Inlägg

Inlägg som Smack har skrivit i forumet
Av Smack
Skrivet av Alastor Moody:

Jag tolkar det som att du också tycker jag kan skippa GPU men att jag bör satsa på bättre CPU även om det sker på bekostnad av chipset etc...

Sen behöver jag wife approval på chassit så där måste jag nog stå kvar vid något som ser ut som dansk design 😅

Av Smack

Ny dator för produktivitet (Lightroom, Permier pro, etc). Omkring 13kSEK

Hej

Det var typ 18 år sen jag gjorde detta sist så jag behöver lite hjälp :-).

Ska bygga ny dator för produktivitet (mestadels) så som lightroom, premier pro, fusion 360 och andra liknande uppgifter. Har en tråring och man skulle kunna tänka sig att han vill spela något i framtiden men det är okänt. Kanske minecraft och annat i början, vem vet. Fokus är på de första uppgifterna.

Det vore bra om det går att uppgradera.

Jag har satt ihop ett förslag baserat på många gissningar och rätt planlöst googlande:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/WikmAZTKXe25Fe9BjI6D2PEf7T0/intel-v1

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/WikmAZTKXe25Fe9BjI6D2PEf7T0/in...

Jag önskar konstruktiv kritik och förbättrande förslag. Notera särskilt att jag stuntat i separat GPU. Är det rätt tror ni?

Tack på förhand!

Av Smack

Vilker router?

Hej

Jag ska köpa en ny router till min nya lägenhet. Förutsättningarna är 100 Mbit fiber, 80 kvm trea och ganska många betongväggar.

Jag vill ha bra täckning i alla rum trots routerns placering i hallen. All min utrusning kommer kopplas trådlöst. Det innebär TV apparater för streaming, stationär dator, bärbara datorer, surfplattor och mobiler mm.

Maxpris är väl runt 2500 SEK, men det vore bra om det blev billigare. Det vore också bra om varan fanns i lager i Stockholmsområdet.

Finns där någon som är mer uppdaterad än mig på dessa saker som har något förslag?

Tack

Av Smack
Skrivet av lorgix:

Har ni tänkt på att det kan vara på grund av sådana som er som Telia gör det här?

Tyvärr blir inte nackdelarna mindre genom att folk inte ser dom. Snarare tvärtom.

Jag vill ju att Telia ska göra såhär. Jag tycker det är bra. Brott mot barn är bland det vidrigaste jag kan tänka mig och finns bara en minimal chans att Telia skonar någon unge från att få utstå övergrepp så tycker jag det är värt det.

Det fina i kråksången med sättet som jag ser detta på är att du nu är fri att byta till en ISP som inte censurerar barnporr. Om det är ett viktigt ställningstagande för dig att just BP inte ska censureras så har du alltid den valfriheten så länge som lagar inte skrivs som kräver censur. Skulle Telia gå ett steg för långt och censurera något annat kanske jag också byter. Huvudsaken är att det finns ett alternativ att byta till och det kommer det alltid göra så länge lagstiftarna håller fingrarna i styr.

Av Smack

En väldigt svår fråga detta...

Jag tycker såhär: Starkt gjort av Telia. De visar att ett företag kan ha ett etiskt sinne och aktivt välja att inte ha barnporr i sina nät. Det innebär ingen risk för friheten på nätet för oss andra (icke pedofiler) att Telia självständigt väljer att göra detta. Faran kommer då en stat kräver att samtliga Internet leverantörer MÅSTE införa någon form av censur. Om inget sådant krav finns kommer Internets användare kunna fortsätta styra Internet genom sin kundpåverkan. Jag blir exempelvis mer benägen att välja Telia pga deras beslut i denna fråga men skulle bli mindre benägen att göra detsamma om de valde att censurera upphovsrättsskyddat material, politiska åsikter eller liknande.

Vad tycker ni om detta?

Av Smack

Ska vi köra samma hatkampanj mot HM när de kör sin julreklam? Sex säljer. Vuxna människor ska få välja själva. Detta är slöseri med allas tid. Med andra ord en fullständigt misslyckad kampanj av MSI. Är jag ambivalent?

Av Smack

Ska du formatera om systemdisken så försvinner Windows. Formatera innebär ju just att ta bort allt.

Av Smack

CPU: 7,6
Ram: 7,6
Grafik: 7,9
Spel : 7,9
HDD: 7,9

Resultat 7,6

Av Smack

Jag tror detta med att skyddsjorden används till filter är en skröna. Kollar man inne i nätagget så är jorden säkert direkt kopplad till täckplåten utan andra omvägar. Den är med andra ord inte aktiv i utrustningen i normalfallet. Säkerligen hindrar den uppladdning av chassit men tvivlar starkt på att en sådan uppladdning skulle kunna göra annat än ge en liten stöt vid beröring. Faktumet är ju att jorden och nollan har "samma" funktion i det avseendet att de båda är sammankopplade i elskåpet. Allt man skulle vilja ha en jord till kan man använda nollan till.

Med detta sagt har jag själv varit med om bärbara datorer som ger 50Hz brus i ljudsignalen då de ÄR kopplade till jordat uttag men inte annars. Detta problem kan sannolikt tillskrivas dåligt isolerade nätdelar.

Av Smack

Om något gick mycket fel skulle en dator kunna bli strömförande. Typ om en sladd lossnar inne i nätagget och lägger sig mot chassit. I ett sådant fall skulle skyddsjorden (som är kopplad till chassit) skapa en kortslutning vilket i sin tur skulle leda till att säkringen gick och strömmen bröts. Detta är som du kanske förstår ett mycket osannolikt scenario. Vill du ändå öka din elsäkerhet kan du som någon föreslog koppla in en jordfelsbrytare. Denna jobbar på ett annat (på många sätt bättre) sätt och kan även den rädda dig från en stöt. Även jag hävdar att det går bra att koppla UPS i ojordade uttag. Skyddsjorden används ju bara då det blir något fel i utrustningen. I normalfallet går ingen ström genom denna ledare.

Av Smack

Trim behöver vara på oavsett vilken SSD du väljer. Jag rekommenderar Crucial m4 och tycker absolut du ska satsa på 120 giggarn trots priset.

Av Smack
Skrivet av Esseboy:

Men seriöst...Går det inte att sätta nån tålig resistor som sänker effekten till typ 125w? Ta reda på effekten så kan nån vänlig själ beräkna lite hur stor resistor du behöver sen trixar du om elementet lite så det blir till en kvadrat stor som en CPU and your ready to go glöm inte att lappa ytan så kontakten blir jämför bar med en CPU (gör också nån sorts monterings anordning för kylarna )

Resistor verkar opraktiskt. Någon form av PWM blir nog bättre. Tyvärr kan jag inte nog för att kunna rekommendera komponenter.

Av Smack

Detta är vad jag tror.
Det är astable du ska göra. Vilka värden på C och R du ska ha kan nog variera med chippet du väljer. Hittade detta vid en snabb sökning på elfa (orkade inte läsa tråden du länkade till).
https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/assets/datasheets/dp640019...

Enl. databladet ges f av:
f=1.49/((Ra+2Rb)*C)

Du vill ha f till 133 Hz.

Välj inte Ra+Rb för högt. Max 15MOhm om du driver med 15 V och lägre vid lägre spänningar. Vet ej vilken spänningsnivå det är på RPM signalen men 555 går att mata med 5V också.

Hoppas det hjälper

Av Smack

Allt jag vet är detta:
1. När vi sitter ett tiotal människor och pluggar ihop i skolan är det ofta en massa krångel för macägarna med filer som inte öppnas och kod som inte går att köra. Slutar ofta med att de måste byta till en PC. Det omvända händer aldrig.

2. Mac är dyrare för samma prestanda.

3. Min högst personliga åsikt är att de inte alls är snyggare. Högblank vit passar bäst i kök ;).

För någon annan i en annan situation kan säkert mac vara ett mycket bättre alternativ.

Av Smack

Köper du aktier långsiktigt bör man fortfarande hålla sig uppdaterad med vad som händer i världen och kolla till sin investering minst en gång i veckan tycker jag. Köper man fonder betalar man ju (genom förvaltningsavgiften) för att någon annan ska göra precis det så därför kan man ta det betydligt lugnare. Dina pensionspengar sätts ju i fonder och hur ofta är du inne där och kollar :)?
Jag är ingen utbildad expert på området men lite koll har jag skaffat mig och personligen tror jag på tesen att man ska köpa när alla andra är rädda och sälja när de är fartblinda. Sen är ju bara frågan exakt när dessa ideala köp och säljpunkter inträffar :).

Av Smack

Det tycker jag är en felaktig slutsats. Du har helt rätt i att det är enklare att ränteplacera sina pengar men att en sådan investering generellt ger betydligt mer är helt fel. Det SVT har gjort är ju en ren efterkonstruktion. Samma exempel med två barn i andra åldrar hade kunnat visa på den direkta motsatsen.
Skulle jag investera för mer än tre år framåt (som jag gör) så erbjuder börsen möjlighet till så mycket högre vinster att det inte går att avstå. Risken är ju såklart större vilket gör det viktigt att följa rådet som tidigare nämndes att aldrig placera pengar som man inte har råd att förlora.

Av Smack

Det är rea på börsen nu. Om man är långsiktig är detta inget dåligt tillfälle att gå in. Man ska köpa när alla andra är rädda och sälja när alla tror det går bra. Börsen handlar mest om förväntningar. Om du inte kan eller vill administrera dina tillgångar aktivt är en fond ett bättre alternativ. Kolla noggrant på fondens förvaltningskostnad, ofta kan hela vinsten ätas upp av förvaltarens avgifter. Jag gillar Spiltans fonder då de är aktivt förvaltade och faktiskt ändrar sitt innehav efter marknaden. Storbankernas fonder ligger ofta stilla i sina investeringar med 95% av deras resurser och handlar bara aktivt med 5%. Ska man göra så kan man lika gärna köpa aktierna själv och slippa avgiften. Lycka till.

Av Smack

Dator i garderob -> högre temps. Var går gränsen?

Min nya burk har fått sin plats inne i min garderob. Snyggt blir det men knappast idealiskt ur temperatursynpunkt. Prollen är en oklockad i7 2500K med alla inställningar i bios som standard. I bios idlar den runt 50 grader medan core temp i win säger ~40 grader.

Varför denna skilnad? Är inte powersave funktionerna (typ speedstep) aktiverade i bios och skulle det verkligen kunna göra 10 graders skilnad?.

Under load säger coretemp ~55 grader. Jag skulle gissa att tempen i garderoben är cirka 10 grader över rumstemp när den stabiliserat sig under normal datoranvändning.

Tycker ni att jag ska vara orolig? Var går gränsen för acceptabla temps på en i7a?

Tackar och bockar för hjälpen

Av Smack
Skrivet av Taft:

Som Tomtelol skrev: Tj.Max: 98C = Max temp innan processorn börjar throttla.

Det är inte din cpu som går upp till 98C, det är information som visar när processorn börjar throttla.

Skrivet av oi-bastard:

ska bara dubbel försäkra tj.max det är inte det jag menar

Core#0 98c
Core#1 98c
Core#2 98c
Core#3 98c

Min i7 orginal går också upp i 98 grader under bråkdelen av en sekund. Den går sedan direkt tillbaka till ~50 grader (vid load). Det är inte Tj som står på 98 utan de faktiska core temperaturerna. Jag tror inte prollen blir 98 grader utan snarare att det är något skumt med mätningen. Någon som har liknande problem? Kan det vara någon fara? Finns någon lösning?

Av Smack

Det är bara att roota luren så försvinner minnesproblemen samtidigt som du får en mycket bättre tele i andra avseenden också.