Inlägg

Inlägg som FlytPojken har skrivit i forumet
Skrivet av lhugo:

Är inte säker på att jag förstår frågan. Vad är förutsättningarna?

Inga speciella, mer en fråga om hur pass orolig du är att få viruset själv. Förstår ju vad du menar, att ditt yrke gör ju att du inte vill ha den alls, men hade det spelat någon roll för "dig själv" om du fick det?

Skrivet av lhugo:

Sverige är ju generellt transparent och det gäller även här. Jag och mina kollegor vet inte mycket som inte du/ni gör om planen för framtiden i stort. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samt landets politiker håller ju pressträffar varje dag. Det egentligen enda som läkare (men inte allmänheten) har koll på är väl sekretessbelagd patientinformation och den medicinska kompetensen.

Generella råd är jag inte beredd att ge utan hänvisar till allmänna rekommendationer. Om du frågar mig om ett eller ett par år så skulle jag nog kunna svara med säkerhet. I väntan på att forskningsläget är klart så måste jag tyvärr vara så "tråkig" att jag hänvisar till FHM. Själva grejen med centraliserat styre av infektionsmedicinska beslut och att vi har smittskyddsläkare som ansvarar för stora områden är att enskilda läkare på vischan inte kan få en överblick. Det man gör är att rapportera in varje fall och så får folk som sitter på all data komma med direktiv.

Situationen är ju helt unik även för de äldsta och mest erfarna rävarna. Många av de äldre nämner Backabranden och tågolyckan i Lerum för att trycka på hur exceptionellt detta är. De jämför alltså inte situationerna medicinskt, snarare "känslan" på mitt sjukhus.

Inser att svaret kanske inte är det du önskade men jag kan tyvärr inte ge ett bättre svar idag.

Jag förstår. Sista frågan, spelar det någon roll för dig personligen om du får smittan? Dvs får du den så får du den eller undviker du helst?

Skrivet av lhugo:

Jag skrev en del i tidigare tråden om hur man tänker från medicinskt håll. Har varit mindre aktiv på sistone pga av jobbet på sjukhuset men även för att för ansenlig andel av inläggen under en period var konspiratoriska, trollaktiga och världsfrånvända.

Gällande situationen som råder för stunden så har jag väl inte mycket att komma med. Jag kämpar på som vanligt och är expert inom medicin i stort, inte epidemiologi och infwktionsmedicin. Har stort förtroende för våra experter vilket jag även tycker gäller mina läkarkollegor i stort. Vad är det du funderar över?

Nä men lite hur "ni" tänker kring nästa fas. Är vi kvar i den fasen vi är just nu ett bra tag till eller är det dags att "lätta"? Har ju inget konkret men t.ex. är det OK för idrott att starta igen? Längre resor?

"Våg två" som man pratar om, vilka kommer tillhöra den? Snille som spekulerar nu, de äldre dog i våg 1 och de kommer inte alls vara lika stor andel äldre i våg 2.

Jag har tidigare sagt 1 veckas lockdown eller nått sånt.

Säg att man hade gjort tydligare restriktioner, riktlinjer och böter osv. Då hade kanske gymnasiet kunna vara öppet. Kanske områden som inte är "så" drabbade hade kunnat ha mer öppet.

Absolut hade detta kunnat ske utan lockdown. Men att lockdown kan användas i syfte att visa allvaret hur seriöst man tar det. Allvaret kanske hade kunnat göra att folk beter sig mer enligt riktlinjerna och vi kunde ha haft ännu mer öppet.

Sido: Ovanligt tyst här ifrån sjukvården om vad de tycker om situationen? Deras röster är intressanta och höra

Skrivet av sAAb:

Oj, den tråden jag skapade blev låst av @DavidtheDoom och ifrågasatt av flera. Det var delvis förvånande, och @Yonie är väl den ende bland de som svarat som tydligt insåg vad min avsikt var. Hursomhelst, det som föranledde skapandet en separat tråd var två saker, 1) en krönika av Wolfgang Hansson i Aftonbladet(WHAB), samt 2) @Davidtedoom, det gick inte skapa en omröstning inne i den här tråden! Jag hajade till inför det som WHAB skrev:

Där blev jag nyfiken. Går det att analysera vem som har rätt genom att endast se siffrorna, eller, lägger folk in åsikter i tolkningen av siffrorna?! Det tycker jag är en relevant fråga. Jag fick intrycket av en del kommentar bland svaren att de ville veta vilka länder som var med för att man skulle kunna tolka kurvorna. Visst, jag vet också att det krävs längre tiddsserier för att kunna sluttolka, men, det har inte hindrat folk i den här tråden att ha åsikter om hur man bör göra. Dessa åsikter har då byggts på tidsserier som i många fall är kortare än de jag hade tagit med i diagrammet; där avslöjandet kan ses om man klickar på Visa innehåll.

Jag fick ett svar, att endast fem av alla som svarat hade rätt alternativ. Det kan man kan tolka på minst två sätt. Antingen att att det räcker inte med siffror för att bedöma situationen, eller, att folk har åsikter om länder men inte kan tolka dem utan siffror. Blev man klokare av det?!

Nja!

Jag missade tyvärr tråden, förlåt.

Intressant tanke och tror det finns mycket i det du säger. Jag själv är väl en utav dem, man vill ju ha sin egen världsbild bekräftad.
Tråden blandas med väl resonerade åsikter men också åsikter som bara tar hänsyn till vissa aspekter. Svårt att hitta en balans liksom.

Skrivet av Cadtekniker:

@FlytPojken: Tror inte det blir en S3 drive to survive.
om racingen startar igen kommer media och kamerateam hållas till ett minimum.
Absolut inget netflixteam som får springa runt i garagen

Absolut stor sannolikhet. Dock är det ju en grym marknadsföring som kan "rädda" sporten och locka fler fans. Så jag håller med, tror ej men fan vad grymt det hade blivit om man fått till det.

Skrivet av cyberknutte:

Stort tack till alla som kommit med input! Jag hade faktiskt ingen aning om det är sååå populärt med Mac på dessa utbildningar.
Är det hårdvaran eller mac-os som är grejen?

Nuförtiden kan man ju köra native linux prompt även i windows, så just *den* anledningen är väl borta eller?

Även om hon klagar på att mac-burken är seg, så handlar ändå merparten av klagomålen om osx...

// Andreas

Grejen är att det anses vara liiite finare. Dock är det många som sitter på gamla Alu Macbook Air med icke-retina. Vilket inte konkurrerar med de ni tittar på.

Skrivet av cyberknutte:

Den vektorn har vi redan täckt upp. Laptop är mer en praktisk bonus. 😁

Snyggt!

XPS 13 låter som ett bra val då

Skrivet av Triffid:

Detta är en väldigt bra poäng som belyser hur mkt spridningen beror på ren chans och hur vanskligt det är att dra några speciellt stora slutsatser (kring vilket lands åtgärder som varit bäst) från den extremt begränsade data som finns.

Utan att veta exakt hur många som kom in med smittan i en viss geografisk plats och när är det i princip omöjligt att ens börja en jämförelse med en annan geografisk region. Eftersom ifall det började med fem smittade i region 1 och en smittad i region 2 kommer det antagligen väga tyngre än effekten av många eventuella åtgärder vad gäller hur snabbt smittan sprids.

Citerar igen så folk läser. Väldigt viktig poäng tycker jag.

Men som också sägs. Bara för vi inte kan veta exakt betyder det nödvändigtvis att vi inte kan göra mer. Där någonstans tycker jag man bör sträva.

Skrivet av cyberknutte:

Dotter börjar plugga till hösten och funderar på att ge en laptop som studenten present, eller kanske presentkort.

Är det Dell XPS 13 som gäller?
Själv föredrar jag ju Lenovo X1 Carbon, men den har kanske fel "auora"...

// Andreas

Kul och höra! Mycket smart val av henne.

Behövs ju lite mer information men för den summan du tänkt lägga är dator kanske inte det "roligaste" att få i studentpresent. Även om det är en användbar present.

Med din budget så skulle jag funderat på en Klocka(Sjöö Sandström, Apple Watch), Smycke(Hermes, Cartier) eller kanske någon resa ihop?

Hoppas verkligen vi får mer info i nästa Drive to Survive jävligt intressant och veta hur det har gått till.

Skrivet av Kenneth:

Idag blev det bekräftat att Vettel lämnar Ferrari efter 2020.

https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-news-seba...

Om jag förstår det rätt låg beslutet mer på Ferrari än Vettel. Och givetvis gick tankarna vidare till "vad händer nu?"

Personligen tror jag Vettel kommer lägga av helt. Tror inte han är så värst intresserad av ett team som han inte kan vinna i. Både Mercedes och Red Bull har skickliga förare och framför allt tydliga förstaförare så att hamna där känns väldigt långsökt. Om inte Hamilton och Vettel byter plats, men tveksamt.

Vem tror ni kommer ersätta honom i Ferrari då?

Oväntat tyvärr. Ferrari var de enda som kunde hota om konstruktörstiteln med båda förarna. Nu får HAM en gratis VM-titel och vinner kampen om bästa förare mellan HAM & VET.

Hoppas han kommer tillbaka dock, med ny energi och lite gamla Vettel.

Ersättare blir väl Daniel Avocado. Behövs lite glädje i teamet. Tillräckligt kompetent förare och att man måste gå lite mer på sammanhållning än racepace.

Skrivet av Söderbäck:

Det är väldigt svårt med absoluta facit här.
Men det går att kolla på försäljningsvolymer för de olika energikällorna och det görs konstant beräkningar på förbrukning för den här sektorn. Sektorn är så pass ekonomiskt intressant att den alltid granskas. Så även nu.
Här är vad jag läst:
https://www.carbonbrief.org/analysis-coronavirus-set-to-cause...

Det är helårsestimat, och siffrorna har faktiskt uppdaterats till 8% sedan jag läste artikeln första gången så de där 5 procenten jag nämnde verkar vara för lågt. Intressant att det är så mycket estimerat som 8% ändå.

Flygtrafiken står för en liten del själva. Det är väldigt mycket verksamhet som fortsätter vara igång även i dessa tider. Lätt att underskatta hur mycket infrastruktur som fortsätter gå för att hålla samhället igång.

Intressant information och sen se hur den kommer att användas i framtiden!

Skrivet av Nioreh83:

Är ju inte bara flygtrafiken som minskat

Okej. Var mest förvånad över att det inte var en högre siffra.

Skrivet av Söderbäck:

Det lokala vädret varierar från år till år på alla platser. Det hör ihop med ett helt gäng större väderfenomen. Vi kan inte göra precisa förutsägelser hur dessa större väderfenomen kommer att påverka lokalvädret månader fram i tiden. Så det går inte riktigt att säga om sommaren kommer bli varm eller kall ännu.

Angående vår mängd utsläpp så har visserligen utsläppen gått ner en del. Jag har rotat lite i det sedan innan och det verkar som att den globala fossila förbränningen gått ner uppåt 5%. Det innebär emellertid att vi fortsätter släppa ut 95% av vad vi gjorde innan - så vi har inte direkt gjort någon helomvändning globalt riktigt.
Oavsett - även om vi nu skulle ha fått ner utsläppen till noll så är det ackumulerade överskottet på koldioxid i atmosfären så pass stort och det tar så lång tid att minska den mängden att vi inte kommer se några snabba ändringar i temperatur ändå. Kanske tar det många år att se globala nedgångar i temperatur även om utsläppen nu skulle stoppas helt (vilket inte är ett sannolikt scenario). Och ja, på lokal nivå kan vädret bli lite olika ändå.

Men vi får väl hålla tummarna att Västerås blir lite varmare då ;).
Blekinge ser ut att ha haft sommar under gårdagen:
https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta/

Bara en iakttagelse. Det kommer alltså finnas ren statistik att med en enormt minskad flygtrafik har utsläppen sänks med 5%?

Skrivet av Frispel:

Intressant och tankevärd artikel om hur man framöver skulle kunna hantera viruset med enbart masstestning:

https://www.dn.se/ekonomi/nobelekonomen-paul-romer-omojlighet...

Om man lyckas får ner kostnaden för själva testet till ca 10 kr/test och man testar 1 miljon svenskar/dag så blir kostnaden runt 3,5 miljarder år. Säg att administration och logistik lägger på ca 20kr/test så hamnar man runt 10 miljarder/år. Lyckas man "bara" får ner kostnaden för själva testet till säg 100 kr så blir summan runt 40 miljarder/år. Ska vi gissa att det är billigare än stödpaket, hög arbetslöshet och krympande bnp?

Finns ju en hel del saker som måste lösas innan man kommer dit, men det är ändå intressant. Tankar kring detta?

Bra tanke men tar nog ett tag att bygga upp. Tänker man på framtiden så absolut borde de vara en självklarhet.

Dvs att vi själva bygger upp ett "testcenter" som ska se till att, när ett nytt virus kommer så ska vi snabbt kunna tillverka ett test.

Skrivet av torbjorn_75:

Man brukar väl säga att det är "olyckligt" när det blir fel, i det här fallet att en del som jobbar med äldre slarvat med hygienen. Om jag förstår problemet rätt från dagens pressträff.

Det betyder inte att någon på det här forumet är "sjuk" som i dum i huvudet, det var inte snällt sagt alls.

Jag har varken menar eller påstår att någon är dum i huvudet. Tack för den

Som sagt, jag håller inte med om att det är olyckligt. Sverige kan bättre tycker jag. Olyckligt blir det är när kompetensen inte riktigt finns, så man inte vet bättre. Det gäller inte för oss anser jag.

Sjuka ni är...

I Sverige pratar man om att hjälpa dem som verkligen behöver det. Ganska tidigt förstod man vem och vilka de gäller.

Så även om Sverige är vinnare jämfört med andra länder så är vi ändå de största förlorarna(sviker oss själva) när vi sedan ser vilka som dött.

Skrivet av xxargs:

Och vad händer om man har helstängt - jo när man gläntar på dörren två månader senare så kommer smittan att anfalla och det enda man har gjort är att fördröja processen.

en del tror att det fortfarande går att köra med strutspolitik och köra ned huvudet i sanden och hoppas att det blåser förbi - det gör det inte...

allt handlar om fördröjning och utsmetning i antal fall så att vi kan pressa ned puckeln i antalet allvarligt sjuka så att sjukvården hänger med och har en chans för de värst drabbat, men vi som människor kommer att bli smittad till typ 70-80% av befolkningen - frågan är inte ett 'om', bara när!

Men många klamrar sig fast vid 'om' och gör att det hanteras fel med reflexmässiga åtgärder som kanske upplevs hjälpa för stunden, men det går inte att få till det uthålligt och rentav är kontraproduktivt

Inte ett sånt här inlägg igen. Vi hade nyss en diskussion om detta.

Helstängt med 0 åtgärder = endast fördröjning
Helstängt med *åtgärder* = kan resultera i färre antal MÖJLIGA smittade

Skrivet av deltascu:

Jag har läst från början, och jag kan inte se vad jag missförstår. Ja, du upprepar dig. Nej, jag tycker bara jag utvecklar det jag redan sagt, inte går ifrån. Låt mig sammanfatta vad jag tror du menar, så får vi se om du håller med eller fortfarande tycker att jag missförstått. Det du säger är att:

  1. Om man går tillbaka till samma beteende som innan en "lockdown" så har man visserligen vunnit tid motsvarande lockdown-tiden, men kommer få lika många döda som tidigare eftersom lika många blir smittade i slutändan.

  2. Om man ändrar sitt beteendemönster genom att t.ex. inte skaka hand etc (jag gissar, du har inte skrivit på vilket sätt) kan man få färre smittade och färre döda. Om man blir mer strikt med vilka som besöker äldre kan man få lägre dödstal.

Det jag säger är:

  1. Det spelar ingen roll om man ändrar beteenden efter en "lockdown", lika många kommer i slutändan ändå bli smittade, bara inte lika snabbt. Eftersom antalet döda är en andel av antalet smittade kommer lika många dö i slutändan ändå även om det går långsammare. Istället för en månad om man kör på som vanligt kommer det kanske ta flera månader innan man uppnår samma siffror.

  2. Det enda sätt man kan undkomma (1) är att göra som du säger i (2), och här håller jag med dig: skydda äldre. Då kan man få lika många smittade i populationen, men färre smittade äldre, vilken ändrar demografin och gör att det blir lägre dödstal totalt sett.

Är det något av ovanstående som du vänder dig emot? För det är precis vad vår utväxling har handlat om.

Du underskattar nog hur många äldre det finns i Sverige. Det finns 2,6 miljoner svenskar över 60 år. . Det går inte att isolera 2,6 miljoner svenskar. Om du sätter åldersgränsen till 70 år blir det 1,5 miljoner. Fortfarande för mycket.

Jag förstår att du vill det, men det går inte. Det man kan göra är att försöka skydda äldreboendena bättre. Jag vet inte hur många de är, men med tanke på att de står för hälften av dödsfallen i Stockholm så är mortaliteten väldigt, väldigt hög. Så kan man skydda dem kanske man kan kapa dödligheten med en faktor 2.

Men du kan inte sänka dödligheten i den övriga populationen genom försenande "åtgärder". Förr eller senare kommer de flesta bli smittade, och då kommer en andel av dem att dö. Förr eller senare.

Jag menade att du gjorde ett antagande att de bara köpt sig tid i ditt första inlägg. Sen om det bara är tid eller om det är andra saker(vet vi inte) också, var det jag ville lyfta. Men du säger de jag syftar på i 2 nu. Vilket jag tycker verkar vara något att sträva efter.

Absolut, säg 70 år då och de 1.5 miljoner. Men alla dessa 1.5 milj har olika sannolikhet att bli smittade. *Bara gissning nu* de 50 000 i Umeå har ju betydligt mindre chans att råka ut för smittan än de i Stockholm.

Nej jag kan inte sänka dödligheten för övriga. Men det fanns mer att göra bland de "onödigt döda äldre" IMO.

Nu är folk trötta på mig så jag lämnar ett tag nu. Nån annan får prata nu