Inlägg

Inlägg som Fönstrputtsaren har skrivit i forumet
Av Fönstrputtsaren

En sprillans ny EV6 GT line har listpris på 745 000. vinterhjul är runt 20 000 och utöver det brukar man kunna få rabatt på 5-10%.

Då hamnar man nånstans mellan 727 000 - 688 000 som ny. 650 000 för en begagnad som gått 3000mil låter mycket. 600 000 är nog mer rimligt.

Av Fönstrputtsaren

Vad jag sett om ramminnen så verkar de absolut slöaste DDR5-minnena vara på samma nivå som som dom lite snabbare DDR4-minnena i spel. Priserna har kommit ned så pass mycket att det bara skiljer enstaka hundralappar. Jag hade tagit ddr5 idag.

Angående SSD. Personligen tycker jag 1TB går åt väldigt fort idag. Om du kan tänka dig spendera en extra 1000kr så skulle jag rekommendera en 2TB disk. Typ KC3000. Men det får du avgöra själv om du tycker det är värt det.

Av Fönstrputtsaren

Det du beskriver kallas UAC och introducerades i Vista. I normala fall begär programmet själv om den behöver tillgång till adminrättigheter men när du använder "kör som administratör" så ger du självmant programmet adminbehörighet även om den inte frågar efter det.

Hela poängen med UAC är att göra det svårare för program (främst virus) att installera sig själva. Du kan stänga av det men det gör din dator mycket mer sårbar.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Teddilord:

Jag fick samma trista informationsmail idag med. Dock ingen kompletterande information om hur man kontaktar den nederländska konkursförvaltaren för att hävda sitt krav på bolaget. Vet inte om CDON med detta vill försöka skjuta över ansvaret på oss som köpt via dem, eller om det var ett missriktat försök att vara hjälpsamma.

Jag kan i all ödmjukhet tycka att deras "Tryggt köp-garanti" borde gälla här, men vi får väl se. Har inget emot att anmäla dem till ARN om de inte löser detta, vore kul att lajva rättshaverist ett tag.

ARN börjar alltid med en rekommendation. Det är endast när företaget bryter mot rekommendationen som domstol börjar bli aktuellt. Det är också väldigt ovanligt att företag inte följer ARNs rekommendation.

Jag hade kontaktat ARN så fort som möjligt. Det brukar snabba upp processen avsevärt när dom väl blir inblandade. Det kan dock vara ganska långa behandlingstiden ibland.

Du kanske kan börja med att ringa dom för att se vad dom tycker.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av BMac:

Är inte Xstra digital cdons kund i detta fallet? De köper plats på marknaden där de säljer direkt till slutkund.
TS har ju inte köpt något av cdon i detta fallet.

Det avgörande är väl vem som tar emot betalningen? Jag har tex en kollega som fick sitt flyg inställt under början av covid19. Resebyrån hävdade att dom inte kunde återbetala då flygbolaget vägrade. Efter att ha tagit det till ARN så fick dom helt plötsligt väldigt bråttom att återbetala honom i alla fall. Resebyrån sålde en produkt dom inte kunde leverera, därav fick dom gör en återbetalning. Situationen känns väldigt snarlik.

Oavsett vad CDON hävdar så är köpet genomfört på CDON och dom bör rimligtvis hållas ansvariga som säljare. Jag tycker inte deras liknelse med ett shoppingcenter riktigt håller då det finns en stor skillnad. Om du går till Mall of Scandinavia och handlar på Webhallen så går du faktiskt in i Webhallens butik och betalar i deras kassa. När du handlar på CDON är det mer som att dom har en avdelning med Webhallens produkter på hyllorna. Du tar sedan produkterna du vill ha och betalar för dom i CDONs kassa.

Sen har vi även fallet med mobileshop där CDON betalade ut 15-20 miljoner till påverkade kunder. Dom vill självklart att det ska låta som att det var deras egna välvilja som ligger bakom återbetalningarna. Men jag tror snarare dom insåg att dom skulle hållas ansvariga oavsett. https://www.expressen.se/ekonomi/miljonbedrageri-avslojat-mot...

Av Fönstrputtsaren

Efter någon uppdatering började även min dator låta jävligt mycket samtidigt som batteritiden blev nästa obefintlig. Datorn fick även slut på ram om man inte startat om den på ett tag. Oklart vad som förbrukade allt minne, fanns inget som stack ut i taskmanager. Tydligen ett ganska vanligt problem.

Det som verkade göra störst skillnad för mig var att stänga av snabb start och bakgrundsappar. Att ställa in datorn på att gå in i viloläge istället för strömsparläge när man stänger "locket" gjorde även under för batteritiden när den inte användes.

Här finns en guide på några saker du kan testa: https://www.repairwin.com/fix-battery-drain-in-windows-10-sol...

Av Fönstrputtsaren

Utöver att köra standardinställningar. Har du testat att rensa CMOS? Du kan även testa stänga av XMP och manuellt ställa ned minnesfrekvensen till typ 2133MHz innan du byter.

Jag kör för övrigt likadana minnen som dina gamla (4st F4-3600C16-8GVK) i 3600MHz 14-15-14-30-46 med 1.45V. Alltså lägre latens än CL14 minnena du köpt med exakt samma spänning. På ett system med B450 och 3900X.

Det är lite bökigt att överklocka RAM men orkar du sätta dig in i det så borde du kunna nå ungefär samma latens med dina gamla minnen, i många fall lägre. Ett tips är att börja på 3200MHz CL14 och därifrån stegvis öka frekvens tills det blir ostabilt. Därefter får du öka spänningen, och kanske tRCD+tRP till 15 för att fortsätta.

Ryzen DRAM Calculator kan också vara ett bra hjälpverktyg. Främst för subtimings, dock brukar den rekommendera lite för lågt tRFC av min erfarenhet, 350 är en mer rimlig startpunkt för B-die. Även om den är gjord för Zen 1/2 så ska den fungera rätt bra med ZEN 3.

Av Fönstrputtsaren

Testa ta ur ena minnesstickan. Det är knappast fel på minnet men det kan tvinga bios att köra andra inställningar. kan även vara att bios är ostabilt med dual channel. En biosuppdatering kommer säkert lösa det i såna fall.

Jag har själv varit med om att USB portarna i chassit varit kassa och skapat en kortslutning. Så testa även att koppla ur så mycket som möjligt från moderkortet.

Sen skulle jag även testa installera om processorn och kolla så att det inte är några böjda kontakter i socketen.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Kaleid:

Vet inte varför någon skulle vilja ha VA panel under 240hz

Skärmar med hög uppdateringsfrekvens tenderar fungera sämre i lägre FPS med VRR har jag för mig. Kan man inte komma upp i 240Hz så har man väl ändå inte någon större nytta av det?

Av Fönstrputtsaren

Problemet jag upplever med att köpa komponenter second hand är att priset ofta är alldeles för nära nypris. Jag tycker man ofta ser komponenter gå för 70-80% eller tom 90% ibland av vad motsvarande ny komponent skulle kosta. Det är ofta inte värt besväret enligt mig.

Av Fönstrputtsaren

Lite anekdotiskt men kan säga att nästan alla hårdvarufel jag och bekanta haft de senaste 15 åren har varit kopplat till nätaggregatet. I ett fall bytte jag ut moderkortet vilket fick det att fungera ett par veckor innan problemen kom upp igen. Efter ett nytt nätagg fungerade allting prima.

Mitt generella tips är att alltid misstänka nätaggregatet först. I det här fallet skulle det kunna vara att processorn inte får ström som den ska.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av vinylens:

Dom behövde byta ut gamla "superdatorn" dom har på universitet eller dom kommer säkert använda den med.

Fråga om dom kör med Fjärrkyla för att kyla dom eller om dom har ett eget kylsystem (ja Linköping har både fjärrvärme och fjärrkyla vet ingen annan ort som har det)

Är nog enda frågan jag kan komma på rakt upp och ner eftersom ni vill ha någon fråga.

Fjärrkyla är väldigt vanligt på kontor här i Stockholm.

Av Fönstrputtsaren

Är inte superinsatt i färdigbyggda datorer men bara av att kolla igenom mediamarkts utbud hittade jag denna: https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-ideacentre-3-90m...

Den har en processor som är någonstans mellan 2-3 gånger så snabb. Den har även 2st minnen istället för 1 vilket ger den dual channel, vilket ger den bättre minnesprestanda.

Jag tror den duger rätt bra för dina ändamål. Ser ut att vara ett rätt bra pris efter att ha skummat igenom prisjakt.

Av Fönstrputtsaren

Beror lite på vilken version av R9 290X det är men skulle säga runt 1000kr.

Minnenna borde också ligga på runt 1000kr.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av aeromagnus:

Skriver ut ganska så sällan men det lutar åt en färglaser. Skriver ju mest ut bokningar, dokument mm.

behöver du verkligen färg? Storleken på skrivarna blir betydligt billigare och mindre om du kan nöja dig med den svartvit istället.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Bill Lumbergh:

Jag har tagit bort grafikkortet i Enhetshanteraren och lagt tillbaka, gjort en ren installation av GeForce Experience med senaste drivrutin, jag har provat med senaste drivrutin direkt från ASUS.

Ladda aldrig ner drivrutiner från partnertillverknas sida utan ta dom direkt från Nvidia istället. Testa drivrutinerna härifrån: https://www.nvidia.com/en-us/geforce/drivers/

Annars kvarstår bara att testa grafikkortet i en annan dator om du har möjlighet.

Av Fönstrputtsaren

Jag skulle börja med att uppgradera minnet. 2666MHz CL16 är extremt segt med dagens mått. Frekvensen i sig är inte det viktiga utan det är den faktiska latensen. Alltså CL/minnesfrekvens.

Jag är lite osäker på vilka hastigheter som fungerar med 8700K men 3200CL16 och 3600CL18 finns för runt 800kr. Borde kunna ge dig en boost på runt 10%.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Mushroomcar:

Nån som kan tipsa om en riktigt bra, snabb och billig 1tb SSD som passar till B450-F?

Kingston A2000 presterar sjukt bra sedan dom uppdaterade firmwaren.

https://www.techpowerup.com/review/kingston-a2000-1-tb-m-2-nv...

Av Fönstrputtsaren

Jag tror dom enhandade tangentborden är den bästa lösningen i dagsläget, även om dom inte är perfekta. Verkar vara relativt vanligt bland vänsterhänta.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av lord_dubbdäck:

Yrke: Kvalitetstekniker
Lön: 29 200/mån
Erfarenhet: 12 år
Förmåner: 3000kr/år friskvård, 2500kr/år glasögonbidrag
Ålder: 38
Län: Gävleborg
Nackdelar: Låg lön

Vad gör en kvalitetstekniker? Sysslar du något med OFP eller är det mer åt QA hållet?

Jobbar själv inom OFP som tredje part. Trivs bra med jobbet men det är en ganska snäv bransch med få aktörer vilket gör det svårare att pressa upp lönerna. Känner att jag måste leta runt i liknande branscher för att få en meningsfull höjning.