Inlägg

Inlägg som walkir har skrivit i forumet

@TheWeirdOne:
Tack för SoulCaliber VI! Soul Blade/Soul Edge var mitt första spel till Playstation 1

Skrivet av Pe_Er_79:

Såå vad finns det för Windows möjligheter i Linux, kan man "emulera" windows och få windows program att fungera eller är det bara att lägga ner direkt?

Beror till stor del vilken typ av Windows-program du vill köra samt hur kraftfull din gamla laptop är.

Wine är en klassiker för att köra Windows-program under LInux, vilket ofta är tillräckligt för Office-paketet och dylikt, men Adobes programvaror brukar vara lite mer krävande. Äldre versioner fungerar dock fint.

Exempel på hur bra Microsoft Word fungerar i olika utgåvor:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application...

Om inte Wine fungerar med den tänkta programvaran, så hade jag testat virtualisering mha exempelvis Virtualbox eller QEMU:
https://www.qemu.org/

Det kräver dock en fullständig installation av Windows i sig, vilket kanske inte är möjligt med din gamla laptop (såvida du inte väljer Windows XP eller annan mer resurssnål variant av Windows).

Själv föredrar jag dock dualboot, då hårddiskutrymme sällan är ett problem på äldre laptops. Ofta klarar man sig fint med under 50GB för Windows Om mot förmodan diskutrymme är ett problem, så är en 32-bitars version av Windows 10 ett alternativ. Det tar under 7GB på hårddisken med CompactOS aktiverat.

Skrivet av Broken-arrow:

kör win 7 så slipper större delen av problemen, i för sig bör man ju uppgradera om den nu fanns något vettigt att köra på).

En alternativ är att köra Windows 10 LTSC 2019 (version 1809). Då slipper du större delen av problemen med Windows 10.

Största problemet med Windows 10 enligt mig är de ständiga uppdateringarna (feature updates) som förändrar group policies, services och andra inställningar. Du slipper även större delen av UWP (apparna) som är en plåga i sig.

Trivs bra med att dualboota mellan Windows 10 Pro version 1809 samt Ubuntu här.

Skrivet av Lafa:

- Måste man kunna nåt kommando för att ta sig in i Arch (första gången)?

Varför inte testa Manjaro istället?

https://manjaro.org/downloads/official/xfce/

Det bygger på Arch men är lättare att komma igång med.

Skrivet av Lafa:

Vilken är mest lätt för hårdvaran - Arch eller Bodhi?

Det är som att jämföra äpplen och päron, då Arch är gjort för att kunna skräddarsys efter varje behov, medan Bodhi bygger på Ubuntu LTS med Moksha som skrivbordsmiljö.

Arch presterar normalt bättre än Ubuntu i olika benchmarks. Däremot hamnar Clear Linux ( https://clearlinux.org/ ) oftast i topp i benchmarks, men allt beror på vilken hårdvara man har.

Om du är missnöjd med prestandan i Linux, så är mitt tips att först säkerställa att du har bästa möjliga drivrutiner installerade, vilket Ubuntu oftast sköter åt dig. Sedan kan du börja testa olika skrivbordsmijöer så som KDE, Gnome, Moksha, Xfce, LXQt etc.

Det gör ofta mer skillnad än att börja hoppa mellan olika distributioner.

Själv testar jag gärna Live-versioner av olika Linux-distros innan jag bestämmer mig för vilken jag sedan installerar.

Skrivet av crash:

Är det nån som tror att det går att lägga in fler spel på en sån här?

Med stor sannolikhet lär det komma ut hack till dessa likt Classic Mini NES/SNES.

Var nära på att skaffa denna för ett tag sedan, men har hellre en äkta Nintendo med bättre skärm:

https://www.amazon.de/Thumbs-Up-A0001401-Orb-Spielen/dp/B01H7...

En önskedröm hade varit om Nintendo gjort det möjligt att spela NES-spel jag har fått tillgång till via "Nintendo Switch Online"-abonnemanget. Men känner jag Nintendo rätt, så ser de nog hellre att jag köper en ny enhet för varje spel.

Skrivet av Lafa:

Fullpott med Asus VivoStick - tack vare Bodhi Linux. Jag känner mig som en mästare nu.

Snyggt! Har länge varit sugen på att testa Moksha eftersom jag körde Enlightenment som filhanterare i början på 2000-talet.

Hur fungerar YouTube m.m. på stickan? Har tyvärr lite dålig erfarenhet av video codecs under Linux jfm Windows sett till prestanda. Min Windows 10-platta med motsvarande hårdvara klarar 1080p utan problem (Windows 10 Pro x86 v1703). Windows i sig tar inte mer än 500MB i RAM efter uppstart, vilket är likvärdigt min Ubuntu-installation på min laptop.

Vill gärna ge Linux en ny chans, men hittills har alltid något hindrat mig. Senast var det avsaknaden av H.264 i DaVinci Resolve 16, vilket tvingade mig tillbaka till Windows igen.

Skrivet av Sions:

Jag har använt Logitech mx anywhere, dock säljs den inte längre. Ska finnas en tvåa, .men ska tydligen inte vara lika skön i handen.

Jag har Logitech MX Anywhere med AA-batterier samt MX Anywhere 2s (laddas via USB). Kan hålla med om att den äldre MX Anywhere är skönare med bättre tyngd (vilket även går att reglera genom att använda ett eller två batterier. 2s:en är lättare och även plastigare känsla, men annars samma formfaktor.

Hade det inte varit för att jag behövde en bluetooth-mus till min laptop, så hade jag kört vidare med min gamla MX Anywhere.

Såg fram emot att klicka hem detta på Epic Store, men såg nu att jag redan ägde det där

Skrivet av HandsomeT:

Har en PSP redan som fixar att emulera det mesta om jag vill spela retrospel.

Kan säga detsamma om min PSP, men tyvärr är batteritiden på sin höjd 5 minuter på min

Föredrar att emulera på min 3DS istället, då den även har rätt formfaktor.

Just Super Mario Bros. är för övrigt spelet jag benchmarkar alla NES-emulatorer med. Även ett av få Virtual Console-spel jag köpte till Wii.

Kommer hur som helst försöka få tag i Nintendos nya Game & Watch remake! Kan aldrig ha för många spelkonsoler!

Skrivet av Phat^Trance:

Finns det något gratisprogram till win10 för att ta skärmdumpar? Windows inbyggda suger. Har även testat greenshot, men den verkar inte stödja skärmar som har 5140x1440 upplösning.

Här är två av mina favoritprogram:

Captura (originalet!):
https://mathewsachin.github.io/Captura/

Captura är främst till för att spela in video/webcam, men har själv använt det för att hantera en större mängd skärmdumpar av vald storlek.

PicPick:
https://picpick.app/en/

PicPick är lite av Paint och Snipping Tool i ett och samma program, men oändligt mer konfigurerbart.

I övrigt uppmanar jag till bojkott av Windows Store, då det finns mängder av stulna projekt där. Detta hände bland annat utvecklaren av Captura som nu har lagt ned sitt projekt.

Skrivet av Dave1080:

Kommer köpa ett årsmedlemskap när jag klarat ut Story Mode.

Årsmedlemsskap följer med den fysiska versionen av Tetris 99 som har prissänkts till under årspriset ett par ggr. Numera vill jag inte vara utan Nintendo Switch Online, då det ger trevliga bonusar i många spel

Kul att Macbook 12" kommer tillbaka. Min sambo har förra modellen från 2017/2018 som hon är mycket nöjd med.

720p-kameran är ett stort lyft jfm 480p-kameran på den tidigare modellen.

Kan själv tänka mig Arm-baserade modellen om x86-emulering fungerar bra!

Skrivet av avrasta:

Om du hade läst på lite mer om programmen från Sordum, så hade du sett att bland annat Firewall App Blocker använder Windows inbyggda brandvägg. Detsamma gäller övriga program från Sordum som bara ändrar vilka services som körs via registret.

Vet inte vad du har för någon monsterdator, men på min laptop med en i7-8565U så gör programmen jag rekommenderade skillnad.

Jag har aldrig hävdat att upprensning av registret gör någon skillnad, men Wise Registry Cleaner innehåller andra tweaks under System Tuneup som faktiskt gör skillnad samt kan öka säkerheten som exempelvis Autoplay för externa enheter. Visst går detta att göra på egen hand, men det är smidigt att ha samlat på ett ställe.

Ang. WiseCleaner, så rekommenderade jag två av deras fristående gratisprogram. "All-in-one"-program har jag dålig erfarenhet av.

Windows i sig uppdaterar jag när jag själv vill via Microsoft Update Catalog. Rekommenderar inte att någon sitter med ett system utan säkerhetsuppdateringar, men jag bestämmer gärna själv när detta ska ske.

Vad varje uppdateringen innehåller finns information om här:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4555932

Skrivet av avrasta:

Antivirus & Malware 2020 är nästan obsolete om du inte letar obskyr rysk porr.

Eller om man letar efter Filemon för Windows 95:

Virus & Malware finns tyvärr överallt på nätet och att skicka filen till Virustotal.com för genomsökning är ofta mer effektivt än lokalt antivirus som enkelt slås ut.

Skrivet av avrasta:

Cleaners och Optimizers är helt meningslöst om du använder Windows 10.

Vad baserar du detta påståendet på?

Skrivet av waverider:

Sen skulle jag också vilja ha tag på ett riktigt bra program som snabbar upp datorn.

Är du alltid uppkopplad med datorn? Annars får du bäst prestandalyft av att stänga av ditt antivirus Att blockera valda program i brandväggen samt att inaktivera Windows Update gör också skillnad i prestanda. Användbart vid videoredigering, fotoredigering och annat som kräver lite extra prestanda. På en laptop innebär det även längre batteritid.

Själv använder jag följande program för att snabba upp Windows.

Firewall App Blocker
https://www.sordum.org/8125/firewall-app-blocker-fab-v1-7/

Defender Control
https://www.sordum.org/9480/defender-control-v1-6/

Windows Update Blocker
https://www.sordum.org/9470/windows-update-blocker-v1-5/

Utöver dessa använder jag även Wise Disk Cleaner samt Wise Registry Cleaner.
https://www.wisecleaner.com/download.html

Ett tips är aldrig använda Cleaners som är äldre än OS:et de ska användas för, vilket gör det svårt att rekommendera Cleaners om du exempelvis kör Windows 10 Version 2004 (då är du ständigt i händerna på Microsoft). Själv kör jag dock en mer optimerad Windows 10 Version 1809 som inte Microsoft ändrar i jämt och ständigt utan min tillåtelse.

Vill även tipsa om Geek Uninstaller då det rensar upp efter program som avinstalleras:
https://geekuninstaller.com/

Skrivet av Pirum:

Är det förresten nån som vet varför inte Win95 hade stöd för NTFS? ...

/me minns att Amigan fick mycket skit för filsystem (OFS/FFS), men FAT16, HFS, och även ext2 var inte heller helt stabila. *bittra sig*

Har för mig att NTFS är relativt resurshungrigt jfm FAT16 och FAT32, vilket antagligen gjorde det olämpligt som filsystem för konsumentdatorer. En annan anledning är troligtvis bakåtkompatibilitet, där även bytet mellan FAT16 och FAT32 samt införandet av långa filnamn ställde till det för många program.

På AmigaOS var det en barnlek att byta filsystem utan att programmen i sig påverkades negativt. Minns att jag körde AFS (AmiFileSafe) på min Amiga 4000 för att få bättre prestanda och minimera fragmentering av filer. OFS/FFS var lätt att överge

Ang. Windows 95, så har jag inte hittat något sätt att få RTM eller A-utgåvan att fungera med något annat än FAT16, vilket försvårade mitt labbande i VirtualBox eftersom 95B/95C/98/ME använder FAT32 som standard.

Nu börjar jag att få ordning på min Windows 95 installation.

Fungerande nätverk med browser (Retrozilla), 32-bitars grafik och annat skoj. Även K-Meleon 1.5.2 fungerar, men känns inte lika trevlig som Retrozilla. Annars gillar jag just K-Meleon på äldre OS som Windows XP.

Dock är det väldigt många program som vägrar installera pga avsaknaden av diverse DLL:er, men senaste versionen av Total Commander gick att installera utan problem!

Helt otroligt vad användbart gamla Windows 95 trots allt är med sina fjuttiga 40 megabyte på hårddisken!

Tillsammas med Windows Embedded POS Ready 2009 så är 95:an det OS från Microsoft som imponerat mest på mig, då det är så avskalat det bara kan bli.

Om någon annan vill testa Windows 95 virtuellt, så finns det mesta man behöver här:
https://winworldpc.com/product/windows-95/
https://www.allbootdisks.com/

Skrivet av Widstige:

Jag brukar bara ladda ned saker från sidor jag litar på osv. Kan man få virus genom att tex använda en bild från google som bakgrund utan att ladda ned den? Kanske är överdrivet nojjig haha men vill bara vara säker

Själv har jag inget virusskydd på min dator, men däremot inbyggd antivirus/brandvägg i min router. Annars rekommenderar jag faktiskt att använda Windows Defender.

Ett tips är att ladda upp filer du är osäker på till https://www.virustotal.com för att göra en extra kontroll, då inget antivirus är 100% säkert.

Rekommenderar även att du kör uBlock Origin i Firefox som blockerar reklam samt osäkra sidor.

Att få skadlig kod genom just bilder är relativt ovanligt, men inte omöjligt.

Som komplement till brandväggen i Windows, så använder jag "Firewall App Blocker":
https://www.sordum.org/8125/firewall-app-blocker-fab-v1-7/

Där kan jag lätt stänga av åtkomsten till nätverket för valda program. Exempelvis har jag helt blockerat Microsoft Edge, då jag endast använder det programmet för att visa PDF-filer.

Har även blockerat ett par andra program för att slippa reklam samt automatiska uppdateringar.

Själv använder jag Chrome som webbläsare tillsammans med uBlock Origin.