Inlägg

Inlägg som Opatagio har skrivit i forumet
Av Opatagio
Skrivet av boibo:

hur hade du tänkt dig utföra bankärenden osv utan någon giltig legitimation?
Du har väl knappast körkort heller, det kommer alltid EFTER pass/id-kort..

I "det fria landet" (dvs usa) finns inte ens motsvarande tjänster som bankid och ofta måste man ha med sig 2 eller fler giltiga utfärdade IDhandlingar vid många ärenden. Att bara ha körkort räcker inte där heller.

Var i höstas i Phoenix där vi besökte både Bank of America och Chase Bank, på båda ställena öppnade vi nya konton. Ett konto för företag och ett personkonto vardera. Ingen av dom krävde mer än körkort och Social Security/TaxID.

Så jag är genuint nyfiken på vilken du var på som krävde mer än körkort?

Av Opatagio
Skrivet av Erik_T:

Bara svenska pass, så alla som inte är svenska medborgare men bosatta i Sverige kommer att få problem, då de inte kan skaffa svenskt pass eller nationellt id-kort.

Misstänkte det. Blir ju roligt för de som studerar eller arbetskraftsinvandrat.

Av Opatagio

Någon som vet om utländska pass godkänns eller bara de som utfärdats av Svenska Polismyndigheten?

Av Opatagio
Skrivet av joakim99:

Försök att ha mat som du tycker om och som du äter till vardags. Då är det mycket lättare att rotera förrådet och du riskerar inte att bäst-före datumet passeras.

Exakt! Gör det till rutin att rotera förrådet. Sett en hel del som under Covid handlade på sig massor men som nu har tveksamma konserver och torrvaror i förrådet.

Själv använder har jag olika MRE's och proteinbars som förvaras i ett kylskåp i källaren. Brukar använda ett tiotal per år när man är ute i vildmarken och på så sätt roterar man långsamt igenom förrådet.

Av Opatagio

Vågar man satsa en tia på att Bank-ID är näst på tur innan sommaren?

Av Opatagio

Jag brukade handla patchkablar (ca 250-300st per kvartal) från kenable.co.uk innan brexit. De hade då iallafall det särklass största utbudet på kablar för ethernet och annat smått och gott. Men som sagt, har inte handlat där på några år nu.

Kikade lite snabbt och verkar finns en del färger och längder att välja mellan, ex:
https://www.kenable.co.uk/en/networking/network-patch-cables/...

Av Opatagio
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej

Hur är era tankar kring exjobbare och praktikanter? Är det något ni aktivt kämpar för att få för att lösa era "problemlösningar" som ni inte har tid med men som ni skulle vilja få utförda. Eller är ni mer åt raka motsatsen att ni aktivt kämpar emot för att inte bli handledare som företaget tvingar er att bli?

Jag själv har handledare åt många exjobbare och praktikanter, alla har fått godkänt i deras utbildningar och de har gjort ett jobb som man får anse vara bra. Det som har brustit är att min tid att hjälpa att handleda dessa har varit väldigt begränsad..

Nå hur är era tankar till detta. Brukar ni vara handledare till exjobbare och praktikanter?

Jag själv har tusentals idéer som jag vill ha utförda och jag använder mig ofta utav exjobbare och praktikanter, men det blir en "extra börda" då man bör prestera som om man inte var det i ens vanliga uppgifter.

Om företaget inser att en handledare är en handledare och att det tar tid från de normala arbetsuppgifterna är det inga problem vanligtvis. Har själv varit handledare ett par gånger runt 2010 och det gick mycket bra eftersom företaget jag jobbade för såg ett värde i att hjälpa unga ut på arbetsmarknaden och även en förhoppning att den som praktiserade sökte jobb hos oss efter utbildning, vilket merparten gjorde. Arbetsuppgifter som tilldelades var inom ramen för normal verksamhet men även ett antal forskningsuppdrag.
Innan jag slutade så drogs det tyvärr ner på den verksamheten ganska markant eftersom andelen uppdrag och kontrakt företaget kammade hem var av karaktär där vem som helst inte fick vistas fysiskt och ej kunde ta del av underlag.

Av Opatagio
Skrivet av TheRealBeyondEvil:

Snyggt, tack!

Dock jävligt dåligt med lager...

Ok Tripp-Lite som kan hittas på mouser.se artnr N201-003-WH
Enligt datablad 24AWG och stranded copper.

Av Opatagio
Skrivet av Discovered:

Jag har alltid drömt om att få känna kadaver-odören i ett rum där Martin Beck med bihang upptäcker ett mordoffer... 🙃

Det är verkligen inget att drömma om. Just lukten och koppling med minnet av veckogamla lik kommer aldrig lämna mig och numera när jag kommer i närheten av liknande lukter triggar det otrevliga flashbacks. Hoppas innerligt detta inte blir "verkligt".

Av Opatagio
Skrivet av TheRealBeyondEvil:

Verkar som att Nedis inte säljer direkt till privatpersoner.

Knappa in artnr 301-49-515 på elfa.se. Tog artnr för 1m men du får sortera efter den längd och utp/ftp du behöver.

Av Opatagio

Kolla sortimentet hos Nedis.
Har för mig de har FTP och/eller UTP med kopparledare.

Av Opatagio

Menade främst indianreservaten. Lite andra lagar och så (federala lagar gäller fortfarande givetvis). Men håller ni er till Higways eller state-owned vägar genom reservaten är det inga problem. Det är först om man får för sig att ta en avstickare och hamnar i ett område som kräver tillstånd, vilket normalt innebär att man kör på tribal roads, som det kan bli problematiskt.

Av Opatagio

Kolla vad som gäller för reservaten ni passerar så ni inte gör misstaget att avvika för mycket och hamna i en tråkig sits.

Gör inte misstaget att stanna för folk som ser ut att behöva hjälp, det har varit en jävla massa vägpirater längs sträckan. Tycker ni att de verkligen ser ut som någon behöver hjälp, ring då 911 och försök ange närmaste Mile-marker eller senaste område ni kommer ihåg.
Samma med "liftare", stanna inte! Det kan vara fler som väntar runt hörnet/busken.

Tänkt på att många delstater ni kommer passera har open carry och några tillåter concealed carry. Det är därmed inte konstigt att folk kommer gå runt med vapen synligt, men kan ta ett tag att vänja sig. Anta alltid att alla ni möter bär skjutvapen.

Har varit en del i CA, NM och AZ då jag har "sommarstuga" i dom trakterna och åkt på I40/Route66 ett antal gånger runtomkring där.

Angående hyrbil. Hör med hyrbilsföretaget om de kräver att alla som ska köra bilen behöver stå på avtalet.

Av Opatagio
Skrivet av BM-Mods:

Bra och förklarande text, men en sak har jag väldigt svårt för.
Du säger att den starta om utan förvarning och du blev av med en hel dags arbete? Borde du inte ha sparat arbetet någon gång under dagen?

Jag är själv inne på att faktiskt ta steget över till Linux, inte speciellt trött på Windows på så sätt, men mest för att det är kul med nya grejer men måste först kolla så att det jag spelar faktiskt fungerar i Linux

Ska man köra vissa typer av runtime loggning/debug inom är det inte säkert att utrustningen kan eller hinner spara till disk samtidigt som insignaler bearbetas utan det loggas till RAM och först när man stoppar kan man spara till disk.

Av Opatagio
Skrivet av izzie:

Jag lovar dig att inte ens Ryssland har logistik nog för att systematisera detta.

De brukar benämnas "trollfabrik". En företeelse som var relativt okänt innan 2014 och som normalt agerar på andra plattformar än Steam.

Av Opatagio

Har använt flera av Tegeras olika modeller sedan 2004 och är alltid mina go-to. Så länge det inte är kallare än -25, då blir det att stötta med vante.

Av Opatagio

Har använt Weller, JBC, Ersa sedan början på 2000-talet och nu sist inhandlades Metcal 5220 och Thermaltake 9000 stationer där värmen styrs via Curie-punkten av materialet i spetsen och energin överförs via induktion med en frekvens runt 13MHz.

Efter att ha använt dessa två kommer jag aldrig röra en "vanlig" lödstation igen.

Av Opatagio
Skrivet av HenrikM:

Jag har hittat ett sätt att slippa reklam på youtube, jag betalar en slant till youtube, och vipps så är det ingen reklam

Alternativet att välja bort Youtube finns också, vilket jag gradvis gjort sedan hysterin under pandemin med alla "clickbaits" och noll eller lite substans i . De få som ändå vill nå ut med vettig kunskap drunknar i skiten som översvämmat Youtube.

Har använt Youtube sedan dag ett men nu är jag gammal nog att inte orka vela längre så nu är det bra och jag går sakta över till Fox News och SVT...

Av Opatagio
Skrivet av cyklonen:

1. Långt ifrån alla mobiler har NFC-funktion. Alla lever inte i flaggskeppsvärlden, utan det finns många äldre eller fattiga som har enkla mobiler utan.

2. Som sagt, naturligtvis kommer denna att ersätta bank-id, inte komplettera. Det är ju krav från EU att "osäkra" ska bort. Noll chans att bank-id finns kvar när kortet införts.

3. Nix.

Alla har inte och kan inte få Bank-ID utfärdat, helt beroende på hur banken anser sig "känna" individen och riskbedömningar, med andra ord handlar det om vilken vinst kan de göra på dig som kund. Det enda rätta är att Bank-ID (eller motsvarande ID utfärdat av en bank) blir del av den lagstadgade rätten till betalkonto.
Eller att man inför en statlig legitimation där du som har uppehållsrätt i Sverige (och EU) alltid har möjligheten att legitimera dig digitalt, såväl på banker som på myndigheter, butiker etc.

Av Opatagio

Alternativet är kanske att titta mot andra EU länder för uppehållstillstånd och arbetstillstånd?