Inlägg

Inlägg som krigelkorren har skrivit i forumet
Av krigelkorren

Nog för att artikeln även kan innehålla spår av FUD-kvalificerat material.
Tycker ju att det förekommer lite dubbla måttstockar i tråden här. "-Glöm det som varit, det är nutiden vi snackar om!!1!"
Personer som känner sig stötta över att just deras teknikval inte gynnas mer än andras. Att det inte är som det brukar vara även denna gång d.v.s. Intel/nVidia optimerat spel från dag ett.

För det har väl ändå varit samma visa när nVidia sponsrat utvecklingen av något spel?
nVidia tekniker finns det stöd för direkt, FSR och andra pöbeltekniker som alla kan använda får vänta på att ev. något gång i framtiden bli supportade.
Det har väl aldrig hänt att nVidia optimerat mot en konkurrents grejer när de själva har haft möjlighet att forma spelet för att kunna prestera bäst på sina egna kort redan i utvecklingsstadiet? Detta är helt enkelt något som vi får leva med att spelstudios ibland valt med plånböckerna när det kommer till att premiera vissa tekniker framför andra.

Sedan kanske det även finns en viss skillnad i hur komplex en viss teknik är att implementera samt vilka som gynnas av ett införande.
I detta fall kan jag tycka att valet känns logiskt. Utvecklare av en viss teknik hjälper till med optimering mot sin hårdvara, tidigare har detta i 9/10 fall varit Intel/nVidia system, det har inte vid något tillfälle gynnat hur konkurrenters uppsättning sett ut. Vilket alltså är vad man tycker att AMD borde göra i det här fallet. Det är inget vidare logiskt. Det är helt enkelt inte den sortens marknad som råder, och vi har själva varit med och röstat med våra plånböcker.

Idag ser verkligheten lite annorlunda ut, och det verkar vara det som upprör den stora massan, när det kommer till FSR gynnas "alla" av det då det är en öppen teknik som kan användas av alla, valet är helt enkelt ditt eget.
På den öppna fronten har nVidia knappt något alls att erbjuda, hade de velat få sin teknik spridd snabbare kunde de öppnat upp den, men varför det? Allt kräver att du har ett nVidia kort som låser upp möjligheten att få nyttja teknikerna. Från mitt sätt att se det gynnas spelbarheten alltså mer av att stoppar in en teknik som: dels är enklare att implementera och dels kan komma alla till nytta.

Ni som klagar får helt enkelt acceptera, det vi alla andra har fått höra i åratal när det var "rätt" sorts tekniker och optimerade spel som släpptes, att det finns saker som "konkurrens", "fri marknad", "ekonomiska (sär-)intressen", "samarbeten", "utelåsning", "marknadsandelar", "orättvisor".

Som tröst kan jag påminna om välkommnandet in till gemenskapen för oss som tidigare blivit särbehandlade av spelstudios när det kommer till favoritspel, men minns också att det inte nödvändigtvis måste vara den bästa tekniken som vinner i slutändan (eller spelstudions gunst för den delen) för pengar talar naturligtvis också här sitt tydliga språk.

Av krigelkorren

Haha, hade nästa glömt av den årliga HDD bashen!

Statistik går ju att tolka på många vis, frågan är ju om det inte ligger en hel del i att statistiken knappast går att dra några egentliga slutsatser av annat än för just de scenarion som gäller för Blackblaze. Ingen vet ju hur hårt diskarna har plågats under de gånga åren. 10 år är ju som bekant en ganska lång period.

I mina öron låter det nästan som att man blandar en del äpplen och päron här för diskarna är i många fall inte direkta konkurrenter utan mer unika för sina ändamål.

T.ex: framhåller man att HGST HMS5C4040BLE640 diskarna har haft en lägre AFR än Seagate diskarna ur serien ST4000DM000. Båda från 2013. För ett ögonblick kan det ju se väldigt självklart ut vilken som presterat bäst när man tittar på AFR.

Men för just den grafen verkar det saknas något där, för det står inte Enterprise vs. Consumer, vilket är de respektive diskmodellernas indelning.
Man jämför alltså företags- med konsument modell även där.

HGST/Western Digital's HMS5C4040BLE640 är en datacenter disk (MegaScale-serien) från 2013, gjord för 24/7 drift, med 3-5 års garanti från tillverkaren. (Har för mig att de kortat ner garantitiden på senare år eller om de delat in den i nivåer beroende på vad problemet gäller.)

Seagate's ST4000DM000 är en desktop disk (f.d. Barracuda-serien) från 2013, som ej är rate:ad för 24/7 drift, med 2 års garanti från tillverkaren.

Dessutom, som de flesta känner till, blir ju en disk oftast inte bättre med åren och HGST diskarna ser ju i grafen ut att ha mindre än hälften(!) av "dagar i drift" jämfört med Seagate disken. Trots att diskarna troligtvis används i just datacenter sammanhang hos Blackblaze (24/7 drift) som Desktop disken inte är avsedd för i första hand.

Sett till det är ju i så fall ST4000DM000 serien fullkomligt enastående som fortfarande presterar nästan 10 år efter lansering, eller c:a 5 gånger längre än garantiperioden sträcker sig.

Av krigelkorren
Skrivet av Kenneth:

Tro mig. Det gör det.

Förutom fler tester så ska det göras fler diagram, och behövs en egen Linux-sida med test till.
Det blir mycket mer jobb för väldigt liten vinst i det här fallet (enligt mig).

Beror nog mest på vad man ämnar köra för tester i så fall. T.ex. en Steam Deck och nuvarande testsystemet vore ju kul att se hur de presterar samt hur prestandanivån utvecklas över tid. Om inte möjligt direkt mot Windows resultat (Spel som Fortnite är väl t.ex. aktivt blockerade på Linux-plattformen) så åtminstone med möljigheten att jämföra mot tidigare resultat från Linux-plattform. Något lär ju vara bättre än inget.

Man borde (enl. mig) kunna regga sweclockers som profil hos ex. https://openbenchmarking.org/ och sedan köra en runda eller två med PTS när det börjar dra ihop sig.
Resultaten för körningarna finns ju sedan tillgängliga där med grafer och allt, och profilens system/körningar kan visas publikt om man så vill. Bara att länka körningen till i artikeln.

Av krigelkorren
Skrivet av Dinoman:

För att ta hand om den där stora mängden Linux-gejmers.

Eller för att särskilja sig en aning med objektiva benchmarks från den där lilla skaran hårdvaru-siter som enbart tittar på resultat från ett Windows-perspektiv.

Sarkasm åsido, det är rätt många av top 100-spelen som fungerar på Linux idag och vad jag förstått det så är många av era spel benchmarkade via Steam-plattformen, Valve är ju trots allt dem som lägger mest energi på att lösa den biten som i princip hela industrin givit kalla handen tidigare.

Så personligen tror jag inte att det hade medfört så extremt mycket merarbete att ha en extra SSD med en Linux-dist och något benchmark-tool i testburken/sviten.
-Låt inte blodtrycket stiga för högt nu, ni kan simma lungt för i 99% av fallen handlar det ändå om Windows spel som körs med kompatibilitetslager, så ni simmar inte allt för långt ifrån ankdammen när det kommer till vad ni benchmarkar för plattformar ändå.

Av krigelkorren

Privatkopiering, ett av mina mörkaste kapitel i mitt digitala liv...

Först var jag emot all typ av Privatkopiering, då jag inte såg syftet alls, vi lever ju ändå på 2000-talet! -Där hade jag av allt att döma helt fel!

Vågade vara försiktigt hoppfull när streaming började slå igenom gammel-medias annars järnhårda grepp om marknaden, -att allt skulle säljas som fysisk vara, även efter att det funnits rätt bra koncept under flertalet föregående år (Pandora, Last.fm, Jamendo etc.) fysisk media kändes så hopplöst förlegat (man ville ju ändå ha allt digitalt) kontra att ha en stor gemensam streamingplattform där olika företag kan sälja sin media digitalt...

Efter ett par år med Spotify ändrade jag relativt snabbt min åsikt då alla upphovsrättsinnehavare verkade dra åt att de hellre skapa sin egen streaming plattform med varierande funktionalitet, pris, olika tiers, reklam-avbrott, editera/plocka bort material av politiska skäl, hota med bojkott, flytta runt licenser mellan olika tjänster mm. det blev ju en total katastrof av det hela.

Tillslut kom jag fram till den oerhört bittra slutsatsen att:
Jag måste ha allt själv för att kunna vara säker på att jag kan lyssna, spela, titta på den musik, spel, film jag vill -när jag vill!
-Utan att behöva förlita sig på att de c:a 8 olika streaming plattformar + VPN provider, man annars måste göda med kosing, också har en kompatibel klient och inte förlitar sig på någon proprietär smörja som gör att jag inte kan accessa något jag betalar för.

-Så nu Privatkopierar jag ALLT jag kan hitta i mina gömmor och streamar via olika mediaservers för mig själv:

Musik/Film = Subsonic, SonicXD, Jellyfin, Emby, Kodi, VLC.
Spel = Via SFTP share.

Bandcamp.com och Gog.com är de enda tjänsterna jag använder på reguljär basis, de är gravt underskattade när det kommer till att faktiskt förse dig med någon som du kan spela/lyssna på, även när du är "off the grid", så att säga.
Tyvärr känner jag inte till något liknande alternativ för digital film ännu, men man kan ju alltid hoppas på det i framtiden.

Av krigelkorren

Har en gammal ASUS RT-N56U.

Men kör inte på ASUS original firmware för då står man ju där, rätt som det är, med Internetsladden i hårddisken...

Av krigelkorren

Besynnerligt!
Det är ju nästan som att man skulle kunna tro att det finns någon slags relation mellan hur mycket kärlek en OS-plattform får av utvecklare och hur väl det sedan presterar!?
Högst otippat!
/s

Av krigelkorren

Får nog säga att det här är ett helt OK upplägg! Mer än så kräver inte jag.
Det är nog friare än det någonsin varit för en konsol/PC med ett välkänt märke bakom produkten!

Att Steam Deck är en produkt som inte levereras med Windows som standard duger fint i min värld.
Vill jag köra den som den är kan jag det.
Vill någon annan kosta på den en Windows-licens kan de välja att också göra det.
Men jag har iaf inte behövt sponsra något jag ändå inte tänkt använda, så detta är en sundare metod än tvärt om.
Det är ju såhär fritt det borde ha varit hela tiden!

Huruvida man skall se Steam Deck som en konsol eller inte kan man så klart debattera om, men sett till hur nedlåsta alternativa konsoler varit/är alla år så tycker jag att valfriheten i det här sammanhanget är ett föredömligt tilltag! Det är väl endast PlayStation som tidigare erbjudit någon form av support för ett alternativt OS på sina konsoler?

Det är ju trots allt valfriheten som jag är ute efter när jag köper en dator då 99% av dem leveraras med Windows som standard och ej som valbart alternativ.
Det är först efter att jag köpt datorn som jag kan välja att installera det OS jag föredrar, det man väljer själv att använda men då till 99% (om datorn är splitter ny) kanske ändå inte har tillgång till alla funktioner eller drivrutiner då tillverkaren (motsvarande rollen som Steam har i fallet Steam Deck) INTE erbjuder någon valfrihet i den bemärkelsen eller support på något annat än Windows.
Utan det handlar istället handlar om tur när det kommer till funktionaliteten för det ihopplock av komponenter som lyckats hamna i bygget.

I detta fallet erbjuder ju faktiskt Steam support, även för ett OS som inte är att se som "standard" för Steam Deck-plattformen.
Tummen upp!

Av krigelkorren

Epic Games köper musiktjänsten Bandcamp

Av krigelkorren
Skrivet av UndaC:

Går inte svinbra hittills med mina försök på vinterdatorn som har en 5600G.
Får bara svart skärm när man försöker boota från minnet. Håller på och testa att köra imagen på ett annat minne fårn en annan dator nu så får vi se om det går bättre.

"—my-next-gpu-won’t-be-nvidia"

Skämt åsido,
Lite tvek på att de har med de proprietära drivrutinerna för nVidia som boot-alternativ så det är troligtvis Noveau (OSS-driver) och den vete fasen om den ens har stöd för Ampere-serien...
Tror jag har sett folk med 2000-serien lyckas leva med Noveau, men 3000-serien är nog en smula osäkert.

Av krigelkorren
Skrivet av zonar:

@krigelkorren:

Nu är både kontrollerkortet och kablaget utbytt. Kontrollerkortet är refurbished och kablarna var nya så jag hoppas det är avställt.
Loggarna i ESXi tidigare pekade på att gamla kontrollerkortet fallerade och lite googlande stödde den teorin. Om kontrollerkortet fallerar under skrivning misstänker jag starkt att jag kommer få korrupta filer till följd av det därav att jag tror jag har felaktiga filer.

/z

Bra!
Skadar inte att dubbelkolla sånt. Det är rätt dråpligt i de fall att sånt händer. Har varit med om att helt splitter-nya kablar ändå varit kass, det är väldigt sällan sånt händer men det är inte en omöjlighet.
-Bra att du även har backuper att utgå ifrån, det är annars ett typiskt felsteg när folk labbar med sin enda uppsättning filer...

I så fall borde det räcka med:

sudo zpool clear bookshelf /dev/disk/by-id/wwn-0x5000c500dc133a1d

-För att clear:a disken för bruk igen.

Kolla status igen om ett tag och se om den fortfarande får en massa errors. Då är något fel.
Att köra på med en rejäl filöverföring brukar kunna framkalla fel relativt snabbt på en pool, om man misstänker att det är något som håller på att ge sig.

Av krigelkorren

En snabb fråga:

Har du kollat kablaget?

När du får en massa errors men disken i övrigt verkar vara OK skulle det lika gärna kunna någon kabel som felar.
Har varit ute för tillfällen då man kasserat fullt fungeande HBA:er och RAID-kort när det i själva verket varit fel på antingen ström- eller data-kablar.

Av krigelkorren

Men se där ja! Hatten av till Intel!

De spelade "the long game" och det gav visst resultat i detta fall.
Intel hade nog allt att vinna där, både på överenskommelsen, men även på utgången av målet.

Pengasumman var nog den minst intressanta detaljen, skall f.ö. bli intressant att se vad framtiden i sitt sköte när det kommer till överenskommelser med detta i bagaget!

Av krigelkorren

Ahhhh, känslan när man inser att det snart finns fler supportade kommersiella skadeprogram för Linux än det finns supportade kommersiella nyttoprogram!
Kul att att Linux får mer uppmärksamhet nu, synd att det är dåliga aktörer som främst fått upp intresset.

Av krigelkorren
Skrivet av Muppety:

Jag satte upp en Raspberry Pi som webbserver med ett 256 GB-minneskort, o nu tänkte jag använda det som bl.a moln. Det funkar, men nu kommer vem som helst åt det. Jag skulle vilja ha en publik del, där alla kan ladda upp filer, så långt har jag kommit;
http://176.10.207.123/upload.html

Vem som helst kan se filerna också;
http://176.10.207.123/uploads/

Samt vill jag ha en privat del för min ekonomi o annat privat.

Jag har följt diverse guider jag hittat o försökt att göra en genom att använda .htaccess och .htpasswd T.ex: https://help.dreamhost.com/hc/en-us/articles/216363187-Passwo...
https://www.lcn.com/support/articles/how-to-password-protect-...
https://www.studytonight.com/post/using-htaccess-file-to-pass...

Men inget händer? Filerna lägger jag där det står att dom ska vara, men det kommer inte upp någon password-förfrågan...?

Min första fråga är väl om det verkligen är en webbserver du vill ha?
Vad är syftet med den? Att ha en webbsida? För det är rätt lätt att uppnå, skillnaden blir markant större då det kommer till upp och nedladdning du just webbsevrar hör till de mest utsatta och lätt-hackade tjänster som finns.

Skulle nog rekommendera en riktig lösning likt Nextcloud i så fall så du slipper tänka på allt övrigt när det gäller "best practice".

För det låter ju nästan mer som att du är ute efter en (S)FTP-server om du tänker ha det som moln, om än väldigt simpelt.

Men framför allt, det simplaste enl. min åsikt är nog en SFTP-server om du syftar på att ha den till uppladdning samt nedladdning.
SFTP-tjänsten håller till på port 22 som standard. MEN för port forwarding av tjänsten mot Internet väljer du någon annan yttre port i din router t.ex. ett random tal mellan 1200-65535 för att slippa onödiga risker.
I ditt lokala nätverk är det troligtvis ingen fara med att använda port 22 men som sagt INTE standardporten (22) exponerad mot Internet, utan välj någon annan för det ändamålet.

Nu vet jag inte vilket OS du kör på Pi:en men är det något Linux-baserat ex. Ubuntu eller Debian system behöver du bara skriva:

sudo apt-get install openssh-server -y

-I terminalen för att ha en SSH-server installerad på 10 sekunder.

Det ger dig och andra (med ett fördefinerat konto) direkt möjligheten att krypterat logga in mot den och överföra filer, dock måste du öppna upp för den i brandväggen via ex. port forwarding mot din Pi, innan den kan nås, så du kan med fördel testa den lokalt först i ditt lokala nätverk.

Tror denna guide täcker det mesta som behövs för en simpel men säker filserver: (Du behöver dock bara utför stegen t.o.m. Step 5 i guiden)

https://qiita.com/alokrawat050/items/709d3c777407ab658aa9

Ytterligare säkerhet kan lätt uppnås genom att plocka bort möjligheten att använda lösenord och enbart logga in med certifikat, men det brukar vara lite överkurs för någon som nyss satt tänderna i att ha egen server. -Frågan du behöver ta ställning till då är om fler än du skall ha access, för det kan innebära ett par extra steg när någon ny skall ha access, använder du lösenord är det enbart ett kontonamn+lösenord som behöver förmedlas. Tipset är dock att ha ett rätt starkt lösenord dvs. tolv eller fler tecken.

Man kan även välja att installera en host-baserad brandvägg såsom UFW och enbart tillåta trafik på en viss port.

Edit:

Nedan är två äldre poster till en guide jag skrivit tidigare för samma ändamål:
-Lyckades göra några slarvfel i den första posten så 2:a posten nedan har rättningarna för de steg som blev fel.

Änvänd endast om du inte får den i ovan guide att lyckas.

Skrivet av krigelkorren:

Guide för SFTP-server med s.k. chroot-jail:
Guiden är skriven/testad på en Ubuntu server (16.04 LTS), men bör funka lika väl på en vanlig Ubuntu Desktop om man så vill.

**************
Noteringar:

Kom ihåg att Linux ÄR case-sensitive, dvs. systemet gör skillnad på versaler och gemener.
Så om guiden förklarar ett kommando ex. sudo apt install openssh-server måste det skrivas exakt så; t.ex. fungerar inte sudo apt install OpenSSH-Server -det sista kommer inte att fungera!

apt vs. apt-get
'apt' är ett front-end till 'apt-get' så du kan använda vilket som när du utför kommandona i Ubuntu Linux.

Guiden antar att användaren med sudo-rättigheter heter 'sudokonto' -du använder givetvis det konto som du själv skapat när du installerade servern.
'sudokonto' är bara ett namnexempel för denna guide.

Guiden antar att användaren som skall hamna i chroot-jailet är 'testkonto' -du väljer ett eget namn för användaren på ditt system.
'testkonto' är bara ett namnexempel för denna guide.

/sftp/users är bara ett exempel, du kan lägga mappen för jailet vart som helst, t.ex. annan disk, så länge endast root-kontot har exklusiv åtkomst till toppnivån av filsystemet. (Här kan man inte tänka helt i Windows banor)

**************

Installera openssh-server: (detta är nödvändigt för att kunna använda sig av ssh/sftp mot servern)

sudo apt install openssh-server

****************
Nedan steg, att byta ssh port, är frivilligt men helt klart rekommenderat om du skall ha servern exponerad mot internet:
-Främsta anledningen till att du vill göra detta är p.g.a. botnets och annat mög som skannar nät och ip-adresser efter default porten för ssh (22), om den ser att porten är öppen kan den påbörja lösenordsattacker mot porten, har något konto på servern ett riktigt enkelt lösenord så kan det bli knäckt relativt snabbt.

Byt standard SSH-port:

sudo nano /etc/ssh/sshd_config

-Byt portnummer där det står "Port 22" till det portnummer du vill använda för ssh (e.g. 2222)

-Kör sedan:

sudo service ssh restart

När du sedan ansluter mot servern via ssh/sftp kommer du att få utföra nedan kommando, då porten nu är bytt till '2222'.

ssh -p 2222 sudokonto@192.168.10.xxx
****************

Steg 1:

Skapa en serverfolder, ett användarkonto och ett 'chroot-jail' för användaren:

För att nedan instruktioner skall fungera måste root-kontot äga alla ovanliggande mappar/mappnivåer, du kan inte låta andra grupper/användare ha skrivrättigheter ovan själva mappen som är bas för jailet, om du har det resulterar det i en "broken pipe":

I nedan exempel måste alltså root vara ägaren samt vara det enda konto med 'write access' till /sftp/users

Skapa en folder-struktur som skall användas som chroot-jail:

sudo mkdir /sftp/

sudo mkdir /sftp/users/

sudo mkdir /sftp/users/testuser

Skapa en användare som skall ha sin hemkatalog (startpunkt) under ovan uppskapad mapp. Användaren kommer alltså vid SFTP-inloggning att hamna i mappen: /sftp/users/testuser

sudo useradd -d /sftp/users/testuser -M -N -g users testuser

Ge root ägandeskap över ovanliggande mappar/mappnivåer:

sudo chown root:root /sftp/users/testuser

Ge fulla rättigheter åt ägare (root) läs/skrivrättigheter till grupp (root) samt ge läs/skrivrättigheter till övriga i mappen 'testuser'

sudo chmod 755 /sftp/users/testuser

skapa ett lösenord för användaren (om det inte redan är gjort)

sudo passwd testuser

Steg 2:

Nästa steg är att konfigurera sshd_config filen för att göra ett chroot-jail:

Byt subsystem i /etc/ssh/sshd_config:

sudo nano /etc/ssh/sshd_config

Kommentera bort 'Subsystem sftp /usr/lib/openssh/sftp-server' likt nedan och lägg till 'Subsystem sftp internal-sftp'

#Subsystem sftp /usr/lib/openssh/sftp-server
Subsystem sftp internal-sftp

...skapa en användarsektion för 'testuser' längst ned i filen: (kort beskrivning av vad nedan sektion gör är att den matchar användarkontot som försöker logga på och tvingar det att ansluta i sftp-läge i mappen som du definierar '/sftp/users/testuser' (vilket också är dess hemkatalog) server blockerar försök att ansluta via ssh (kommandotolk) för användarkontot samt blockerar grafisk tunnling via X11, vidare tillåter den inte att användaren går högre upp i filträdet än katalogen för sökvägen som definierats.

Match User testuser
ChrootDirectory /sftp/users/testuser
ForceCommand internal-sftp
AllowTCPForwarding no
X11Forwarding no

Spara och stäng filen sshd_config genom tangentkombinationen: Ctrl+X
nano komer fråga dig om du vill spara ändringar gjorda till filen, svara Y
Bekräfta Y genom ett Enter-slag.

Starta om ssh-servertjänsten:

sudo service ssh restart

Servern skall nu vara igång med chroot-jail aktivt. Det skadar aldrig att vara säker så man kan försöka att ansluta till servern via ssh ex. putty eller via annan unix/linux terminal, detta skall inte gå alls.
Enbart SFTP anslutning skall beviljas från servern ex. via FileZilla eller Kodi.
Värt att nämna är att du i FileZilla behöver specificera sftp://<serveradress> om du bytt standardporten för ssh.

*Ytterligare värt att notera: användaren 'testuser' kan ej skapa mappar under /sftp/users/testuser så om du vill ge användar kontot rättigheter till det måste du skapa en mapp för användaren där ex. upload som i det fallet skulle bli: /sftp/users/testuser/upload

sudo mkdir /sftp/users/testuser/upload

Därefter måste du ge användaren ägandeskap till mappen:

sudo chown testuser:users

..samt rättighet att läsa/skriva i den t.ex:

sudo chmod 600 /sftp/users/testuser/upload

En bra chart för att se vad chmod kan åstadkomma finner du här:
http://wiki.kartbuilding.net/index.php/Chmod

Edit, har snyggat till guiden med lite markeringar och annat, samt rättat en tankevurpa gällande uppskapandet av chroot folder-strukturen.

Skrivet av krigelkorren:

Märkte för sent att jag lyckats med ett par ärkefel till i citatet ovan... nedan är rättad text*

*Ytterligare värt att notera: användaren 'testuser' kan ej skapa mappar under /sftp/users/testuser så om du vill ge användar kontot rättigheter till det måste du skapa en mapp för användaren där ex. upload som i det fallet skulle bli: /sftp/users/testuser/upload

sudo mkdir /sftp/users/testuser/upload

Därefter måste du ge användaren ägandeskap till mappen:

sudo chown testuser:users /sftp/users/testuser/upload

..samt rättighet att läsa/skriva i den t.ex:

sudo chmod 700 /sftp/users/testuser/upload

Av krigelkorren

Inga problem! Jag har video så jag kan spela in en sändning medan jag kollar på den andra! -Har även FM-radio om det direktsänds där!

Av krigelkorren

Hur uttalandet skall tolkas är nog även det en tolkningsfråga.

Så som jag tolkar uttalandet handlar det inte om någon egentlig brist på enheter till försäljning utan snarare handlar det om en brist på enheter till försäljning mot slutkund som motsvarar MSRP och då är ju hennes uttalande trots allt inte helt galet.
Det är ju inte en fråga om enheterna existerar eller ej, för existerar gör de -till ett pris- vilket motsvarar typ >3x MSRP, som varken du eller jag är särskilt benägna att betala.

Så för att summera:
Antal enheter som finns i lager till MSRP: -56732652 st. = Stor efterfrågan.
Antal enheter som finns i lager till extrema överpriser: ∞ st. = Inte så stor efterfrågan.

Detta är ju verkligen inte snåljåparnas drömvärld varpå jag personligen, som en direkt konsekvens av det, köpt exakt 0 (noll) teknikrelaterade prylar under det gångna året.

Av krigelkorren
Skrivet av Superfrog:

Det är inte syntaxen i sig jag stör mig på. Det jag stör mig på är att det ska finnas så många program som gör samma sak, men som namnges med random bokstäver och som sedan fungerar helt olika varandra vad gäller parametrar och flaggor. Om alla hade använt sig av ett gemensamt interface (kontrakt), så hade det varit en helt annan sak, men så är det inte.

Uppenbarligen är alla pakethanterare till Linux så värdelösa att det behövs en ny variant varannan vecka. Påminner lite om djungeln av Javascript frameworks som det ofta skämtas om - https://dayssincelastjavascriptframework.com/

Fast är inte det där lite väl mycket att beklaga sig över ett problem som sällan egentligen är ett problem?
En distro har oftast en standard pakethanterare, man kan förvisso byta ut den eller ha flera st. om det passar en bättre men det brukar inte sällan kunna ställa till med mer bekymmer än det löser enl. mina erfarenheter.

Personligen brukar jag oftast använda den som följer med distron, vilket leder till minst strul i det läget då det i nio fall av tio är den som teamet underhåller och testar mot.

Finns sedermera inget krav på att det måste vara en enda "rätt" pakethanterare så klagomålen brukar oftast handla om att man har för lite vana med hur valfriheten i OSS och Linux generellt funkar, det där kan bara mer erfarenhet ändra på men det är också det som kan vara det största hindret för nya användare som är vana vid att inte ha så många alternativ. -Även om det är långt ifrån sanningen, men det man inte vet har man ju som bekant inte ont av heller.

Ingen kommer tvinga dig till något i OpenSource-världen, man kan enbart rekommendera någon att göra något, baserat på just tidigare erferenheter men du kan trots det, givetvis, ändå välja att gå din helt egna väg.

Saknas det något i en obskyr pakethanterare?
Det är enkelt löst om programpaketet finns som en sandboxad app t.ex. Flatpak, Snap, AppImage eller Docker om det behövs något exotiskt, så slipper man ställa till med ev. bekymmer i.o.m. flera olika traditionella pakethanterare.
Kör du något Arch-baserat har du för det mesta allt du behöver direkt i distrons repo.

Med det sagt så är det ju inte så att det är något unikt för Linux att ha flera källor för applikationer.
Windows har ju massor av olika "pakethaterare" t.ex. AppGet, WinGet, Chocolatey, Ninite... samt en hel uppsjö kommersiella alternativ + Software Center via SCCM.
-Även om det inte nödvändigtvis är så en Windows-användare ser/tänker på dem då konceptet ofta är helt obekant för en "normalanvändare" utan de refererar nog hellre till "Storen" UWP, .MSI, .EXE, filtyper som även dem har en massa olika parametrar och egenskaper, för att inte tala om en massa legacy tjafs som gör att äldre programversioner ofta funkar rätt dåligt att installera på senare versioner av Windows.

Av krigelkorren
Skrivet av anon309108:

Jag älskar förslag, för det breddar mina vyer o kunskaper att höra på er med mer erfarenhet. även om jag inte nappar på allt, så är det fortfarande värdefull insikt o kunskap, då jag kan föreslå saker till andra som jag lärt mig av er.
Jag har ett riktigt bra program uppskrivet till windows som tar typ alla filsystem, men jag minns inte namnet i skrivande stund, det kan även skapa recoverypartitioner som man kan nyttja för F-tangent vid boot, men även DVD och usb tror jag det var.. Ett betal förstås, då de är de som är bäst som allt annat i windowsvärlden gratis är gott men betal är bäst...
Dock skaffade jag inte det programmet då det kräver att jag ska boota in i windows då min nyaste dator jag inte har windows... samt att boota upp med ventoy(USB), så kan jag lika gärna fortsätta använda clonezilla, Men det var det där att slippa boota om lathetsfaktorn som jag försöker hitta till linux då jag har den i windows.
Du har helt rätt, jag använder ext4 för systemet men även NTFS för lokal dataDisk, för att kringå vissa av linux åsikter om ägare o rättigheter till filer o mappar... samt datorer med dualboot win-linux är det smidigt att ha en disk de kan dela på.

hmmm... En möjlighet vore kanske också att göra ett enkelt -->bash script<-- Ungefär här vid sista ordet i den meningen slog min undermedvetna blindhet in och jag kunde inte läsa klart raden. *hihihi*
Jag är sååå allergisk till terminal/kod så det är sjukt.. Jag vet inte om det är trauma från MS-dos tiden om det är lathet att jag måste använda tangentbordet.. Så en sista utväg, jaa.... det har jag ju tagit till för att lösa problem som inte går att lösa på andra sett.. Jag har ett för min skärm då Debian vääägrar att acceptera 59Hz till skärmen istället för 60, då 60 orsakar skum skärm som jag starta en tråd om för typish någon månad sedan.. Så nödens slutlag kan man säga.
Min svärburk övergick till en megacistern samma år jag bytte till Linux *hahaha*
Sista 3åren har jag nog ärligt utan att överdriva använt mer svordomar än under hela mitt dataliv.(start 1987)
Men sedan finns det även min dyslexi som besvärar en massa kodskrivande.. kod måste skrivas felfritt... ett meddelande såhär på ett forum så gör det inget om det är en skrivmiss.. samt firefox ordlista håller lite koll på mitt skriveri..
Så en GUI är jag 100gånger snabbare med och där med effektivare.. medans kod måste jag skriva, sedan korrekturläsa och i värsta fall slå upp stavningen om inte programmet kan indikera felstavning... vilket inte terminalen kan.
Svenskan har jag använt dagligen sedan jag föddes i mitten av 70talet på mig att lära mig.. medans engelskan har jag bara använt sporadiskt då och då senaste 30år och lååååångt, låååångt ifrån daglig basis så att säga.. Så jag stavar som en kratta i engelskan utan stavningsprogram som stöttar mig. och all kod o kommandon är engelska.
so GUIs rules all the way... and no one in this world can convince me otherwise. hihihi

Du kanske har fått tipset tidigare, men om du mot all förmodan vill göra en Custom Ubuntu-baserad distro så att lite grejer är förkonfigurerade kan denna vara till hjälp:

https://www.linuxuprising.com/2018/07/how-to-customize-ubuntu...

Skall jag vara ärlig så är nog fullbackup av OS-disk ett rejält Windows-tänk...

Har jag bara en fysisk disk i datorn jag använder, t.ex. en laptop delar jag alltid upp min disk i olika partitioner, t.ex. en för / (root-partitionen) samt en för /home där all användar/config-data sparas, swap-partition är i princip inget man behöver tänka på idag såvida man inte har speciella behov. (den enda extra partitionen som kan behövas är ev. en /boot och/eller en /esp beronde på hur modernt ditt system är.)

/ partitionen behöver max. vara på 20-30GB på sin höjd, tror aldrig min vuxit till över 12GB ens på de största installationer jag använt.
Men har man flera diskar i sitt system, t.ex. en server varav en disk på, låt säga, 120GB och en på 4TB kan det vara idé att ta den mindre disken på 120GB och dela in den i partitionerna: root/boot/esp alt. ha allt på en och samma / partition om systemet bootar med den uppsättningen och ha den större på 4TB till dedikerad /home partition.
(Boot eller ESP-partitioner kan man låta ta 500MB -Ja, Megabyte, inte GB det är enbart start-partitioner.)

Trilskas då systemet i något avseende så blåser jag om det på några minuter och väljer att använda min redan uppskapade /home partition som /home även för det nya (ominstallerade) OS:et men bockar ur valet att formatera den!
-Vips är allt tillbaka (enbart system-partitionen / är ominstallerad) och alla mina gamla eller föregående settings finns redan där sedan förra installationen.

Så i ärlighetens namn gör man det mycket krångligare, för att inte säga olidligt, om man nödvändigtvis skall ta en full-backup på ett redan rullande system istället för att endast ta backup på datan som är viktig alt. hela /home partitionen.

Liknande setuper går att få till även på Windows-system men där snackar vi rejält med pill och möjligheten att man kraschar sitt system till "ej bootbart" är definitivt en faktor där.

Edit, lite mer förklarande text.

Av krigelkorren

Haha! Ge dem några år till så ser det kanske ut såhär:

https://i.imgur.com/VqhZnuJ.jpg

Känns som att det bara blir mer och mer av denna sorts upplägg nu för tiden.
Verkligen en tråkig utveckling, men jag förväntar mig sällan mer av de AAA-bolag som släpper spel idag.
De må ha råd att locka de bästa inom branschen men är i grund och botten enbart en front för att göra sina aktieägare glada, hellre än att ägna någon extra tanke åt målgruppen. -Eller att vara måna om sina utvecklare heller vad det verkar på nyhetsrapporteringen de senaste åren.

Kan man sälja bra bara för att det står Activision Blizzard på produkten? Ja tydligen, det har ju funkar hittills... Rockstar? Ja det skulle jag inte gissa annat än att det går ypperligt det med!
Köper folk inte spelet är det ju bara att lägga rättigheterna på is, ingen annan får ju utveckla något som inkräktar på deras IP ändå, inte ens mods numera.

Det tråkigaste är väl att förr kunde det vara just mods som drog folk till att köpa ett spel, även om det inte var själva grundspelet som var höjdpunkten.
Numera förbjuds mods i större utsträckning för att möjliggöra nysläpp av gamla spel och slippa konkurrera med fanbasen.
De vill ju ha ensamrätt på att kunna förse sina spel med extra content i form av DLC's och saker de kan tjäna mer pengar på.
Då får kompatibiliteten och mod-möjligheterna stryka på foten då de snarare ses som något slags hot.