Inlägg

Inlägg som fluxor har skrivit i forumet
Av fluxor

Som en halvnocis inom ämnet, hur stor är chansen att detta går att blocka med en regel i routern? är det data på en viss port? Eller kommer specifika hemsidor behöva spärras?
Sam om detta görs. hur kommer tvn reagera?

Av fluxor
Skrivet av ThomasLidstrom:

Är det inte kanske ditt företags fel att detta kan hända?
Varför ens erbjuda osäkra alternativ?
Jag känner inte till någon bilsäljare som säljer bilar utan broms som ett billigare alternativ

Bromsar och bälten är krav för att ha de lagligt i sverige, likt att det finns regler om elsäkerhet för en server och egentligen all elektrisk utrustning i sverige.

Det finns många som säljer bilar med 0 stjärnor i euro ncap
https://www.euroncap.com/en/results/renault/zoe/44206
Även firmor. (47 bilar av just denna modell i skrivande stund) men måna andra bilar finns med.
https://www.blocket.se/annonser/hela_sverige/fordon/bilar?cg=...
Skulle säga att detta är en bättre liknelsen. Är det moraliskt rätt att sälja bilar som är relativt osäkra. där din kund sätter sig? Om kunden vill ha detta och vill inte betala för någonting annat?

Av fluxor
Skrivet av GLaDER:

Jag vet att det är skillnad på avtal mellan företag och avtal mellan ett företag och en privatperson, men:

Personen som till syvende och sist ska ta fastigheten i besittning (företag eller privatperson) har sannolikt inte med detta att göra ändå. Som hyresgäst (ex. företag hyr del av eller en hel befintlig fastighet) eller delägare (privatperson köper en bostadsrätt i en förening) kan jag inte tänka mig att man kan förväntas ha sådan djupgående undersökningsplikt att basala funktioner i byggnaden inte fungerar.

Men det kanske är såhär illa överallt, enda skillnaden är att vi byggt hus några sekler fler än vi byggt IT system, så vi har sållat bort de värsta aktörerna?

Nä, personen som ska använda infrastrukturen som finns på servrana, tex sjuksköterskena som får faxa*. kan jag inte tänka mig att man kan förväntas ha sådan djupgående undersökningsplikt att basala funktioner i serverfunktionerna inte fungerar. (de är inte de heller som sitter med upphandlingar.)

Den som sittar med upphandlingar ska ha koll på detta. Ofta när privatpersoner bygger anlitar de en tredjepart eller låter byggherren sköta detta för att slippa ha koll på detta. Då du som privatperson inte vet att du ska kravställa att du vill ha det på ett visst sätt.

Den stora skillnaden mellan bygg och it upphandlingar skulle jag tro, att byggmarknaden har funnits längre. Vi har tex ama** (). Där du har en lista på vad du ska specificera, sen följer det med en text om materialkra, samt hur det ska utföras.

*https://feber.se/internet/akademiska-sjukhuset-i-uppsala-far-anvanda-fax/462649/
** Allmän material- och arbetsbeskrivning

Av fluxor
Skrivet av GLaDER:

En sak som sticker ut för mig är att TE verkar lägga typ allt ansvar på beställaren.

Tänk om det fungerade så när man köpte en fastighet? Att man var tvungen att specificera:

Den ska klara:

  • regn

  • snö

  • solsken

  • vind

  • att en duva flyger in i rutan

Och den ska ha:

  • fungerande lås

  • drevade och fodrade fönster

  • etc.

  • etc.

Varför kommer IT-leverantörer undan med att skylla på beställaren?!

Fast om du köper en ny fastighet som ska byggas, så är det precis det du behöver. Kanske inte precis de exemplena. Men Hur ska branden utformas, där med hur går byggnaden att bruka. Hur varmt får det max vara för att kylan ska fungera, ofta runt 25grader med typ 50% rellativ luffuktighet.
Sen låsen. Har suttit och lyssnat på mååånga möten om just hur låsen ska utformas samt fungera.
Detta är kraftigt förenklat.

Detta kan väldigt få, därför tar de ofta in en konsult som får speifcera en s.k. ramhandling. Där allt detta spesifceras.

Av fluxor

Sök på Apparatkabel C5 och du ska finnna.
Elller knata bort till kjell i morgon:
https://www.kjell.com/se/produkter/kablar-kontakter/stromkabl...

Av fluxor

om nu det sista brevet skickas för ish 16 miljoner. Snälla låt det frimärket vara en replika av den gula treskillingen!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tre-skilling-banco-salt-fo...

Eller så spar vi våra brev frimärken som e.v. finns hemma, då dessa stiger i värde med portot. (inte de som det står ett värde i kr, utan de som det strå "brev" på)

Av fluxor

350 kr och kan hämta det redan ikväll. (nästan vilken kväll som, om inte ikväll passar)

Av fluxor
Skrivet av Printscreen:

Helt enig. 132 pers som har tryckt på en knapp. Iphone 14 sålde typ 50 miljoner enheter av 14pro (alltså pro och pro max, inte vanliga) förra året.

Tror vi att Apple säljer flest telefoner runt launch kanske? Ska vi höfta till med 10 miljoner pro-modeller av 15 då? 0,00132% felmarginal på skärmarna enligt den här artikeln.

Förstår ju varför artikeln skrevs; Apple drar ju ögon och klick, men det verkar vara lite höna av en fjäder måste jag säga

Inte för att jag varken är mot eller för apple, men felaktig matte får det att klia i hela min kropp! Att förutsätta att alla som ägen en iphone av aktuell modell har sett denna poll är nog en kraftig miss...

Sen är chansen att vinna eurojackpot 0.0000007151124% Vilket är rimligt enligt många i europa.. så då kommer 0,00132% garanterat hända mig...

Sen hur alvarligt problemet med skärmana är kommer bli spännande att följa

Av fluxor
Skrivet av Trihxeem:

Den ser ju inte ut att vara kompatibel med aktiv kylning? Måste man välja mellan m.2 och fläkt så är det rätt trist - antar att de som pushar sin paj också skulle vara intresserade av m.2.

Hoppas jag missförstår

om jag förstår det hela rätt. så kommer den anslutas med en flexibel kabel i pcie porten. vilket gör att det borde komma en (om ej orginal) som sitter under istället.

Här hoppas jag att jag har förstått

Av fluxor
Skrivet av taliz:

Visst är SEKs fall en stor anledning, men det ändrar inte faktum att de blivit rejält mkt dyrare.
Från 300kr till 900kr är just 3ggr dyrare. Det är alldeles för mkt. Som tur är har jag inte längre något behov av dem. Köper TVs med android i istället så jag kan köra Kodi direkt i tvn istället.

Fast med kursen på kronan. så har allt vi importerar blivit rejält mycket dyrare. inklusive din tv med android. Så att skylla valutakursens orsak på priser känns orättvist mot en leverantör.

Av fluxor
Skrivet av WIRN:

Måste man fortfarande köra Os:et på ett sd-kort eller kan man lägga det på en m2-ssd?

Den har en pci e kanal.
Så det sägs komma en m.2 hat.

eller som de själva säger:

Skrivet av www.raspberrypi.com:

M.2 HATs
One of the most exciting additions to the Raspberry Pi 5 feature set is the single-lane PCI Express 2.0 interface. Intended to support fast peripherals, it is exposed on a 16-pin, 0.5mm pitch FPC connector on the left-hand side of the board.

From early 2024, we will be offering a pair of mechanical adapter boards which convert between this connector and a subset of the M.2 standard, allowing users to attach NVMe SSDs and other M.2-format accessories. The first, which conforms to the standard HAT form factor, is intended for mounting larger devices. The second, which shares the L-shaped form factor of the new PoE+ HAT, supports mounting 2230- and 2242-format devices inside the Raspberry Pi 5 case.

Och bilden

https://www.raspberrypi.com/app/uploads/2023/09/40e82000-af31-4f...

Av fluxor

Undra om det är i kombination med deras undervattensdatacenter?
https://news.microsoft.com/source/features/sustainability/pro...
Känns som det lite hade säkrat kylningen... Eller är detta ett perfekt sätt att värma upp haven ännu mer?

Av fluxor

Har själv sneglat på https://valetudo.cloud/ (som näms ovan.)
Det är en annan mjukvara som går att dra in på de damsugare som stöds.
Jag slutade titta på detta när jag råkade köpa en som inte fungerade med det.
Så var noga med att du rätt version av damsugaren! Min hade en nyare revision. Så då köde jag fast, och gav min planlösning i hemmet till någon okänd server hos leverantören

Av fluxor

När ajg skriver detta finns det några i V.1 i lager https://rpilocator.com/ För att hitta var.
Den sidan har hjälpt mig när jag behövt.

Av fluxor
Skrivet av DasIch:

Jag vet inte exakt vilket system de använder eller var man hittar det, men...
https://www.rollco.eu/
https://www.aluxprofile.com/aluminium-slot-profiles

TE's hemsida visar vilka delar som används i deras bord. Är du ute efter liknande skulle jag fråga på r/engineering. Det är aluminiumprofil/sliders.

Finns även enkla program för att designa saker i aluminiumprofil:
https://maytec.com.de/index.php?id=21&L=1

Såhär ser de ut
Du kanske redan har hittat de, men jag lägger upp bilden för alla som inte orkar söka själva.

edit: De som de "vanliga" profilerna saknar är enkelheten i utsidan. det är ett "fyrkantigt hål" där de använder spåren i 45 graders vinkel.

Av fluxor

Nä men helt ärligt. Vad heter de profilerna och fästena?
Jag tycker TEs profiler och fästen var snygga. De som kommer upp när jag googlar är inte ens i närheten av lika snygga. Så antingen har de tagit fram något eget, vilket rättfärdigar priset. Eller så har de svartare bälte i googling än mig.

Att profilerna har helt fyrhantiga hål som går att hålla rena tillskillnad från majoriteten av profilerna gör att jag inte tycker att de ens är i närheten av att vara samma.

Tycker du är verkar gnällig, hade du suttit nära mig hade jag bjudit på en banan.

Av fluxor
Skrivet av blunden:

Det där priset är ju för att det är ett designer-bord. Kostnaden har väldigt lite att göra med tillverkningskostnaden i de fallen. Det är väl samma sak här, med skillnaden att bordet i artikeln inte har en tilltalande design.

Är inte alla produkter designade, sen är frågan om alla fått rättvist betalt samt hur många tänkta produkter som ska dela på designkostnaden.
Men jag gillade det, att kunna fästa saker i det runt om hade varit najs.

Skrivet av DasIch:

TE-bordet består av ett standardiserat system för aluminiumprofiler och fästen, samt en skiva i plywood. Det är metervara som kostar under 100Kr/m. Att försöka sälja det där bordet för 16 000Kr är fan lite kränkande.

Standard fästen och profiler. Detta låter genast intressant! Var hittar jag dem? Vad ska jag googla på?

Skrivet av Bouxer:

<Uppladdad bildlänk>

Den var ju tillomed på rea, bara att slå till!
Endast ett par månaders leveranstid också, ingen fara!

får hoppas att det är betalning vid leverans och att inflationen gör ett bra jobb

Av fluxor

Nu vet jag inte i vilka mängder de tänker sälja det. Men vi är bortskämda med IKEA. möbler kostar om de tillverkas i liten skala.
tex:
https://www.svenssons.se/varumarken/carl-hansen-son/pk52a-skr...

4 ben och en skiva för nstan 40 000. Som jag spontant tänker. För det priset kan jag köpa allt jag behöver och tillverka det billigare själv. Men jag vet också att jag inte är målgruppen.

Av fluxor

Hur mycket tryck den kan skapa. kontra flöde. Är det ett högre tryckfall dit den väg jag tänker att luften ska ta. så behöver jag en fläkt som kan skapa tryck. Då l/s eller vad det nu mäts i gäller bara under en speciell förutsättning.
Detta kombinerat med ljud och pris.

Vet jag att den kommer sitta där jag bryr mig mindre om ljud. så kanske lager, & kvalite. så jag vet att den går att lite på.

Den dagen jag får fläktkurvor från en tilverkare med bra fläktar. Den dagen kommer jag bara handla av den tillverkaren.

Av fluxor

Ram, fläktar, chassie + lite övrigt

Blev tvungen att städa förrådet. så detta tänkt jag kunde hitta ett bättre hem

RAM 16 GB Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2666Mhz CL16 Vengeance LPX Svart 400:-
Har alltid* använd en ESD matta när jag skruvat. Säljes pga uppgradering till större moduler.
*fanns en tid på amd 939 tiden då jag inte gjorde det, men ej rellevant för dessa minnena.
Inet länk

Chassie Kolink Stronghold Vit 250:-
Stälde något tungt på chassiet en gång så toppen är lite inbuktad(se sista bilden). Distanser för atx modekort sitter i.
Inet länk

3x 80mm 12v fläktar kom med ett u3 chassie. låter troligen en del. Aldrig använda. kom med förslag vad du vill betala (4pin molex kontakt)

2x80mm 12v fläktar, Kom med ett u2 chassie. Dessa vet jag att de låter. använda någon vecka. kom med förslag vad du vill betala (4pin molex kontakt)

Diverse noctua kabeladaptrar. Kom med prisförslag. utan kostnad vid köp av annat.

2 amd stockkylare pris, kom med förslag

1x 120mm fractal design. använd några år. kan även skickas med vid köp av annat.

Är du trevlig så går prisen alltid att diskuteras.
Frakt betalar e.v. köpare för. Kan e.v. levera i malmö.

Läs hela annonsen här