Inlägg

Inlägg som Calathea har skrivit i forumet
Av Calathea

Elektronikartiklar uppskattas. Jag var i påsken och besökte mina kära far som lödit loss tusentals (japp, tusentals...) komponenter från elektronikskrot. Nu används inte grejerna så jag hjälpte till att rensa och bara plocka det bästa.

En stor del av jobbet var att sortera ut bra kondensatorer där det fanns allt från gamla svensktillverkade axiella kondensatorer med tveksamt användningsområde till Sprague audio kondingar och liknande.

De märken jag brukar behålla:

Panasonic
Sanyo
Nichicon
Nippon Chemicon
Rubycon
ELNA

Och de som åker rakt i skroten:
Choyo
Capxon
Taicon
Marcon

Sparde några ovanliga värden på Samxon och Epcos som kanske kan duga. Så får vi se om det nånsin används. Det blir mest till allmän elektronikreparation eller nåt enkelt audioprojekt. Just nu kikar jag på att reparera ett trasigt Fractal ION sfx-l 650w men där är det pfc mosfets som gett sig och inte kondensatorerna (Nichicon).

Av Calathea

1000 serien börjar åldras tydligt, de har haft sin tid hade inte köpt ens 1080 ti idag trots att det har varit ett otroligt kort. Lite samma kan man säga om amd 5700 som inte kommer funka så bra om två år.

Tror kanske 3060ti men framförallt rx6800 hade suttit fint. Rx6700 12gb är nog rimligare för 3k. Dessa kort bör hålla många år till.

Av Calathea

Jag har alltid upplevt att tillverkarnas PSU uppgifter varit extremt överdrivna. Men de senaste årens grafikkort, RTX3080, 6950, 7900 m. fl. bör man nog respektera dess peak värden. Trodde inte att mitt gamla Cooler Master V1000 skulle behövas efter att jag slutade benchmarka men jo nu sitter det i vanliga spelburken.

TS, jag hade inte utmanat ödet för mycket utan kört en lätt undervolt.

Av Calathea

Det fanns extremt få. T ex Asus H87i plus och någon Asrock. Desto fler Itx s1150 hade en mpcie plats för Wi-Fi där man kan slotta in ett 2 port sata kort som finns på amazon för 200kr. Men om du ändå ska byta moderkort skulle jag rekommendera en modernare plattform förstås.

Av Calathea
Skrivet av HappySatan:

Produkt: Crucial Pro DDR4 3200MHz 2x16GB
Länk: https://www.amazon.se/dp/B0C29R9LNL/
Kategori: Minnen
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=11574837
Pris: 614 kr

Letade efter timings, inte lätt. Men visar sig vara 22-22-22. Inte konstigt de inte skrev ut det. Det får bli en varning på det kitet, måste vara det slöaste jag sett.

Av Calathea
Skrivet av AvantiJ:

Lite beroende på varför du uppgradera hade jag ändå funderat på att gå till 1700 socket. När du ändå är beredd att lägga 3500 på en end of the road cpu

Instämmer. Jag sitter i samma sists med en i5 10400f och hade helst sluppit byta moderkort, men en i5 12400f med B760 ddr4 moderkort är samma peng som en gammal i9a. Och definitivt ett bättre val.

Av Calathea
Skrivet av mandrogoran:

Cleant och kompakt 👍😁 sneglade på samma låda först men kändes onödigt att byta mobo till m-ATX.

Jo så tänkte jag med och flyttade nätaggregat. I första bygget klämde jag till och med in ett E-ATX mobo. Nu sitter vanligt ATX där bakom.

Av Calathea
Skrivet av mandrogoran:

Kul med en mer påkostad uppdatering av föregångaren Q500L vars största nackdelar var just extremt trångt utrymme att bygga i och icke existerande luftflöde. Plus i kanten att de kostat på tempered glass istället för den lätt repade plast sidan.

Några bilder på mitt Q500L bygge. Luftflödet tweakades lite lätt i topp, botten och front med hjälp av en Dremel 😁

Snyggt! Och mitt Q300L. Kul chassin men svårt att kyla med dagens grafikkort. 5700XT är definitivt i övre gränsen på effekt.

Av Calathea
Skrivet av OldSchool297:

Tror du behöver en dyrare variant för PLCC32 chip,, ex: https://twitter.com/fang_cz/status/1453420735309963265

Av Calathea

Man börjar slacka!

Av Calathea

Alldeles för seg respons från säljare, även jag har hunnit köpa en Deck på annat håll. Drar tillbaks mitt bud.

Av Calathea
Nytt bud: 4 000 kr Plus frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Calathea

Som effektiv beräkningskraft (varning, nördigt värre - https://www.sweclockers.com/galleri/15289-android-wcg-boinc-c...

Har dock flera som ligger i byrålådan fortfarande. Lumia 950 var grym men nu oanvändbar. Pixel 5a med trasig skärm, den borde man väl fixa.

Av Calathea

Jag har i helgen startat upp det här projektet igen. Har varit ett uppehåll på två år.

Jag hade problem med att avlasta de tjocka sladdarna på större andelen av telefonerna, smältlimmet lossnade hela tiden och utsatte lödfogarna för en del stress om man ville kolla till telefonen. Så jag tog en sväng förbi Ikea och köpte ett gäng micro USB kablar istället. Tillsammans med en polare tillbringade vi fredagkvällen med att klippa ena änden och pressa dit kabeländar så jag kunde använda dem med mitt nätaggregat.

Nu ansluter spänningen till telefonens USB kontakt och det går en liten sladd från kontakten på krestskortet till batteri +. Detta funkar stabilt och nu verkar till slut batteriindikatorn stanna på laddning, vilket innebär att klockfrekvensen stannar på 1170 MHz istället för att bottna på 936 MHz. En skön 25% ökning i prestanda på 8 st enheter. Effektuttaget ökade med ca 2 watt (totalt) och temperaturerna ökade från 45 till 55 grader C.

Så nu tuffar beräkningar på, kör bara MCM - mapping cancer markers, tills nåt annat dyker upp. Vet inte om nån mer från Sweclockers är aktiv i WCG längre, men ser ut som vi är några styck kanske.

Min rekommendation för någon som läser detta och vill prova på nåt liknande är att göra det lite enklare: en eller två rejäla USB hubbar och en vanlig USB kabel, typ C eller micro eller vad som nu är aktuellt. Det verkar inte vara så noga med spänningen så jag tror inte man behöver ett justerbart aggregat. Rekommenderar däremot fortfarande att ta bort batteriet och då är det oftast nödvändigt att löda en resistor för att fejka batteritemp. Detta plus en liten sladd från usb kontakt in till batterikontakt + på kretskort är all lödning som är nödvändig.

https://i.imgur.com/TCi4ZVv.jpg

Av Calathea

Bommade Iphone

Av Calathea

Inga konstig prissättning. 1080 ti går för 2k + och de presterar identiskt.

Antingen köper man en ny budgetmodell av rtx3060 / rx6600 eller så lägger man lite mindre beggat på ett kort med premium kylare och pcb.

Av Calathea

Det blir mycket 3D print tack vare vänner med goda kunskaper samt en ny printer på jobbet. På sistone detta som är remixat från thingiverse:

En hel pc för att skanna in föräldrarnas dvd bibliotek. (3x slim dvd och make mkv i docker)

https://i.imgur.com/R7eAMfa.jpg

https://i.imgur.com/mJsyTAg.jpg

Och sent om sider en lödröksfiltrering, var dags efter 15 år med lödning...

https://i.imgur.com/TJGjYbj.jpg

https://i.imgur.com/ik09VYF.jpg

Nästa projekt blir att återskapa gamla trasiga rattar till pappas radios.

Av Calathea
Skrivet av Jacob:

Får mig osökt att tänka på dig @Calathea Använder du fortfarande GPU:n (vilken var det?) som nyckelring?

Oj det var länge sen. Nej den är ersatt med ficklampa och måttband, som ingenjör är det mer användbart. Men snygg var den, blev lite sliten med tiden bara.

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/35958?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Av Calathea
Skrivet av odjur:

Finns det nån med ljudtekniskt intresse som kan laga min odac/o2 förstärkare?

Hur har det gått, lyckats lösa problemet?

Av Calathea

gtx 970 @ 2014, 3500 kr nytt. Sedan dess beggat 1070, men...

Blir beggat 3060 ti skulle jag tro detta år.