Inlägg

Inlägg som videopac har skrivit i forumet
Av videopac
Skrivet av Gainsgoblin:

Så ett privat företag ska göra affärsmässigt dåliga saker för att du vill det?

För det första finns det möjlighet för staten att ställa ytterligare krav på bankerna och det vore ju bra om de kunde göra så.

Men för att svara på din fråga: jag anser att för att hålla en vettig servicegrad så kanske man får göra lite avvägningar som kostar några korvören, det vill säga att ha interna krav på att varje enskild del av verksamheten skall ha en vinst på 50% egentligen inte är optimalt.

Tyvärr är ju bankväsendet i praktiken ett oligopol och alla banker tycks helt vara inriktade på att trampa på sina kunder till sina aktieägares stora glädje. Jag gissar att ditt svar då blir: "starta en egen bank då om du inte är nöjd"... eller hur? I sådant fall: väx upp.

Men jag förstår mycket väl att du är en "modern" människa som inte har något intresse av vare sig bankfack, kontanter eller möjlighet till mänsklig interaktion på banken.

Av videopac
Skrivet av Gainsgoblin:

@videopac: Bankfack behöver egna rum, ska man bygga om en hel bank för det eller hur tänkte du?

De flesta banker har, eller har haft, bankfack, det är väl mer så att man bygger om när man tar bort bankfacken. Eller hur tänkte du?

Skrivet av haijen:

P3 dokumentär om rånet mot Gotabanken. Ganska intressant lyssning https://sverigesradio.se/avsnitt/1211782

Skall se om jag får tid att lyssna på det. Tror dock att om man ändå rånar en bank så tar man kanske även med bankfacken, men att det skulle vara huvudmålet?

Sedan tycker jag (förstås är jag påverkad av mina behov) att banker ändå skulle kunna hålla en viss servicegrad även om de inte tjänar enorma pengar på just den delen. Men med tanke på att man lägger ner bankkontor på löpande band och att man intensivt försöker få bort kontanter från samhället så får man väl helt enkelt inse att som kund är man en enbart en belastning så fort man visar sin fula nuna på bankkontoret och helst skall man sköta alla sina affärer via internet och bara ha en massa lån.

Tvi för banker säger jag.

Av videopac
Skrivet av Gainsgoblin:

@videopac: Sist jag var inne i ett bankfacksrum så var väl närmare 90% lediga så det är förståeligt att bankfack fasas bort.

Tror inte det var så på vår bank. Men har efterfrågan gått ner så borde man ju kunna sänka mängden bankfack och minska det utrymme som används till detta. Har dock svårt att se att efterfrågan skulle gå mot noll... har folk inte värdesaker som de vill förvara säkert längre?

Sedan det här med dokument, det kan nog stämma, men det finns mycket annat som åtminstone vi har i bankfacket. Eget skåp är för många inte ett alternativ även om vi skulle kunna ha ett i källaren. Dock vill vi inte ha ett eget skåp med tanke på inbrottsrisk (allmänt, inte för att någon skulle veta att vi skulle ha ett kassaskåp).

Av videopac

Nu bor jag i hus där vi har fyra plan, på 70 + 60 + 70 +60 m2. Hur gör ni som har robotdammsugare och flera plan? Bär den fram och tillbaka eller en dammsugare per plan? Vi har ju "halvtrappor" mellan planen så det är ju inte så jobbigt kanske att kånka den fram och tillbaka, men ändå!

Av videopac

Vi hade hade bankfack på Swedbank men de gjorde om lite på kontoret och så hette det att "vi gör om till ett modernt bankkontor" och då skulle förstås bankfacken bort. Det är väl så att de tjänar för lite på att ha facken helt enkelt. Att det skulle vara något problem med rånrisk låter väldigt avlägset, har inte hört talas om något sådant rån någonsin.

Så, det är nog så att de tjänar för lite på bankfacken, speciellt om det är så att de behöver renovera eller byta ut saker och ting. Tyvärr.

Har också funderat på att ha ett kassaskåp hemma men det känns mer osäkert och en större rånrisk än för banken. Vi fick tag på ett bankfack i ett annat Swedbank-kontor i närheten men det tycks ju vara just bara en tidsfråga innan det också försvinner.

Bankservicen har ju gått ner mot närmre noll, kanske kommer det ner på negativa sidan snart

Av videopac

Det här att det alltid finns kvar "skräp" efter en dammsugning (som vissa tar för intäkt att deras robotdammsugare är otroligt mer effektiv än den vanliga dammsugaren) är något som även dammsugarförsäljare utnyttjar till sin fördel. Oavsett om det är Elektrolux eller Kirby så blir ju folk otroligt imponerade över att den demonstrerade dammsugaren suger upp så mycket efter en dammsugning med den vanliga dammsugaren hemma. Tror uppriktigt att det skulle bli samma sak om man dammsög med sin gamla dammsugare efter att robotdammsugaren kört sin runda.

Aja, var och en blir salig på sin tro

Nu förstod jag inte riktigt det här med rädslan för att dammsugaren kommunicerar via internet... är det att den skulle kunna skicka information om planlösningen i lägenheten som skrämmer?

Kan det vara så att istället för att sätta en rejäl processor i dammsugaren så skickar den över data för analys till en mer kapabel dator? Så att förbättringar i algoritmer för hantering av rumsinformation för effektiv dammsugning inte behöver tryckas ut till eventuellt överbelastade dammsugarprocessorer?

Av videopac

Var den tidigare HTPC:n uppkopplad via Wifi? Om det fungerade så är det nog inte själva Wifi-kopplingen som är problemet utan endera kapaciteten hos äpplepajen alternativt den wifi-krets som sitter i den.

Av videopac
Skrivet av anon300311:

Kör på det, sök andra jobb undertiden.

Vad?! Ta ett jobb med en lön under 30k?! Hur kan du rekommendera det?

[Obs! Ironi]

Av videopac

Bra initiativ!

Jag har en sådan där "allt-i-ett" B&O-maskin som jag länge funderat på att dra igång. Kanske blir när den här tråden väl finns Har dock ingen aning om härket fungerar. Snygg att se på i alla fall. Får väl bli ett projekt för semestern.

Av videopac

Svar skickat

Av videopac
Skrivet av Jonas79:

Men regeringen sa att många privatpersoner köper Leasing bilarna efter 3 års tid så då ska vi premiera miljöbilar för att påskynda övergången.

Har själv valt att köpa en gammal leasing bil för då har en stor del av pristapp varit.

Därför vi människor är bekväm & många inte vill ändra sina vanor så är Phev ett sätt att köpa en bil med lägre förmånsvärde och ej ändra våra vanor.

Utbudet av begagnade elbilar ökar inte som var målet med denna reform.

Folk känner en trygghet men bensinmotorn & därför många i Sverige väljer Phev före Batteribil för att det är tryggt & man är van vid detta.

Vill vi ändra människors vanor & få dom att känna trygghet med Batteribil så måste få in en större del av tjänstefolket att köra dom.

Därför tycker jag att det är en björntjänst att låta dessa räknas som förmånsbil med lägre TCO på Phev.

Vi behöver få folk att känna trygghet med batterbilar & att dom funkar i vardagen & då kommer detta leda till att infrastrukturen byggs ut snabbare pga hög efterfrågan att kunna ladda sin bil.

Bara kolla Norge som kommit mycket längre en oss inom detta område.

En PHEV *är* en miljöbil, självklart, om man kör den mestadels via elmotorn. Att privatpersoner skulle köra den på bensin om de har valet är helt galet resonerat. Förmånsvärde är ointressant för privatpersoner.

Att folk köper PHEV istället för rena elbilar beror nog i första hand på att det passar deras körmönster bra. Kör man normalt kortare sträckor varje dag men enstaka gånger längre sträckor, ja då passar en PHEV utmärkt. En ren elbil där är inte försvarbart: högt pris, inga direkta besparingar jämfört med PEHV samt att när man skall åka långt så är den väldigt "obekväm".

Av videopac
Skrivet av anon300311:

Skulle aldrig jobba för mindre än 30k månaden, så går jag hellre på akassa

Att det ens skall vara en valmöjlighet...

Tror nog fartblindheten i lönejakten får folk att tappa verkligheten helt. Tragiskt.

Av videopac
Skrivet av Jonas79:

Uk tog bort Phev som Miljöbil pga av det du påpekar att dom gjorde en undersökning hur många som verkligen laddade sin bil med El och det var väldigt liten andel så då gör det ingen skillnad alls.

Så för miljön gör dom ingen skillnad alls

Man får tänka på att förmåns-/tjänstebilarna kommer ut på andrahandsmarknaden efter ett par år och då förändras troligen användningsmönstret. De flesta som inte kör bil i tjänsten klarar sig mestadels, för att inte säga helt, på eldrift i en PHEV. Och som privatperson där man själv står för bränslekostnaden så lär man "tanka" el

Av videopac
Skrivet av Harbls:

En av mina hobbies (är det rätt böjning på svenska?) är att köpa och sälja Garbage Pail Kids-samlarkort.
Köper och säljer en hel del kort från samma person och ett kort i plastskydd som packas i samma kuvert varje gång väger exakt like mycket varje gång. Ibland "slinker det genom" och ibland hittar de mina paket och värdena brukar ligga kring exakt samma värde. (med enbar några 10tals kronors skillnad)

De sex senaste gångerna jag blivit "tullad" har korten haft exakt samma värde men avgiften har varierat kraftigt. Allt från 50 till 150 kronor.
Jag finner det otroligt ologiskt då kortets värde står på paketet. Har fått 105 och 150 på samma värde på korten t ex...

Därför blir jag bitter. Kanske det är olika tulltjänstemän som bestämmer och utgår ifrån olika mallar eller så är det något jävla värde de höftar med för att avgöra vad jag ska betala. Det är därför jag drog till med "slår tärning om straffavgift" för att det är tydligen ingen bestämd kostnad utan någon de själv avgör vid varje enskilt tillfälle. Det är i min bok INTE okej!

Det verkar ju underligt, det må man säga. Får du med specifikation på summan (har jag för mig att jag brukar få) så kan du ju lätt se vad de baserat sina avgifter på. Vore intressant att få några sådana exempel

Av videopac

USA pekar, UK följer. Inget konstigt med det.

Av videopac
Skrivet av Harbls:

Rimligt eller ej. Det jag syftade på var att ibland är det inga avgifter och ibland högre. På samma sorters paket.
Fick ett paket till idag. Exakt samma produkt som förra. Denna gången blev det bara 105kr....
Därav "slå tärning för att komma fram till avgift" och det låter fan inte rimligt i min värld

Om ett paket slinker genom utan att förtullas må väl vara sin sak. Dock borde det bli samma summa om det är deklarerat med samma belopp från den som skickat. Är det verkligen det?

Av videopac

Precis som om man inte har att göra ändå? Kör Windows och är nöjd med det. Har provat Linux (när jag var ung och d.. pigg ) och det var ingen rolig upplevelse. Men för ultranördar är det nog inte så dumt.

Av videopac
Skrivet av Jonas79:

Volkswagen slutar inte förvåna mig på deras mjukvaru problem & tydligen har dom sparkat förra ansvariga lika med gamla Vd.

Nya mjukvarukillen har inte ens kodat hahaha
https://cleantechnica.com/2020/07/13/volkswagens-top-software...

"I don’t see anything in Markus Duesmann’s history that tell me he understands software well. He’s a mechanical engineer who has moved around the industry in various non-software roles"

Volkswagen Os som ska in i dessa bilar som tagit sådan tid.
Dom har satsat enorma belopp men man behöver rätt personal på rätt plats också

Det är väl inte speciellt oväntat att det är en mekanist som är chef... tydligen är mekanisk konstruktion så otroligt tråkigt att de flesta försöker ta sig därifrån och bli projektledare. Efter det så är det ju bara att klättra vidare. Så har man inte fått en ekonom som chef så är det säkert en mekanist. Lika odugliga båda två

Av videopac
Skrivet av joakim99:

Får du 90% av hela din lön eller bara upptill SGI taket?

Tänkte just skriva det; man får ju inga 80% av lönen från försäkringskassan direkt. Jo, om man har väldigt låg lön förstås men så var väl inte fallet här.

Av videopac
Skrivet av Harbls:

Köpte ett samlarkort för 500kr från usa häromveckan. Nu har det kommit till Sverige och tullen tycker jag ska betala 140 spänn för att kunna hämta ut det.

Känns som de slår tärning för att bestämma belopp som man ska straffas med...

Låter inte orimligt. Tull (?) och moms på kort + frakt. Sedan tillkommer väl postens expeditionsavgift? Om inte så har nog kortet deklarerats med ganska lågt värde.