Inlägg

Inlägg som Litenskit har skrivit i forumet
Av Litenskit
Skrivet av Yorg:

Kolla gärna länken i min längre post till Megahjul och deras test, det handlar om vinster i räckvidd, ekonomi och köregenskaper utan att se någon egentlig förlust?

Megahjul är nog ditt bästa alternativ då. De verkar vara ensamma om att sälja fälgar från Zax som verkar ha gjort elbilar till sin nisch.
Om de inte har någon modell som faller dig i smaken då får du helt enkelt leta modeller från tex specialfälgar, som jag länkade, du gillar och prova. Ingen kommer lämna någon garanti på att det fungerar och var beredd på att verkstäderna kan vara lite motsträviga.

Av Litenskit
Skrivet av Puttefnasket:

För min egen del så är det bättre komfort med mindre fälgar och det är även mindre ofjädrad vikt.

Läste du hela inlägget eller bara frågan?
Yorgs bilmodell är specifikt markerad att den måste ha minst 19" hos mina leverantörer.
Att då fortsätta försöka få på mindre fälgar är att be om problem, det förstör komforten mer än att köra 235/55R19 istället för 235/60R18.

Av Litenskit

@yorg Som sagt, mina leverantörer säger 19" och uppåt. De gör det av en anledning, den anledningen är nästan alltid att bromsoket fram inte får plats.
Liten ytterdiameter, stor innerdiameter och låg egenvikt är svårt att kombinera om man vill ha en fälg som klarar hög belastning.
Det någon nämnde om balansering att det kan bli strul med vikterna är oxå sant. Balanseringsvikterna klistras ungefär i linje med bromsoket. Så om det är för tight mellan fälgen och bromsoket så kommer vikterna ta i oket och lossna.
Men här har du iaf ett urval av 18" fälgar av god kvalitet som KANSKE passar https://www.specialfalgar.se/falgar/falgguiden/skoda/enyaq/sk...
De är alla kompatibla med din bil med bultmönster, ET och vikt. På egen risk helt enkelt.
Att du inte får bra hjälp förstår jag är frustrerande men jag förstår även mina kollegor i branschen, jag vill sälja det jag VET fungerar, inte det som kanske fungerar.
För risken är att man får massa extra arbete som man inte kan ta betalt för, kanske även kostnader för retur och värdeavdrag på de returnerade varorna.
Varför innerdiameter inte anges är för att i 99% av fallen behöver man inte ägna det en tanke och i de fallen som man behöver veta det så klarar inte den genomsnittliga kunden (eller montören) av att tillgodogöra sig den informationen. Jag är helt säker på att jag klarar av att använda den informationen, men totalt på min arbetsplats kanske 30% av personalen kan det.

Vad är det du vill åstadkomma med att köra 18" istället för 19"?

Av Litenskit

Jag har tittat lite video om den nu, man ser ström och effekt, jag verkar kunna göra allt jag vill i shellys ekosystem inklusive prisstyrning.

Av Litenskit
Skrivet av zyberzero:

@Litenskit:

Vill du mäta enskilda laster så fungerar Shelly 3EM bra (jag kör en till min luft/vatten-värmepump, den har också en kontaktorutgång om man vill styra något. Jag LVVPns föregångare var en elpanna, och kunde då styra rundstyrningen map elpris och ev maxeffekt). Den fungerar även efter mätaren.

Den har jag tittat lite på. Verkade som bra pris och bra tillgänglighet. Jag har inget behov av styrningen som är inbyggd i den i nuläget då den blir på lite fel ställe. Men det är ju inte ett problem. Jag funderade väl egentligen om det fanns något annat enklare(=billigare) alternativ.
Vilka system är den kompatibla med?

Citat:

När det gäller mätare; har du fått den nya med HAN/P1-port? Isåfall behöver du bara en dongel för 300 spänn (billigare om man meckar själv) - exempelvis Slimmelezer. Kolla annars om du ligger långt borta; jag får den nya om en vecka.

Får den nya till sommaren 2024.

Citat:

Vad har du för värme i garaget? Dvs vad för styrmöjligheter finns? Kan ju vara intressant kanske att kunna styra temp baserat på  tid/närvaro (jag menar, det är dumt att det är 22 grader i garaget om ni är 50 mil bort) - det går ju att lösa genom att ha värmekällans temperatur som "absolut" max och sen köra en egen termostat som kan begränsa ytterliggare.

Oljefyllda elelement och en elektrisk värmefläkt. Alla enfas, siktar på att hålla mellan 5 och 10 grader där inne, vilket räcker för att hålla det torrt.

Citat:

När det gäller kontaktorer skulle jag monterat stendumma och låta styrningen vara uppkopplad, och kanske till och med låta styrningen vara klenspänning så du får göra visst underhåll själv.

Bra då resonerar vi likadant.

Citat:

Hur mycket mjukvara kan du själv? Antingen kör du Home assistant som har stöd för ganska mycket hårdvara, eller rullar något eget.

Jag kör HA, det som är lite lurigt är prognosstyrning kan jag tycka. Vill du bara styra på är-värden är det väldigt simpelt

Jag skulle säkerligen klara av något eget men känner samtidigt att om det finns något färdigt som fungerar acceptabelt så sparar jag sannolikt sjuka mängder tid.

Vad menar du med prognosstyrning? Väderprognos eller elpris?

Huset värms i huvudsak med LLVP och den har redan intelligent styrning. Resten av värmen är oljefyllda element. Likaså där, de behöver ingen åtgärd just nu.

Det jag egentligen vill åstadkomma är att styra om alla förbrukare som går utan att påverka komforten till billigare tidpunkter och tex slå av värmen i garaget om jag slår på ugnen och närmar mig maxström på huvudsäkringen.

Av Litenskit

Mäta 3-fas last i realtid och reglera andra förbrukare(spara pengar)

Hej!
Jag tror jag ska börja med smarta hem år 2023. Då inte med massa häftiga lampor och grejer. Utan styra stora förbrukare baserat på hushållets totala förbrukning och elpris.
Egentligen har jag för låg huvudsäkring för mitt behov men vill hellre styra förbrukningen än att höja säkringen.

-Jag vill kunna mäta vad husets totala last är direkt efter elmätaren.
-Jag vill kunna slå av och på laddaren till min PHEV-bil. Varken laddaren eller bilen har den funktionen så blir en kontaktor innan laddaren(1-fas) man får styra.
-Jag vill kunna slå av och på värmen i garaget.
I första hand baserat på husets total last och elpris.
-Styra varmvattenberedaren enligt ovan.

Både garaget och varmvattenberedare har egen temperaturmätning så även där bara kontaktorer för av och på.

-Så vad för system ska jag välja för att komma igång med detta?
-Vilken 3-fas strömmätare passar till det systemet.
-Kontaktorer till det systemet(kan annars montera dumma kontaktorer för lasten och sen ha en enkel smart som styr den dumma)?

Jag kommer ha elektriker som gör delarna som kräver behörighet så var den delen ur världen.

Av Litenskit

Astrour är inte en dålig grej annars. Snarare väldigt bra.

Av Litenskit
Skrivet av ztenlund:

Nej, det gör det inte i praktiken, men det är likväl ett däck av den typen. Om du har ett så osunt intresse för däck borde du se det redan på hur mönstret är utformat.

<Uppladdad bildlänk>

https://www.michelin.se/auto/tyres/michelin-crossclimate-2

Nyckelordet här är "Europeiska".
Vårat klimat är Nordiskt.
Mönstrets utformning gör det inte till ett vinterdäck.
V-mönstret ger inga snöegenskaper överhuvudtaget däremot så leder det bort vatten väldigt effektivt.

Sen är jag nyfiken på vad du har för kunskaper i däck när du anser att du har bättre koll på Michelins produkter än vad Michelin har.

Av Litenskit
Skrivet av underwatch:

Tack jag håller bevakning på de i prisjakt. Antar att de går upp i pris när våren/sommaren närmar sig så om man ska slå till på sommardäck så är det nu under vintern?

Jag kan inte svara på hur andra verkstäder gör men hos oss är det "samma pris" året runt. Dvs självklart justerar vi priserna löpande baserat på vad vårat inköpspris osv är, men vi rear inte ut tex sommardäck på höst/vinter.

Men rent generellt så kan jag lova dig att priserna kommer stiga på däck.

Av Litenskit
Skrivet av ztenlund:

CrossClimate är ju året-runt-däck och inte sommardäck.

Det är det verkligen inte.

https://i.ibb.co/HPbQ1Vm/Screenshot-20231021-162640-Chrome.jpg

Sen finns det inga året-runt-däck för vårat klimat.

Som jag skrivit i vinterdäckstråden, jag har ett osunt intresse för däck. CrossClimate är även det ett däck jag provat på egen bil även på vintern.

Av Litenskit
Skrivet av Litenskit:

Jag är arbetsledare på Sveriges största däckverkstad.
Finns tillgänglig för frågor och funderingar.

Jag kan dela med mig av kunskap, jag anser mig vara bra påläst om personbilsdäck, i synnerhet vinterdäck, jag har även personlig erfarenhet av mycket däck.
Som exempel har jag provkört 5 olika vinterdäck de senaste två vintrarna (långtidsprov) + flera typer av c-däck på arbetsfordon samt talar mycket med kunder om deras erfarenheter (har exempelvis en kund som kör ~30000mil per år).
Har även en kund där jag personligen hanterar alla deras däck till 160 bilar och är behjälplig med ytterligare 200 bilar.

I min yrkesroll är jag inte bunden till någon speciell tillverkare, har ingen form av bonus och företaget tjänar ungefär lika mycket pengar oavsett vilket märke jag säljer.

Jag kan berätta om en produkt är bra/prisvärd.

Jag kommer inte dela med mig av var jag jobbar då jag försöker att vara något så när "anonym" på internet.
Jag kommer inte sälja något från min arbetsplats här då jag inte har betalt för att göra detta på min fritid och finner det osannolikt att någon i tråden är i mitt närområde.

Så efter att ha skummat igenom tråden lite så det jag har sett hittills:
Dezentfälg - fullständigt skräp. Dålig lack som flagnar efter någon vinter och blir lätt ovala. Skulle ALDRIG sätta det på en av mina fordon speciellt inte om det är en tyngre bil, kör på dåliga vägar eller i salt.

Nokian gör bra vinterdäck, jag kommer mest troligen sätta Nokian Hakkapeliitta R5 (eller R6 om de hinner släppas) på min daily driver nästa gång. Verkar prestera otroligt bra. Befinner mig i norra norrland så jag har riktigt vinterväglag.

Nordiska friktionsdäck aka dubbfria vinterdäck presterar bättre än motsvarande dubbat däck i praktiskt taget alla väglag utom blankis.

Dubbdäcks största styrka är blankis, mer dubb är inte automatiskt bättre. Alla dubbdäck är inte lika bra vilket förvånansvärt många tror.

TPMS är lagkrav inom eu men sverige har undantag på det. Det finns två typer av system, med sensorer eller indirekt som(oftast) använder bilens abs sensorer. En verkstad kan oftast inaktivera det systemet i bilen men det kan jag inte rekommendera då det förbättrar säkerheten och ger en tidig varning om du har pyspunka istället för att du kör sönder däcket.

Regler kring zoner med dubbdäcksförbud har jag ingen aning om, men kan vara värt att ta i beaktning om man bor i storstadsområde.

Ställ gärna frågor både specifikt till era bilar och generellt kring märken och modeller på däck och fälg.

Vid specifika frågor vill jag veta:
Däckstorlek (tex 195/65R15) då alla mönster inte finns i alla storlekar.
Bilmodell
Körmönster, mycket stadskörning eller landsväg.
Hur mycket kör du?
Billigt eller bra(budget, mellanklass eller premium)?
Vill du ha dubbat, dubbfritt eller öppen för förslag?
Övriga önskemål?

Citerar in min presentation från vinterdäckstråden😊

Av Litenskit
Skrivet av OSkar000:

Tänkte vara ute i god tid för att kolla på nya sommardäck till nästa år.

Dimension: 225/60R18
Bil: Subaru Outback 2016
Nuvarande däck: Bridgestone Dueller HP
Önskade egenskaper: Säkert och stabilt, inga konstigheter

Kör inte jättemycket per år, mestadels landsväg av varierande kvalitet. Däcken som sitter på bilen är de som följde med vid köpet och är inne på sin sista säsong nu. Har inte varit missnöjd med dem och vill ha något likvärdigt men nytt.

Kör vidare på Dueller HP annars finns tex Bridgestone Turanza 6, Nokian Hakka blue, Michelin CrossClimate 2 i premiumsegmentet.
Hankook har nästan inga sommardäck just nu, så inte omöjligt att det kommer något nytt därifrån till våren.

Av Litenskit
Skrivet av arkhanari:

M+S 215/65R16C
Minivan
Stadskörning men med ett tjugotal resor per år landsväg/privat väg
Köpte precis dubbade Hakkapelitta C-däck för att klara av att åka ut till landet när det är snö och is på landet

Har jag gjort rätt? Baserat på mängden stadskörning hade kanske dubbfritt varit bäst men de resor jag har ut på landet är obligatoriska och är inga jag kan avstå p.g.a. väderlek.

Nokian Hakkapeliitta C4 är det absolut bästa C-däcket på marknaden nu utan fråga.

Av Litenskit
Skrivet av underwatch:

Jag behöver nya sommardäck till min Toyota avensis och undrar vilka du rekommenderar. Det är 205/60/ 16 dimensioner. Mina nuvarande är Goodyear EfficientGrip Performance som funkat bra i massa år men undrar om Hankook är ett bra märke? Eller ska man satsa på de kända märkena?

Dessa tex https://www.dack365.se/hitta-produkt/dack/205-60r16-96v/somma...

Vid specifika frågor vill jag veta:
Däckstorlek (tex 195/65R15) då alla mönster inte finns i alla storlekar.
Bilmodell
Körmönster, mycket stadskörning eller landsväg.
Hur mycket kör du?
Billigt eller bra(budget, mellanklass eller premium)?
Vill du ha dubbat, dubbfritt eller öppen för förslag?
Övriga önskemål?

205/60 - 16
Toyota avensis kombi
90% stadskörning
1000 mil per år ca
Mellanklass däck, sommar

Tack!!

Hankook är riktigt vettiga, ventus prime 4 skulle jag sikta på.
En uppstickare som försöker slå sig in i Europa och oxå verkar vara väldigt prisvärda är Tracmax. De faller väl egentligen in i budgetsegmentet men de känns som ett premiumdäck i handen och vi har haft väldigt mycket positiva recensioner på dem.
Enda jag inte kan uttala mig om är hur gummit åldras då det än så länge är relativt nya.

Av Litenskit
Skrivet av Rouge of Darkness:

fälgarna är engångsköp medans däck får du räkna med att byta typ varje 2-4 år minst beroende på hur mycket du kör och däckkvalitet.

vill du få ned fälgkostnaden så duger plåtfälgar utmärkt till vinterdäcken.

inte lika känsliga om man skulle råka glida in i en trotoarkant heller mot kantstötning vilket kan va en fördel första vintern/vintrarna med körkort tror inte det existerar en enda person med nytaget körkort som inte råkat glida in i en trotoarkant minst en gång första vintern.

TPMS sensor är onödigt oavsett vinter eller sommardäck räcker med en 59:- däcktryckspinne från biltema/mekonomen för att kolla däcktrycket typ varannan månad eller nått och pumpa vid behov. (verkar inte som att biltema säljer den gamla hederliga pinnen längre men denna bör göra jobbet good enough. https://www.biltema.se/bil---mc/bilverktyg/dacktillbehor/komp...

jag har inga sensorer i mina vinterdäck och ända är att man har en lampa på panelen som lyser men inget krav att man måste ha även om bilen är utrustad med funktion för det.

sommardäcken har sensor men vid nästa däckbyte åker de ur då batteriet är dött i 2 av däcken ändå.

Så mycket i ditt inlägg är fel.
Fälgar håller inte för evigt som du får det att låta.
De håller betydligt längre än däck men de är långt i från underhållsfria. Plåtfälgar är billigare till vissa bilar men inte alla, långt ifrån.
Sen plåtfälgar tar stryk av saltade vägar på ett helt annat sätt aluminium gör.

Det du däremot har rätt i är att däck bör bytas regelbundet oavsett körsträcka. Om mönster och dubb är bra så är 3 år lämpligt för att behålla god prestanda, 5 år är det jag rekommenderar som längst.

Tpms är INTE onödigt. Det är ett jävla elände när det strular men det är en SÄKERHETSFUNKTION. Sen så kan den spara pengar oxå, för med tpms så kan man upptäcka en pyspunka i tid och få däcket reparerat innan det är för sent. För stommen i däcket tar stryk av att köras med för lite luft. Den kan rent av bli förstörd och då får man köpa ett nytt däck.

Du har helt rätt att TPMS inte är ett krav i Sverige i dagsläget men det är inte onödigt för det.

Av Litenskit
Skrivet av MrWIB:

Jo det är det testet jag läst, därav mitt val.
Men tänkte att någon som jobbar med däck hela dagarna kanske kan ge lite input angående hur man skall tänka beroende på mitt körmönster.
Har kört dubbat i alla år men tänkte nu att det kanske inte är optimalt för min körning, även om de ev har räddat mig när regnet fryser på under göteborgsnatten

Missade ditt inlägg men du får ett sent svar iaf;
Continental gör däck som presterar bra inget snack om saken, men kring 2019 verkar de haft stora problem med gummiblandningen där innerlinern (innersta lagret i däcket) spricker och leder till man får pumpa däcket irriterande ofta och däckverkstan hittar inget läckage.
Vågar inte uttala mig hur det ser ut idag men fråga igen 2025 så kan jag svara😂
Jag VET iaf att de har ändrat i gummiblandningen sedan dess.
Jag vet även att jag sällan rekommenderar Continental av den enkla anledningen att de är så otroligt dyra, avsolut dyraste däcket vi säljer.
Goodyear ligger på en stark andra plats i pris.
Sen kliver vi ner till nokian och michelin som ligger ganska jämnt i pris och där tycker jag att man får ett "prisvärt" premiumdäck.

Min rekommendation är fortsatt Nokian Hakkapeliitta R5 i kategorin Nordisk friktion. Men skulle jag hitta Goodyear Ultragrip Ice 3 med liknande pris hade jag nog provat den. Helt enkelt plånboken hade fått styra, då det ändå är frågan om små skillnader i prestanda.

Jag är däremot skeptisk till continental men med det sagt så är det inte säkert att min skepsis är befogad idag(säger jag efter att min kära mor just har fått Continental Icecontact 3 på sin bil för att jag ska få testa ordentligt🤣).

Av Litenskit
Skrivet av Yorg:

Med tanke på att den tydligen levereras med 18" i andra länder så ser jag inte varför det skulle vara ett problem?

Vissa varianter av Enyaq kan ha 18" ja, min databok säger dock att IV 80 måste ha 19".
Det kan gå, men det kan oxå ta i bromsoken.

Av Litenskit
Skrivet av Oliver91:

Efter att ha testat massor av olika vinterdäck så kör jag bara Nokian däck, just nu kör jag med Nokian Hakka R5 odubbat och bilen innan hade jag Hakka 9 dubb, om vi säger så att Hakka R5 odubbade presterar likvärdigt på is som vår andrabil som har dubbade kumho wintercraft vilket är ett otroligt bra betyg utan dubb och körkomforten och bränsleförbrukningen är riktigt bra på R5orna men de kostar en del.

Har du stram budget är Kumho Wintercraft helt ok dubbdäck och har du stram budget för odubbat är Hankook Winter I*cept ett bra däck.

Kan inte påstå att jag har samma uppfattning om Kumho Wintercraft som du men smaken är som baken eller hur det nu var.

Av Litenskit
Skrivet av Yorg:

Sen blir det ju än svårare om man har elbil, då funkar det ju inte bara att ta testvinnare och vara trygg med att bli nöjd.

@Litenskit

Tänkt köpa vinterdäck + fälg till min Enyaq IV 80, men 18" då jag förstår det som att jag bara har att vinna på att gå ner i storlek. Har du tips på stilrena fälgar som inte ser ut att komma från en Corolla från -92, men i övrigt är funktion och pris viktigare än utseende?

19" är minsta du ska ha när det är IV 80, KANSKE finns någon 18" fälg som funkar men skulle inte tjorva.

Citat:

Tips på däck? Lägger gärna lite mer för att inte behöva byta redan efter en säsong, känna mig trygg och slippa så mycket ljud som möjligt?

Kör i mälardalen, typ 2500-3000 mil per år, mestadels 80-110 sträckor.

235/60 R18

Dubbat så Michelin X-ice North 4, bra livslängd. Långmilaren jag har hand om fick ut 7000mil ur dem innan det var 3mm mönsterdjup, de fortsatte dock köra dem ner tills de tyckte greppet inte var tillfredsställande vilket inträffade vid 8500mil.
De var även nöjd med Continental Icecontact 2 prestandamässigt men de fick byta ut dem efter ungefär 5000mil.

Dubbfritt anser jag att Nokian är marknadsledande just nu MEN jag har ett betydligt mindre underlag för mina åsikter på dubbfritt.
Livslängd de verkar få ut bra med mil ur Hakkapeliitta R5, enda jag kan tänka mig med längre livslängd är Michelin X-ice Snow men de finns inte i 235/55R19 just nu vad jag ser.

Stirra dig inte blind på EV-däck, är det rätt dimension och tillräckligt högt lastindex så är det bara att köra!

Av Litenskit
Skrivet av reverend benny:

Den kan absolut vara seriös även om dom har däckfarbikanter som ägare. Ofta så har dom betydligt bättre kunskap om däck än att någon sitter på ett IT forum och försöker få råd om vilka däck dom ska köpa.
Men gav även förslag på Euromaster om man nu vill ha någon utöver de andra två jag nämnde.
Du får ofta betydligt bättre service än om du köper dina däck online och får dom skickade till Slobbans Däck och Knark som sular på dina däck i en källarlokal.
Speciellt om det skulle strula efteråt.

Min poäng är att en verkstad inte behöver vara seriös för att de är del av en kedja, lika lite som en fristående verkstad är oseriös bara för att de inte är anslutna till en kedja. Kolla hellre vad den specifika verkstan har för omdömen än vad kedjan har för omdömen.

Sen att handla från en lokal verkstad istället för på internet ger jag tummen upp till, klart man vårdar en kund som köper däck med montering på ett annat sätt än en kund som köper nätdäck och sen bara vill ha dem monterade för att spara totalt 54 kronor på 4 däck(verkligt exempel).