Inlägg

Inlägg som St3amer har skrivit i forumet
Av St3amer

Ålrajt, tack för svaren. Låter sannolikt.

Av St3amer

Fråga om RTX 3080

Jag har inte hängt med så bra i de senaste årens utveckling inom grafikkort, tuffar fortfarande på med en gammal i7-2600k och gtx660. Funderar på att köpa en kamrats dator, det sitter ett RTX3080 i den, och jag funderar lite på en sak som kanske är en dum fråga. På ovansidan sitter det en avlång kontakt, är det någon SLI-historia eller vad? Mitt googlande leder ingen vart.

Av St3amer
Skrivet av klirre:

Sista tuggorna måste vara riktigt kalla och äckliga om man äter upp lagom tills man är 45min från stället man köpte maten på... Har man haft skräpet i bilen så länge kan man gott behålla det hela vägen hem och kasta det i soporna som vanligt folk.

Fick ett gott skratt i våras när någon miljömedveten människa köpt en ekologisk Smakis dryck i tetra, druckit upp den och sen slängt den längs vägen med sugrör och allt. Det finns inte brist på folk med dubbelmoral...

Mitt gnäll (sorry för att rezza klimatgnället), papperssugrör på McD's men locket är i plast. wut, vem tänker på delfinerna osv

Av St3amer
Skrivet av zarkov:

Felen är flera:

  • insatserna motiverades med ett felaktigt underlag (Naturvårdsverket har i efterhand erkänt sitt fel)

  • Bolund & Co på något vis räknade med ett miljardtillskott till statskassan samtidigt som man tänkte att användningen skulle minska (av beräknade 2 miljarder blev det bara några hundra miljoner)

  • att alternativen inte nödvändigtvis är speciellt mycket bättre

  • regeringen menade att svenska plastpåsar hamnar i havet när de i själva verket bränns. Minskningen av plastpåsar i soporna tvingar de stora sopförbränningsanläggningarna att tillsätta olja för att hålla temperaturen uppe och inte riskera dålig förbränning

  • även icke-fossilbaserade påsar straffbeskattas godtyckligt eftersom "de är för lika" vanliga påsar

  • mängden styckförpackad frukt och grönt har ökat

Så ja, det är väl bra att vi drar ner på förbrukningen av plast men gör det av rätt anledning och på rätt sätt

Icke att förglömma att Bolund stod i talarstolen och hänvisade till (möjligen svenska) plastpåsar som hittats i uppspolade delfiner.

Frågan man bör ställa sig är, obduceras uppspolade delfiner regelbundet och är inte delfiner rätt smarta? Dom borde se skillnad på en ICA-påse och sardiner.

Av St3amer
Skrivet av Trunk:

Jag tar hellre ett datorvirus än att besöka expressen men gissar jag rätt om det gäller den danska studien som säger att man måste använda en tygkasse 20.000 gånger (eller vad det nu var) för att klimatmässigt ersätta en plastpåse?

Finns brister med den studien. Vissa av dessa nämns av författarna till livscykelanalysen men av någon anledning skriver inte journalisterna om dessa. Jag gissar att det är för jobbigt att läsa längre än summeringen.

  • De utgår från att alla plastpåsar återvinns eller används som soppåsar. Alla som gått utanför dörren någon gång i sitt liv vet att så inte är fallet.

  • De tar inte hänsyn till att plast gör skada mot miljö och djur när de hamnar i havet vilket är en stor drivande kraft till att få bort plastprodukter

  • De utgår från att man använder plastkassen ytterligare en eller ett par gånger för att bära hem varor. Antalet personer som gör/gjorde det är lätträknade.

  • Siffran 20.000 rör bara ekologiska bomullskassar, är det icke-ekologiska kassar är siffran ”bara” 7.000

  • Många som värnar om miljön tänker först och främst på hur vi påverkar klimatförändringarna. Om vi bara bryr oss om detta behöver man bara använda en icke-ekologisk tygkasse 50 gånger.

  • De tar inte hänsyn till att man kan köpa kassar av återvunnet tyg eller göra egna av t.ex. gamla kläder.

  • Denna punkten är viktig: De utgick från att man skulle bära hem varor som tog upp en rymd på 22 liter och vikt på 12 kg. Plastkassarna i deras studie rymd ca 22,5 liter medans de ekologiska tygkassarna rymde 20 liter. Plastpåsen klarar av 12 kg, tygkassen 50 kg.

    Med andra ord räknar de med att man behöver dubbelt så många tygkassar per shoppingtur än om man använt plastpåsar. Är det så i verkligheten? Nej.

    Vi kan ju leka med tanken att vi istället handlar saker som tar upp 20 liter och väger 12,1 kg. Då behöver vi istället dubbelt så många plastpåsar och siffran 20.000 blir helt plötsligt 5.000.

Summa summarum
Att man måste använda en tygkasse 20.000 gånger för att ersätta en plastpåse är sensationsjournalistik så det skriker om det.

Edit: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-7...
Om du inte kan diskutera det så kanske du bor på fel ställe?

Skämt åsido så är det i alla fall inga problem att diskutera det i min umgängeskrets trots att många av oss är ganska långt åt vänster på den politiska skalan.

Det många däremot inte verkar vilja förstå är att det är en jävligt stor skillnad mellan att säga ”ökad invandring har lett till ökad brottslighet” och ”invandrare är brottslingar”. Det senare är rasistiskt, det förra inte.

Ska man vara lite fyrkantig (och gnällig så klart!) så är det inte rasism, det är ett visst mått av främlingsfientlighet. Begreppet rasism är urvattnat i Sverige, de som identifierar sig som anti-rasister har tagit det ordet och gjort det till något som är väldigt brett tolkat.
Jag tycker nästan synd om "riktiga" rasister som inte får ut sitt/sin gnäll/rasism.

Av St3amer

"Det var bättre förr."

Vad är det med Coca Cola® nu för tiden? Köper man t ex en 1½ l PET så kan man ta tre normalstora glas sen har man en halv flaska avslagen läsk kvar. Så var det väl inte förr?
Och is. Jag köper numera Coke® i 50 cl PET om jag inte kör bil, då är det en 33 cl burk som gäller. När jag dricker PET så fyller jag ett 50 cl glas med is (ismasking på kylen, har haft det sen typ 1982), häller på läsken = kolsyran bort till 80%. WTF liksom, så var det väl inte förr? Eller är det fel på min is?

Av St3amer
Skrivet av mrqaffe:

Vet inte exakt vilka fordon det handlar om men många offshoreracerbåtar har faktisk mycket högre toppfart än de flesta helikoptrar.

Jag svarade på ett inlägg.
Men serien är väldigt udda och tar ett tag att förstå och det är ungefär när man kollat på den man inser att den verkligen är genialisk och att man vill se mer.

Det knepiga med Firefly, eller mer korrekt, Fox, var att dom sände avsnitten i fel ordning. Först på DVDn/BR så är dom i rätt ordning. Man kan fråga sig varför man gör en sån grej.

Av St3amer
Skrivet av Daemon:

Haha ja det är ju klassiskt, likaså pumpa hagelbössa eller både svärd och skjutvapen som gör helt ologiska ljud bara av att bli lyfta.

Edit1: Skjuta pistol eller hagelbössa på typ 200m avstånd är ju också rätt fint.

Edit2: Ljud som kommer innan så man hinner ducka eller samtidigt som kulan från långt avstånd är också poppis.

Glöm inte att varje gång någon karaktär tar upp en pistol, hagelbrakare eller AK så gör den klickiga ljud.

Av St3amer
Skrivet av elixyr:

I nån av de tjugo olika Fast and the fjatius där Vin Diesel kör på en landningsbana i 200 blås i över 5 minuter utan att ban jävlen tar slut. Sånt kan jag störa mig på.

Noll Tolerans, inledningen då polisen (Jakob Eklund) har biljakt på Avenyn från Götaplatsen till Nordstan i typ fem minuter.

Av St3amer
Skrivet av Kucera:

Å tusan! Ja trodde inte de fans som AGP alternativ. Har du lust att skicka över en bild eller två? Ä vad tänker du för pris på de?

Du nu när du säger det så är det naturligtvis PCI-E på dom, jag vete fasen vad jag tänkte där.
Men jag har ett par AGP-kort, ska kolla imorrn eftermiddag.

Ha det gôtt

Av St3amer

Jag tror jag har kvar mitt BFG 8800GT med en Zalmankylare. Annars har jag ett 9800GT med likadan kylare. Kommer inte ihåg märke dock.

Ha det gôtt

Av St3amer

Jag har en hel del. Om du vill att jag ska göra en lista så kan jag fixa det tills imorgon.

Ha det gôtt

Av St3amer

Apropå Audi + BMW och lite "fördomar" + folk som lägger sig och tailgatar. Många av våra sk motorvägar har ju dom här 1+2 filerna där det pendlas mellan att man har tvåfiligt i några kilometer och sen enfiligt, repeat.
Själv bor jag mitt i en liten stad mellan två städer som jag behöver åka till (OK, jag bor på landet söder om men jag använder motorvägen regelbundet), det är E18 vi snackar om. Själv kör jag till vardags lite av en sleeper, en gammal Volvo S80 T6 men jag har pillat bort T6-märket. Jag vet inte vad det är men dom här trefils-avsnitten verkar locka ut ologiskt tänkande hos en massa människor. Oftast brukar jag bara gasa på och försvinna men numera så snålar jag med soppan (upp till hastighetsbegränsningen, på med cruise) för det känns som att jag nästan bara åker och tankar med bilen.
Så nu ser jag till att alltid ha fullt påfyllt med extra bubblig spolarvätska när jag tar en sväng, det slår nästan aldrig fel när man får en ny och shiny SUV eller liknande i rôva och så bara SPRUTT SPRUTT, gärna länge. Reaktionen i backspegeln är oftast priceless.

Av St3amer

Så länge du skiljer på "your" och "you're" så är jag lugn.

Av St3amer
Skrivet av mr_sQuinty:

Är det dignity = värdighet som absolut inte är lika med värde ni anspelar på så håller jag med fullständigt.

FN deklarationen om mänskliga rättigheter , artikel 1

All human beings are born free and equal in dignity and rights.

Precis, det var det jag gnällde om.

Av St3amer
Skrivet av hasenfrasen:

Fundrar, finns det något "värdegrundsutvecklande" i att vara en cynisk gnällgubbe?

En sak som man kanske ska fråga sig också är om man verkligen skall använda ordet "värdegrund" i en mening i nåt sammanhang över huvudtaget. Det är det begreppet som ligger bakom så mycket trams. Inte bara för att (det svenska) ursprunget baserar sig på en felöversättning från nån text i ett FN-sammanhang.

Av St3amer
Skrivet av Mindfighter:

Håller med utom cash, eftersom alla betalsystem är elektroniska numer så kommer ingen vilja ha din cash när shit-hits-the-fan. Bättre i så fall ha saker/kunskap att byta med!

Det är så sant så, förhoppningsvis kommer framtida valuta i katastroftider vara baserat på hur många meme- eller kattbilder man har i datorn (om den ens funkar...).

Av St3amer
Skrivet av Mindfighter:

Får man gubbgnälla lite då på de som år 2020 fortfarande har kontanter?!

Jag blir smått irriterade när jag av en eller annan anledning får kontanter, vad ska jag göra med dom liksom? Känns mest som en relik från förhistorisk tid. Gick inte ens att använda i glasskiosken på stranden i somras.

Cash är bra att ha, man kan inte lita på framtiden. Säkra er med att ha cash, ved, fotogenlampa, en bil med förgasare, och vattenreningstabletter. Vem vet, det kanske kommer lite elektromagnetiska pulsar i atmosfären i framtiden. Då kan ni stå där och försöka Swisha eller swipa på svarta marknaden när ni ska köpa tre ägg för en femhundring.

Cash är bra #2, glöm inte vad Ice-T sa, "always carry $10.000 if a n****h wants to bet on something."

Av St3amer
Skrivet av Oxies Husse:

Har köpt hus och byter i samband med detta bank. Jag skulle nöjt mig med att köpa hus.

Jag har tagit min internetbank för given. Det är den jag använder, det är den jag går till - har inte satt min fot på ett kontor på 15 år.

Men bli kund hos Nordea det blir man inte hur som helst...

Min bankman i veckan efter att lån och konton blev klart: "Så välkommen, nu är allt klart, nu är du kund på Nordea - Sätt nu över kontantinsatsen till detta konto (mitt) så flyttar vi över pengarna därifrån när vi närmare oss köpdatumet...".

Lysande.

Feg som jag är ville jag logga in på banken för att verifiera uppgifterna, vill ju inte att mina pengar kommer fel - vilket skulle leda till problem. Men nä "Du kan inte logga in du behöver acceptera avtalet med Bank ID - Ring Kundtjänst".

Lydiga som jag är ringer jag kundtjänst och efter ett förvirrat samtal om var jag blivit kund nånstans - förvirrat eftersom jag gjorde lånelöfte via Nordea.se. Jag följde upp detta med en mail kontakt till nordea för nya kunder efter ett erbjudande i samband med köpet. Blev uppringd av en trevlig kvinnlig bankman som var riktigt intresserad av mig som kund. Eftersom all kontakt med banken har sedan skett via telefon. - så visste jag inte att jag blivit kund via ett bankkontor...

Men kundtjänst upplyste mig, "Eftersom du blivit kund via ett bankkontor kan jag inte hjälpa dig, jag kan bara hjälpa dig om du accepterat avtalet". - Avtalet jag ringde in för att acceptera.

Jag trodde jag blivit kund hos Nordea... men tydligen inte.

Förstår inte riktigt hur man tänkt.

Sånt här gör mig irriterad men samtidigt nöjd att jag är lantis och fortfarande har ett lokalt bankkontor som jag kan gå till om jag vill. Och jag KAN prata face2face med min bankmankvinna. Men nu ska ju SHB spara pengar och lägga ner en massa kontor och då ligger mitt gissningsvis risigt till.

Av St3amer

Hej, tar tacksamt emot en licens.

Ha det gôtt