Inlägg

Inlägg som RHWarrior har skrivit i forumet
Av RHWarrior

Beror väl på vad du har den till. Om det är nåt på den som du har kärt, backupa.... och kör vidare, tycker jag.

Nu är det ingen statistik men jag har nog bara kört sönder två diskar under 30 år, och de var säkert över 10 år i drift, av kanske ett 40-tal.

Av RHWarrior
Skrivet av Kolsvart Katt:

"RDNA3 should blow Lovelace out of the water in terms of efficiency and might even take the performance crown"..just innan release sade han att rdna3 nog inte skulle slå Lovelace (detta var efter att rtx4090 släppts) men skulle iaf vara effektivare.

Facit: RTX4090 är väsentligen snabbare än RDNA3 och mycket effektivare

Jamen precis. Hur mycket dugliga frames/watt trycker den ut liksom... det är det som räknas för mig. Det snackades som vanligt mycket hit och dit men nvidia fick ut de bästa tekniska lösningarna totalt sett.

Personliga "drömmen" är nån mid-range low power/hög effektivitet -GPU i nån NUC jag kan trycka in i nåt hörn och slippa se, med tillräckliga prestanda, och då ligger inte RDNA3 på topp nu.

Av RHWarrior

Nä, inte denna gång. Har en Switch så det fyller funktionen "portabel gaming"...

Men det är säkert en duglig produkt som så, inget fel på Decks.

Av RHWarrior

Äh Cinebench hit och dit, men hur kör den Crys jag menar.... Cyberpunk 2077?

Av RHWarrior

På gränsen till AMD-fanboy, haha

Av RHWarrior
Skrivet av Tangentbord:

Jag är en av dom, men... jag är ganska säker på att mitt 5700xt begränsar mer än processorn (3700x), och grafikkortet är jag för snål för att byta i dagsläget!

Jo, det finns säkert lägen där säg 5800 eller kanske den kommande 5700 kan trycka igenom mer, ibland en bra bit mer mer men... bankar GPUn oftast i taket så vetefan om det är värt. I dom lir jag kör ligger jag över 60fps, ibland väl över (1440p) så ja, det skulle va en uppgradering, men känner att nu när prylar som i5-14600k, 7800X3d och kusiner är ute så blir det vettigare att byta hela klabbet (cpu, mobo, ram) i så fall.

Av RHWarrior

Jaha, där ser man, trodde och gissade friskt att de i princip redan eller väldigt snart blev klara med att fasa ut Zen 3.

Men de e klart, tittar man runt i världen så sitter väl inte 99.9% ännu på 7950X3D och 13900KS så man kan säkert kränga lite mer för AM4... why not!

Av RHWarrior
Skrivet av Yoshman:

Men kanske ännu viktigare var att portning från x86 till t.ex. MIPS eller PowerPC hade en del "foot-guns" som kunde göra något som borde vara enkelt till ett rätt utmanande projekt. I grunden handlade det i 9/10 att programmen innehöll buggar i form av "undefined behavior", men på ett sätt som i praktiken råkade fungera korrekt på x86 men (i bästa fall) kraschade på RISC:arna, eller i värsta fall bara gav fel resultat.

Av två stora anledningar är detta ett nära nog icke-problem just i övergången från x86_64 -> ARM64.

Dels "accepterade" Arm det faktum att väldigt mycket skrivs på x86_64 datorer, så de har gjort så ARM64 fungerar på samma sätt som x86_64 på punkter som "byte endianness (båda är little-endian, nästan alla tidigare RISC:ar var big-endian)" samt man kan läsa/skriva på "fel" alignment (vilket än idag är "undefined behavior" i C/C++, men alla "vet" att det fungerar ändå på x86 och nu ARM64).

Dels skrivs allt större andel av aktuell programvara i språk/miljöer där den här typen av fel inte (enkelt/naturligt) kan göras.

Nämen fy då, kompilatorn borde göra en bedömning här tycker jag och se att programmeraren trots allt inte bör göra alltför arkitekturspecifika saker, och helt enkelt tvinga fram objekt som följer goda CPU-agnostiska principer.

Men ja, jag traskade runt i C-träsket för en herrans massa år sen och med en mer naiv approach går det bra att krypa lite för nära en specifik arkitektur även i fall där man kanske inte avsåg det... det fanns så att säga inte mycket hängslen och livrem där.

Av RHWarrior

Vad är det en "Windowsdator" ska göra då som gör ett scenario med ARM så omöjligt, men fantastiskt med en x86-prolle som i regel slukar extra kräm för samma jobb? Gissar skillnaden är relativt liten grovt räknat (säkert ej obefintlig) om den ska emulera och dynamiskt/cachat kompilera om mot att köra native. Och det finns absolut möjligheter att bygga mot flera målarkitekturer i samma utveckingsmiljö idag utan större krusiduller...

Känner att gemene man gör de flesta datortekniska sysslor via en tablet eller smartphone idag dessutom så. SpelPC:ar och ännu mer spellaptops är en typ liten niche när att kommer omkring.

Av RHWarrior

Splitta disken och skaffa en disk till så kör du 100% linux på ett enkelt sätt.

Sedan kan du testa/labba/lära dig fram i godan ro...

Av RHWarrior

har Intel iGPU och dGPU klättrat uppåt eller vad

Av RHWarrior

Moderna kretsar klarar säkert 80-90 eller till och med mer med full last, så länge som det inte spiker över det, så läggs allt krut på låg, jämn ljudnivå.

Ex. min 3700X drar <100W så den håller sig under 60-65 eller så på full last, rätt lättkyld.

Av RHWarrior

Tror jag slänger ut servern och kör en NUC eller liknande istället... skiten är stor och väsnas lite grand.

Av RHWarrior

Socket 370 VIA mobo, P-III-or och AOpen-låda... jäklar, vilken tidsresa.

Tack för en utförlig bygglogg och nostalgitripp!

Av RHWarrior

Behöver jag en mobiltelefon för att titta på det här eller funkar det även med stationär/laptop? ^^

Av RHWarrior

Samma gamla Starfield men nu med DLSS.

Av RHWarrior
Skrivet av anders190:

Ni som kör NASar och liknande men inte extern lagring, hur gör ni er backup? Mot någon annan NAS eller server?

Tja, jag har ju extern lagring också, till NASen då. Så det blir en grunka till (två då jag har dubbla fullkopior).
Men det är inte så utrymmeskrävande för mig just.

Av RHWarrior

Nä jag har en NAS. Och hade jag inte det så finns det ju minilösningar där det i stort sett är en hårddiskvagga med Ethernet och/eller WiFi... så även det Network Attached Storage.

Av RHWarrior

Såssciala medier.... o betala dom en peng för att de inte ska visa reklam... när jag knappt använder det.

Ja, lycka till med det.

Av RHWarrior

Ser inget faktiskt supernyttigt i de flesta top of the line korten...

* Vissa har lite bättre VRM, ok om man nu ska överklocka, kanske.
* Vissa har fler/bättre USB-portar. Ok, kanske andvändbart.
* Vissa har inbyggd Wifi 6, här kan man ha verklig nytta om man ska köra trådlöst
* Styling om man kör öppet chassi/fönster

Ska man dunka i en processor, RAM, 2nVMe SSD och ett graffekort så finns det mycket att välja på, betydligt mer än ROG STRIX moderkort.