Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson
Skrivet av Tommy:

Så du menar att man måste kunna Linux innan man ens har provat det för att man ska kunna se kunna byta till det? Nja, den logiken håller inte riktigt, och det är inte så svårt som många vill få det att verka, är det nåt system som är krångligt att hitta i så är det Windows, men som vanligt så handlar det om vad man är van vid.

När man lärt sig hur Linux funkar får man ett system som är oerhört trevligt att använda, men med Windows är det evig uppförsbacke oavsett hur mycket Power User man är. Det här med uppdateringarna är ett klockrent exempel och ett av skälen till varför jag själv bytte bort från Windows, uppdateringar ska ske när jag vill att dom ska ske, och jag ska kunna använda datorn under tiden, året är 2022 och Windows är inte ens i närheten av att fixa det.

Jag tvivlar inte alls på att Linux fungerar bra för dig, men har du tittat på LTT (Linus Tech Tips) serie på Youtube före jul om hur två av dem provade att gå över till Linux privat. Fick mig fullständigt övertygad om att Linux INTE är något för den genomsnittlige användaren.

Av peterhjalmarsson

Annonsen är avslutad

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Fiklm:

Jag antar att du menar RTX och inte RTC. Och innehåller din dator inte en Ryzen 7 5800HS eller Ryzen 9 5900HS. Dina specifikationer verkar vid första anblick något märkliga. Du kan även få tag i liknande datorer till liknande pris med avsevärt snabbare grafikkort eftersom ditt är ett Max-Q. Om det är något särskilt med datorn jag missar här så vänligen rätta till med.

Stort tack för påpekandet av stavfelen - nu korrigerat. Jag har även tagit bort Max-Q beteckningen för GPU:n; varken Asus eller nVidia använder den på 3xxx-generationen. Det här är alltså samma 3060-GPU som sitter i alla andra 3060-baserade laptops. För att vara tydlig: i G14 kör Asus den på 80W TDP + 20W boost*)
Jag upprepar: det här är "top shit"-modellen av G14, jag beklagar att jag var slarvig när jag skrev ned (=kopierade från Webhallens likaledes slarviga sida).

Om det är något särskilt med datorn? Ja, det är en G14. Locket är onekligen unikt.

*) Olika datorer pressar den olika hårt; Razer Blade pressar den till 100W TDP t.ex., men a) den kostar mycket mer (om den ens finns att få i Sverige) och verklig prestanda är inte mycket bättre eftersom kylningen ändå inte hänger med. Det är väl en ganska etablerad sanning att skillnaden mellan 306|7|8x i laptops mer handlar om effektuttag/kylning än vilken modell man har. Därmed inte sagt att inte jag hellre skulle ha en 3080 än den 3050 jag har i min dator idag ;-), men den har andra fördelar.

Av peterhjalmarsson

Asus G14 2021 max-spec

VARFÖR i hela världen säljer jag den här superdatorn? Ja, det är inget fel på den, men ibland blir det felköp. Den har mer kraft än vad jag behöver helt enkelt, och jag prioriterar mer batteritid och lägre vikt (även om den är överraskande liten och lätt).
• Ryzen 5900HS
• RTX 3060
• 32GB RAM
• 1 TB HD
• 14" WQHD (2560x1440) 120Hz skärm
• Anime Matrix-lock
• I princip oanvänd, perfekt skick. Runt 10 timmars användning totalt.
• Orginalkartong, kvitto på Webhallen från 25/3.
Över huvud taget den hetaste konfigurationen som gick att få tag på (nu finns den med en c:a 3% snabbare baseclock CPU...). Nypris 25 000, om den över huvud taget går att få tag på.
Annars vet vi väl alla här vad det är för dator, den har ju älskats sönder i pressen ända sedan den kom? Men fråga om det är något du undrar över!
Prutbart? Hmm, beror på. Kanske om det blir ett snabbt köp och du hämtar den på Södermalm i Stockholm så vi slipper tjafs med frakt och potentiella problem där. Notera dock att det redan är ett väldigt bra pris...

Läs hela annonsen här

Av peterhjalmarsson

Påminner egentligen mest om saligen avsomnade Lian-Li PC-Q26, men hälften så hög (5 vs 10 diskar). Men med dagens större hårddiskar så kan man säga att det här vänder sig till precis samma målgrupp. Till och med plats för ett RAID-kort...

Av peterhjalmarsson

Verkligen cool(!) video av en cool kille. Tyvärr är komplexitetsgraden så enormt mycket högre än hans tidigare filmer. Det mesta av det han gör kan man kasta sig över själv, men det här...nej, knappast.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Tempel:

Intressant lösning för den som vill ha en bra mobilkamera...

https://www.youtube.com/watch?v=QNttn6SpF-Y

Jag har fortfarande en av Sonys motsvarigheter liggande här hemma någonstans...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av EntropyQ3:

Jag tror jag förstår dig, och till och med respekterar din hållning. Jag ger kanske relativt sett lite mer cred åt de som satsar, evangeliserar, och försöker domptera en flock vilda kreatörer att anpassa sig till en övergripande vision - de som genomför, snarare än de som teoretiserar, Lavoisier framför Demokritos. Men jag ser inte att vi faktiskt är oense om processen.

Är det OK om jag öppnar 15cl bubbel och skålar för förbrödring är möjlig och att mörkret ännu inte sänkt sig helt?

Jag tycker att du ska ta dig en hel magnumflaska - det kan det vara värt! P.S. Champagne smakar bäst ur just magnumflaskor.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av str8forthakill:

Hörde en helt annan lösning från en vän online, där hela enheten står ute på balkongen med en slang in för den kylda luften för att få övertryck. Vad tros om något sådant?

Jag har en sådan. Det fungerar strålande om den kan stå hyfsat svalt. I vårt fall står den tyvärr på en kattvind under en plåttak i söderläge, och det blir 60 grader(?) där inne på dagarna, och det mår den förstås inte bra av i längden utan stänger av sig, trots att det är en slang som suger in "halvvarm" luft från ett annat ställe till kylenheten.

Idiotiskt tänkt av mig, som dessutom lagt några tusenlappar på att ta hål i ytterväggen för att föra in slangen, för att inte tala om uppemot en veckas arbete, och nu står AC:n bara oanvänd. Men den fungerar jättebra om den får stå på en balkong eller annat ventilerat utrymme. Om du eller någon annan är intresserad så kan jag kanske låta mig övertalas att sälja den billigt.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Jaevel:

Mitt stora problem med windowslaptops är väl inte batteritiden så mycket som extremt högljudda och högvarviga kylare som viner i tid och otid när jag arbetar. Jag hoppas på utvecklingen mot strömsnålare produkter mer för att de kan gå tystare och svalare. Laptops som håller en arbetsdag hade vi redan innan M1.

Jag har haft en del kraftfulla datorer på senare år. Jag skriver detta på en Asus Flow X13, en 13" laptop med en Ryzen 5980 och ett 1650 grafikkort, samtidigt som den väger bara 1,3 kg och är 15 mm tunn. Ingen av de datorer jag haft har ens en hörbar fläkt om jag sätter energischema "silent", eller motsvarande lägsta effekt, så länge jag håller mig till att skriva kod, Office, webben. På min Flow går inte fläktarna alls, inte ens när det var 30+ grader hemma under plåttaket i går.

Du ska inte behöva köpa en Chromebook för att få e tyst datorn; du kan nog komma långt med att ändra dina inställningar beroende på det du gör. Jag kan förresten rekommendera "Power Plan Manager 2", som sätter den energischema jag vill beroende på vilket program som körs i förgrunden. På så sätt kan jag få lite extra kräm när det behövs.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av EntropyQ3:

Fast - det var ju det de gjorde.
Men det här blir alldeles för binärt. Självklart blev Apple inspirerade av Xerox! Men det är lika uppenbart att de anammade Xerox idé, inte deras implementation. Apple gjorde sin egen lösning, både i koncept och implementation.

Visst, det är det ingen tvekan om. Men det samma kan man säga om många andra. Windows är också ett eget "koncept och implementation". (Eller för den delen Intuition/Workbench på Amiga, där jag gjorde min mikro-lilla insats för användargränssnitt i operativsystem när jag översatte AmigaOS till svenska - mitt namn står visst fortfarande i operativsystemet har jag hört!)

Citat:

Idag har designers stort inflytande över interfaceutformning. Det skall vara "fräscht" och "lockande", och naturligtvis kommunicera att produkten är ny för att försöka sälja. För oss som ser interfacet som ett verktyg att utföra saker med är detta en styggelse.

Exakt.

Citat:

[...]Historierevisionismen ligger hos dem som på forum hävdar att Apple inte alls introducerade det moderna grafiska interfacet utan att de bara kopierade Xerox Star.

Men det är det väl knappast någon som hävdar heller. Att Apple inte introducerade "det moderna grafiska interfacet" står utom all tvekan. Att de inte "bara kopierade Xerox Star" är lika solklart det.

Citat:

Deras syfte är att förringa Apples insats.

Ja, det kanske finns vissa enskilda "Apple-hatare" som skulle säga något sådant. Precis som att det finns "Apple-dyrkare" som inte skulle ge någon cred till några andra alls. Eller allra helst enbart SJ himself. Men bägge de typerna av obalanserade knäppgökarna är det nog ingen idé att ta diskussionen med ens...

Citat:

Och här är kanske kärnan. Det var en annan tid, en tid innan internet, en tid då enda praktiska sättet att få en rörlig upplevelse av något var att faktiskt ha en hands on session. Även om det gjorts arbete på interface sidan, så hade det ingen relevans utanför en mycket snäv krets. Eftersom jag är vetenskapare är naturligtvis erkännande av "prior art" mycket viktigt, och det är ingen tvekan om att det hade doppats tår i grafiska gränssnitt innan Apple!
Men - om man är historiker så är det också glasklart att det var Apple som utvecklade konceptet, producerade en säljbar produkt, utbildade utvecklare, nådde användare, blev kopierade mer eller mindre kompetent av en uppsjö olika företag....
Apple. Inte Xerox.

Visst var det en annan tid. Samtidigt fanns det många som hade haft just den upplevelsen. Det försenade utvecklingen med många många år jämfört med vilken tid det skulle ta idag (det gick ju 15+ år från Engelbart-demon till säljstarten av Mac!), men det är ändå precis samma process som idag, bara mycket långsammare.

Alla de företag och personer som varit inblandade under resans gång förtjänar cred för sitt arbete. Personligen tycker jag att de som verkligen tänkte innovativt nytt är de som förtjänar mer beröm än de som "bara" förfinat ett befintligt koncept, oavsett hur mycket jobb det är nedlagt där. Men det kan å andra sidan bero på att det är den typ av utveckling som jag personligen är sämre på.

Men att det briljanta jobb som Engelbart et al gjorde på Stanford på 60-talet är "mer värt" än det som arbete gjordes på Apple 15 år senare är för mig lika självklart som att vi hyllar Isaac Newton mer än vi hyllar ingenjörerna som designar raketer hos SpaceX. Det var och förblir en av de viktigaste platserna/perioden i IT-historien. "On the shoulders of giants", etc.

Citat:

Idag är detta just historia. Och det är lite sorgligt att se en regression i insikt i att det finns/fanns djupare tankar angående användarinterface än att man kan peka på ikoner. Har man varit med på resan är man frustrerad över ointresset nu. (Och då skall man inte tala om överföringen av desktopmetaforen till mobila plattformar där svepande från olika ytor, olika fort, eller med olika fingersättningar genererar helt olika resultat - eller inga alls.)

Jo. Mitt favorithatobjekt just nu är att det är omöjligt att veta åt vilket håll jag ska svepa en avisering för att radera ett mail eller svara på det, om jag inte har använt...[drumroll]...en dejtingapp tidigare!

Av peterhjalmarsson

Flow X13-ägare där ute?

Är det någon mer Flow X13-ägare där ute? Vore trevligt att kunna utbyta lite erfarenheter.

Av peterhjalmarsson

Med de priserna är de nästan uppe i ROG Flow-klass, och då framstår det som ett mycket bättre alternativ tycker jag nog: hela datorns kylning går till CPU:n när man gamear så den throttlar knappast alls i jämförelse. Fast jag talar ju lite i egen sak här: jag har en sedan en vecka tillbaks och är extremt nöjd. Möjligtvis bortsett från att tangentbordet av någon outgrundlig anledning saknar Print Screen.

Av peterhjalmarsson

Jag tog nyligen en gratismånad, egentligen bara för att kunna spela in lite video från Flight Simulator, men efter att ha sett utbudet så är frågan om jag inte kommer att hänga kvar. 100 kr är inte så mycket, och utbudet ser bra ut. Men jag noterar också att det bara är basversionerna av spelen som är gratis. Ni som haft det sedan tidigare: är det något man saknar, eller går det bra ändå?

Av peterhjalmarsson

Vad gäller kyleffekten så är det få kylartillverkare som kan mäta sig med Thermalright vad gäller kylardesign (TRUE, HR/Macho, etc) så jag vill nog ge dem lite tillit ändå, trots att det onekligen ser skumt ut. Fast det är klart, de har ju lierat sig med TUF nu tydligen, så saker är kanske på väg att hända hos dem också...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av EntropyQ3:

Vad som imponerade stort på mig var att Apple inte bara levererade ett nytt användargränssnitt

Fast det var ju det de inte gjorde.

Citat:

utan också sina user interface guidelines som både förklarade vad desktopparadigmen innebar och implicerade, och beskrev hur programmen skulle skrivas för att presentera ett konsistent användarinterface gentemot användaren både mellan OS:et och programmen, och från program till program. (Kallades inte "appar" då. ) [...]

Alldeles riktigt - det var här Apple gjorde en av sina två stora insatser. Dels genom att faktiskt tänka igenom det noggrant, men också genom att dokumentera det bra för externa utvecklare. Det är slående vilket enormt "bra" arbete de gjort med att förstöra det fullständigt de senaste tio åren.

Den andra genom att förfina och vidareutveckla de fortfarande ganska grova koncepten hos Xerox et al.

Citat:

Historierevisionister pekar gärna på att Xerox var före med en del, men de som faktiskt sågs och kopierades var Apple, och deras storhet var klarheten i kommunikation och implementation. De gjorde ett för sin tid fantastiskt arbete gentemot utvecklarna.

Du har fullständigt missförstått vad historierevisionism är.

Skrivet av Findecanor:

[...]
Apple var inte först, men ... många saker som vi tar för givet i dagens användargränssnitt hade utvecklats på Apple. Xerox Alto var ganska primitivt. Apples ingenjörer fick inte se Xerox Star.

Fakta är att Star/Lilith var först med kommersiella (nåja...) produkter, bägge inspirerade av det som kom ur Englebart et als arbete på Stanford. Även innan dess så var dessa idéer väl kända i datorvärlden. Redan 1975 demonstrerade Xerox Alto för runt 2000 personer! Det här var inte alls nytt när Apple startade Mac-utvecklingen (vilket de gjorde innan det berömda besöket). Apple hade anställda som hade jobbat på Xerox Parc (inkl Jef Raskin). De som påstår att Apple skulle varit först ägnar sig åt historierevisionism å det grövsta.

Star hade varit till salu i två år när Lisa lanserades. Även om Star inte fanns att se när Jobs-gänget gjorde sitt berömda besök 1979(?) så fanns det gott om tid att låta sig "inspireras" i utvecklingsarbetet. Byte skrev sin Xerox-artikel (den om Smalltalk) 1981. Likaså hade Lilith funnits i ett par år innan dess, med liknande funktioner, även om Byte-artikeln inte kom förrän 1984, så hade den varit en snackis långt innan dess, bl.a. i Pournelles krönikor har jag för mig, även om den kanske inte var lika känd som Xerox Alto/Star i USA.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Quiki:

One small step for AI and 1 Big step back for humanity?
Är tanken att alla människor ska ha semester 365dagar om året och endast robotar jobbar?😅

Skrivet av scienta:

Ja tack. Det är absolut det världen jobbar mot.

Skrivet av Spawnbadboy:

Om robotar gör typ allt så blir allt gratis
Pengar spelar ingen roll längre och man får ändra hur världen fungerar.
Det är inte en omställning som sker över en dag utan kommer sakta ställas om över massa år

Skrivet av Spawnbadboy:

Japp det är hela meningen med robotar och AI. Att vi inte ska behöva jobba alls. Önskar man levde i den världen nu

Skrivet av L'ombra:

Dum fråga; hur fungerar ekonomi i den världen?

Det är ingen dum fråga alls. Det är en väldigt bra fråga, som herrarna som kommenterar ovanför dig borde ställa sig också. Nej, "om robotar gör typ allt" så blir inte allt gratis. Minst produktionskostnaden (nej, robotar är inte gratis, inte heller insatsvaror som råmaterial), men antagligen mycket mer: eftersom resurserna är fortsatt begränsade kommer efterfrågan att överskrida tillgången, och varan kommer att få ett pris över produktionskostnaden (det nationalekonomer kallar en "övervinst" - nej, inte det begrepp som politiker felaktigt svänger sig med i skoldebatten).

Problemet är att glidningen från avkastning på arbete mot avkastning på kapital kommer att fortsätta, och tillsammans med en tilltagande kapitalkoncentration kommer bara en mycket liten klick människor att ha råd att betala för det som robotarna tillverkar, och de flesta har inga kompetenser som någon är intresserad av alls längre, och därmed i stort sett oanställningsbara. En lösning vore att beskatta kapital hårdare för att kunna ge mer bidrag till alla de arbetslösa vars kompetens blivit värdelös i teknikutvecklingen (inkl en "AI-revolution"), men det går inte, för då flyttar de till ett annat land i stället.

We are royally fucked.

Skrivet av Ford Prefect:

Du kanske har rätt, även om det finns många som håller på med AI som gissar annorlunda. Ray Kurzweil gissade väl på runt 2045?
https://research.aimultiple.com/artificial-general-intelligen...
Oavsett vem som får rätt så är tidshorisonten inte det viktiga.

Min bild av Kurzweil är att han är mer av en populärvetenskapare (om än sjukt cool) än en "riktig" forskare, men det kan nog mycket väl bara vara jag som är elak/okunnig. Att singulariteten skulle vara här 2045 tvivlar i alla fall jag starkt på. Det skulle vara intressant att veta om han fortfarande tror det själv.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Yoshman:

Det skulle kunna bli ett problem just p.g.a. att det är helt öppet, finns ju ingen som kan sätta ned foten och säga: du får inte göra på det sättet.

Arm är väldigt strikt på den punkten, man får inte implementera "egna" saker inom ramen för deras licens. Orsaken är just att man ska veta att även om en krets tillverkats av olika entiteter så ska det inte spela någon roll om de alla implementerar t.ex ARMv8.4

Stämmer det verkligen? Apple har väl implementerat egen funktionalitet, bl.a. för att få en mer effektiv x86-emulering?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hoppas RISV får fäste. Arm kopplat till ett företag som får licespengar är inte bra. Visserligen är det samma sak med annat som 5G, där huwaie får licenspengar.

Sedan handlar det om att leverera rätt saker i rätt tid. Apple var en gång först med grafisk gränssnitt och mus (Apple Lisa) och det blev en flopp, inte för att iden med grafisk gränssnitt var dålig utan det var för tidigt.

Apple Lisa var absolut inte på något sätt först. Innan Lisa floppade, floppade åtminstone Xerox Star, och även (speciellt) Xerox Alto och Wirths Lilith var föregångare. De två såldes bara i små små serier, men det vore synd att kalla dem en flopp, för de var inte avsedda att vara volymmaskiner heller. Det finns säkert andra föregångare också - tips emottas gärna. Men Lisa/Mac var en efterapning, med en del smarta tweaks. Inte dumt det heller.

Och förstås: den som inte sett den måste se "Engelbart-demon"/The Mother of all Demos (flera olika klippta versioner av olika längd) från 1968(!). Den som inte får ståfräs av den är ingen riktig datorentusiast...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Levandebild:

Så lagom tills när andra grafikkort kanske börjar bli tillgängliga igen, släpper Intel sina för desktop? Snacka om missed oppertunity isåfall.

Intel sitter för de här korten i samma kö hos TSMC som de andra aktörerna. Antagligen sitter de dessutom sist.