Inlägg

Inlägg som BasseBaba har skrivit i forumet
Av BasseBaba

Hastighet sjunker 20.30-03.30 varje dag

Open Infra / Telia 250/250Mbit.

Har börjat inträffa en extremt spännade sak. Rätt exakt 20.30 till 03.30 varje dag så torskar jag runt 50% av min hastighet downstream.
Jag har dubbelkollat att det inte är något hemma hos mig som ligger och belastar linan under speedtesten.

Det måste ju vara -någonting- som händer i nätet. Just att periodiciteten är i stort sett exakt 20.30 och 03.30 gör ju att det inte känns "random".

Någon insatt som har någon som helst aning om vad detta kan bero på?

Av BasseBaba

Trist. Tänker att en grej skulle kunna vara att fokusera på prestanda. Kanske bygga nästa XBOX modulär, med möjlighet att uppgradera? Alternativt att släppa nya versioner oftare, säg vartannat år?

Jag tror att det är något sådant som måste till för att klara konkurrensen mot Playstation, erbjuda nått mer.

Av BasseBaba

Hah, känner samma, på jobbet. Från 0 till 110 på ett par år. Allting som ska säljas in B2B heter numera nått med "AI Powered".
Jamen det är ju en kaffemaskin? Ja men det blir svinbra kaffe, true story! Sen fyller dom på någe jäkla skitbönor.

Av BasseBaba

Äsch, är väl alltid kul med ny HW? Varför inte?
En konsoll är idag sjukt nog så pass billig att det är ett inköp som ändå känns relevant. Kommer den i höst är det ändå 4 år sen release.

Jag tänker att man iaf bör kunna kränga loss sin nuvarande PS5:a för säg, 30-50% av nypris? Blir ju alltså inga stora stålar att snacka om för att uppgradera.

Av BasseBaba

Update: Ja, tanken är att köra vanliga konsument-M.2 NVMe diskar.

Tanken är att köra diskarna rakt mot en VM som kör ZFS, så har inga tankar på att använda nån typ av fysisk RAID eller liknande.
De viktiga är alltså att en VM kan få "raw" access till diskarna.

Skrivet av evil penguin:

Om du inte kräver hotswap så kanske typ bara någon sådan M.2<->PCIe-adapter och någon vanlig rimligt prissatt M.2 NVMe?

Faran är väl dock att de flippar ur och kör fläktarna 100% för alltid för att det är en "främmande" PCIe-enhet i en slot, det är ju en klassiker...

Kräver inte hotswap.
Jo exakt, det är sånt där jag är oroad för, vill att det ska fungera "bra".
Hur tolkar t ex ESXi diskar i PCI-slottar med raiserkort? Kommer det funka? Funkar SMART etc bra?

Skrivet av Xcorp:

Varför drömmer du om just en rackserver?
Är det för hemmabruk/lab och du inte har några specifika krav så sätt ihop något med "konsument-prylar".
Du kommer inte märka någon skillnad i prestanda, men ha en betydligt tystare setup.

Specifika kraven är att jag vill att ESXi ska fungera bra. Har aldrig fått in temperaturer och annat när jag kört på konsumenthårdvara. Nice med saker som ILo etc.
När man kan få tag på så pass billiga beggade rackservrar så varför inte. Har även ett halvhöjds rack som jag vill ha in den i.

Skrivet av _niko_:

Du behöver en maskin som kan ta u.2 för att komma billigt undan.

Skrivet av Pitr-:

Samma här, är också sugen på att gå från nuvarande SATA SSD över till U.2 NVME, det finns rätt prisvärda U.2 diskar ute på Ebay. Men jag har i dagsläget två stycken Dell PowerEdge R720xd som det förvisso finns NVME-enablement kit till, men på så gamla servrar kan man lika gärna köra SAS SSD, så jag ugglar på att byta upp mig till PowerEdge R630 eller R730xd som klarar av NVME med NVME-kontrollerkort och annan kablage. Andra alternativet om man kör Dell-servrar är förstås Dell BOSS-kort som stödjer 2st M.2 NVME SSD:s.

Jag känner inte till U.2?
Det verkar alltså vara en standard för att disk-slottarna ska kunna ta PCIe prylar utöver sas?

BOSS card såg väl rimligt ut, men jag vill väl köra en 5-10 M2 SSD:er iaf, så måste ha nått som skalar fysiskt.

Ett alternativ skulle iofs vara att köra gamla SATA SSD:er för mängdlagring, och bara köra M2:or för intensiva saker.

Av BasseBaba

”Hittills har hälften av dem kontaktats och gjort bytet till 4G-larm”.

Kanske vore läge att byta till senast tillgänglig teknik, 5G istället? Jaja det kostar deg, men hur länge tar det innan 4G ska börja avvecklas till förmån för 6/7G?

Av BasseBaba

NVME SSD i rackserver för hemmabruk?

Jag sitter och dagdrömmer lite om att köpa en rackserver för "homelab" / "hemmadrift".

Nöten jag dock inte kan knäcka är hur fasen man löser lagringen? Jag vill ju köra NVME/M2-SSD:er, men jag antar att köpa en modell som har stöd för NVME i diskslädarna gör att man måste ha en orimligt ny och därmed dyr modell?
EDIT: Jo, hittade nått som DELL kallar för Flex Bay där man ska kunna stoppa in NVMe diskar på släde, kostar från $1483 för en 960 gig disk... Helt uteslutet.

Hur kan man lösa NVME lagring i en beggad DELL/HP/liknande rackserver?

Av BasseBaba
Skrivet av Karim:

Vad hade ni gjort?

Inte tagit emot paketet. Jag har haft så sjukt mycket strul likt ditt, så numera så tar jag helt enkelt inte emot paket som inte ser/känns 100%.

Hjälper ju dock inte dig.

Jag är oklar på det juridiska.
https://www.hallakonsument.se/ har varit hjälpsamma för mig.

Av BasseBaba
Skrivet av boomhowler:

Hur kan man designa en propp där man inte planerar för att det ska rymmas en i varje uttag, bredvid varandra? Känns lite beige.

Ja det är fantastiskt synd att dom missar igen.
Det är ju en stepup från den tidigare:

https://www.ikea.com/se/sv/images/products/tradfri-tradloest-utt...

Ska jag gissa hejvilt så tror jag det har att göra med kostnad, för 99:- behöver dom något som är enkelt att massproducera. Det är förmodligen skälet till att första generationen var löjligt stor.

Skrivet av ThomasLidstrom:

Kan ingen ta fram ett eluttag där man integrerat detta?
Känns som kaka på kaka

Finns mängder redan, här är ett som jag minns namnet på:
https://www.m.nu/wiser/wiser-2-vagsuttag-16a-vit?gad_source=1

Annars är det ju bara att man t ex kör shelly:
https://www.shelly.com/en-us/products/shop/shelly-1-pm-mini-g...
Eller plejd:
https://www.m.nu/plejd-1/plejd-rela-2-pol

https://www.shelly.com/_Resources/Persistent/9/5/7/c/957c7335d03...

Av BasseBaba
Skrivet av Aktsu:

Skulle säga att publik laddning fungerar om det finns stolpar nära där man frekvent parkerar bilen längre stunder vilket brukar vara hemmet eller arbetet. Har haft elbil i 6 år men aldrig haft en egen laddare utan har använt publika stolpar, visst kan man snabbladda hela tiden på väg hem men det blir snabbt rätt segt att vara tvingad att göra det.

I övrigt är frågan vad för typ av bil du är ute efter, storlek, nivå av premium osv?

Är det inte "dyrt" att ladda publikt? Höll på att sätta cheeseburgaren i halsen när jag såg att bolagen som har stolparna vid MCD tar typ 6:- per kWh.

Av BasseBaba
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Mellan de två skulle jag personligen välja 14" Pro: Jag tycker den bättre skärmen och ljudet är värda det om man ändå ska lägga den sortens pengar. Men det hade tagit emot att inte gå upp till ett Pro- eller Maxchip när man ändå är där uppe och nosar, och så sticker tusenlapparna iväg. 😆

Ja, det är tamejfasen sådär alla elektronikinköp alltid slutar.
- "Oj, en ny Macbook Air, 15995, nice!"
- "Confar upp lagom mängd minne och disk, 25995:-"
- "Va fasen, Macbook Pro från 23995:-"
- "Confar upp minne/disk. Mersäljs på en bättre CPU, 34995:-"
- "Hmm, 16" MBP från 36995:-...."
- "Confar upp 16" tummaren..."
- "49 495:- , hur i hela jävla helvete hamnade jag här? Ger upp och stänger ner webbläsaren"

Av BasseBaba
Skrivet av Aktsu:

De flesta behöver inte maxbelåna sig för att få råd med en bostad om man inte vill, visst kanske man får bo mindre, längre bort eller spara ihop till högre kontantinsats än vad andra med samma inkomst gör men alternativet finns för de flesta. Har man 15% kontantinsats så får ett par med 33k var i månaden (runt medianlönen) låna över 4,5 miljoner hos vissa banker, det är galet mycket för den inkomsten och det finns gott om lägenheter i Stockholms Län som man kan få om man bara lånar 60% av det.

Jag tycker däremot man ska få låna mycket om man vill, kanske vill man ta risken att behöva leva snålt om räntorna går upp för man premierar boendet så högt? Kanske förväntar man sig att öka i lön mycket närmsta tiden så den risken blir låg för man bundit räntorna. Så länge vi ser till att bankerna använder riskkalkyler som gör att sannolikheten för systemkollaps är tillräckligt låg, med tanke på hur läget hittills varit och att vi nu kan ”se ljuset i tunneln” så verkar systemet vara ganska robust.

Absolut, men jag menar ju att allting trycks uppåt. Det känns som att alla (okej då, normala) nivåer av kostnad på köpt boende hade gått nedåt i pris om det hade funnits tajtare begränsningar i vad man får låna.

Av BasseBaba
Skrivet av Aktsu:

Bankernas kalkyl är mycket frikostig ja, jag tycker vårt lån är på en okej nivå av ränterisk givet den inkomst vi har men bankerna hade lånat ut ca 80% till… Så man får helt klart ta det lugnt i hur mycket man lånar och inte lita på vad banken tycker man ska låna för då kan det bli snålt i framtiden.

Absolut, problemet är att bankernas kalkyl styr marknaden. Bara för att man själv är villig att göra en vettig kalkyl, så är tyvärr inte marknaden i helhet det. Vi stod i valet mellan att köpa eller inte köpa, (Stockholm...). Det fanns inte ett scenario där vi hade råd att köpa till en vettig kalkyl, och det kastet får vi stå nu.

Jag anser ju likt nån annan tidigare att man borde ha styrt det extremt mycket hårdare med amortering, ränteavdraget och/eller någon helt annan mekanism. Man borde aldrig ha låtit priserna skena gentemot medelsvenssons inkomstnivå.
Problemet man sitter i nu, är att man kommer fucka alla som redan köpt in sig om man börjar göra förändringar.

Av BasseBaba

Det är jävligt tight för tillfället, går cirkus +/- noll mot vad vi får in varje månad nu. Bara hoppas att räntesänkningarna kommer fort.

Min analys är att det som är fucked up är att bankernas kalkyl på hur mycket någon får låna inte tar hänsyn till att övriga kostnader kukar ur samtidigt som räntan stiger.

Ja, vi hade klarat 7% ränta, givet att _allt_ annat legat still. Men nu när inflationen kukade ur totalt, så har våra övriga kostnader ökat så brutalt att kalkylen gick sönder fullständigt.

Av BasseBaba
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jättebra på serversidan, det är nog därför Microsoft har lagt ner tid på det.
På klientsidan, så är det nog ytterst få personer som jobbar på det sätt att omstart av Windows för uppdateringar är ett problem. Men visst det finns operatörspaneler och annat med klientwindows som man vill slippa starta om.

Skämtar du med mig? Varenda jäkla gång man ska ha nån typ av presentation/worskshop/whatever på jobbet så får ju lapptoppen för sig att göra en forcerad reboot och sen en 30-90 minuters bluescreen för "working on updates"

Servrarna däremot? Vem bryr sig? Dom är outsorcade, inte mitt problem, dom får väl patchas på helgerna Iofs är outsourcefilman lika dålig som Tieto Every så efter varenda patchnign är det problem. Det blir iofs bara värre om dom inte behöver rebootas, för då kommer dom väl börja ha sönder saker under arbetstid istället.

Av BasseBaba
Skrivet av mpat:

Routrar som inte uppdaterats måste vara det största säkerhetshålet i de flest heminstallationer. Jag VET att man måste uppdatera skiten, men jag gör det ändå alltför sällan.

Alternativt att man confat sönder setupen och satt sig i skiten. Sist jag uppgraderade min UDM Pro från v 1.x till 2.x så tog det runt 6 timmar att få allt att lira igen. Både pga att Ubiquiti själva lyckats med breaking changes, sen att man själv lagt till egna script och skit som slutade funka.

Polaren gick från 2.x till 3.x för några veckor sen, då sket sig allt så hårt att han fick köra en reset och börja om från början.
Är därför lagom sugen att bumpa till 3.x...

Jag är inte supernöjd med Ubiquiti för tillfället, men har varken pengar eller idéer på ett komplett system (router, switch, AP) att byta ut till.

Av BasseBaba
Skrivet av F.Ultra:

Har du någonsin provat att återställa dessa 20 år gamla band? Enorm risk att de är oläsliga allihop.

Så är det säkert, jag förväntar mig att bolagen har koll på detta och roterar backupen efter vad som nu krävs. Poängen med band/offline är dock främst att man ska undvika det som Tieto lyckades med nu, att ett intrång får tag på både prod och backup.

Men fine, ge mig era pengar, jag tar gärna kunder som inte verkar så brydda om backupen fugnerar eller ej

Av BasseBaba
Skrivet av _niko_:

Ändå jävligt gött med alla "självutnämnda" experter i tråden som minsann vet vad TE hade eller inte hade samt vilka behörigheter som krävs och ska bort för att saker ska fungera på rätt sätt.

Jag försvarar inte TE:s agerande men ja...

Hela syftet med en backup är ju att kunna återställa vid en fail.
Eftersom backuperna strök med i samma fail... så kan man bara konstatera att dom gjort fel.

En sak om det nu -samtidigt- skulle råka bli, säg, en brand i serverhallen OCH i alla offsite-locations där man har sin cold-storage, då kan jag köpa att det gick åt helvete. Men här verkar dom ju alltså blivit av med produktion/live-system OCH backuperna i SAMMA attack. Då har man gjort nånting fel.

Där jag jobbar så sparas saker som "20 års historik" på BAND. Som inte ens går att komma åt online.

Av BasseBaba
Skrivet av Tempel:

Hur kan man inte ha bandbackup som är inlåst offsite? När jag var med och driftade ett företag så hade vi sånt på band i bankfack. Max vi kunde förlora var en vecka, visst hade de lyckats kryptera så hade vi ändå tejper som var äldre, månadsbackuper hade vi för ett år tillbaka. Sen sparade vi årsbackuper 5 år tillbaka. Visst, det kostar men det är en liten kostnad i sammanhanget.

Jag förstår inte heller. Det måste vara en otrolig inkompetens som besitts av deras anställda, men det går ungefär hand-i-hand med min erfarenhet av "konsulter" som jobbar på generiska storbolag.

Av BasseBaba
Skrivet av tuomi:

De får det att låta som det gått lång tid och nästa konsoll ligger runt hörnet, det bör åtminstone dröja till slutet av 2027 innan nästa Playstation-generation lanseras? Nuvarande har funnits sen november 2020 och de brukar köra 7-års cykler.. Alltså har vi knappt kommit halvvägs in i dess livslängd...

Håller med, det känns mer bara som nått dom häver ut sig för att (bort)förklara och sätta förvätningar kring nuvarande/kommande försäljning.

Men det är klart, kanske är en PS5 Pro på G.