Inlägg

Inlägg som scienta har skrivit i forumet
Av scienta
Skrivet av spacedebree:

Om man har en svensk prenumeration?

Det är officiellt tillåtet iaf, om man har reklamfritt abb: https://help.netflix.com/sv/node/114701

Av scienta
Skrivet av Necrophor:

Trodde Netflix hade satt stopp för sånt, är inte så uppdaterad gällande det iofs... så funkar det så vpn + amazon torde ju funka för season 2 då i alla fall

Nope, det är bara att köra på. Speciellt om man har en amerikansk prenumeration (Y)

Om jag nu ska tillföra något så har jag börjat kolla lite smått på Night Court (1984). Bygger upp till Night Court (2023) med Melissa Rauch, som jag ser fram emot.

Handlar om karaktärerna som utför det "dagliga" arbetet i en domstol under nattskiftet och allt vad de innefattar med lustiga typer som står inför rätta.

Av scienta

Skrota skiten och gör nåt ordentligt - typ som gparted.

Av scienta

Inte en nyhet på så vis, men i sin senaste video så beskriver Veritasium bakgrunden till programmet prime95: https://www.youtube.com/watch?v=Zrv1EDIqHkY

Det var rätt intressant.

Av scienta

Tack och lov! Enda vettiga de gjort på 10 år.

Av scienta
Skrivet av Benkaboy:

Så OM jag väljer att skapa en pool med mergerfs så kommer jag få en gemensam pool som jag lägger under ex.vis /mnt/datalagring. När jag sedan skapar en mapp som heter 'video', vart hamnar den mappen? Som jag förstår det sprider mergerfs ut filerna jämnt över diskarna i poolen, men hur ser mappstrukturen ut på respektive disk? Blir mapparna som skapas i /mnt/datalagring bara som hål man kastar ner andra mappar och filer i som faller ut jämnt över diskarna eller skapas video-mappen på alla diskarna?

Om jag hellre bygger min egna mappstruktur separat på två datadiskar, inkluderar dessa två diskar i en snapraid tillsammans med en lika stor paritetsdisk så kommer snapraid sköta redundansen medan jag kan hantera diskarna som om de inte vore med i raid?

EDIT: My bad! mergerfs fungerar ju inte som en raid i det här fallet. Den länkar ju bara alla mappar och filer som finns på respektive disk till en punkt. har jag en mapp som heter video på disk1 och disk2 så kommer den få dessa att se ut som en och samma mapp under /mnt/datalagring? Har jag förstått det rätt då?

Livar upp en gammal tråd då jag tycker att ämnet bör lyftast, så ZFS-blinda människor får alternativ!

Svar på frågan: det går att ange vilken "policy" mergerfs ska använda vid skapande av mappar och filer. Det är korrekt att mergerfs slår ihop mappar med samma namn, så att de ser ut som en och samma under, i exemplet, /mnt/datalagring. Om mappen video inte finns innan och den skapas i mappen /mnt/datalagring (och inte direkt på någon av de inkluderade diskarna) så kommer den att skapas på inkluderade diskar enligt angiven policy. Om en "path preserving" policy används, så kommer video endast att skapas på en disk och alla filer som placeras i mappen video hamnar då endast på den disk där mappen skapades.

"A path preserving policy will only consider branches where the relative path being accessed already exists." - https://github.com/trapexit/mergerfs

Snapraid och mergerfs har två olika jobb och skiter i vad den andre gör.

Av scienta

@enoch85

Kör du dedup och eller/comp aktiverat på din zpool? Om ja, vad får du för siffror i ratio?

Edit: Jag har sett att det finns över 10% redundanta filer och funderar lite på hur jag ska implementera någon form av deduplicering för att motverka skenande diskanvändning av mina användare.

Edit2: det är visst ~30% enligt rdfind. Det rör sig om rätt uppenbara dubbel lagringar, men det kommer användarna själva aldrig att lösa.

Av scienta

Så den kan skickas? Vad är beräknad fraktkostnad?

Av scienta
Skrivet av filbunke:

Och de har alltid tillåtit sidoladdning.

Men, det är ju inte så att EU kommer att stanna vid apple, Google som också fått grindvaktsstatus av EU, kommer ju även de hamna i skottgluggen.

Och Google har väl aldrig blockerat andra butiker från att finnas?

Av scienta
Skrivet av nu1mlock:

Jag laddade ner appen Alarmy för att prova och den verkade i alla fall fungera? Jag har mobilen på ljudlös och jag satte den på Sova-läget och släckte skärmen. Det inställda larmet från Alarmy gick igång som väntat med ljud.

Missar jag något?

Alarmy är ju skitdyr, jag vägrar betala så mycket för nåt som borde finnas fungerande inbyggt.

Det är möjligt att gratis apparna jag tidigare provat inte fungerar lika bra, men då är vi fortfarande tillbaka till att utbudet är mycket bättre på Android.

Av scienta
Skrivet av joakim99:

Den första länken är en 12 år gammal diskussion. Det kan ha ändrats sedan dess.

Sist jag prövade (inte 12 år sedan) så fungerade det inte. Och jag har som sagt läst det på fler ställen, även om jag inte hittar just nu.

Jag är såklart öppen för att ha fel, det hade underlättat livet på iaf 1/8 punkter.

Skrivet av nu1mlock:

Jag laddade ner appen Alarmy för att prova och den verkade i alla fall fungera? Jag har mobilen på ljudlös och jag satte den på Sova-läget och släckte skärmen. Det inställda larmet från Alarmy gick igång som väntat med ljud.

Missar jag något?

Har du en iPhone 12 mini? Vidare minns jag inte vilken iOS-version jag testade med sist, men det har kommit ett par uppdateringar. Kan ju vara åtgärdat nu, jag kan göra ett test och se.

Av scienta
Skrivet av richie80:

Stämmer det verkligen? Jag använda Sleep Cycle ett tag och den hade fungerande väckarklocka fast telefonen var i tyst läge (för min telefon är alltid i tyst läge).

Hittar inte alla källor nu, men här är två:
https://discussions.apple.com/thread/3769939?answerId=1772606...
https://www.quora.com/Is-there-anyway-to-make-a-third-party-a...

Av scienta
Skrivet av joakim99:

Jag kan hålla med om att det låter onekligen lite extra besvärligt. För egen del har jag haft telefonen på ljudlöst senaste 15 åren. Jag trodde inte att ringsignaler var något som folk lade tid på.

Det är väl samma här förvisso, men det är ändå en grej att anmärka som påvisar min poäng. Jag tror ändå det är en intressant fråga för vissa.

Av scienta
Skrivet av walkir:

Funderade på om det gick att skapa en automatisering i Shortcuts som triggas i samband med att alarmet aktiveras. Verkar dock begränsat för 3:e parts appar.

Själv har jag en automatisering som slås ca 30 minuter innan jag vaknar för att aktivera wifi, bt, ändra ljusstyrkan m.m.

I övrigt håller jag med din lista på brister. Har dock för mig att ringsignaler är fritt att skapa genom att döpa om 40 sekunders M4A-filer till M4R.

Det där med automatisering är inget jag känner till, det är kanske värt att undersöka.

Angående ringsignalen är det fortfarande en helt oacceptabel lösning. Att använda en simpel mp3 som rington har gått på mobiler sedan 20 (?) år bakåt, varför ska det behövas mediakonvertering för att få det att funka?

Av scienta
Skrivet av star-affinity:

Hmm… Jag har en egen som låter när jag får meddelanden. Den har jag lagt in själv. Var några är sedan nu, så minns inte hur jag gjorde. Men den låter och är definitivt inte köpt via Itunes.

Skrivet av medbor:

Vilken ljudfil som helst kan importeras som ringsignal, finns otaliga guider på nätet

Jag hittar inget som inte kräver itunes eller någon typ av mediakonvertering. Och jag vill hävda att det ska finnas en knapp direkt i menyn för ljudsignaler, allt annat är ju oacceptabelt.

Men låt säga att ni har rätt. 1/8 klart.

Av scienta
Skrivet av mar3ld:

Har du lust att utveckla eller är ordspråket begränsat till just piss?

Ordspråket? Typ "man märker inte fruntimret förr än hästen har druckit upp bäcken"?

Antar att du vill ha konkreta argument, och det har jag. Så håll i dig!

  1. du inte kan ha en 3e parts app för väckarklocka som ringer när telefonen är i tyst läge. Det kan endast den inbyggda appen göra.

  2. den inbyggda väckarklockan kan inte anpassas ordentligt, t.ex. snooze-tid.

  3. det går inte att ange andra ringsignaler än de inbyggda utan köpa dessa via itunes.

  4. det går endast att installera egna root ca till safari (och även det verkar funka sådär).

  5. firefox tillåts inte använda tillägg (t.ex. adblock).

  6. utbudet på appar motsvarande de som finns i Android är betydligt sämre.

  7. apple tillåter inte vissa appar alls, t.ex. för wifi skanning.

  8. flertalet appar känns buggiga på ett sätt jag inte upplevt i Android (Blocket, Tradera m.fl). Kan ligga på apputvecklarna, men det påverkar upplevelsen.

Har säkert glömt nåt.

Det är som att du inte äger telefonen du köpt i vissa fall.

Skrivet av walkir:

Hade också en iPhone 12 Mini av just den anledningen.

Ang. alarm i ljudlöst läge, så kanske en shortcut skulle kunna lösa det?

Är inte riktigt med på vad du menar, vill du förklara närmare?

Av scienta
Skrivet av joakim99:

Varför fortsätter du använda iOS om precis allt är sämre? Det känns som självplågeri kan jag tycka.

Skrivet av Sysop:

Någon specifik anledning till att du är kvar på iOS?

Enda faktorn är storleken på telefon. Finns ingen Android som matchar iphone 12 mini i prestanda och storlek.

Skrivet av walkir:

Är det en hopplöst nedlåst jobbtelefon eller din privata?

Kör iOS privat efter många år med Android och märker ärligt talat ingen större skillnad. Föredrar dock iOS/iPadOS tack vare fler seriösa appar.

Att köra med en nedlåst jobbtelefon är ungefär lika kul som att vara fast med Windows RT (Numera S-mode)!

Privat såklart. Annars hade jag ju bara skaffat en privat lur ändå.

Det beror på hur man använder telefonen såklart och flera felande grejer är ”avancerade”. Men ett exempel som rör rätt många är att du inte kan ha en 3e parts app för väckarklocka som ringer när telefonen är i tyst läge. Det kan endast den inbyggda appen göra.

Av scienta
Skrivet av star-affinity:

Borde inte posta saker medan jag är ofokuserad, men det gör jag ändå…

Hehehe.

Vad finns det för fel på Android som iOS gör bättre? Jag har kört iOS som primär i ett år nu och har bara negativt på listan

Av scienta
Skrivet av star-affinity:

Jag hör folk säga precis det motsatta gällande Android. Antar att de har fel.

Kan det vara så att det finns för- och nackdelar med båda och att vad som är ”bäst” beror på användarens behov och situation? 🤔

Så folk säger att Android är bra? Ja, det kan jag ju hålla med om.

Av scienta

Fler butiker åtgärdar inte problemet med att iOS är piss ifrån början.