Inlägg

Inlägg som Kamouflage har skrivit i forumet
Av Kamouflage
Skrivet av Bläckman:

Dom tar ett samhällsansvar med detta upplägg då detta sätt inte belastar staten med de kostnader det innebär för oss skattebetalare med att vara med och medfinansiera alla kreditköp via alla ränteavdrag det skulle innebära.

Ah, att jag inte tänkte på det, de gör det för vår skull!
Här har jag hela tiden trott det är för att det är enklare att få folk att teckna krediter om de tror att de är gratis, och så visar det sig att privatlåneinstituten egentligen är riktiga samhällsbärare.

Av Kamouflage
Skrivet av Syltmunken:

Hej! Behöver lite hjälp här av nån kunnig. Gjorde nyligen ett köp hos Webhallen och valde att avbetala med Resursbank. Nu när jag fick fakturan i appen kan jag betala hela summan på 11 636 kr direkt eller 1280 kr/ månad x 12 med 0% ränta. Min fundering är varför det blir bra mycket mer (hela 3724 kr). Är det jag som gjort en rejäl miss hur avbetalningar fungerar?

Du läste väl villkoren innan du skrev under ett kreditköp? Här är direkt från webhallens kundkorg:

Så på ett köp på 14000kr så betalar man 0% ränta, 299kr uppläggningsavgift och 39kr i administrativ avgift (per avisering).

Den effektiva räntan är egentligen det intressanta. Det är räntan inklusive alla avgifter, alltså det som krediten faktiskt kommer kosta dig. 14'000kr + 399 + 39*12 = 14767 vilket procentuellt blir skitmycket pengar i 'ränta'.

Varför skriver de ut effektiv ränta? Jo för det blev lagkrav på det eftersom det blev poppis att marknadsföra 0% ränta men istället ta hiskeliga avgifter för att vissa av någon anledning trodde det var gratis att handla på kredit.

Av Kamouflage
Skrivet av BergEr:

Samtalsinspelning har varit en funktion på alla min Android telefoner, är bara en knapp likt högtalare/paus osv när man ringer.

Och det är också tillverkarberoende så du har exempelvis inte en (icke gråimport) Samsung.

Av Kamouflage
Skrivet av Jimmy:

Så för att göra ett kalkylerat beslut här så vill jag bara försäkra mig om att Plasma TVn inte har något nämnvärt värde idag?

Det är en tio år gammal elektronikprodukt som inte har några unika fördelar mot tex en modern oled. Dessutom låter den prismässigt inte som något flaggskepp.

Den kanske har värde för dig men tänk dig att du är köpare och står mellan den tvn och förra årets semi-flaggskepp för 8000..

Av Kamouflage
Skrivet av MaxDark:

Vad jag förstår kan Skatteverket vid revision bli gnälliga om det framgår att datorn är avsedd för gaming och min verksamhet inte har med det att göra.

Det handlar ju inte om vad den heter utan att ett faktiskt behov ska finnas. Dels så kan du motivera en "gaming" med att de är prisvärda jämfört med riktiga workstations om man behöver utveckla på en gpu, och dels finns det egentligen inget som förhindrar dig från att göra ett oinformerat/dåligt köp och köpa en gamingdator trots att du behöver en kontorsdator.

För 15k ink moms är det ingen som kommer ifrågasätta ditt köp, en laptop i den prisklassen är rimlig oavsett vad du ska göra.

Av Kamouflage
Skrivet av Grav:

Det var tråkigt att höra! Men inte helt oväntat. Då står valet troligtvis mellan betalalternativ eller att helt enkelt skippa automatisk centrering.

Det finns egentligen inget bra betalalternativ heller. Att kolla på IP är som sagt inexakt och att hitta något annat som visar en exakt plats utan användarens input känns som ett säkerhets/integritetsproblem mer än en feature.

Normalt sett ber man användaren om rättigheter att plocka det via webbläsaren. Användaren behöver alltså inte manuellt välja plats, men måste ge tillåtelse.

Av Kamouflage
Skrivet av tBiorrith:

Inte nödvändigtvis. De tar den lösa skärmen och skär av glaset med fisklina/ståltråd och monterar nytt glas för en bråkdel av priset på en ny skärm.

Med 3000 syftade jag på vad Apple tog för att reparera skärmen, inte att komponenten skulle kostat det.

Sen är det ju kanske lite väl frikostigt att kalla en skärm som skurits i två och fått ett tredjepartsglas för "original", men det är precis den typen av saker jag menar att man får om de lovar något alls "original" för 800kr. D.v.s inte original.

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Ska mest bara köra löpande backup av mobilerna, lite småfiler/dokument utöver kamera-backup

Spana in Syncthing istället. Nextclouds sync är skitdålig och dras med buggar som aldrig löses så är det din primära användning sync/backup så gör du dig själv en riktig otjänst att köra det.

Av Kamouflage
Skrivet av Grav:

Har provat MaxMinds GeoLite2, som tog fel på min egen position med ca 20 mil. Finns det bättre alternativ eller andra sätt att göra detta på?

Det enda som användaren inte aktivt lämnar och som är knutet till deras geografiska plats är ip, och den är upp till ISPn att hålla granular nog och maxmind att hålla up to date, så den är ibland inte toppen.

Du får nog kika på något där användaren lämnar eller har lämnat datan redan.

Av Kamouflage
Skrivet av jope84:

Det som är ovärderligt lagar jag även hos en molntjänst, men resten vill jag ha så säkert som det går utan backup.

Kom ihåg att är det online så kan det ryka ändå. D.v.s kommer någon bov åt en enhet som kommer åt både din NAS och din molntjänst så raderar de backuperna också.

Skrivet av jope84:

Att jag funderade på en striped mirror har med att jag vill få upp läs/skriv hastigheterna, vad jag förstått så så är z2 riktigt långsamt.
Jag skall ha 10gbe känns lite tråkigt att inte få ut hastigheterna.
Dessutom har jag läst att tiden att reparera en trasig disk i striped mirror är betydligt kortare än reparera en z2.

Det är 'riktigt långsamt' ur det perspektiv det används för, alltså lite mer enterprise än hemmaburk.
En snabb HDD skriver cirka 1 gigabit så för att ens nyttja 10GE behöver du 10 hårddiskar som skriver oberoende av varandra. I din tänka stripe (2+2+2) kommer maximal skrivning vara totalen av den långsammaste disken i varje par, så upp till 3 diskars prestanda medan läsning kan bli upp till 6 diskars prestanda, förutsatt att datan är jämnt skriven över stripen.

Och sen kan vi ju prata om vad 10Gb faktiskt är för hastighet. Det jag personligen dunkar in snabbast på min NAS är grejer från min kamera. Ett dyrt V90 UHS-II SD-kort läser hela 300MB/s. Du behöver fyra sådana samtidigt (och datorer med 2.5GE) för att fylla din lina. Och så ska du hinna fota/filma allt det också..
Övervakningskameror brukar krama ur sig runt 4Mb, så bara 250 kameror så börjar det bli trångt..

Att det går snabbare att reparera är väl rimligt, men det är ju inga veckor vi pratar om med 5 diskar Z5 heller. Ett dygn eller två kanske. Men fine, den får du

Vill inte bajsa på din idé alls, det ser kul ut, jag är bara orolig att du kommer stå där med en maskin som är ganska dryg att underhålla och som inte ger dig lika mycket som en ny, enklare burk vart tredje år skulle göra!

Av Kamouflage
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det heter inte RAID10, men det är striped mirrors.

Får dock känslan av att OP missförstått något eftersom han var konsekvent med Z1, Z2 men sedan böjar prata RAID-10. Plus att det är ett så dåligt alternativ.
Det verkar ju som att VMarna hamnar på i princip dedikerade NVME så hela RAID-setupen känns konstig för vad som verkar bli en hög med långtidslagrad semesterfilm.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

RAIDz2 bör man använda istället för z1 med dagens diskstorlekar om man är orolig för att tappa data
[...]
Med det sagt: om man är rädd om sin data är backup viktigare än RAID, ifall man behöver välja.

Än en gång håller jag med dig i sak men tycker fokus hamnar fel. Det här verkar ju vara en budgetfråga och en hemmaserver så även om RAID-Z2 är att rekommendera så är en RAID-Z1 + backup tillräckligt driftsäkert och otroligt mycket datasäkrare jämfört med RAID-Z2 och ingen/sämre backup. Men RAID-Z2 + backup är ju så klart best practice i det här fallet skulle jag säga.

Av Kamouflage
Skrivet av jope84:

Tänkte köra zfs , antingen z2 med 5 diskar eller raid 10 med 6 diskar.

Du kan inte köra raid10 på zfs, och motsvarande funktion med zfs med sex diskar blir ju typ tre mirrors som du stripear över. Varför vill du köra så? Varför ens z2 och inte bara z1?

Skrivet av jope84:

Angående minne.
Vad jag förstått så gillar zfs mycket ram, räcker 64Gb?

1GB/TB rå lagring är tumregeln så det beror på vad du ska göra. Dina specs pekar ju på att du ska köra långt mer än en hemmaserver på den, men ska du inte det så kan du gå långt under 1GB/TB utan att prestandan blir lidande på ett par-tre användare.

Skrivet av jope84:

Kommer jag ha nytta av 6000mhz cl 36? Eller duger 4800 cl 40? Det skiljer 800kr på 64gb.

Utan att veta vad du ska köra för last är det ju omöjligt att svara på, men för det du beskriver (lagring + plex) så är systemkraven låga.

Av Kamouflage
Skrivet av Ikariwarrior:

körkort vid 18 års ålder är nog bara att glömma då registerutdrag finns kvar i minst 5 år

Alltså jag håller med dig i viss del att sånt här borde dömas hårt, för alla som begår brotten är så medvetna om vad de gör och struntar i vad det kan ha för effekt på omgivningen.

Men i verkligheten? En 16-åring som buskör lite en gång, utan att någon faktiskt skadas, kommer aaaldrig nekas körkort två år därefter. Det är klart värre saker än så som bara ger ett år.

Skrivet av Akuma85:

Traktor B får framföras i Max 50km/h men det kanske var det du menade 😊

Du har rätt och jag har råkat köra min fyrhjuling olagligt hundratals gånger i flera år. Nu hoppas Ikariwarrior att mitt körkort ryker minst ett decennium 😂

Av Kamouflage

Det finns ju faktiskt flera olika begränsningar för hastighet på olika fordon.

En bil har vad jag vet ingen reglerad maxhastighet, utan där gäller vägens regler.
En moped får inte KUNNA gå över 30km/h, och har en maxeffekt oavsett hastighet, att man frivilligt kör långsammare är inte relevant.
En traktor B (t.ex. fyrhjuling) får framföras max 60km/h men det är lagligt att den KAN gå mycket snabbare.

Inkonsekvent och rörigt

Av Kamouflage
Skrivet av Swdehero123:

Men en fråga, om han får spärrtid för körkortstillstånd börjar det när han är 18 elelr när han är 16 alltså nu

Det börjar från att han får beskedet, och tillståndet söker han när han vill börja övningsköra. Så ansöker han om körkortstillstånd nu (eller får befintligt indraget) så är det upp till tre år från nu. Sen är tre år extremt osannolikt, det hamnar defintivt i andra änden av skalan om du inte glömt nämna några allvarliga detaljer i storyn, som att han dessutom var full och åkte dit för tredje gången eller så.

*Edit*
Sen är det lite osnyggt att åka dit för olovlig körning och direkt skicka in ansökan om körkortstillstånd så det är troligtvis positivt att vänta lite. Går det två år mellan dom och ansökan kommer de inte kräma ur honom 3 månader till utan man kommer anse att tiden redan gått och att han borde hunnit mogna lite.

Av Kamouflage
Skrivet av Eddiefrank:

2 skärmar, 2 skärmskydd och 2 batterier har dem slaskat nu, känns olönsamt?

En originalreparation av en skärm kostar 3000 spänn, pirat ofta hälften. Är de 800 inklusive att de bytte skärmen första gången? De brukar friskriva sig för saker som går sönder under batteribyten eftersom det är så vanligt, alldeles för riskabelt annars.

Du har betalat orimligt billiga priser och kan räkna med att alla komponenter de kör med är framgrävda av barnarbetare på kinesiska soptippar och att kvalitén är därefter. Det låter visserligen som att du fått två riktiga skräpbatterier men det tredje "bra" är troligtvis sämre än du är van vid och att du ska få en originalskärm inkluderar i 800kr kan du glömma även om de lovar dig det..

Av Kamouflage
Skrivet av andra94:

Om han var dryg med poliserna och dom gillar pappersarbete = olovlig körning, om dom är snälla så ger dom bara böter.

Å andra sidan så är det väldigt troligt att han åkte oregistrerad motorcykel, utan försäkring, utan hjälm, på en cykelbana, utan någon form av körkort, vid för ung ålder... Det är ganska många försvårande och dyra omständigheter så jag gissar att han åker på olovlig körning men att de kanske "bjuder" på lite böter för hjälmen.

Hoppas OP håller oss uppdaterade!

Av Kamouflage
Skrivet av Swdehero123:

Elskoter kör upp till 60kmh och den har 2000watt. Han har även inget moppe kort. Så min fråga är vad kommer hända nu, kommer han få olovlig körning? Kommer han endast få böter? Kommer det påverka i framtiden om han kommer kunna ta körkort vid 18 år ( han är 16).

Moppekort hade inte hjälpt, han kör egentligen en oregistrerad motorcykel som inte all får framföras på allmän väg. Att fulåka moped hade vart bättre eftersom fordonet hade vart godkänt. Han åker troligtvis dit för olovlig körning. Finns inte så många andra brott att välja på i den situationen. Böter, i det fallet.

Har han körkortstillstånd? När man ansöker om det kollar de om man nyligen dömts för t.ex. olovlig körning och kan då neka och ge en spärrtid på 3-36 månader innan man får göra en ny ansökan. Innan de tar beslutet får man skicka in ett svar och kan framföra eventuella förmildrande omständigheter som tex att man faktiskt aldrig (lol) kört den snabbare än lagligt. I det här fallet är det väldigt troligt att de ger max 6 månader spärrtid, om det blir något alls, men det går inte att säga innan en handläggare kollat på ansökan.

Körkort vid 18 får han defintivt.

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Fungerade fint igår via webbläsaren men har lagt av.. misstänker router eller dedyn inställningarna, får labba lite där så ser vi om det kan skaka liv i ting

TLS har ingenting med din router eller dyndns att göra. Det finns två komponenter, ett domännamn och ett cert. Fungerade det igår har du ett cert, så ansluter du till din domän (inte din ip) så borde TLS fortfarande fungera. Annars så fungerade det nog inte igår heller

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Verkar ha med TLS SSL att göra och det har jag noll koll på.

Tips?

Fungerar TLS via webbläsaren? Om inte borde fixa det, annars går all din trafik okrypterat och när du väl ansluter från t.ex. ett hotellwifi så skickas dina filer i klartext över internet och kan läsas av alla som kan komma åt din datatrafik, som t.ex. hotellet, deras ISP eller din ISP.

Om du ändå vill köra utan så tror jag det fungerar om du manuellt skriver in http://adress-till-din-server istället för https, som den förutsätter om du bara skriver in "adress-till-din-server".