Inlägg

Inlägg som JackA har skrivit i forumet
Av JackA

Misstänker att det inte är så långt kvar innan AI kan göra vad som helst verklighetstroget på noll sekunder. Då fotar du ex.vis dig själv med mobilen, och vips omvandlar AI:n det till perfekta porträttfoton som det hade tagit en proffsfotograf med proffsutrustning ett par-tre timmars arbete att få fram.

Det kan den nästan göra redan, men än så länge kräver det en massa bollande och trixande fram och tillbaka, och resultatet är sannolikt 95-97 % verklighetstroget, istället för 100 %.

Med allt arbete som nu läggs ner på att utveckla ex.vis Midjourney lär det inte ta speciellt lång tid innan det finns en AI som kan ta lågkvalitetesdata (ex.vis mobilfoto) och snabbt omvandla det till proffsfoton. Det är ett väldigt logiskt mål för teknologin, och jag ser ingen anledning till att den inte skulle komma i mål inom 1-2 år.

Av JackA

En klassiker.

Av JackA
Skrivet av jontakone:

Märke och modell: DELL XPS 15 9520 (2022)
Processor: Intel I9-12900HK
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 12511
CPU (Single Core): 1810

Ställde upp datorn på en snusdosa för mer utblåst.
Datorn throttlade ner till 2500 MHz i muli core och körde i cirka 80 Celsius.
I single core tycktes den köras i 4700 MHz i 100 Celsius konstant.

Detta var intressant, tack. Har funderat på Dellen, men den verkar ju throttla rätt rejält. 12900HK ska ligga på drygt 1900 respektive 18 000 när den får blåsa på.

Av JackA
Skrivet av 0verseer:

Märke och modell: Asus ROG Zephyrus G14 (2022) (Factory Liquid Metal + Vapor chamber)
Processor: AMD Ryzen 7 6800HS
Performance mode: Manual - Max TDP, MUX ON, Extern display enbart.

Nätdrift [APU sPPT 80w, Platform sPPT 115w]
CPU (Multi Core): 13317 pts (ECO mode "dgpu off" + Turbo = 12737 pts)
CPU (Single Core): 1493 pts (ECO mode "dgpu off" + Turbo = 1505 pts)

Batteri [APU sPPT 45w, Platform sPPT 60w]
CPU (Multi Core): 11835 pts
CPU (Single Core): 1501 pts

Jag har G15 med samma CPU. Är inte batteriläget 15W? Eller är det olika mellan G14 kontra G15? Eller har du själv ändrat till 45W?

Av JackA
Skrivet av Hcz:

Kör på batteri också så får vi se hur många % ni tappar.

Uppdaterade mitt.

Av JackA

Märke och modell: Asus ROG Zephyrus G15 (2022)
Processor: AMD 6800HS (16 GB DDR5-4800 RAM, RTX 3060)

Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 13228
CPU (Single Core): 1502

Strömförsörjning: Batteri
CPU (Multi Core): 9628
CPU (Single Core): 1421

Av JackA

Gjorde det för två månader sen.

Av JackA

Rekommenderar också Lenovo Legion. Borde ha köpt en sån själv...

Snålade och köpte en Asus Zephyrus G15 istället. Snygg och lagom kraftfull (AMD 6800HS, RTX 3060), men går alldeles för varm. Legion 5:an är fulare men svalare och kostade ett par tre tusen mer när jag köpte min i juni.

Av JackA
Av JackA

Det löste sig med en Samsung 970 Evo Plus och 3mm kylfläns. Ligger nu stabilt under +60 C.

Av JackA

Prag från Petrinbacken en sommarmorgon.

https://i.imgur.com/4Gau8JX.jpg

Av JackA
Skrivet av Swedishchef_90:

Har du testat kylplatta under? Laptops är ju tyvärr bygda som dem är

Nej, har ingen sån i dagsläget. Har ett laptopstativ utan fläktar. Får kanske överväga att byta till kylplatta... Läste två recensioner innan jag köpte denna laptop och ingen av dem påtalade värmeproblemet, typiskt nog. Tänkte också att komponenterna är lite mellanmjölk så det blir väl inte så varmt.

Av JackA
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag är tveksam att det är disken som blir varm över att den jobbar utan snarare läckage värme från resterande komponenter.

Nu har jag iofs stationär men min gen 3 och gen 4 har 25c idle

Det är nog just dålig värmedesign i chassit som är grundproblemet. Får leva med det tills jag köper min nästa laptop om något år. +60-65 skulle jag nog kunna leva med, problemet är disk nr 2 som slutar funka när den drar iväg till +80 C eller mer. Får luska vidare i eventuella specialdesignade alternativ för laptops.

Av JackA
Skrivet av martengooz:

Går ju alltid att beställa på nätet och sen utnyttja ångerrätten om det är så att det inte skulle bli bättre?

Tack, får kanske ta och testa. Har för mig att det finns M.2-diskar som är specialdesignade för laptops med lägre effektförbrukning och då även lägre temperaturer... Hittar dock inget vettigt när jag googlar lite snabbt.

Av JackA
Skrivet av martengooz:

Missade att du satt på en laptop, vilket såklart kommer öka temperaturen avsevärt, skulle ju tippa att de andra komponenterna bidrar rejält till den höga idle temperaturen. Hur varmt går övriga datorn i idle?

Cirkus 50 grader med nästan knäpptysta fläktar.

Av JackA
Skrivet av martengooz:

Sitter på en Samsung 970 EVO 1TB med moderkortets inbyggda "kylfläns" (dvs en tunn alluminum plåt med nån generisk thermal pad) och idlar på 45 grader (21 C rumstemperatur) går upp till ca 55 grader vid max belastning. Har 2 120mm fläktar som insug i ett Fractal Define 7C.

Tack. Tempen lär vara ett betydligt mindre problem i en stationär dator förvisso. I mitt fall är grundproblemet dålig värmedesign i ett tajt laptopchassi. CPU och GPU klarar den av att kyla, men uppenbart inte diskarna.

Av JackA

Hur mycket svalare är Gen 3 NVMe kontra Gen 4?

Köpte en bärbar Asus G15 med AMD 6800HS + RTX 3060. Köpte till 2 x Crucial P5 M.2 (1TB + 2TB) då den rekommenderades som ett bra budgetalternativ bland Gen 4 NVMe SSDs.

Tyvärr går diskarna väldigt varma, +60-70 C i idle och disk nr 2 drar iväg till +80 C och mer under belastning. Har precis installerat thermal pads (Thermal Grizzly Minus Pad 8) men effekten var liten, tempen sjönk med fjuttiga 2-3 grader.

Funderar därför på att byta till Gen 3 diskar, ex.vis Samsung 970. Hur mycket svalare är de, någon som vet? Mina Gen 4 diskar kommer ju ändå inte att leva länge med dessa tropiska temperaturer.

(Är för övrigt lite besviken på denna G15, den går helt enkelt för varm trots relativt enkla komponenter. Dålig värmedesign.)

Av JackA
Skrivet av Jimpan84:

Yes det har jag koll på, för tillfället fungerar det som det är vet inte med fifa för der är ännu inte inhandlat men det får inte plats för tillfället

Ska man köpa båda ram och hårddisk.
Var inhandlats det bäst?

Inet.se är en favorit hos många. Vill du jämföra priser är klassiska Prisjakt ofta bäst.

Av JackA
Skrivet av Jimpan84:

Barnen sitter med en bärbar gaming dator.
MSI någonting (ska försöka uppdatera senare)
MSI GF63 Thin 9SCXR-1252NE 15.6" bärbar dator gaming (svart)

Enbart 250 gb och då är frågan om vi måste satsa på en stationär (hoppas på lotto)

Eller går det att köpa bara ett ssd minne?

Verkar vara hyfsat enkelt. Du har dels en 2.5"-plats för HDD eller SSD, dels en M.2-plats för en SSD.

En 2.5" SSD eller en M.2 SSD på 1000 GB kostar under tusenlappen.

Av JackA
Skrivet av DavidtheDoom:

Skamligt skött att bara släppa in utan säkerhetsgranskning av konsulter och bolag. Kan vi inte bara ta våra försvarsplaner och skeppa över till högstbjudande främmande makt när vi ändå håller på?`

Ibland undrar man vad det är för tomtar som får vara med vid beslutstagandet för detta är inte okej! 😡

Jag har medverkat i en statlig upphandling och tomtar är ett mycket milt uttryck. Det var byråkrater med noll intresse för och kunskaper i vad som upphandlades, för deras del var det helt enkelt en lista med punkter som skulle bockas av. Renodlade kaffebyråkrater för vilka jobbet handlar om kafferaster och resten klickar man sig igenom.

Just den upphandlingen var inget säkerhetsklassat, men tomtarna ifråga jobbar väl med alla möjliga upphandlingar å statens vägnar.