Inlägg

Inlägg som ExtremPixel har skrivit i forumet
Av ExtremPixel

Inte så troligt.

Titta på diagrammet "WW Smartphone Market Forecast, Shipments by Geographic Region, 2013-2017" på IDC:s hemsida från juni 2013: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24143513

Det säger något helt annat!
Den globala ökningen ser inte ut att bli mindre under 2014, möjligtvis marginellt och då på "developed markets".

Av ExtremPixel

Endast 3% smartphones i Indien.

Endast 3% använder smartphone i Indien. Där finns en potentiell "miljardmarknad" för tillverkare att erövra. Tror ökningen kommer att vara lika stor under 2014.

Av ExtremPixel
Skrivet av Zotamedu:

Fortfarande ett väldigt trubbigt verktyg då användarmönstret skiljer sig dramatiskt mellan billiga Android som säljer som smör och dyrare smartphones. Ska du mäta på det viset kommer du få en skev bild som överrepresenterar Apple och dyrare telefoner. Så det kommer inte heller motsvara verkligheten.

Sen förstår jag inte riktigt kritiken heller. Artikeln handlar om försäljningssiffror och inte fördelning bland användarbasen. Det är två olika saker. Läser man artikeln och därefter tror att 81,9 % av alla smartphones är Android så är det ett problem med läsförståelse och inte siffrorna i sig. Sen är rubriken lite missvisande, det kan jag hålla med om.

Du missförstår, det var ingen kritik utan bara en förklaring så att du med flera inte skulle misstolka artikeln som att 81,9% av alla smartphones på marknaden har operativsystemet Android.
Precis som jag sa från början och du nu nyss skrev så är det enbart försäljningssiffror under en begränsad tidsperiod.

Av ExtremPixel
Skrivet av Zotamedu:

Fast hur skulle det ge en mer rättvis bild? Som sagt så skiljer sig användarmönstret rätt rejält mellan Apple och Android. Många som köper en billig Androidtelefon bryr sig inte om appar och funktioner, de köper en telefon att ringa på och smsa med och som det ser ut nu är det en smartphone som gäller i de lägre prisklasserna. Att mäta faktiskt fördelning är minst sagt svårt eftersom vi inte vet hur länge varje telefon används. Sen om vi nu antar att vi bara tittar på registrerade telefoner. Jag har både min nuvarande Galaxy Nexus och min gamla HTC Hero registrerad på Google Play. Min Hero har däremot legat i en låda orörd i ett och ett halvt år. Vad säger det om marknadspenetrationen? Även där för du med en del historik på ett eller annat sätt som inte nödvändigtvis speglar faktiska användare.

1. Jag sa rättvis bild över antalet använda enheter.
2. Jag sa inte hur många enheter som är "registrerade" , utan uppkopplade under en viss tidsperiod (ex ett kvartal)
3. I övrigt så verkar fu förståt mitt budskap

Av ExtremPixel

Intressant nyhet; lätt att feltolka

Detta visar varken marknadspenetration eller antal användare utan bara försäljningssiffror under en begränsad tid. Anledningen till att Androidenheter ökat så markant är att fler har tillgång till att och har råd att köpa Androidbaserade enheter globalt sett.
Att istället titta på antalet uppkopplade enheter till Google Play store och Apple appstore ger en mer "rättvis" bild över antalet faktiska användare och marknadspenetration. 81,9% av alla smartphones på marknaden är alltså inte Androidenheter, framförallt inte i "västvärlden" och inte heller globalt.

Av ExtremPixel

On topic igen: Qualcomm APQ8084 är antagligen avsedd för främst den Kinesiska marknaden där 4g-nät ännu inte är särskilt vanligt förekommande. Att slopa radiodelen för 4g för med sig lägre produktionskostnader och antagligen en förhoppning från Qualcomms sida att kunna konkurrera bättre med Mediatek på den Kinesiska marknaden.

Jacob Hugosson, du förmedlar riktigt intressanta nyheter!

Av ExtremPixel
Skrivet av Zotamedu:

Om den fem år gamla datorn råkade ha en Atom ja. De snabbaste ARM-plattformarna ligger ungefär på samma nivå som en Clover Trail Atom. Den är i sin tur långsammare än min laptop som har en mobil Core 2 U7300. Två kärnor på 1,3 GHz och ingen HT. Min gamla Core 2 Q9450 som nu är ca 5 år gammal är ungefär fem gånger så snabb.

Performance/Power ratio är dock högre för soc:s anpassade för smartphones och tablets jämfört med cpu:er anpassade för "datorer". Ganska irrelevant att titta på Clover Trail.. en 5 år gammal arkitektur som endast är krympt från 45nm till 32nm när det redan idag levereras Valley View (Silvermont) soc:s för tablets och smartphones som presterar ~2x så bra som Clover Trail.

Så dagens högst presterande soc:s för smartphones presterar i linje med en Intel Core 2 Duo T5850 2,1Ghz från 2008.
Alltså 5 år gammal cpu, som dessutom drog ~6ggr så mycket "el". [power].

Get your facts straight!

Av ExtremPixel

Det gör ingen skillnad för kostnaden att det står roaming. Troligtvis stöder mobilen WCDMA som används som "roamingfrekvens" av många svenska operatörer då UMTS är den svenska standarden. Tex. heter Tele2:s "svenska" 3g-nät på UMTS "Tele2" medan deras "roamingalternativ" på WCDMA heter SWEDEN 3G men det spelar ingen som helst roll vilket av näten du kör på, sålänge du har ett tele2 sim. Samma kostnader.

Av ExtremPixel
Skrivet av mfm:

Det finns kernelkod till massor av MT6589-mobiler nu, bland annat från Sony (för Xperia C).

Mediatek har inte offentliggjort kernelkoden till MT6589/MT6589M/MT6589T och det är just därför det är begränsat med custom moddar för roms och kernel för enheter baserad på dessa soc:s. Källa: http://www.gizchina.com/2013/09/21/drive-mediatek-closer-cust...

Har du källa på ditt yttrande? Jag hittar inte ens Xperia C på XDA developers forum vilket antyder att kernelkoden för denna enhet inte är offentliggjord.

Av ExtremPixel
Skrivet av Icepeak:

fan... man skulle ha sett den här innan jag köpte min S3a för ca 2 veckor sedan

Din S3:a är iaf garanterad framtida officiella androiduppdateringar samt att du har möjlighet att installera custom roms, överklocka cpu:n via kernelmods, du har garanti på helt annat sätt samt att du även kanske har 4g lte om du har den versionen av S3, så du behöver väl inte "hänga läpp"

Av ExtremPixel
Skrivet av SCORPIUS:

Levereras den med root?

Ja, den var rootad vid leverans men det finns många verktyg för att roota mediatek-soc-baserade androidtelefoner!

Av ExtremPixel
Skrivet av kroken:

Är det värt att köpa en sån här istället för något annat på svenska marknaden? hur är det med uppdateringar osv?

Uppdateringar har utlovats att komma vad gäller Android-versioner men det är nog ingen garanti, den kommer med 4.2.1 Jelly Bean utan något ytterligare gränssnitt ovanpå. Svenska finns som språkval både för systemet och tangentbordet

Men mediatek har inte offentliggjort kernelkoden för sina soc så det finns inga användarutvecklade roms att tillgå med ytterliggare funktioner såsom exempelvis cyanogenmod förutom grafiskt ändrade moddar av stock-romen som medföljer. Men det kan komma att ändras.

Av ExtremPixel
Skrivet av MBMB:

Vad är yttermåtten på denna?
Stämmer dessa mått som jag hittade på nån obskyr kinesisk site; 152*77*10.5mm?

Nej, yttermåtten är: 142.5x71x10.5mm 173,3gram

Så bara aningen större än Galaxy S4 exempelvis.

Av ExtremPixel

Pixelgaranti

Skrivet av mfm:

Skicka tillbaka på garantin då om du inte gillar att det är en död pixel?

EU hjälper inte ett skvatt. Om du t.ex. köper Sony så räknas 1-2 döda pixlar som OK på en mobiltelefon.

Den döda pixeln är konstant mörkblå och i princip omöjlig att se på skärmen, då den består av över 2 miljoner pixlar och en punkttäthet på 441 ppi (att jämföra med iPhone 5:s "retinaskärm som har en punkttäthet på 326 ppi.)

"Bara" en död pixel får man nog vara nöjd med på en 1080p-skärm på 5".

Som du säger så är de flesta tillverkares policy att man inte får byta pga. någon enstaka trasig pixel. Vissa tillverkare erbjuder iof. "zero dead/bright pixel"-garanti men det har jag bara sett gälla på Tv-skärmar/datorskrämar och ej för mobiler än så länge.
Rätta mig gärna om jag har fel!

Av ExtremPixel

Responsiv touch

Skrivet av simon253:

Alltså det är därför man köper inom EU åtminstone så att man slipper problem när något går sönder (angående den döda pixeln).
Annars verkar telefonen bra. Hur är tuchen? Jag gillar inte när det är segt att dra fingret över skärmen och det brukar vara vanligt på billigare telefoner.

Touchen är väldigt responsiv, den fungerar även förvånansvärt bra även när fingrarna är något fuktiga eller blöta och den stöder 5 touchpunkter samtidigt.

Av ExtremPixel

Min första smartphone från Kina! Död pixel :/

Kostade 1790:- inkl. frakt!
Specs:
5" 1920x1080 441ppi display
CPU: MT6589T 1,5Ghz quadcore
GPU: Imagination PowerVR SGX544 357Mhz
2Gb ram / 32Gb rom
Android 4.2.1 Jelly Bean
13Mp f2.2 rear camera / 3Mp front camera
MHL, OTG, Bluetooth 3.0
2G: GSM 850/900/1800/1900
3G: WCDMA2100MHz

Av ExtremPixel

Bra bild Emil ;)

Off Topic: Bilden till podcastinlägget är tagen i Monte Rosso, Cinque Terre i Italien. Var på den stranden för en vecka sedan. Har nämligen en snarlik bild som jag tog när jag var där förra veckan. Kul "igenkänning". Antar att det är Emil som tagit den.

Av ExtremPixel
Skrivet av Umbrellas:

Det är en extremt osannolik gissning. Varför? För att Intel siktar in sig på premium och över-medelsegmentet.

ARM kommer fortsätta vara överlägset störst i marknadsandelar. Vilka är det som säljer mest processorer till tredje- och andra världen? ARM-baserade A5 och A7-baserade processeror.
Det är firmor som Mediatek och liknande som krossar där.

I väst fokuseras det mycket på high end för det är de telefonerna som vi är intresserade av men det är inte där volymerna eller ens pengarna finns. Det är först nu som länder som Indonesien, Malaysia, Nigiera och Indien m.fl verkligen börjar se en penetration av smartphones. Och det är budgetmodeller som gäller och kommer gälla under en lång tid framöver.

För övrigt en intressant tråd om denna nyhet på Anandtech. Se sida 3 och framåt. Många som är jävligt skeptiska från att de första sidorna i tråden dominerades av rena rama Intel-fanboys.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2328603

Mediatek har ca: 5% marknadsandel. Den lär också öka inom de närmsta åren iom den asiatiska marknaden. Men de enheter som säljer i störst volymer med störst utsträckning världen över är ändå högpresterande smartphones. Tänk Samsungs Galaxy-serie tex.

Finns ingen tillverkare som fortfarande använder cortex A5-designen och säljer i stora volymer mig veterligen. Dock används Cortex A7 flitigt för mediateks processorer, bla. MT6589 och MT6589T.

Av ExtremPixel
Skrivet av Broken-arrow:

Jo, det är ju jätte bra.Sen när dom dominerar så ökar prestandan 0,0001% varje år. Det är ju bra nyheter. (observera ironi)

Nu får Qualcomm rycka upp sig både prestanda och hålla sig mer attraktiva än intel.

Det är alltid någon som kommer dominera, eller iaf. ha högst marknadsandel. Just nu är det Samsung och Qualcomm i segmentet för SoC:s för smartphones och tablets. Tycker du det är bättre? Spelar mig personligen ingen roll vem som har störst marknadsandel men det ser ut som att det kan svänga åt Intels håll nu de kommande åren.
Detta är nuvarande konkurrensläget, och signifikant tecken på att utvecklingen går "framåt" när Intel tar ett så pass stort steg i detta segment.
Såklart hoppas man att andra aktörer även gör framsteg.

Qualcomm och Intel har inte varit riktiga konkurrenter förrän det senast året då Intels processorar faktiskt letat sig in i phablets och tablets från bla. Lenovo, Microsoft och Samsung.

Intel har en stor fördel av att både designa och tillverka sina egna kretsar. Qualcomm designar bara sina kretsar och sen sköter TSMC tillverkningen. Qualcomm är begränsade av TSMC:s tillverkningsteknik samt kompatibilitet med ARM.
Prestandaökning kommer inte att vara lika viktigt i detta marknadssegment för tablets och smartphones som kör Android -vilket de flesta enheter gör och kommer göra. Batteritid är minst lika viktigt när prestanda börjar komma upp till de nivåer vi nu börjar se.

Av ExtremPixel

Som väntat från världens största halvledartillverkare.

Old. Läste detta på extremetech förra veckan. Antutu-resultatet är ju som väntat jämfört med vad de grafer Intel visade när de presenterade Silvermont. Silvermont är alltså den uppföljande arkitekturen för deras Atom-processorer. Nuvarande arkitektur, dvs. clover trail är i princip oförändrad sedan 5 år tillbaks. Att Intel tar över prestandatronen för mobila processor lämpade för surfplattor och smartphones är väntat.
Mycket tack vare deras 22nm FinFet tillverkningsteknik som möjliggör kretsar uppbyggda av fler och effektivare transistorer än konkurrenterna mäktar med. TSMC som är största konkurrenten vad gäller kretstillverkning för i huvudsak x86 och ARM-processorer åt bla. Qualcomm, Nvidia mfl. använder fortfarande en jämfört med Intel förlegad 28nm tillverkningsteknik.

Att notera i denna screenshot på vad som påstås vara Intels nästkommande Atom-arkitektur är att det antagligen är den fyrkärniga varianten av Silvermont, alltså Bay Trail som är ämnad för tablets och inte den tvåkärniga varianten Merri Field ämnad för smartphones.

Men att Antutu-resultatet här visar upp att Bay Trail i endast 1.1Ghz når långt över vad konkurrensen mäktar med bådar gott eftersom Bay Trail är specifierad att lanseras i upp till 2,4Ghz.

Silvermont; den nya Atom-arkitekturen består alltså av Bay Trail för tablets och Merri Field för smartphones:
Lanseringen av Bay Trail kommer ske mot slutet av 2013
Lanseringen av Merri Field kommer ske i början av 2014

En inte alltför osannolik gissning är att Intel kommer ha störst marknadsandel för processorer även i tablets och smartphones om ca 2 år.

Källa; info om Silvermont: http://www.anandtech.com/show/6936/intels-silvermont-architec...