Inlägg

Inlägg som LaZi3b0y har skrivit i forumet
Av LaZi3b0y
Skrivet av improwise:

Kollade LTTs "recenssion" av denna och även med LTT mått kändes det cringe megamax, "sponsrad video" verkar numera vara synonym till reklamfilm och inte bara något mitt i mellan en riktig recenssion och en reklamfilm...

https://www.youtube.com/watch?v=CsoKWsZ-Tyw

"Unboxing and demo" är bland det första han säger i videon, alltså inte en recension.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Traumklang:

Bir aldrig av.
Ljudet dom avger är alldeles för hög. Tänk bara halva Sthlm är i rysningstrafiken. Ena halvan är på asfalten och den andra spelar helikopterkö med konstant ljud. Nej tack.

Exakt! Bara ljudnivån kommer göra att detta aldrig blir av i någon större utsträckning i min mening.

Av LaZi3b0y
Skrivet av UnwantedM:

Klipsch RP-160m finns hos fnac.com för 230euro, landade på ungefär 2600kr ink hemleverans för mig.

https://www.fnac.com/Enceinte-bibliotheque-Klipsch-RP-160M-Ve...

Hur fan gjorde du för att skapa kontot? Dom accepterar inte mitt telefonnummer för att det inte är franskt (antar jag)

Av LaZi3b0y

Produkt: Klipsch RP-160M Premiere
Länk: https://www.komplett.se/product/839427/tv-ljud-bild/hogtalare...
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2962829
Pris: 3990kr

Av LaZi3b0y
Skrivet av Orici:

Xiaomi borde få samma behandling som Huawei

Instämmer.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KiXeR:

Du får väl undvika vem du vill men att tro att det är bara kineser som spionersr är bara korkat.

Är väl ingen här som har sagt att det bara är kineser som spionerar?
Om man värnar om sin integritet/data och då inte undviker en aktör som man misstänker utövar spionage eller överdriven datainsamling bara för att andra aktörer gör likadant känns väl också ganska korkat?

Av LaZi3b0y
Skrivet av KiXeR:

Inte mer än Apple och NSA.

Så för att NSA och Apple kanske spionerar eller lagrar mer data än vad man anser vara rimligt så ska vi inte undvika Xiaomi?
Eller vad är det du vill säga?

Av LaZi3b0y

Nu är min son endast 3 månader gammal. Men jag tänker att man inte nödvändigtvis behöver definiera en fast tid för hur länge man får sitta framför en skärm. Sen hörde jag nyligen att en studie hade kommit fram till att innehåll där man ständigt skiftar fokus (typ facebookflöden, instagram, reddit osv) uppmuntrar mer till att barn utvecklar beteenden som man finner bland barn med ADHD. Så spontant är innehållet som konsumeras betydligt viktigare än att de sitter framför en skärm.

Sen så kan ju ett barn inte sitta framför skärmar hela tiden för de behöver ju också spendera tid med att lära sig det sociala spelet t.ex., samt vara fysiskt aktiva.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KurtEgon:

Absolut! Sen kommer vi ha en andel av befolkningen som naturligt kommer ligga högre i BMI oavsett åtgärder och uppfostran men då har vi gjort vad vi kan.

Ja, så länge vi tillåter att människor (för det mesta) bestämmer över vad de stoppar i sig kommer det ju oundvikligen vara så

Av LaZi3b0y
Skrivet av Kilroy:

Det är där din förståelse av problemet brister.

"Självdisciplin" är en ohållbar metod och att reducera ner den komplexitet i hur kroppen reagerar på och vill äta mer till bara det är att inte förstå problemet.

Ett väldigt förenklat exempel, om en går ner i vikt så kommer kroppens signaler att behöva vara i svältmode i flera år för att ligga kvar vid en ny normalvikt.

Självdisciplin funkar bättre när en går ner i vikt och ser resultat.
Men att behöva lägga lika mycket energi på att bara ligga kvar tär på dom flesta och det finns massor med komplexitet kring hur stresshormoner och annat samverkar när kroppen är i det läget för att tära ner ens självdisciplin.

Och att så många fokuserar på och tror att självdisciplin är det som är nyckeln, eller att det är bristen på självdisciplin som är enda anledningen till att en har problem till att börja med, är ett otroligt destruktivt perspektiv och gör att så många hamnar i osunda jojo-bantningar osv.

Bra rutiner är ett väldigt bra redskap.

Bra rutiner är väldigt bra, men bra rutiner funkar bara så länge du kan upprätthålla dom och det är där självdisciplinen kommer in, för du kommer oundvikligen någon gång i ditt liv hamna i situationer då dina rutiner rubbas.

Jag svälter mig själv varje dag som en del av min diet/rutin, har gjort det i 2 år nu, jag vet hur jobbigt det kan vara att svälta/gå hungrig.

Av LaZi3b0y
Skrivet av twk:

Det är lite som att säga att alkoholister ska ha självdisciplin, så kommer de inte längre att vara alkoholister.

Kanske, men även föredetta alkoholister håller sig nyktra med hjälp av rutiner och en bättre självdisciplin, sen om beteendet var orsakat av tidigare trauma spelar ju någon form av terapi en stor roll också. Men att ta sig igenom vardagen utan att falla tillbaka i sina gamla mönster behövs viljan att förändras och sedan rutiner samt disciplin.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KurtEgon:

Nej inte huvudsakligen men många här säger att det bara är att skärpa till sig när det egentligen inte är så enkelt.

Absolut.

Jag förstår vad du säger, men någonstans så måste varje enskild individ ta ansvar för vad de själva äter, jag ser ingen annan lösning som i praktiken kommer funka i längden? Då är det självdisciplin som gäller, samt bra rutiner.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KurtEgon:

Jag postar forskning, du postar åsikter. Liksom många andra tror du att uppfostran spelar en större roll än vad det gör. Många gör det men forskning visar motsatsen. Miljö spelar in ca 50% (beror på vad det gäller) men föräldrarnas påverkan är bara en liten del av miljöfaktorn. Mer är från samhälle och umgänge. Det finns dessutom gen-miljöfaktorer (dina gener skapar en miljö) som påverkar ditt beteende. Ytterligare en nivå är att våra gener skapar ett beteende som i sin tur skapar in miljö för att möta just det beteendet. Det är inte lika lätt för alla oavsett om du placerar spädbarn i KBT-läger för att tvinga fram resultat.

Amir Sariaslan är en svensk beteendegenetiker som forskat på ärftlighet när det kommer till våld och schizofreni. Läs gärna hans blogg om du är mottaglig för fakta. http://amirsariaslan.com/archives/596

"Effekterna av uppväxtmiljön på individuella skillnader i BMI försvinner dock helt i tonåren. I litteraturen förklaras detta med aktiv gen-miljökorrelation, vilket innebär att i takt med att barn växer upp och blir självständiga kommer dessa att aktivt söka sig till eller skapa sig miljöer som är i linje med deras ärftliga predispositioner. Tvillingstudierna visar nämligen att ärftlighetsgraden för BMI ökar från cirka 40 procent under barndomen till cirka 70-75 procent i vuxen ålder. Dessa fynd har även bekräftats inom stora adoptionsstudier där barnens BMI i vuxen ålder inte tycktes korrelera överhuvudtaget med deras adoptivföräldrars BMI. Däremot var korrelationerna med de biologiska föräldrarnas BMI måttliga till starka."

https://twitter.com/amirsariaslan/status/830086454479056897

https://www.gp.se/ledare/uppfostran-f%C3%B6rklarar-inte-fetma...

Ok, uppfostran är mindre viktigt, men det är inte det vi diskuterar? I slutändan behöver du ändå på något sätt kontrollera vad du stoppar i munnen

Av LaZi3b0y
Skrivet av Gizmo_8:

https://www.youtube.com/watch?v=tdbORXEmbnk

Nä men självdisciplin visst men man får nog inte glömma att sötsug knappast är lika för alla.

Så är det, livet är orättvist, vissa kommer behöva utveckla sin disciplin mer än andra.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Phod:

Jag tror att du har svårt att se problemet för vad det är, och vill koka ner det till en enda orsak (fettinlagring) med en enda lösning (självdisciplin), när det i verkligheten finns många bidragande orsaker till övervikt och där en och samma lösning inte är tillämpbar på alla personer. Det är litet som att försöka lösa varje hårdvaruproblem med att byta PSU.

Du får ge exempel på problemen om du ska anklaga mig för att inte se problemet.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Phod:

Det är rätt komplicerat, och hör väl egentligen inte hit, men jag hittade en artikel som beskriver det.

Skummade igenom lite, hittar inget som säger emot vad jag har sagt. Du får nog peka mig i rätt riktning.

Här hittade jag dessutom att man säger kalorier in/ut är det som i slutändan spelar roll: https://diabetes.nu/ga-ner-vikt-lchf-viktminskning-kolhydrate...

Kolhydrater är oerhört viktiga och minskning av kostens kolhydratinnehåll leder otvetydigt till viktnedgång men det är fortfarande så att balansen mellan antal kalorier vi får i oss via maten och antal kalorier vi förbränner ändå bestämmer om vi går upp eller ner i vikt.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KurtEgon:

Det är absolut inte allmänt vedertaget att föräldrarnas val och uppostran av barnet inte påverkar hens bmi, snarare tvärtom. Nästan alla tror att vi föds som blanka blad och att allt beteende ges av miljön barnet växer upp i.

Det som forskningen pekar åt är snarare att många har det mycket svårare att vara restriktiva än andra pga tex impulsivitet eller hormoner/ämnesomsättning. Man kan inte riktigt säga träna mer och ät mindre för det kommer inte funka för alla. Jag vet att kalorier in < kalorier ut fortfarande gäller men det kan vara oerhört svårt för vissa individer och därför misslyckas dom.

Jag tror ju dock att de flesta är kapabla till att utveckla den självdisciplinen som behövs för att få ordning på sin diet, vissa kanske behöver lite mer vägledningen än andra (antagligen för att de inte fick den vägledningen när de var små), men tror inte det är många som är såpass mentalthandikappade så de inte kan skapa vanor som gör att deras diet kommer under kontroll.
Men detta är endast spekulation från min sida.

Men vi är i alla fall överens om att det i slutändan handlar om kalorier in/ut.

Av LaZi3b0y
Skrivet av KurtEgon:

I adoptionsstudier såg man en marginell korrelation mellan barnets och adoptivföräldrarnas BMI och en stark korrelation till de biologiska föräldrarna.

http://amirsariaslan.com/archives/596

https://academic.oup.com/ajcn/article/106/2/457/4557631

Ja, att vissa har lättare för att lagra fett än andra och att det har en stark biologisk koppling är väl hyfsat allmänt känt trodde jag?
Men det innebär i praktiken för det mesta att vissa kommer behöva vara mer restriktiva i vad det stoppar i munnen än andra, i.e. inte äta mer kalorier än vad din kropp klarar av att förbränna (om man vill undvika att bli överviktig då såklart).

Såvida det inte finns studier som visar på att många som är överviktiga har ett fel på sin kropp som gör att den lagrar fett när den igentligen borde omvandla det till energi så att de måste äta mer för att få den näring de behöver vilket då resulterar i en övervikt?

Av LaZi3b0y
Skrivet av Phod:

Om det du kommenterar är "heritability of obesity ranges from 30% to 70%" så missar du hela poängen. Det är ju övervikt som är ärftligt, inte hur väl/inte väl man lagrar in fett. Det du reducerar till självdisciplin handlar mer om variationer i hur man känner hunger och hur benägen man är att röra på sig.

Då får du gärna förklara hur fettet hamnar där?

Av LaZi3b0y
Skrivet av hasenfrasen:

Nu förenklar du igen. Kalla och Elofsson, som stod under övervakning från tränare, fysiologer och dietister, är det rättvist att kalla dem för självdestruktiva? När vet gemene man när självdisciplin övergår till att vara självdestruktivt. Avrundar med poängtera att sakers ting inte alltid så enkla som "bara".

Ja, om det resulterar i att de kollapsar tycker jag det är rättvist, men det låter också som det är väldigt extrema fall du tar upp vilket inte kommer vara gemene man. På snudden till strawman argument skulle jag säga.

Håller med om din sista poäng, men när man inte pratar om specifika fall blir det svårt att föra en diskussion om ett ämne om man inte får generalisera ibland.