Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben
Skrivet av Aaberg:

Gammal tråd men jag kan uppdatera hur det gick: Efter diverse försök att byta läsarm gav jag upp och hårddisken fick enkel resa till soptippen. Vart att testa i alla fall

Tråkigt att höra att det inte gick...

För övrigt, ett plus i kanten för att du uppdaterar tråden ifall någon i framtiden vill veta hur det gick OP

Av cheben
Skrivet av ChRiiLLe:

Jag ska dra nätverkskablar lite runtom i huset. De ska gå till uttag i rum, PoE-accesspunkter samt PoE-kameror.

Tanken är att allt sedan ska samlas och kopplas in i en patchpanel. Här hade jag tänkt gå för en med keystone-moduler som kopplar RJ45 hona till hona.

Som jag förstått det är det installationskabel som ska användas för dragning i väggar osv, men här blir jag osäker, eftersom jag önskar sätta åtminstone en RJ45 på varje kabel (i patchpanelen), men även i andra änden på alla PoE-anslutningar.

Borde jag använda enkardelig installationskabel ändå? Eller dra flerkardelig nätverkskabel runt om i huset i stället?

Sätt absolut inte RJ45 på solid kabel! Det fungerar jättebra, tills det inte gör det längre. Kopplingen mellan stift och kabel blir dålig och kommer sluta fungera någon gång i framtiden med mycket frustration som resultat

Av cheben

@Json_81 skulle jag säga är inne på rätt spår.

Och för att lägga på lite på det svaret. Ett hus kommer med en hel del saker som "du" behöver fixa. De större grejerna kostar runt 50 - 200k. Visst, de kommer bara var 15 - 40:e år, men det är inte bara EN grej. Räkna med att det är i snitt en 100 000kr reparation var 5:e år, det är nästan i underkant. Lägg på det att du även har en större risk att hantera själv. Börjar taket läcka är det ditt problem. Visst, försäkringar finns men de betalar absolut inte tillbaka 100% av reparationskostnaden

  • Fasadunderhåll

  • Fönster

  • Tak

  • Vattenstam

  • Elstam

  • Värmesystem

  • Badrum

  • Uppfart/trädgård

  • Staket och andra konstruktioner utomhus

Det rinner ganska snabbt iväg till ett antal 1000-lappar i månaden. Sen finns det en massa småsaker som man behöver stå i. Kanske inte så mycket pengar men där har du tid som behöver investeras istället.

Sen skall du nog lägga på en faktor för "central boende". Bostadsrätter tenderar att ligga närmare centrum av städer/trafikknutpunkter som trycker upp priser. Skulle du titta på centralbelägna villor i stockholm är de väldigt dyra.

Men jag håller med dig, att ett hus är mer "prisvärt" än en bostadsrätt och det är därför jag skaffade ett äganderätt radhus istället för en bostadsrätt. Men det är för att jag värdesätter fördelarna med den boendeformen mer än de fördelar en bostadsrätt/lägenhet har. Men jag kan definitivt förstå att andra värdesätter att månadsbetalar alla underhållsutgifter för att slippa själv planera, genomföra och betala sitt vattenstambyte, takrenovering eller de andra småsakerna som skall fixas. Listan på saker jag hellre skulle göra än att renovera min ytterdörr+omkringliggande trä denna sommar är väldigt lång....

Av cheben
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om vi tar extremfallet. En person som tar ut 10 veckors semester inklusive barnledighet. Om den är helt okontaktbar under hela denna tid och den har ett jobb där den gör en massa saker som bara den har koll på och andra ska jobba med, så kan dens kollegor få stora problem att lösa uppgifterna. Folk är då på olika sätt hjälpsamma, kolla mail en gång i veckan är betydligt bättre än detta, en gång per dag anser jag att det är det normala på de arbetsplatser man har varit. Men ibland kanske man bör öka ett några gånger per dag.

Där jag jobbar försöker vi alltid organisera så att viktiga leveranser planeras runt när man har semestern (att vi typ har industrisemester trots att vi utvecklar fysiska produkter hjälper en del). Tar någon en jättesemester/barnledighet har personen troligtvis sagt till om det långt innan.

Är det ett problem att någon inte är anträffbar under 10 veckor så är det helt enkelt något man får organisera innan med någon form av hand-over till en kollega som kan svara åt en. Semester = semester och är helt enkelt något som en arbetsgivare behöver räkna med. Min telefon följer med hem och går teoretiskt att ringa på tills batteriet laddar ur, men den är ljudlös efter kl 17 sista arbetsdagen så man får ha bra tur om jag skall svara. På de 6.5 år jag jobbat har det hänt en gång

Är det super-duper kris har chefen mitt personliga nummer, men att ringa på det kommer innebära avbruten semester med allt vad det innebär i form av ersättning så jag litar på att det inte kommer ringas på det numret sålänge det inte är absolut nödvändigt. Egentligen borde det finnas dokumentation som gör att det går att ta över en persons jobb. Görs inte det är man sårbar. Vad händer om en nyckelperson kliver framför en buss och faktiskt blir oanträffbar på riktigt?

Av cheben
Skrivet av shimaokpe:

Okej! Ja jag är öppen för förslag på allt just nu då jag har absolut ingen anning vad det kan innebära. Jag är inte jätteduktig när det kommer till ssd:er och liknande så vad innebär cachen samt vad/hur kan jag göra för att rensa cache?

Det är ingenting du rensar. Vad det innebär är att din SSD har ett område som den kan skriva snabbare till än övriga flashminnet. Tanken är att den tar hand om kortare "bursts" av data med hög hastighet och sen kopierar över det till resten av flashminnet när disken inte är lika aktiv.

Vad har du för SSD?

Av cheben

Det låter som ditt största problem är att få in värmen i materialet. Är spetsen "torr" blir överföringen riktigt värdelös. Se till att du "väter" spetsen med lite tenn innan du försöker löda. Smält en liten bit så du har en liten, liten droppe på spetsen, sen lägger du den mot padden/tråden. Öva ltie på kabeln, det är lätt att överhetta en sån där LEDlist. Sänk temperaturen på spetsen med, 450C behöver du inte förrens du försöker löda på välkylda PCBer. Listen behöver nog inte mer än 300 om du löder blyfritt

Av cheben
Skrivet av JasBC:

Jag gillar skenorna, att de standard-kompatibla och så enkla; blir så förbannad varje gång jag ska montera på/av fläktarna på kylarna mina, för även om det kanske bara är ett jag-problem att man inom några minuter av att ha fått in en dyr kylare så har man repat den eller haft sönder något men fy fan vad fipplandet gör mig less.

Håller med. Särskillt nu efter att jag monterade min Noctua inköpt typ 2012. Jag fick smältlimma fast de där små plastremsorna som fläktarna vilar på. De bara lossnade när man skjuter fläkten på plats. Plasten verkar åldras genom att bli hård och krympa lite. Otroligt störande

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Om jag startar om den så börjar kompressorn köra en stund(+ elpatron) och sen några timmar senare så kan jag gå ut och kika på den så är det larm + att den bara har el-patron igång. Jag drog ju upp termostaterna inomhus till 18 och landade på 79 kWh iförrgår och 40 kWh igår. Kan ju säga att jag inte är jättenöjd men får väl höra med teknikern som kommer ut om där är problem med den eller om detta är vad jag kan förvänta mig av ett sånt här system och att pumpen(bosch ehp 2.0 ew/9) inte är så effektiv på 82kvm tyvärr.

Har du larm så är det nog något som är knas med pumpen. Säger den något mer om larmet? Kompressoravslag/spärr efter larm skall inte vara något att fövänta sig, det skall bara funka. Hoppas teknikern hittar något som är enkelt att åtgärda

Av cheben
Skrivet av qc3fxv3a:

Cylindas rekommendation är helt konträr mot min manual. Dessutom är det flera konstigheter i den:

"Tänk på att aldrig använda vanligt bordssalt, flingsalt, havssalt etc. i diskmaskinen. Om du behöver salt så måste det vara salt specifikt anpassat för diskmaskin, annars kan saltet skada din maskin eftersom det inte är vattenlösligt."

Va!? Ej vattenlösligt NaCL?

"Ställ då ned dosering till noll eller lägsta nivån annars finns risk att maskinen går sönder."

Så man ska fylla på men ställa ner doseringen till noll - annars kan maskinen gå sönder!?!?

"Skruva av locket och fyll behållaren med disksalt genom en tratt för att minimera risken för spill."

För det är aldrig salt i matrester?

"Kör alltid ett kortprogram efter påfyllnad, annars kan det bildas rost som skapar små hål i plåten och maskinen går då inte att reparera."

Vad skulle rosta??

Jag köpte min saltsäck på K-Rauta.

Är helt övertygad om att referensen till "speciellt salt" är för att ingen skall stoppa i något specialsalt som innehåller andra ämnen. Typ Himalya salt, örtsalt eller annat dumt. Jag är övertygad om att något skulle göra något sådant för att de ändå "har det hemma". Det är inte precis den enda manualen som innehåller en del "goddag yxskaft" instruktioner. Gör du produkter/instruktioner för allmänheten får man vara beredd på allt

Sen ang torka upp spill/köra ett kortprogram. Matrester innehåller absolut salt, men det är stor skillnad i hur korrosivt mättad saltlösning är jämfört med 1/10 tesked i 4l diskvatten. Vissa legeringar av rostfritt kan börja korrodera om det finns mycket kloridjoner (SAE 304 tex, som är en av de vanligaste legeringarna). Din maskin är kanske gjord i en sådan legering? Så att torka upp spill, alternativt köra maskinen kort efter är absolut en bra ide.

Min maskin (en Miele) säger samma sak

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Intressant. Får testa att justera kurvan och se om det ger något resultat, tack för tipset.

Har inte pratat med förra ägaren angående förbrukningen men kanske är värt att kolla upp. Antar att man heller inte kan förvänta sig för mycket, tack för infon.

Du behöver inte höra med ägaren, det borde (skall?) stå i energideklarationen i säljmaterialet. Sen får man se det som en grov referens. Min är ca 10% lägre än föregående ägare. Troligtvis pga att det fanns två dushande tonåringar i hushållet

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Nej, det är faktiskt ganska varmt i badrummet av någon anledning. Betydligt varmare där än t ex i sovrummet.

Bott här i lite över en vecka precis, och det var förra veckan dag 2 som det drog så mycket, mest under 00-12, sen gick det ner ganska bra. Blev mest nyfiken eftersom det ska vara ett lågenergihus(byggt 2010) och det är inte mycket mer effektivt än det gamla vi bodde i från 80-talet(som också hade FLVP).

Kan ju vara normalt men då är det ganska tråkigt. Antar att jag får avvakta 30 dagar för att få en bättre bild men var mest nyfiken på om det var normalt eller inte.

Kommer en tekniker ut som ska kika på ett larm(motorstart uppskydd) på pumpen men osäker på hur allvarligt det larmet är.

Det är svårt att säga något på så korta tidsperioder. Jag skulle säga avvakta lite och jämföra efter en månad. Men kom ihåg att förbrukningen varierar kraftigt med utetemperatur. Men som jag nämnde innan, vad hade föregående ägare för förbrukning?

Jag har bara bott i ett hus med FLVP, och den var riktigt, riktigt kass. Ett sätt att se om din FVP kommer prestera bra i kallt väder är att se hur kallt den drar ner uteluften. En sämre orkar bara kyla ner utluften till runt 0 gradigt, en bra kan kyla den till runt -20. Pallar den inte kyla ner utluften ordentligt kommer energin inte räcka till när det är kallt -> elpatronen kommer gå mycket när det är bra kallt. Huset kan fortfarande prestera bra på årsbasis

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Hej!

Har flyttat in i ett radhus(södra Sverge) med frånluftsvärmepump och vattenburen golvvärme.

Är ganska ny på frånluftsvärmepumpsystem men om jag har förstått det rätt så använder den värmen som uppstår i huset.
Det sitter en termostat på väggen i varje rum och är lite nyfiken på hur jag borde ställa in dessa(ur ekonomisk synvinkel). Just nu har jag ställt in:

5 grader i badrum & hall
10 grader i sovrum 1 & 2
15 grader i vardagsrum

Borde man bara ställa in samtliga på 20 grader för att det ska uppstå värme som frånluftsvärmepumpen sen kan nyttja?

Just nu känns det som elpatronen går in nästan hela tiden och jag tycker det är ovanligt hög förbrukning(23-27 kWh per dag). Första dagen då alla termostater stod på 20-25(förra ägaren hade det så) så låg förbrukningen på 55 kWh den dagen, och det är ohållbart med dagens elpriser.

Vattnet i golvvärmen kommer från pumpen antar jag? Om så är fallet så kommer det inte att "uppstå" mer värme att återvinna, det är samma energi som snurrar runt (borträknat den som försvinner ner i jorden och ut genom väggarna).

Hur länge har du bott i huset och när drog det 55kWh om dagen? Tittar jag på mitt eget radhus (135m2, luft-vatten värmepump, byggt 71 med nya fönster + isolering i taket) så drar det mellan 25 och 80kWh/dygn. Spikarna på 80 kan vara elgolvet som strulade, men 60kWh/dygn kommer jag upp i då och då. Variationen beror mest på hur kallt det är ute

Av cheben

Zigbee alla dagar i veckan. Jag har några shelly brytare som använder WiFi. De funkar bra de med, men ingen stor skillnad mot mina zigbeeprylar i prestanda. Största anledningen att hålla sitt WiFi hyffsat fritt är uppgraderingar i framtiden. Någon gång vill jag gå över till nästa WiFi standard. Det blir bra mycket jobbigare med en massa brytare som ligger krav på gamla standarder om man inte vill hålla ett gammalt "legacy" WiFi uppe för evigt. Jag förväntar mig att mina zigbee IoT prylar skall vara användbara i alla fall ett decenium, troligtvis längre. WiFi kommer nog förnyas i alla fall en gång inom den perioden

En annan poäng att ha stickproppar på zigbee: Att ha många nätanslutna zigbeeprylar är en förutsättning för att få ett bra mesh. Det är kritiskt för att nätverket skall fungera bra, framför allt sensorer och knappar. I sensorer verkar zigbee utklassa wifi när det gäller batteritid. Jag byggde om mitt nätverk hemma. La till några extra nätanslutna termostatet och gjorde bättre pairing av enheter. Det var natt och dag i skillnad för pålitlighet.

Av cheben
Skrivet av Alphahanne:

Känner som Varg. Vad är det för något som är smart med detta? Låter mera som lata produkter för mig. Orkar inte folk gå ett par steg eller sträcka sig lite för att tända/släcka längre? Osmart tycker jag det känns.

Finns en massa sätt man kan använda dem som inte är möjligt manuellt. Eller i alla fall inte möjligt utan en massa krångel. Vissa användarområden kan jag erkänna går under "skulle kunna göra själv". Men en del är absolut inte möjligt utan automation.

  • Min dekorationsbelysning styrs av solläget och vad som sker i huset. Slå av dekolampor när TVn spelar media, slå på vissa lampor bara när jag kan se dem (dvs är hemma). Inte kritiskt men bekvämt

  • Avfuktaren i källaren/verkstad behöver gå ett par timmar om dagen. Den skall nu programmeras att bara gå de billigaste timmarna på dygnet + om fukthalten går över en hög maxgräns

  • Värmen för källaren/verkstad behövs bara när jag är där, och är ganska värmetrög. Med smartbrytare kan jag begära att ha den varm "imorgon eftermiddag" och värma upp rummet när elen är billigast (Inte implementerad än dock)

  • Min 3D printer behöver stå i ca +25 grader när den jobbar. Utrymmet är kallt. Det är supersmidigt att kunna slå på värmaren 2 timmar innan jag skall printa och automatiskt slå av när den är klar.

  • Farsan har en på motorvärmaren. Han ställer in när han vill åka på kvällen och homeassistant räknar ut när värmaren behöver slås på. På "to do" står att kompensera tiden enligt utetemperatur. Alltså slå på tidigare om det är -20 jämfört med -1 ute

  • Mitt fibermodem har tappat internet någon enstaka gång. Jag är ganska beroende av kunna nå min server. Merphys lag gör att det såklart jävlas när man är på två veckor semester. Tappar mitt hem internet en längre tid slås fiberkonvertern automatiskt av i 5 sekunder

Av cheben
Skrivet av ILTotoRiina:

Hej,

Har en vän som har köpt en båt som har DIYar mycket på, allt från motorrum till ljudsystem.

Han har en ide om att han vill kunna styra båten med en handkontroll så att han inte behöver sitta vid ratten när han är ute och tuggar runt och behöver göra små ändringar i kursen.

Han är mer hårdvaruorienterad och jag har tagit på mig mjukvarudelen och allt imellan löser vi ihop.

Min första tanke är Arduino som mikrocontroller.

Har inte bestämt mig för RF eller bluetooth för handkontrollen.

Behöver också klura ut hur vi ska koppla upp oss till styrsystemet utan att ta över det helt. Ett elektriskt ställdon t.ex hade gjort så att styrningen enbart görs via kontrollen vilket vi inte vill utan att man seamlessly ska kunna hoppa mellan ratt och handkontroll.

Kommer att fylla på med progress här när det händer något, just nu är projektet i planering/utforskningsstadiet.

Har någon tips/ideer/pointers så mottags det gärna

Hur "seamless" skall det vara?

Tyvärr är det ju ganska svårt att skilja på kraft från vatten eller på ratten, så en enkel lösning som en momentbegränsade koppling eller liknande har stor risk att den antingen kräver en massa kraft att övervinna, eller att krafter från vattnet kommer vrida rodret då och då.

Farsans båt har en autopilot monterad i efterhand. Den är ganska simpel, den består av en rem som överför kraft från motorn till ett hjul fäst på ratten. Ett handtag används för att spänna remmen när den skall ta över. Det tar 1 sekund att slå av/på autopiloten med det systemet.

Vill du automatisera det mer skulle man kunna göra något liknande som styrs med en knapp. Typ använda en solenoid för att styra positionen av en hylsa som låster ihop motoraxeln med kugghjul/rem på styraxeln eller nypa ihop två kopplingsplattor med en motor. Jag hade nog försökt göra en mekanism som är möjlig att övermanna ifall något fallerar eller att man snabbt som attan behöver ta tillbaka kontrollen för en snabb manöver.

Av cheben
Skrivet av Joppis:

Proton Drive är nog det som lockar mig mest och de som lockar minst är One Drive och Google Drive.

Jag skulle använda en del lagring hos Proton om det fanns en klient för linux.... Ha en extra backup på det absolut viktigaste utöver mitt egna Nextcloud.

Angående protondrive så skulle man kunna nämna att deras priser är de ser mer humana ut om man använder mer tjänster. Jag betalar 190 Euro/24 månader för drive, email (med egen domän) samt VPN. 560GB delat mellan email och drive. Inte billigt direkt men inte snordyrt heller om man frågar mig.

Av cheben
Skrivet av Eismannen:

Jag tänker också att, hur ska man ens veta att de kommer låsa upp. Kanske avgiften plötsligt dubblas eller tripplas. Eller de kanske tar pengarna och försvinner men låter systemet fortsatt vara låst. Eller låser upp, fast lämnar kvar en liten "present" - så att de kan göra samma sak igen, eller kontaminerar precis allting. Vem vet.

Det är ju inga hyvens killar precis, varför skulle de ens ha någon som helst "heder". I och med deras första tilltag har de redan visat vilken nivå av tillit man kan ha till dem tänker jag - noll.

"Heder" behövs inte, men gruppernas rykte är viktigt. En grupp med rykte om sig att bara dra och inte låsa upp har lägre chans att få betalt. Grupperna har ett enormt egenintresse att deras rykte är att du får tillbaka datan om du betalar, även fast de såklart skiter fullständigt dig och din data.

Last week tonight hade ett avsnitt om ransomware. De intervjuar en gammal dam som drabbades och fick tillbaka sin data. Grupper som riktar in sig på privatpersoner har dokumentation och goddamn "kundservice" som hjälper folk utan IT kunskaper att köpa och skicka bitcoins + dekryptera datan.

Av cheben
Skrivet av Varg:

Att prissänkningarna är temporära, beror det på att Super-korten har ett lanseringspris som sedan höjs igen? Annars känns ju prissänkningen väldigt kass även om det är trevligt med rabatt under en tid.

AMD kanske vill se efter om det ger effekt eller inte innan de comittar till en permanent sänkning? Grafikkortsmarknaden har ju varit knasig så länge nu så kanske är svårt att förutspå hur elastisk priskurvan är.

Av cheben
Skrivet av AdamLKvist:

Inte något jag kunnat identifiera. Problematiken har visat sig i spel (inledningsvis Parh of Exile och slutligen Diablo 3 för ett antal dagar sedan vid säsongsstart), noterar att jag inte testat andra spel under tiden.

Vidare så uppstår problemen vid det här laget även utan spel igång. När jag formaterade om windows på SSD #2 så kraschade datorn medan jag satt och förberedde för installation av drivrutiner, efter detta så plockade jag ut SSD #2 och bootade från originaldisk SSD och återigen kraschade datorn, men då vid spel.

Testa att ha koppla ur SSD#1 istället och se om felet kvarstår.

Av cheben
Skrivet av Trihxeem:

Som om det vore negativt.
Eftersom det är EUspecifikt så har vi väl EU att tacka - tack.

Just det som är så skönt med att man får ställa in/välja. Vill man ha den funktionaliteten kan man behålla den, vill man inte så bort med den.

Nu får man hoppas att dessa inställningar är tydliga nog så att det går att förstå vad man gör, även UTAN att vara en person som följer teknikpressen. Jag har inte jättehöga förhoppningar om det. Är det någon som vet om det finns någon form av "standard" hur tydliga inställningarna måste vara?