Inlägg

Inlägg som daspunner har skrivit i forumet
Av daspunner

Har haft taskig syn i över 35 år som jag har avhjälpt med glasögon och linser. Har flera gånger under alla år det varit dags för nya styrkor fått gå och klaga (inte alla gånger dock). Värst var det en gång när alla horisontella linjer i periferin fick en böj utåt. T.ex. alla dörrposter blev ovala. Det blev nästan lite komiskt!

Det flesta optiker har en nöjdhetsgaranti som brukar gälla de första 90 dagarna utan extra kostnad. Bra intrimmade glasögon kan ge dej mycket bättre syn än de människorna utan behov för synhjälpmedel. Gå tillbaka anser jag.

Av daspunner

SVT-Play i 4K?

Tja!

Det står att SVT Play har börjat med 4K, iofs bara "Historien om Sverige" men jag får bara ut 1080P trots att TV och dator klarar det.

När jag kikar igenom Nvidia control panel står 1920 x 1080 är "native". Har det nåt med det att göra kanske?

Nåt jag missat?

/David

Av daspunner

Hur lågt får ett mobilt bredband krypa ner i hastighet?

Tja!

På sistone så har vårat mobila bredband (Tele2) varit uruselt vid vissa tider. Fattar att det vid högtrafik kan sjunka när det är överbelastat nät men vi pratar om pingtider på 800 hastigheter ned på 0.5-1.5.

Vad säger ni om det?

/D

Av daspunner
Skrivet av oqvist:

vr stöd? Finns risk jag hinner bli utbränd då jag drar igenom fallout 4 vr för tillfället dock

Ingen aning faktiskt.

Av daspunner

Ambitiöst är nästan underdrift. Vad jag fattat så skall kartan/världen vara lika stor som den i Fallout 4:s original.

Av daspunner

Fallout 4 London. Varför pratar man inte mer om detta?

Jag älskade Fallout 4 och är jättehajpad!

https://youtu.be/bS-EQG0C1sM?si=WeS23vludVnW-pjW

/D

Av daspunner

Funkar skärmen med nån annan hårdvara? Annan dator, spelkonsoll m.m.

Av daspunner
Skrivet av nu1mlock:

Ja, det är klart att det blir billigare att köpa begagnat? Utan garanti eller support men har man kunskapen så är det ju bara att köra på - så har det ju alltid varit och är inte direkt något som är nytt för 2023.

Dom två absolut största anledningarna att köpa modem/router från operatör är för att det även ingår garanti samt support vid problem. Det gör det inte när man köper begagnat av uppenbara skäl.

Du fattade nog inte syftet med mitt inlägg riktigt...

Självklart finns det för och nackdelar med att köpa nytt. Sammanställde bara lite upptäckter jag gjort kring modemet i fråga om nån annan letar info om samma grejer som jag surfat runt och läst mej till. Infon är rätt spridd och det finns inte som jag hittade nån specifikt ställe där man kan få all info som jag sökte.

Själv köpte jag modemet nytt för att jag var i behov av ett då. Hade jag vetat det jag vet idag hade jag nog köpt ett begagnat för de finns titt som tätt på blocket. Antar att de flesta är över efter avslutade abbonemang. Men det här med brandning på hårdvara har ju tidigare inneburit att det skall låsas upp för att acceptera andra operatörer än de såldes från.

Av daspunner
Skrivet av DennisOlof:

@daspunner ja det kommer fungera, jag är ganska säker på det. De flesta 4G routers är inte operatörslåsta även om dom har loggan på sig och säljs via erbjudanden. Det var mycket vanligare att prylarna var låsta när det var 3G men jag är rätt säker på att man övergav den metoden när 4G blev ganska vanligt. Jag har haft flertalet 4G routers som jag testat och inget av dessa har varit operatörslåsta, varken Telia, Tele2 eller Tre.

Det som kan vara viktigt är att du kan låsa routern till ett 4G band, sök på nätet så hittar du vilka band de olika operatörerna använder och jämför med det du kan välja att låsa till. Då ser du vad routern klarar. Det kan vara viktigt om du bor i ett område med hög belastning och vill köra mot en specifik mast som använder ett annat 4G band.

Annars används "auto" och då väljer routern den mast som är närmast även om det är dåligt hastighet och belastningen hög, den titta bara efter vilken mast som ger dig bäst signal och stabilaste uppkopplingen, inget om kvalitén på farten mot Internet över 4G.

Tittat runt lite på nätet på filmer/forum/bilder/manualer på mitt modems "webläsarinterface" då det det inte är brandat från nån operatör och jag verkar ha alla funktioner aktiva (även att låsa till ett visst band). Enda som skiljer är att jag har en Tele2-logga längst upp i menyn och det finns ett APN från Tele2 inlagt från början som man kan ändra eller lägga till ett ytterligare APN:er. Till och med menyn antennval finns aktiverat på mitt modem (jag använder extern antenn). Andra brandade modem från operatörer har inte det aktiverat när man läser vad andra användare önskar sej av deras nya firmware hos operartören. Och jag har provat det med ett Halebop-kort (likamed Telias nät tror jag) och där kopplar det upp.

En tanke till är ju att om man behöver ett billigt 4g-modem/router så hade jag hellre köpt ett begagnat Tele2-brandat för några hundringar på blocket iom att det går att använda till alla operatörer än ett nytt i butik för 3-4ggr pengarna. Tänker då på B535 och B525-modellerna från Huawei.

Av daspunner
Skrivet av Bosse78:

Varför har du inte ett datakort som delar datan med ditt befintliga abbonemang dvs obegränsad data ???

Kanske inte utryckte mej klart... Det är ju det jag har. Datakorten hör till mitt mobilabbonemang.

Men nu idag när jag bara för saken skulle testa lite ytterligare och laddade ner ytterligare 50GB så behöver jag inte starta om modemet när jag skickat TOPUP för att datan skall hoppa igång igen. Och för att ytterligare förklara lite mer. Det var bara datakortet/modemet som behövde omstart. "Huvudkortet" som sitter i mobilen behövde jag aldrig starta om efter påfyllning.

Fattar ingenting! Kan det ha varit temporärt?

Av daspunner
Skrivet av Kilrah:

Jag har haft precis samma och min upplevelse är att det är lite 50/50 med omstart av modem. Ibland har det gått bra utan men ibland så krävs det omstart. Vet ej vad det beror på men du är inte ensam iaf.

Vad har du för hårdvara (modem)?

Av daspunner

Olåst men brandat (Tele2) 4G-modem borde väl kunna köra med annan operatör, eller?!

Tja!

Kanske skall byta operatör på vårat 4G. Har ett olåst Huawei-modem (B535-232) som är brandat till Tele2. Kan i dagsläget ställa in det mesta såsom band, APN, antenninställningar osv.

Iom att jag kan det borde det väl inte vara några problem att byta operatör tycker man väl?

/D

Av daspunner

Suck... Kör de andra operatörerna med samma system? Att man måste skicka ett SMS efter en viss mängd data?

Av daspunner

Tele2-mobilabbonemang med obegränsad data plus tillhörande datakort. Frågor/problem?

Tja!

Har abbonemang till mobilen med obegränsad surf och till det ett extra datakort som jag satt i en 4G-modem/router. 50GB får man surfa för sen får man ju "fylla på" med 5GB i taget genom att skicka ett SMS med texten "TOPUP" till nummer 72661.

Funkar skitbra med ett undantag att modemet med datakortet måste startas om varje gång man fyllt på surfen med "TOPUP" för att den skall få tillbaka sin uppkoppling. Huvudkortet som jag har i mobilen och som jag skickar SMS:et hoppar igång omedelbart så fort man fått iväg "TOPUP".

Har varit om det flera ggr idag då fyllt på. Har haft det här upplägget några år nu och jag kan inte minnas att det var så förr. Har något ändrats? Det var längesen jag laddade ner 50GB på ett dygn. Att behöva starta om modemet varje gång är ju skit! Det mördar hela idén med att kunde ladda några större grejer (över 50GB) under tex natten.

/D

Av daspunner
Skrivet av StuntmanMike:

Svårt att ens få sig en bild hur du har det, men vad är det för modeller du har på möss och fungerar det inte om du ställer in samma dpi på dem?

Det är inte bara möss jag har. Har några trackpads, några airmouse och en gammal samsung tablet med s-pen som jag använder som ritbräda vid bildredirgering. Blir så när man har datorn kopplad till olika ändåmål. Använder den som arbetsstation samtidigt som den är kopplad till stora TV:n som mediaspelare.

Men det måste ju finnas nån "käck" mjukvara som kan hantera flera enheter samtidigt?

Av daspunner

Olika inställningar till olika pekdon samtidigt?

Tja!

Har lite olika pekdon till samma dator som är kopplad till olika skärmar/platser. Det första jag gör när jag byter plats/skärm är att ställan in det aktuella pekdonet jag tänkt använda för stunden. Ett jäkla i-landsproblem, jag vet men finns det nåt sätt att komma runt det? Att en gång för alla ställa in vad varje don skall ha? Tänker mej sparade profiler eller automatiskt kanske?

Kör Win 10 på den datorn det är fråga om.

/David

Av daspunner

Svarar på min egen fråga. Att använda tjänstens egna appar, (i mitt fall i Android-miljö) gör att att man kan får högre upplösning än de 720p man får genom browsern i Windows. Högre upplösning än 720p går även o få när castar från deras egna appar (också de i Android) till en Chromecast. Att tillägga är ju att Disney Plus har ju en egen app som går att installera i WIndows. Trots att jag har HDCP emellan skärm och dator så blir det riktigt grynigt och jag har inget sätt o kolla det men jag tror ändå att det inte blir mer än 720p då heller.

Hårdvaran jag testat med är diverse android lurar, Google TV med chromecast och en första gen Chromecast från 2013.

Google TV:n med Chromecast var ju den som funkade bäst med appar och casting.

/D

Av daspunner

Bara 720p i browsern? Disney+ och Viaplay?

Tja!

Sitter nu första gången o läser om att de inte visar högre upplösning i browsern än 720p. Vad behöver jag köra för att få högre upplösning än så? Deras egna appar? De från Microsoft Store i windowsmiljö? Google TV? Eller att man kör med Chromecast?

/D

Av daspunner

Streamade TV-kanaler? Vad finns för alternativ?

Tja!

Streamad tv? Finns det som lös tjänst? Har sett att det finns som tillval hos Tele2 men då måste man teckna ett TV-abbonemang först.

/D

Av daspunner
Skrivet av m3lk0r:

Inget mer än en dopaminkick...

Heh, som jag trodde. Har redan moddat spelet pga knepig grafikinställning från början och då får man inte några sånna poäng längre. Alltså kan strunta i dem för jag är här för att uppleva spelet i sej.