Inlägg

Inlägg som µiCro har skrivit i forumet
Skrivet av µiCro:

@puck

Jag har dessvärre inte hårdkört den än då det är så svalt väder för tillfället. Men förlänger man så blir nog effekten något sämre, jag får testa när det blir varmare och utvärdera. Jag tror inte det har med diametern att göra, men snarare längden som sagt. Original utblås som man ska göra ut genom fönstret har mindre yta än vad röret har.

Uppdatering: @puck, mycket sämre kylning (om ens något?) när man förlänger röret så pass mycket, kör utan och faktiskt utan att täta då det om kvällarna är så pass svalt att det inte gör något om luft läcker in

Skrivet av kaimor:

Tråkigt att du har en sån "tuffing" till chef. Hoppas att någon närstående till honom avlider så att du kan vara på honom. Typ.
Själv hade jag en chef för några år sedan som inte tyckte att jag behövde vara med vid min 1:a sons förlossning då det fanns mycket jobb att utföra. Vissa är helt omänskliga.

Tråkigt att såna personer inte jobbar med sig själva de jobbar så mycket med sitt jobb men ägnar inte en tanke på hur de själva är och vilka verkliga behov de har. Med det sagt är det tvärtom, de visar tecken på att vara mänskliga, då människan är det svåraste djur att vara. Såna människor har förmodligen haft omständigheter/uppväxt i deras liv + en ovilja att söka sig inåt som format vilka de är idag

Skrivet av PlogarN97:

Likställer du ” Har inte gråtit på ungefär lika länge, men det var någonting som brast i mig idag.” med ” ett nervöst sammanbrott av att din Porsche blev stulen och inte kan sova, får panikattacker och kräks etc av sorgen”?

Båda är grundkänslan sorg, vad spelar då omständigheterna för roll? Vad som får en att uppleva sorg är subjektivt

Skrivet av Skrotnisse92:

Den här tråden är typexemplet för att visa hur olika människor är. Någon uppmuntrar våld, någon tycker att du är vek, någon tycker att det är rimligt att sjukanmäla sig trots frisk, osv.

Det är bara ett sms, njut av semestern och släpp det.

Nja, det är nog lättare sagt än gjort att släppa det. Det innebär att ignorera sin känsla av skam och rädsla/eventuellt ilska (som är TS larmsignaler, och jag förmodar att behovssignalen är ledsenhet). Det bästa är att försöka förstå hur man fungerar (och framförallt hur chefen inte fungerar) för att kunna sortera i känslodjungeln och för att kunna släppa det på rätt sätt, och inte förtränga/skjuta upp något läs mitt inlägg ovan, tror många har nytta av ordentlig självreflektion, och det menar jag bara ur positiv bemärkelse!

Ett boktips till alla, för att förstå hur folk beter sig på så olika sätt. Läs boken "I befintligt skick" skriven av två psykologer. Den tar upp om hur viktigt det är att lyssna på sina känslor (behovssignaler) och hur svår det kan vara att göra det. Jag har nyligen börjat läsa den och är inte klar, har påbörjat en ny resa i och med boken och vill ge tid och reflektion till det jag läser Ska även nämna att jag inte är en person som brukar läsa böcker, men denna boken känns vettig och har hjälpt mig förstå saker jag alltid klurat på innan.

Den tar bland annat upp hur personer som saknar filter (i boken "larmsignal") får högre samhällspositioner. Tänker på din chef och det han skrev, tydligt tecken på att han inte är in touch med sina känslor (dålig på att lyssna på sina behovssignaler) och att hans sätt att lösa situationen är att trycka ner dig. Förmodligen för att han i sin uppväxt inte fått lära sig lyssna på sina grundkänslor, d.v.s. han har gått en lite sämre känsloskola. Blev mycket terminologi här nu, men boken tar upp allt på ett konkret och vettigt sätt

Edit: chefen har förmodligen kallats vekling/svag eller inte blivit uppmärksammad av de som fostrat honom, när han t.ex. visat tecken på att vara ledsen (vilket alla barn gör när de kräver omsorg, barn är i grunden duktiga på att lyssna och visa sina känslor, speciellt spädbarn). Och ju äldre man blir, desto sämre blir man på att lyssna på sina känslor när man gått i en sådan känsloskola, om man inte blir medveten och lyssnar på den initiala känslan och verkligen tar till sig den. Det kan vara svårt, men det är ingen som sagt att det ska vara lätt. Det är ett inre mål jag har (att förstå vem jag är och lyssna på mina känslor och egentliga behov), börjar bli lite trött på alla yttre mål

Skrivet av Ister:

Tänkte kolla här om någon har ett recept på pizzasallad som smakar som pizzerian?
Vi har provat lite olika men får inte till den goda smaken.

Gäller det inte att låta den stå i flera dagar? Så vitvinsvinägern får tränga sig djupt in i vitkålen tänker jag. Sökte på nätet, verkar som man dessutom ska salta ur vitkålen?

Sitter på en Hattefjäll på jobbet, en Markus hemma och tipsade en bekant om Järvfjället nyligen, så har även testat den. Utav de tre föredrar jag Järvfjället, känns som en uppgradering av Markus med fler justeringsmöjligheter. Visst, Hattefjäll använder jag mest och den är bekväm, men tycker den knarrar lite för lätt och saknar den högre ryggen ibland.

@puck

Jag har dessvärre inte hårdkört den än då det är så svalt väder för tillfället. Men förlänger man så blir nog effekten något sämre, jag får testa när det blir varmare och utvärdera. Jag tror inte det har med diametern att göra, men snarare längden som sagt. Original utblås som man ska göra ut genom fönstret har mindre yta än vad röret har.

Skrivet av puck:

Någon som har tips på nåt enkelt och billigt sätt att förlänga utloppsröret från Woods Cortina Silent 12K? Läste i manualen att röret var 150 cm men har ca 200 cm till ventilen från platsen där enheten ska stå.

Absolut! Jag har förlängt min så pass mycket att jag för ut den varma luften genom ett hål i väggen (väggventil), så skönt att slippa täta fönster och dylikt. Detta behöver du:
- Silvertejp
- Valfri ventilationsslang från Biltema https://www.biltema.se/bygg/vvs/ventilation/ventilationsslang...

Jag köpte även rörmuff från Biltema, just för att min ventilationsslang behövde vara ca 100 mm i diameter för att få den att passa i väggventilen. Du kan ju välja en som är snarlik i diameter för ventilationsslangen du fick till, så blir det lättare att koppla ihop slangarna (om du inte behöver ha en viss diameter för ändröret av slangen).

Kanske kompletterar detta inlägg med en bild sen, behöver läsa på hur man lägger till bild.

Edit: Jag har en Electrolux Chillflex Pro vars ventilationsslang är ca 150 mm i diameter

Skrivet av Json_81:

Låter ju nästan som vikingabyn, men det är äldre än så, jag spelade det på mellanstadiet i början av 90-talet.

https://youtu.be/WQXVvhGsn-Q

Det är Vikingabyn! Tack så mycket wow, nu en såhär 20 år senare får jag äntligen testa på spelet (verkar som att Youtube-beskrivingen innehåller en rar-fil)

Det var så pass tidigt alltså? Min klass verkar ha varit lite efter när det kommer till datorspel..

@Icte Nej, det var inga monster och övernaturliga saker inblandade. Uppskattar hjälpen dock!

Vad heter spelet? Sent 90-tal/tidigt 2000 [Löst: Vikingabyn]

Jag behöver hjälp med att identifiera ett datorspel som spelades mycket på min skola under rasterna år 2000-2001 i årskurs 4.

Spelet var textbaserat och på svenska. Jag spelade det aldrig själv men det stör mig något så otroligt att jag inte hittat någon mer information om det på nätet. Ska försöka beskriva vad jag kommer ihåg av spelet de stunder jag kollade på.

Bakgrunden var ljus/krämvit med enkla (vinröda?) illustrationer som rörde texten (som var ljusgrön och mörkblå?) som visades i den undre delen av skärmen. Det utspelade sig under medeltiden misstänker jag, och fokus verkade ligga på att klara av att försörja socken. Det kom upp alternativ som att så åkern, döda vildsvin etc. Sen minns jag tyvärr inte så mycket mer, antagligen för att jag själv som sagt aldrig spelade det (det var en tuff tid, barn i den åldern kan vara rätt bestämda).

Är det någon clockare som känner igen spelet?

Gran Turismo 1, så himla bra spel! Har fortfarande inte rört spelet sedan min syster råkade spara över save-filen med Barbie race and ride. Kommer aldrig få tillbaka alla licenses eller min Supra med perfekt tuning...
TDU var också himla bra, av någon anledning förväntade jag mig dock att man skulle kunna kliva ut ur bilen och strosa runt längs Hawaiis stränder. Grafikmässigt var det för den tiden det bästa jag skådat.

De sämsta jag kört har varit crackade och moddade versioner av Midtown Madness och någon tidig Need for Speed som köptes i Iran. Minns att animationen för den sistnämnda var minst sagt intressant, så fort man svängde så svängde hela sätet och stack ut ur fordonet om man svängde till höger i en vänsterstyrd bil. Och jag, som tioåring, trodde man hade köpt en äkta version av senaste Need for Speed, för man inte kände igen covern hemifrån

@Näbbdjuret Frågan nu ställd till Nocco! Uppdaterar med svar här när/om jag erhåller det

Skrivet av Näbbdjuret:

Dear LäskBlaskers,
Testa Nocco Blodapelsin.

Ställer mig tveksam till klorerat socker som till slut hamnar i naturen och inte bryts ner. Varför används inte aspartam som kan brytas ner av kroppen?

Den absolut bästa läskedrycken är IMO Haiwa från Vasa Bryggeri! Synd att det inte går att få tag på i Sydsverige

Är det i lager från butik som har öppet köp efter bruten förpackning så kan du lämna tillbaka webcamen om du inte är nöjd

@Martin215 Är det 1660 Super eller 1660? I vilket fall är båda kompatibla, 1660 Super presterar ungefär som en 2060 men har inte ray-tracing

Jag antar du menar GTX 1660 eller GTX 1650? Om du inte kan vänta med gpu (köra på interna så länge ) tills att de nya generationerna gpu kommer så är dessa mer prisvärda:
RTX 2060: https://www.webhallen.com/se/product/319222-ASUS-GeForce-RTX-...
RX 5700: https://www.inet.se/produkt/5410586/msi-radeon-rx-5700-8gb-ev...

De ska passa utan problem, då din PSU ska ha alla pins som behövs för att strömförsörja korten

Edit: din cpu är fortfarande relevant, kör på samma fast parat med en RX 5700 XT och det är fortfarande oftast gpun som är flaskhalsen (men till höst blir det nog uppgradering av cpu, mobo och ram) då 4C/8T börjar få det svårt i vissa spel, märks främst genom korta fps-droppar