymt med pirat. Jag har svårt att se att mediaskaparnas inkomster skulle kunna bibehållas eller ökas genom att man gjorde allt digitalt fritt tillgängligt för alla.

Jo, det finns folk som skapar saker ideellt och delar med sig, men en stor del av det som skapas i dagläget (del)finansieras av streamingtjänster som Netflix, HBO och Amazon för att ha exklusivt innehåll som drar abonnenter till deras tjänster. Vem skulle lägga hundratals miljoner dollar på filmer och serier om det var frivilligt att betala?

Skrivet av pv2b:

Däremot kan jag konstatera att vi långsamt rör oss mot en värld som fungerar på det här sättet. Open Source-mjukvara är ett bra exempel som visar att gratis inte behöver betyda att ingen får betalt. De som är intresserade av att utveckling görs betalar. Kommersiell TV är totalt ointressant numera, i princip allt som är värt att titta på av dokumentär karaktär kommer ut på plattformar som Youtube, gratis för allmänheten. Kvar på TV är dokusåpor och "reality TV", utformat för att konstant "clickbaita" folks hjärnor att titta vidare, så man kan smyga med annonser i pauserna.

Det är bara en tidsfråga tills att film, serier och musik utvecklas åt samma riktning.

Att Open Source funkar som modell betyder inte att det skulle funka för all programvaruutveckling om det var fritt fram att köra vilken programvara som helst utan att betala. Det krävs att Open Source-projektet har nått en viss mogenhet och synlighet innan det kommer extern finansiering och/eller kod som gör att projektet kan växa vidare. Under de tidigare faserna krävs det att några eldsjälar jobbar ideellt(?) för att det skall lyfta.

Även om det pratas om "affärsänglar" så handlar det ju inte om välgörenhet. Även de vill ha avkastning på insatt kapital. Hur många StartUps skulle fått finansiering om det inte fanns några förusättningar för att de skulle kunna tjäna pengar på sin ide? Det faktum att många väljer att kopiera saker istället för att betala driver utvecklingen mot SaaS och GaaS där det krävs en ständig uppkoppling för att kunna kontrollera att användaren har betalt för det hen kör. Fri tillgång till allt digitalt skulle gömma allt bakom pay-walls. Jag befarar att du har rätt om en framtid som består av reality-serier och innehåll finanserat genom produktplaceringar, men vi har oss själva att skylla för det om vi inte vill betala för det vi konsumerar.

Av Ingetledigtnamn

Detta kanske är något för dig: https://arxiv.org/abs/2312.14231

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av tombman:

började parallelt med Carnival Row , spontant för att slippa leta igenom utbudet. Kan man titta på, ingen höjdare dock.

På Prime kan du kolla på exempelvis Expanse, The Boys, Gen V om The Boys faller dig i smaken, The Peripheral, Upload (gullig, passar fint att kolla med sin partner).

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Goedendag:

H&M själva stjäl från arbetarna som säljer sin arbetskraft och tillverkar kläder åt H&M.

Disney stjäl också från arbetare som säljer sin arbetskraft till Disney.

Det är vuxna människor hos både Disney och H&M som tjänar enorma summor som har valt att stjäla från arbetare. Direktörerna hos H&M och Disney skyltar med hus och yachter som kostar miljontals kronor.

I trådar som denna brukar vissa vara väldigt noga med att påpeka att brottsrubriceringen för piratkopiering inte är stöld. Då kanske man skall tänkas sig för en gång extra innan man anklagar andra för att stjäla. Att betala för låg lön är svinigt, men jag tror inte att det är just stöld.

Av Ingetledigtnamn

S2 av The Tower på HBO. På Imdb har den bara 6.9 i betyg och det tycker jag är oförtjänt lågt. Åtminstone för S2 kan jag sträcka mig till en 8/10.