Inlägg

Inlägg som ZAIZAI har skrivit i forumet
Av ZAIZAI

Jag skulle kolla om det satt pasta på CPU-kylaren, sedan skulle jag misstänka att det är hydraulisk låsning i vattensystemet, vanligt problem när man har små slangar. Bubblor kan fastna där man minst vill ha dem.

Hur du skall lösa detta, ingen aning. Jag har ingen erfarenhet av slutna vattensystem. Är det något vatten i loopen alls?

Av ZAIZAI

Jag tänkte fråga varför man behöver en sådan funktion men A.Dock besvarade frågan.

För mycket vanilj i mitt liv uppenbarligen...

Av ZAIZAI

Får nog säga att mitt Logitech S500 5.1-högtalarsystem är den sämsta komponenten just nu. Systemet har väl några decennier (dryga 1,5 i alla fall) på nacken nu så det kanske är dags att byta?!

Av ZAIZAI

Fläktkylning är enkelt och vedertaget men prestandamässigt och framförallt ljudmässigt har vattenkylning klara förddelar.
Läckage är givetvis en risk men inget som jag stött på efter närmare 25 år med vattenkylning på två stationära datorer men jag kör custom loop.

Nja, ett läckage har jag faktiskt haft men det var externt och berodde på en uttorkad o-ring. Kör numera med vitontätningar så problemet bör inte upprepas.

Av ZAIZAI

Har Samsung Galaxy via jobbet, de brukar få problem med batteriet efter ca: 2-2,5 år och jobbet tillåter byte efter 3 år så då blir det så.

Av ZAIZAI
Skrivet av Perrablerra:

Ingen som har tips på vätska? Funkar destillerat vatten och någon tillsats? Om ja, vilken tillsats är bäst. Kommer bli ca 6 liter vatten (2,5 liter per torn + det som är i loopen).

Har kört med zalman reserator sedan 2004, har bara kört destvatten (SQ) endast bytt vatten ett fåtal ggr. De anodiserade alluminiumblocken eroderade invändigt (sedan länge utbytta) men tornet har inte påverkats alls trots att jag har haft både koppar- och nickelblock.

Galvanisk korrosion genom plastslangar och destvatten, även om man inte byter vatten ofta, blir mycket långsam. Se bara till att tornen inte har direktkontakt med chassit så borde du inte behöva oroa dig.

Byt o-ringarna i tornen, särskilt i botten, dessa är svaga punkter vilket jag lärde mig den hårda vägen...

Av ZAIZAI

Använder alltid krypterade USB-stickor i jobbet, molnlagring och överföring av data mellan nätverk är inte tillåtet så då får det bli sticka för att flytta data mellan användarkonton.

Går ändå snabbare än med våra sega VPN-tunnlar som har sanslösa 'overheads', att en fil på 1 MB drar i sig 10-30MB data över VPN kan inte vara optimalt.

Av ZAIZAI
Skrivet av cwolf86:

Bakgrundsstrålning

Den normala bakgrundsstrålningen ligger mellan 1-2 mSv/år. Att då öka den med 4-8 gånger med en enda produkt tycker jag ändå är ganska extremt, även om 8-9 mSv/år inte är något man kommer påverkas av. Jämför man med tandröntgen som ger 0,005 mSv så låter genast 8-9 mSv extra stråldos ganska högt enligt mig.

SSM motsäger sig själva, läser man "Strålmiljön i Sverige / Pål Andersson" får man lite andra siffror som kommer från SSI (innan SKI och SSI slogs samman till SSM). Pål Andersson, Rapport
Safecast ger också data som visar att bakgrunden i Sverige ligger mellan 2-3 mSv/år, det finns områden där bakgrunden ligger uppemot 10 mSv/år i Sverige, själv har jag mätt upp 5-7 mSv/år längs norra Bohuskusten.

En effektiv dos på 0,005-0,01 mSv för en tandröntgen motsvaras av 0,5-1 mSv ekvivalent dos, plötsligt är skillnaden inte så stor...och då blir dosraten betydligt viktigare än den ackumulerade dosen.

Mätbara skadeverkningar uppkommer inte innan doser på >800mSv/år ekvivalent enligt BEIR VII-rapporterna om Hiroshimaöverlevare. För akut exponering sjunker det värdet men det är inte tillämpbart för dessa halsband, däremot för en tandröntgen!

Skrivet av talonmas:

Intressant. Kan själv inte mycket om strålning mer än grunderna. Vet du om det påverkar att allt är koncentrerat till en viss punkt? Tänker att bakgrundsstrålning fördelas över hela kroppen. Eller är bgs mätvärde också för en punkt?

Sv är inte en SI-enhet utan ett 'riskvärde' sammavägt från strålningstyp och vävnadstyp med enheten 'per kg vävnad' (från enheten Gray, Gy vilket har enheten J/kg), beroende på om det är effektiv eller ekvivalent dos man pratar om. Mätinstrument kan bara mäta ekvivalent dos.
Det spelar således ingen roll om det är lokal exponering eller en helkroppsdos då det är per kg exponerad vävnad. Vävnadstypen, ben eller märg osv, har olika organviktsfaktorer, från 0,01-0,12, vilka omvandlar ekvivalent dos till effektiv dos.

Räknar man om den elvivalenta dosen som jag mätt till effektiv dos för den mest känsliga vävnaden hamnar man på ett 'riskvärde' på 1-1,5 mSv om man bär halsbandet 24/7/365. Än mer försumbart än ekvivalenta värdet jag angav i den tidigare kommentaren.

EDIT//Feta fingrar

Av ZAIZAI
Skrivet av Beltet:

Precis den videon tänkte jag länka.
Men det är totalt bananas att människor får för sig så jäkla galna idéer, som att bära runt på radioaktivt material runt halsen.

Tjavars, en del går hem och äter en handfull radioaktivitet med jämna mellanrum. Paranötter och bananer är riktigt 'riviga'. Somliga sover intill en påse med radioaktivitet i form av K-40 och C-14 som finns hos vederbörandes partner och ger ett mätbart tillskott i årlig dos runt 10 microSv eller runt 1500 ggr mer än den mest exponerade individen som bor nära ett Svenskt kärnkraftverk...!?

Halsbanden består av pressad vulkanska, oklart varifrån råmaterialet är insamlat.
Jag har mätt på dessa halsband och hittade ~800 Bq totalt (kommer inte ihåg hur mycket den vägde);
K-40 44.2 Bq
Tl-208 85.2 Bq
Pb-212 279 Bq
Bi-214 34.5 Bq
Pb-214 40.1 Bq
Ac-228 247 Bq
Ra-226 66.6 Bq
Total: 799 Bq (+- 4%)

Detta betyder att de innehåller Uran och Torium samt dessas sönderfallsprodukter.

Dosrat på runt 1-1,5 microSv/h. Har man den på 24/7/365 kommer vävnaden runt halsbandet utsättas för en extra dos på 8-9mSv/år (jämför med normal bakgrund i Sverige som ligger mellan 1-10 mSv/år beroende på var man bor).
Med andra ord helt ofarligt.

Av ZAIZAI

Har fortfarande en HDD kvar i varje burk, detta är för bulklagring och backupp av bilder m.m. (vi fotar en hel del båda två).

Nu är dock SSD såpass billigt att de kommer avvecklas inom kort.

Av ZAIZAI

Handkontroll till konsol-bönder!
Vi i den PC-spelande-härskarrasen kör med tangentbord och mus alternativt HOTAS samt en gammal hederlig joystick (TAC-II eller WICO) för C64/ATARI/AMIGA-emulering.

Frågor på detta?

Av ZAIZAI

"Bubbel & Gnissel", fräs med lök, hackat bacon eller sidfläsk, potatis och krydda med salt & peppar.
Lite som pytt-i-panna...

Av ZAIZAI
Skrivet av Xinpei:

Låter som du behöver en definition av ministerstyre. I den bredare termologin så innebär det när en minister styr sitt departement eller ministerium. Vilket i sig inte är olagligt. Börjar dock ministern att styra andra departement eller försöker utnyttja sin ställning som minister för att tvinga andra aktörer eller departement att göra som denne vill.. ja då når vi den definition som brukar vara vad ministerstyre räknas till i folkmun. Alltså den olagliga delen. En minister får inte aktivt försöka tvinga andra aktörer till något. I detta faller får inte ministrar tvinga HD att göra något eftersom det bryter mot en rad lagar. Inkluderat delar av våran grundlag. Så att Ygeman skulle lägga sin karriär i spel för Kina ser jag som något med nästan 0% chans för.

Vänta lite här nu.
Ministrar har rätt att styra sina egna departement i Sverige.
Olagligt ministerstyre innebär att en minister går in och detaljstyr i förvaltningsärenden hos en enskild myndighet.
Detta handlar om maktdelning mellan den beslutande makten (regering & riksdag) och den verkställande makten (myndigheterna). Dock har maktdelningen mellan folkvalda och myndigheter sedan länge satts ur spel i Sverige. Behöver jag påminna om PTS plötsliga och märkliga kovändning kring datalagringen för några år sedan?

Ministerstyre by proxy innebär att myndighetens chef sköter myndigheten efter tillsättande regerings önskemål, på detta sätt går det inte att bevisa ministerstyre trots att det är vad som faktiskt sker. Lagens intention är att stoppa direktinflytande från politiker över myndigheternas betänkanden och lagtolkningar. Återigen PTS kovändning om datalagringen är ett ypperligt exempel på detta, även om det tog omvägen genom en 'opartisk juridisk utredare'.

Skrivet av Xinpei:

Så att Ygeman skulle lägga sin karriär i spel för Kina ser jag som något med nästan 0% chans för.

Detta har jag aldrig påstått, dock är det tämligen naivt (och farligt) att tro att oddset ligger på 0%. Kina och Kinesiska intressen har ett stort inflytande över Svensk politik via inflytande och löpande investeringar i Svenska företag (och energiinfrastruktur). Det är många industrijobb som ligger under Kinesiskt inflytande och därmed något som Såssar (och även blåa laget) väl är medvetna om. Hade jag haft konkreta bevis för att regeringen går Kinesiska ärenden så hade jag sedan länge skickat dessa till pressen, om nu någon hade vågat publicera något sådant. 3:e stadsmakten är ju hopplös i det här landet...men sådan information hade garanterat klassats som hot mot rikets säkerhet och relation med främmande makt. Dels har Ygeman utövat ministerstyre över PTS i fallet kring datalagringen, dock indirekt via sin 'opartiska juridiska utredare'.

Skrivet av Xinpei:

Rabblandet om "Tjänstemannaansvaret" är ju något som däremot kommer som ett brev på posten när det kommer till denna typ av argument. Kort och gott så är inte tjänstemannaansvaret helt avskaffat även om det är ett ganska vanligt faktafel. Lagar gäller fortfarande och man kan inte avsäga sig dessa. Oberoende om man är toppolitiker eller inte. Lagen om tjänstemannaansvar existerar fortfarande även om den är delvis inskränkt (I och med att enbart grova fall av oaktsamhet och tjänstefel kan leda till åtal.. vilket varit fallet i över 40 år). Något som på senare år börjat ses över.

Tack för att du bekräftar mitt påstående. Dock är det inte ofta enskilda tjänstemän fälls för tjänstefel, när det väl händer är det mycket grova fall.
Newsvoice? SARA!? Mjo, tjena...

Skrivet av Xinpei:

Angående Dan Eliassons karriär bygger på att han är en erkänt duktig administratör. Hans meritlista talar för sig själv..

Här avslöjar du dig rejält. De myndigheter han har basat för har han lämnat i ruiner. Det är tur han till slut hamnade på MSB, de kanske kan hantera en så stor katastrof som GD. Vad han snubblade över under sin tid på SÄPO hade varit roligt att få reda på...undrar vad han sitter på för information och om vem!?

Skrivet av Xinpei:

Förvaltningsdomstolens är inte heller partiskhet rent politiskt så kan jag säga dig att den är inte mer partisk än HD.

Säger inte så mycket i sammanhanget även om man bortser från den märkliga meningsbyggnaden. Sten Heckscher som tidigare var ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen var uttalad socialdemokrat och tidigare (S)-minister och statssekreterare åt A-G Leijon, exempelvis...samt Ygemans 'oberoende utredare' i fallet om datalagring och utfallet i EU-domstolen. Prosit!

Skrivet av Xinpei:

Problemet med din whataboutism angående Huawei är att du fullständigt missat vad debatten handlar om. Det handlar inte om Huawei spionerar eller inte per se utan den handlar om att Huawei ligger direkt under Kina som i sin tur är en kommunistisk diktatur. En diktatur som aktivt hotar alla som inte gör som de vill.

Jag vet inte vad du kallar whataboutism, men faktum kvarstår; Huawei är ett Kinesiskt företag som har verktyg till sina system som går att använda för underrättelseinhämtning och industrispionage då samtliga leverantörer av liknande system har liknande verktyg. Precis som du säger så lyder Huawei Kinesisk regering och inte någon demokratisk sådan (nåja). Och det är precis detta som det handlar om!

Av ZAIZAI
Skrivet av Xinpei:

Vad har Ygeman med hur marknadsdomstolen i detta land bedriver sina beslut? Eller jag kanske missade artikeln där Sverige börjat tillåta ministerstyre?

Ministerstyre by proxy kallas det och är ett erkänt problem inom Svensk förvaltning (dock görs inget åt saken så länge tjänstemannaansvaret saknas). Media tycker inte heller det är intressant att granska.
En GD för en myndighet är en politisk tillsättning, alltså för att bli GD krävs att man har goda kontakter med den regering som tillsätter tjänsten. Det innebär att informellt ministerstyre (ministerstyre by proxy) i det närmaste är oundvikligt. Tydligaste exemplet är tillsättningen av Energimyndighetens GD:er eller följ Dan Eliassons karriär.

Med tanke på att den mest utstakade vägen att bli rådman i Sverige går genom regeringskansli eller statliga utredningar i samband med ny lagstiftning, således krävs även politiska kontakter för införskaffning av erforderlig erfarenhet för att anställas som rådman eller råd i någon av de högre instanserna.

Återigen gällande marknadsdomstolen så är den en del av Stockholmstingsrätt, att den skulle vara mer oberoende politiskt inflytande än någon annan domstol i landet är farligt naivt att tro på. Återigen, se 'Rätten och rättvisan', vad en nuvarande ledamot i högsta domstolen säger i den dokumentären är mycket anmärkningsvärt. Christian Diesen medverkar och ger en liknande bild kring Svenskt rättsväsende.

Edit, tillägg;
Vad gäller Huawei och deras bakdörrar i sin hårdvara borde detta inte förvåna någon, samtliga leverantörer av näthårdvara har bakdörrar i sina system efter påtryckningar av bland annat USA.
Ericsson hamnade i blåsväder när Iranska regimen jagade oppositionella via Ericssons nät, exempelvis PS-artikel
Att Huawei och deras utrustning skulle användas för industrispionage och annan underrättelseaktivitet är givetvis en ickefråga, då samtliga leverantörer av nätutrustning har sådana möjligheter i sina system. Finns en anledning till att man använder ändpunktskryptering i verksamheter som har krav på informationssäkerhet.

Av ZAIZAI
Skrivet av Confusion:

Snälla, sluta sprid konspirationsteorier utan belägg eller kunskap hur domstolarna fungerar. Domstolsväsendet i Sverige är väldigt självständigt och dömer enligt lagen, och i detta fallet verkar beslutet från PTS varit ogenomtänkt.

Nja, relationen mellan våra domstolar och den politiska makten har i det närmaste beskrivits som incestuös. I teorin skall våra domstolar vara oberoende och objektiva, i praktiken är det självklart inte så.

Se exempelvis Henrik Alexanderssons genomlysning av det Svenska rättsväsendet, även om den har några år på nacken så är det inget som tyder på att något har förändrats...utom att den dåvarande justitiekanslern (som är med i dokumentären) skörtade upp HAX ordentligt angående hans tvist med skatteverket men det är en annan historia.

Av ZAIZAI
Skrivet av kirayatail:

Blir du också kickad med ojämna mellanrum och någon färgad orm som felmeddelande?

Jag trodde mina problem berodde på en svajjig lina (hände i närheten av att Internet gick ner här pga underhåll), men det kanske är något annat också?

Färgad orm?

Nej jag konverterade till STEAM och löste det den vägen...

Av ZAIZAI

Är det någon som har problem med den senaste uppateringen?

Sedan i tisdags, med den senaste uppdateringen, så kommer jag inte längre än filsynkning och sedan timar uppdateringen ut och stannar.

Har provat att installera om allt, tömt cachen m.m. Inget verkar hjälpa, launcher version 0465680.

Tipps mottages tacksamt!

Av ZAIZAI

Min första dator, en 128D från 1985/1986 står på en hylla. Fullt fungerande fortfarande.

Av ZAIZAI

Fick en Meade Polaris 130 mm i julklapp och håller på att lära mig att använda teleskopet. Väntar på en SLR-adapter och molnfritt väder så man kan börja fota lite på riktigt...problemet är att vi har lite väl mycket gatulyktor där jag bor...

Kan inte ens kalla mig nybörjare men har varit intresserad av astronomi sedan 4-5 års ålder.

Av ZAIZAI

Blir mest Elite Dangerous i min Sim-Pit, så snart Yoken dyker upp så får det bli lite MS FlightSim...