Inlägg

Inlägg som Mafnus har skrivit i forumet
Av Mafnus

Misstänker att du inte kan få ett OTP-visum efter avslutade onlinestudier. Enligt länken nedan krävs inget F1-visum (studentvisum) för att läsa onlinekurser. Verkar enbart krävas om du ska plugga på plats i USA.

https://educationusa.state.gov/your-5-steps-us-study/research....

Av Mafnus

Har en mobil privat och en jobbmobil. Har jobbtelefonen med mig 24/7 när jag har jour och utöver det så har jag den med mig om jag känner att det finns behov för det. Jobbtelefonen byts ut var tredje år och när jag utomlands och jobbar står dom för roamingavgifter och liknande.

Hade kört med en telefon och dubbla simkort om det inte vore för att arbetsgivaren kräver att Intune är installerat för att kunna ha tillgång till Outlook, Teams etc.

Av Mafnus

Kör en enkel ETF-portfölj på mitt Kanadensiska investeringskonto. Började investeringsresan med individualla aktier men insåg snabbt att jag varken har tillräckligt med kunskap eller tid för att det skulle vara en bra långsiktig plan.

50% VFV (S&P 500 ETF)
30% SCHD (US Dividend Equity ETF)
20% QQQM (NASDAQ 100 ETF)

Av Mafnus
Skrivet av andreasa64:

Ja, det är de lägsta om du ska betala månadsvis men det är billigare att köpa ett år för 139 eruo för det blir ca 1560kr och dela det med 12 så betalar du 130kr månaden.

Intressant hur mycket dyrare F1TV är i Sverige. Jag betalar 99$ per år (760kr) I Kanada.

Av Mafnus

Senaste tillskottet, Tudor Pelagos 39. Första dyrare klockan och otroligt nöjd med köpet.

Av Mafnus
Skrivet av sebbeharry:

Jag kan vara helt ute och cykla här men är inte det lågt för att vara anställd i nordamerika och vara principal engineer på ett större företag? Jag trodde man låg på otroligt mer i lön. (Säger nu inte att 64k i månaden är en dålig lön).

Våra löner är baserade på marknaden där vi bor. Jag bor i en del av Kanada där levnadskostnaden är relativt låg fortfarande. Jämför jag min lön med folk i mitt team som bor i större städer i USA så är den betydligt lägre men dom har betydligt högre levnadskostnader när det kommer till hyra/bostäder och framförallt sjukförsäkringar och liknande.

Skrivet av lumberjack:

Jag tänkte samma, det känns som ganska låg lön. Dock finns ju semester, andra förmåner osv. Som kanske är lite ovanliga i USA? Sen är ju anställningstrygghet en faktor, inte så kul om man kan bli sparkad på dagen ifall bolaget hamnar i kris.

Är inte anställd i USA. Bolaget jag jobbar på har kontor över hela världen så man är anställd enligt lokala villkor i landet där man bor. I Kanada har vi väldigt bra anställningstrygghet, semester, röda dagar, pensionsavtal och annat.

Skrivet av leopard01:

En snabb googling ger en hint om att du ligger väldigt lågt i lön, nästan halva snittet. Sålde du in dig med Stockholms mått mätt eller hur kommer det sig du hamnat så snett sen du började?

Löner är relativa, så absolut är 64k en dålig lön.

Våra löner är relativa till marknaden där vi bor och 64k hade varit en dålig lön om jag bott och jobbat i Kalifornien till exempel. Där är lönerna betydligt högre och hade jag valt att flytta dit hade företaget justerat min lön baserat på marknaden där. För att sätta det i lite perspektiv så faller 64k inom top 10% inkomsttagare där jag bor.

Vad innebär det att sälja in sig med "Stockholmsmått"?

Av Mafnus

Bytt tjänst sedan senaste inlägget. Kvar på samma Fortune 500-bolag men bytte tjänst i Augusti 2021 och gick från Service & Support till R&D. Tredje tjänsten inom detta bolaget sedan jag började där för 9 år sedan. Med nuvarande växelkurs var min ingångslön 26 000kr/månad för 9 år sedan.

Yrke: Principal Engineer - New product introduction
Lön: 64 200kr/månad med nuvarande växelkurs (inlöst övertid)
Utbildning: Kandidatexamen
Plats: Kanada (jobbar hemifrån. huvudkontoret ligger i San Diego)
Förmåner: Diverse försäkringar (sjukvård, tandvård, medicin, synundersökningar etc.), 5% av årslönen i bonus, väldigt förmånligt pensionsavtal, 27 dagar semester, 5 betalda sjukdagar.

Är på resande fot 8-10 veckor per år vilket kan ses som en nackdel men jag ser det som en fördel. I slutet på varje år har jag massa airmiles och gratis hotellnätter jag kan använda för privata ändamål.

Av Mafnus
Skrivet av dagas:

Glad för din skull eller önskar jag kunde vara det i alla fall. Känns mer som man bara vill skjuta sig själv i skallen. När din lön ökar lika mycket per år som min gjort på 10 år.

Fan vad jag mår skiiiiit.

Har du bytt arbetsgivare eller tjänst under de tio åren? Är ju inte en meningsfull jämförelse om personen du jämför dig med har gått en annan väg för att nå en viss löneökning.

Av Mafnus
Skrivet av AllMessedUp:

Jo det har jag, det där har jag kopierat från min linkedin.
Sen kan jag inte säga att jag är expert på alla områden, men pillar med det mesta.

Devops / drifttekniker är väl det jag mest jämfört mot.

Nu kanske inte pengar är det viktigaste för alla och låter som du fått ett rejält uppsving men tror du skulle kunna förbättra dina framtidsutsikter genom att fokusera på en eller ett par områden av det du pysslar med och söka en mer specialiserad tjänst i framtiden.

Av Mafnus
Skrivet av AllMessedUp:

Lyckades!!!

Jag hade en låg lön mot vad jag gör, med utbildning + kurser osv. Devops(ish).

Har legat på runt 30 rätt länge. Under lönesamtalet så hade jag med mig statistik osv. över liknande tjänster i STHLM samt diverse frågeställningar.

Dom insåg att jag låg fel, och har nu ca 37. Vilket jag tycker är ok tillsammans med 5 extra semesterdagar, samt mer i friskvård + högre pension.

Dessutom retroaktiv lön från December på nästa lön!

vad jag gör på engelska:
Keeping our "IT stack" running and alive. Including working with systems & tasks like:
- Handles different types of firewalls(routing, vpn, rules, port forwarding)
- Handles our Hyper-V and VMware esxi servers/hosts
- Deploying new Hypervisors, Esxi hosts or setting up new virtual machines(also physical servers)
- Handles our O365 Environment, Sharepoint, exchange etc.
- Active Directory on prem / Azure Active Directory
- Automatisation scripts with Powershell
- Helpdesk
- SQL to manage our databases / fix stuff
- Hyperconverged infrastructure (HCI). Maintaining & deploying(On Prem).
- Maintaining our servers(Windows and Linux)
- Experience with GIT and Github
- Troubleshooting of networks, physical and virtual
- The LAMP stack
- Basics like setting up domain controllers(on prem), dns, dhcp and other services.
- Subnetting
- Deploying docker containers

Tror dock jag borde ligga runt 40k + egentligen.
Får veckovis runt 3-4 erbjudanden på linkeddin om intervjuer, där folk vill ta en fika. . .

Trivs för bra för att orka gå till något annat företag. Hade jag inte fått löneökningen så hade jag nog sökt något annat.

Om du har kunskaper inom allt som du listat så låter 37k i månaden väldigt underbetalt. Vad för typ av tjänster jämförde du med när du kollade upp lönestatistik?

Av Mafnus
Skrivet av Hasharii:

Intressant. Är prövotid samma sak som provanställning? Har man behov av det i Kanada (och USA)? Är det inte betydligt friare för arbetsgivarna där att säga upp folk om de önskar, utan turordningsregler eller att man ska ha ett giltigt skäl för varför man vill säga upp någon?

Ja det är samma sak. I provinsen där jag bor är det svårt att sparka en anställd. Arbetsgivaren behöver väldigt goda skäl och bra bevis för att kunna sparka någon. Vet inte hur det ser ut i andra Kanadensiska provinser men tror att det är någorlunda likadant i andra provinser. I USA däremot varierar det väldigt mycket mellan de olika staterna hur svårt det är att sparka någon. Vissa stater har "at will employment" vilket betyder att arbetsgivaren kan sparka en anställd utan någon anledning.

Av Mafnus

Jobbar inom utveckling/R&D på ett globalt fortune 500-bolag med huvudkontor i södra Kalifornien och tidigare så sponsrade dom en hel del ingenjörer men då var det i regel studenter som pluggat i USA och behövde green card eller liknande för att få stanna kvar i landet efter avslutade studier.

Framförallt sponsrades många ingenjörer från Indien men numera har vi ett stort kontor där med utvecklare och testare så behovet av den typen av ingenjörer i USA har minskat. Numera så sponsrar dom folk som byter roll internt och behöver flytta till USA.

Tror att din bästa chans att hamna i USA är att jobba på ett amerikanskt bolag som har verksamhet i Sverige och när du har tillräckligt med erfarenhet se om det finns möjlighet att få en tjänst baserad i USA precis som CFSsss påpekade.

När jag bytte tjänst internt förra året så blev jag erbjuden att bli sponsrad för att flytta till USA men valde att bo kvar I Kanada och jobba remote. Flyger till Kalifornien med jämna mellanrum när jag behöver tillgång till hårdvara.

Av Mafnus

Bor I Kanada och jobbar på ett amerikanskt bolag. Vet inte om processen i sig är särskilt mycket snabbare än vad jag upplevde i Sverige. Största skillnaden är att vi inte har 1-3 månaders uppsägningstid så folk kan börja nytt jobb väldigt snabbt. Man kan teoretiskt sett sluta på dagen om man vill men dom allra flesta stannar i två veckor om man säger upp sig. För vissa typer av tjänster skickar arbetsgivaren hem en samma dag (men betalar för två veckor) vid uppsägning.

När jag började mitt första jobb här så var det en snabb process för att man hade tre veckor utbildning direkt vid anställning så dom anställde alltid en grupp på 4-5 personer. Hade intervju på en Torsdag, skrev kontrakt på Fredagen och började jobba på Måndagen. Visade sig att dom haft ett avhopp och letade efter någon som kunde börja omgående för att delta i utbildningen.

Bytt tjänst internt två gånger sedan dess. Första gången så hade jag två intervjuer med chefen för det nya teamet. Totalt tog det nog två månader från intervju till besked. Det var runt 25 sökande så det tog lång tid att intervjua alla och för chefen att utvärdera alla kandidater.

Bytte tjänst förra året och ansökte i Februari, hade fyra intervjuer i April och Maj och sedan fick jag besked i mitten av Juli och började nya tjänsten 1:a Augusti.

Vi är ett stort bolag med 70 000 anställda så vi har egna rekryterare men dom intervjuar bara externa kandidater. Söker man en ny tjänst internt så hanterar dom bara pappersarbetet och alla intervjuer sköts av chefer och medlemmar i teamet man söker till. I provinsen jag bor i har man tre månaders prövotid när man börjar på ett nytt jobb.

Av Mafnus

Varit hos min nuvarande arbetsgivare i sju år. Lite över sex år i min nuvarande roll men nya arbetsuppgifter och projekt gör att man inte fastnar i samma rutin konstant. Arbetsgivaren betalar bra och har bra förmåner. Det är ett stort internationellt bolag med 70 000 anställda och kontor världen över. Många byter roll och avdelning för nya utmaningar istället för att byta arbetsgivare.

Av Mafnus

Jobbat hemifrån sedan mitten av Mars förra året. Framåt November gick dom ut med att vi går över till att jobba hemifrån permanent. Jobbar i en stor koncern med över 70 000 anställda så alla beslut varierar stort mellan olika länder och regioner. Vi har några kontorsplatser kvar om man behöver åka in till kontoret för att testa nåt i labbet eller behöver vara där av någon annan anledning. Har varit där två gånger senaste året och har nu sett till att allt jag behöver finns tillgängligt för att kunna ansluta hemifrån.

Tycker det är skönt att jobba hemifrån i lugn och ro. Mitt team är utspritt på fyra olika kontor världen över så vanan att samarbeta via Microsoft Teams etc har funnits där i flera år redan. Vi har en discordserver igång där jag och kollegorna från mitt kontor hoppar in ibland för att lösa problem tillsammans eller bara vara sociala.

Det jag saknar mest just nu jobbmässigt är resandet. Hann med en jobbresa sista veckan i Januari 2020 och i Februari gick dom ut med reseförbud så har inte varit iväg sen dess.

Av Mafnus
Skrivet av lennart_zipf:

Någon här som har erfarenhet av att ha förhandlat bort övertid? Kommentarer till den dealen?

Förhandlade inte bort min övertid men bytte roll för många år sedan och den nya rollen hade inlöst övertid. Mitt bästa råd är att sätta gränser. Bara för att du har inlöst övertid betyder det inte att du ska jobba oändligt antal timmar. Hade svårt att sätta gränser själv och jobbade alldeles för mycket ett tag (flera hundra timmar obetald övertid per år). Mycket handlar om chefens inställning till det hela skulle jag säga. Har haft chefer som säger åt mig att ta ledigt nästa dag om jag åkt på att jobba över natten eller så och vissa chefer antog att man dök upp nästa dag efter 30 minuter sömn.

Nu för tiden så har jag inga problem att stänga av jobbdatorn en timme tidigare här och där. Särskilt runt storhelger och sånt. Samma sak om man behöver springa ett ärende på arbetstid så gör jag det. Handlar om att ge och ta. På det stora hela så ger jag absolut bort timmar här och där men har även väldigt mycket större frihet. Redovisade all tid i min gamla roll och det var väldigt strikt med att man skulle stämpla in i tid och sånt. Numera redovisar jag ingen tid alls och ingen bryr sig om jag börjar 30 minuter för tidigt eller försent.

Skulle gissa på att situationen är väldigt olika beroende på bransch och företag men för min del fungerar det väldigt bra nu när jag lärt mig att sätta gränsen och inte ge bort min tid i samma utsträckning. Tjänar runt 10-15% mer än folk i liknande roller men som har betald övertid.

Av Mafnus

Bor och jobbar i Kanada och för att få ett jobb här måste man ha ett work permit eller permanent uppehållstillstånd.

Enklaste sättet att få work permit i ett år är genom International Experience Canada (IEC). Dom har en pool med Working Holiday-visum som man kan söka varje år. Blir man godkänd får man ett open work permit som är giltigt i ett år. Det finns lite andra visum under International Experience Canada men working holiday är det som är enklast att söka. Man måste dock vara under 30 för att kunna ansöka den vägen.

Den svåra vägen till ett work permit är att få ett jobberbjudande från ett företag som då måste ansöka om en labour market impact assessment (LMIA) för att bevisa att dom inte kan hitta en kanadensare som kan göra jobbet.

För att få permanent uppehållstillstånd kan man ansöka genom Express Entry-programmet. Beroende på utbildning, språkkunskaper etc får man poäng för sina meriter och med jämna mellanrum skickar dom ut inbjudningar till dom med högst poäng och dessa individer kan då ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Dom flesta provinser har sina egna program under Provincial Nominee Program där man kan ansöka om permanent uppehållstillstånd. För att ansöka den vägen måste man ha rätt erfarenhet och utbildning unikt till provinsen där man vill bosätta sig.

Av Mafnus

Jobbat hemifrån sedan 13e Mars och ska fortsätta med det fram till 1a Juli åtminstone men antagligen längre än så. Har återkommande möten varje dag så pratar med kollegorna ofta. Mitt team är utspritt mellan Quebec City, San Diego, San Antonio och Kuala Lumpur så är van vid att använda Skype/Teams etc.

Största skillnaden för min del är vårt reseförbud i kombination med att jobba hemifrån. Inte varit hemma så här länge på flera år. Kanada har precis börjat öppna upp lite så livet börjar bli lite enklare nu. Har tagit dagliga promenader för att komma ut litegrann och för att rensa hjärnan.

Av Mafnus

Haft två löneförhandlingar sedan mitt senaste inlägg. Samma titel och arbetsgivare som tidigare men lite nya ansvarsområden. Systemspecialist för två olika system istället för ett, ansvarar för utbildning i mitt team och är delaktig i fler projekt än tidigare.

Product Support Engineer (IT) på ett amerikanskt fortune 500-bolag men jobbar på ett av kontoren i Kanada. 4,5 år i nuvarande tjänst och 5,5 år totalt. Inlöst övertid och 27 semesterdagar per år. På resande fot 50-60 dagar per år. Har inte traktamente men jobbet står för alla utgifter.

Grundlön: 44 000kr/månad
Pensionssparande: 12 % av månadslönen
Aktier: 3 % av månadslönen
Bonus #1: 2 % av årslönen
Bonus #2: 10 000kr/år i aktier i fem år med start 2020

Av Mafnus
Skrivet av gibbon_:

@Mafnus: Netto/brutto? Vilket som låter det väldigt lågt för support engineer i Kanada. Har jag fel uppfattning? Jag hade väntat mig nära-USA typ av löner där.

Alla siffror är brutto. Dom i mitt team som jobbar i USA har högre lön men dom har också mycket högre levnadskostnader (USA-teamet är baserade i San Diego). I och med att jag jobbar för ett internationellt bolag så är lönerna alltid anpassade till landet man jobbar i. Vi har ett kontor i Malaysia där tre i mitt team jobbar. Dom tjänar omkring hälften av vad jag har i lön.

Hade säkert kunna tjäna mer pengar i en liknande roll om jag bott i Vancouver, Toronto eller Montreal men levnadskostnaderna i Quebec är betydligt lägre så jag lever gott på min lön.

Av ren nyfikenhet vad anser du vara USA-typ lön?