Inlägg

Inlägg som NightFred har skrivit i forumet
Av NightFred
Skrivet av TheOllza:

Hej,
Har införskaffat en LG C3 som jag ska ha i min källare och vill börja bygga på lite gott ljud för hemmabio och är väldigt novis. Vill känna att ljudet är bra men är ingen Hifi entusiast. Källaren är cirka 4*4,5 meter och typ 2 meter till taket så det är ett rätt litet rum. Där finns en matta på golvet och en soffa samt saccosäckar som kommer isolera lite men annars är det betong för hela slanten tills jag isolerar mer om det behövs. Har varit på HiFi-klubben och snackat lite och de rekommenderade golvhögtalare och center till en början så behöver man förmodligen inte en baslåda direkt eftersom golvhögtalarna (som de visade) har bra bas. Jag har redan lagt en del på tv:n så budgeten är inte direkt svulstig utan jag tänker mig någonstans upp till 10K för ljudet nu till en början. Är det lönt att titta på något nytt för den slanten eller är det begagnat som gäller. Vad skulle ni i så fall rekommendera för receiver att hålla utkik efter och typ av högtalare?

Kikade lite på detta för nytt, vad skulle ni säga om det: https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/onkyo-tx-sr393-dynavoice-magic-f-7-v3-hemmabiopaket-50.html

Tack på förhand

Skulle titta på någon som säljer sitt HT system snarare än att köpa ett nytt. Det blir rätt komprimerat på alla delar om man skall hitta ett system i butik för 10 Tkr. Att ha ett HT system utan subbas är också en förlust då det verkligen ger effekt i både serier och filmer. Att golvhögtalarna har bra bas hjälper inte riktigt. En subbas gör verkligen stor effekt på ljudeffekterna men det gör också centerhögtalaren. Då är det bättre att titta på ett system med mindre högtalare som har en subbas då detta kommer att ge mer effekt än stora högtalare utan subbas. Förstår din sits att har man bara en summa så får man välja mer noga. Hoppas att du hittar ett bra system. Kan sakna centerhögtalaren i mitt system idag då jag gått från HT system till ett 2.1 system då musiken var mer viktig än film och tv-serier upplevelsen. Men subbasen gör fortfarande god effekt när man tittar på TV.

Av NightFred
Skrivet av Dreijer:

Det är väl ändå föga förvånande? Känns ju självklart att den senaste modellen har förbättringar sett till tidigare generationer.

Edit: OnT. Ingen har ju blivit tvingad att köpa den senaste modellen. Tycker man att 14 är snarlik 15, så kan man köpa den istället. Känns som ett märkligt klagomål, med tanke på att det ser likadant ut i många andra produktserier.

Tänker att den som ofta byter sin telefon som märker om det endast är små förändringar och det är väl de som nu klagar på att det inte skett någon större utveckling eller förändring mellan 14 och 15. Man hypar ju varje ny telefon som bara den så då förväntar man väl sig också en större förbättring. Själv byter man var tredje eller fjärde år. Gick nyligen från en X till en 14. Ganska stor skillnad. Tycker inte att det är så stor skillnad på arbetstelefonen som är 13 och min privata 14. Beror ju också på vad man använder telefonen till förstås.

Av NightFred

Prissättningen blir ändå det mest avgörande för om detta kommer att bli en hit eller en flop. Blir korten för dyra så kommer köparen att titta på konkurrerande kort istället. Det är prisbilden som blir avgörande om du köper ett AMD eller ett Nvidia kort. Att betala 2000 kr mer för 7-10% ökad prestanda blir svårsmält i mångas ögon.

Av NightFred
Skrivet av ubbe76:

Tack för svar!

Förstår att budget är viktigt...
Helst så billigt som möjligt så här efter jul...
Funkar det att bara byta en del, exempelvis grafikkortet så vore d kanon och vill ju inte byta bara en del om det inte gör någon större skillnad...
Om det är processorn som flaskar antar jag att måste byta moderkort också och eventuellt minnen?
Kollat runt lite och undrar om ett 6650/7600 skulle funka vid byte av grafikkort (om det räcker med att bara byta det)?

https://www.sweclockers.com/artikel/18402-sweclockers-prestan...

Ett GTX 1660 är sämre än det kort som finns med längst ner på 1080p listan. Så här kan du se vad du får typ om du köper ett kort och var det läger sig. Det ger ju klart inte något exakt med er dator men ett hum hur mycket bättre prestanda det är mellan olika kort. Så köper du ett nytt eller begagnat så vet du lite hur bra det presterar jämfört med andra kort. Tycker att detta är det första att börja på innan du ger dig på CPU och nytt moderkort samt minnen.

Min son sitter på en 9700K och ett RTX 3060 Ti och spelar på en 1440p 144Hz skärm med skaplig FPS. Visst, han har en bättre CPU men absolut inte det bästa grafikkortet. Så på en 1080p skärm borde ett nytt grafikkort göra susen för er del.

Av NightFred
Skrivet av MackeNils:

Hej!

Jag har tänkt köpa en ny gamingskärm men kan väldigt lite och skulle gärna vilja ha lite hjälp.
Som jag skrev i rubriken så är jag ute efter en 27" 1440p-skärm och i nuläget står det mellan LG 27GP850P och MSI G272QPF

Enligt rtings så verkar skärmarna vara rätt så likvärdiga så det spelar kanske inte någon större roll vilken man köper?

https://www.youtube.com/watch?v=PNjNEFMjTHA

Skulle tagit en titt på denna videon eller deras recensioner. Jag har MSI MAG 274QRF-QD och är mycket nöjd. Hade turen att få den för ett fördelaktigt pris föra året på mellandagsrean och slog då till. Letat länge. LG 27GP850 är också en bra skärm i samma prisklass men såg på din länk att priset gått ner. Har dock inte testat den men läst en massa.

Av NightFred
Skrivet av ubbe76:

Hej!

Min son har börjat klaga på att Fortnite laggar när han spelar.
Han har idag en dator med i5 9400f, gtx1660 och 16gb ram.
Han spelar i 1080p och säger att han dragit ner grafiken ordentligt men att det ändå laggar när han vill upp i 144 fps då han har en 144hz skärm.
Min fråga är:
Borde datorn klara det, alltså är det nån ytterligare inställning man kan kolla på?
Eller är det så att den måste uppgraderas och isf vad??

Tack på förhand//Ubbe

Vad har ni för budget att röra er med? Ett nytt grafikkort skulle göra susen utan att ha funderat så mycket över vilka komponenter som ni har. Kan vara att 16 GB ram är på gränsen men i övrigt så krävs inte någon direkt ändring.

Av NightFred
Skrivet av Kolsvart Katt:

Haha, jag har en OBH Nordica antagligen inte någon högre pristier som fick för kanske 7 år sen, fungerar utan problem än, har ingen lust alls att "nörda ner mig" i riskokare och utveckla ett mer avancerat behov då har andra hobbyer som kostar pengar. Klockren pryl för den som inte har nån vidare lust att stå och se på saker som kokar.

"Kunder som köpt den här produkten (Drakborgen) har även köpt:
Lego 10821 icons bonsai tree"

Amazons sida är ganska så AI

Svampspelet verkade faktiskt rätt trevligt. Kan inte tänka mig att jag skulle hitta kompatibla individer att spela med bara så Drakborgen då.

Fick en OBH Nordica av min fru i julklapp. Har önskat mig en riskokare länge. Få väl testa den och se om det funkar bra eller dåligt. Vi kör alltid Basmatiris.

Av NightFred
Skrivet av EZED:

Tack! Ja jag skulle gissa på att det är nog en gräns där runt 10 med tanke på att det även behövs skärm, tangentbord, mus och hörlurar osv.

En billig skärm med 1080p går kring 1000-1500kr om man köper det allra billigaste. 1500-2000kr om man vill ha lite snabbare skärm. En mus för 300kr och ett tangentbord för 300-500kr så måste man minska på annat om 10 Tkr är max budget. Finns det något som ni har hemma som ni kan undvara och på så sätt minska kostnaden?
Välj istället en SSD istället för en M.2 så minskar man ca 300-500kr men ytterst lite på prestandan. Chassit är också en sådan sak som man kan snåla in på för att inte påverka prestandan. Klart inte lika bra luftflöde eller utseende. Moderkort med minsta möjliga funktion kan också få ner priset några hundralappar även om dessa nu för tiden är rätt dyra. Eventuellt gå ner till Ryzen 5 5600 för att få ner priset. Men det är tufft att få med allt på 10 Tkr. Glöm inte operativsystem om det inte finns på annat sätt.

Av NightFred

Moderkort, minne och egenmonterad slinga för att lättare lysa upp insidan bakom den mörka glasskivan.

Av NightFred
Skrivet av EntropyQ3:

Grundpriserna motsvarar ungefär den höga dollarkursen. Uppgraderingspriserna är highway robbery.
Riktigt tråkigt, och straffar sig rimligen för Apple som företrädesvis säljer till individer och inte massupphandlingar från företag/administrationer.

Tänker också att det är den svenska kronan som är svag mot dollarkursen. Men dessa Pro och Max är inte riktade till individen utan till företag men ändå en lite väl häftig prislapp. Man kanske får ner priset om man köper större antal.

Skrivet av Nasso:

Jag tror det är meningen att produkten ska vara väldigt nischad. Det är deras "professionals"-laptop. Utvecklare, skapare av olika typer av innehåll, redigering av bild och video osv är målgruppen. Jag tror att de riktar sig åt personer som använder datorn i sitt arbetsliv med pro-modellen.

En 13" macbook air med 8GB minne och 256GB SSD för 15975kr tycker jag ändå är rätt mycket dator för pengarna. Riktigt bra prestanda och batteritid och riktigt fin kvalitet. Man kommer väldigt långt med en sån. Jag har fått känslan att air riktar sig åt "vanliga döda" och pro åt "jobbet betalar".

Som utvecklare kommer man dock väääääligt långt med en M2 air med 16GB minne... Tycker det är väldigt mycket utvecklings-burk för pengarna, iaf för det jag gör.

Tänker också att Air modellen är för oss vanliga men att Pro och Max är mer företags inriktade men kan ändå tycka att det är väldigt saltade priser. Oftast tillkommer en hel del licenser utöver.
Men på sikt så faller dessa modeller ner i pris och misstänker att en del av dessa specifikationer också hamnar i Air modellerna vilket är trevligt för den gemene personen. Men då till ett mer komfortabelt pris.

Av NightFred

Det måhända vara bra prestanda men priset är ju direkt avskräckande. Priserna är rätt höga på instegsmodellen och skall man lägga till något lite extra så sticker priset iväg ordentligt. Jag är fullt medveten om att alla har olika budget och intressen men någon stans på vägen så motiverar inte priset den prestanda man får. Produkten blir sjukt nischad.

Av NightFred

Någon som känner till Steelseries Apex Pro? Min son har önskemål om ett nytt tangentbord. Är detta ett som skulle passa om man spelar mycket CS eller liknade spel.

Av NightFred
Skrivet av caaroliine_:

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Vilken tv är bäst? Är inte så kräsen, vilken har bäst bild och bäst ljud. Det är det viktigaste för mig

Är det bråttom med ny tv nu? Annars kommer Black Friday den 24 november i år och då brukar det komma en del rabatterade tv apparater under den veckan. Så då kanske du kan få en bättre för samma pris. Eller möjligheten at köpa till en soundbar för bättre ljud.

Av NightFred
Skrivet av Jeddan:

Jag ser spöken nu på min Sony A90j. Fick hem den i januari i år efter att ha blivit övertygad om att inbränningar i OLED för vanligt användande inte är ett reellt problem längre, tji fick jag. Nu har subtitles bränt in som en stor mörk rand (bekräftat inbränning från Sony, ej retention). Inga pixel refreshers m.m. hjälper. Sony kommer inte göra något åt detta då deras garanti inte täcker inbränningar utan de medger att man får räkna med att undertexter kan bränna in. Väntade mig ärligt talat mer när man köper en TV för de pengarna, min första premium TV.

Läste ditt inlägg. Köpte också min Sony A90J 55tum i slutet av året 2022 på Media Markt på reducerat pris 13990kr inklusive kalibrering. Har haft den på mer än vad du beskriver att du haft din påslagen. Men kan inte uppfatta att jag har tillstymmelse till dessa problem. Kör även Spotify via tv när jag lyssnar på musik. Stänger också av via fjärrkontroll alltid. Trist att höra att du har haft otur. Kanske är något som man skall vara observant på då vi har samma panel.

Av NightFred
Skrivet av zhizo:

Kul att få förslag på ett par som jag helt missat! Ska titta lite mer på dem.

Tack för all info och bra svar! Uppskattas. Letandet fortsätter några dagar till i vilket fall!

Förstår att det jag söker efter kanske inte helt finns men man får göra det bästa av saken

Hur har det gått? Har du köpt några?

Jag hämtade ut mina Sony WF-1000XM5 igår. Gick sen till gymmet och måste ändå säga att det satt bra i öronen. Tar man i typ vid fria vikter eller bänkpress så grimaserar man en del och då är det framför allt höger örat som de lossnar lite i och trillade faktiskt ut vid ett tillfälle. Jag upplever inte att de trycker i örat eller känns obekväma vilket nämnts tidigare i tråden. I övrigt sitter de riktigt bra i örat.

Ljudmässigt så är det bra men inget wow ljud. Finns ju en massa inställnings möjligheter och olika lägen med mer eller mindre bas, trebel osv. Vilket jag som hastigast testat. Brusreduseringen var inte så markant som i min frus Bose QuietComfort Earbuds II. Men lurarna satte igång brusreduseringen markant när jag gick på bussen på väg till jobbet vilket var mycket trevligt utan att jag själv gjorde något. Men tänker att det krävs mer inställningar än jag hunnit testa.

Ringde upp min kusin när jag satt på cykeln och han hade absolut inga svårigheter att höra mig och upplevde inget brus. Så det var ju bra.

Är de värda 3,5Tkr. Nja, det tycker jag inte riktigt. Hade priset varit kring 2,5tkr så hade det varit mer rimligt kan jag tycka.

Av NightFred
Skrivet av FX9:

Ja det kan du, under vissa omständigheter

Utvidgad betyder inte att man kör samma bild, det är speglad du menar då.

Om du har VGA utgång på grafikkortet samt HDMI eller DP (som den nya skärmen lär ha) så bör det gå bra att utvidga.

Skrivet av jimet:

Inga som helst problem med varken duplicerad eller utökad vy att köra med olika skärmupplösningar. Jag kör själv med en uw 3440x1440 som huvudskärm (Displayport) och en äldre 1920x1080 som sekundär (HDMI) för discord osv. Där jag har satt en custom resolution på 2560x1440 med 125% DPI för att få den till 1920x1080 på så sätt fastnar inte muspekaren när den ska flyttas mellan skärmarna. Hade jag haft den sekundära skärmen lite närmre än vad den är så hade jag inte behövt köra den på 125% DPI över huvud taget.

Jag uppfattade det som att han skulle köra samma upplösning och samma bild dvs samma spel eller vad han hade tänkt sig på båda skärmarna samtidigt. Då missförstod jag det hela för jag kör själv med en 1080p (äldre) och en 1440p skärm bredvid varandra utan problem. Vilket jag också skrev i mitt inlägg.

Av NightFred
Skrivet av Fimps:

Hej.

Jag har en ny skärm
LG 27" Skärm UltraGear 27GP850P-B - 2560x1440 - 165Hz - Nano IPS - HDR400 - Red - 1 ms AMD FreeSync Premium

Kan jag ha den tillsammans med en gammal Vga skärm? Med utvigdavy utan att jag förlorar något med den nya skärmen.

Tänkte köpa en till skärm så småningom. Men skulle gärna vilja köra med två skärmar redan nu, där av undrar.

Jag kör med två skärmar men har typ DC, steam eller annat på den gamla och spelet igång på den nya. För utvidgad vy så att du har samma bild på båda skärmarna är inte tänkbart om de inte har samma upplösning mm. Det kommer inte att funka. Min gamla är mycket tröttare i färgerna mm så det är rätt stor skillnad mellan dem dessutom. Dessutom så måste du ha en converter om du inte har tex HDMI kontakt på den gamla om du nu skall koppla båda till grafikkortet. Mycket osäker på om du ens kan koppla den ena till moderkortet och samtidigt kan ha den nya kopplad till grafikkortet.

Av NightFred
Skrivet av zhizo:

Kul att få förslag på ett par som jag helt missat! Ska titta lite mer på dem.

Tack för all info och bra svar! Uppskattas. Letandet fortsätter några dagar till i vilket fall!

Förstår att det jag söker efter kanske inte helt finns men man får göra det bästa av saken

Vad blev det för några till slut?

Jag lade igår en beställning på Sony WF-1000XM5, då de var nedsatta 500kr på Elgiganten fram till den 8/10 på kampanj samt att jag hade ett presentkort på mer än hälften av resterande summa. Mina vanliga Iphone hörlurar funkar inte längre heller som de skall. Ljudet är paj så jag har inte mycket att välja på. Behöver nya omgående.

Om du inte valt så kan jag återkomma med vad jag tycker när jag fått hem dem.

Av NightFred
Skrivet av tokar86a:

Nej inte satt någon budget i nuläget. Vill ha något som ska hålla över 5+ år så ser det mer som en investering.

Hade jag varit i din sits så skulle jag skrivit i https://www.sweclockers.com/forum/trad/1676105-tv-guiden-2022... som ofta diskuterar olika tv paneler precis så som Laxpudding skriver ovan.

Finns också en serie för att få mer information.
https://www.sweclockers.com/artikel/35232-tv-guiden-2022-23-d...
https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

För datorskärmar också:
https://www.sweclockers.com/artikel/33973-guide-till-modern-s...

Vilket ger lite mer att fundera över men som också kan komma att hjälpa dig till ett bra val.

Av NightFred
Skrivet av tokar86a:

Hej

Jag funderar på att skaffa en ny skärm snart. Men jag är osäker på vilken som är bra för mitt ändamål eftersom det verkar vara så många fel och brister på de flesta och recensionerna på olika sidor verkar dock inte utse någon direkt klar vinnare.

- Osäker på storlek men vill inte ha över 40 tum i alla fall eftersom det känns för stort
- Är i ett ljust rum med fönster.
- Curved?
- Ska även fungera bra för vanligt datoranvändande som webbsurfning e.t.c
- HDMI 2.1 ?

Hoppas att någon kan komma med några förslag här.

Har du någon budget för detta? Då det är mycket svårt att leta efter någon som skulle passa.