Inlägg

Inlägg som Söderbäck har skrivit i forumet
Av Söderbäck
Skrivet av JonasT:

Spelar mestadels på TV:n i 3 840 x 2 160, men det är sällan spelen renderas native i den upplösningen utöver indie-titlar – prestandan räcker inte till. Det blir med andra ord mycket uppskalning via DLSS eller liknande från 1440p eller 1080p.

väldigt lik situation här.
Att fråga om upplösning blir lite som en shrödingers katt-fråga numer hehe. Det är både 4K - och lägre upplösning samtidigt ;).

Av Söderbäck

Jag tror det kan bli knivigare som ny utvecklare om några år. Inte för att programmerare inte behövs. De lär fortsätta behövas. Men på ett annat sätt än idag där man mer tar hjälp av verktyg för kodgenerering och fokuserar mer på holistiska delar.
Vad nyexade kan prestera i att generera kod - den delen kommer nog AI kunna ersätta. Inte helt - men delar av arbetsmarknaden.

Arkitektur, sammanhang, struktur i system, förståelse för kundbehov och utvärdering av användartester kommer inte kokurrereas ut lika snabbt av AI (tror jag iaf).
Men det är väl grejer som kommer med åren snarare än att man har allt det där direkt efter en utbildning.

Frågan är väl om programmeringsutbildningarna hinner ändra sig lika snabbt som marknadens behov med hjälp av AI gör närmsta åren här.

Jag skulle säga såhär. Väljer man att plugga YH-programmering nu så får man kanske ta ett extra ansvar själv att hoppa på AItåget parallellt här så att man kan erbjuda mer än rent kodknackande som nyexad.

Elektriker har väl inte riktigt den extra tröskeln just nu. Söker man anställning så är antagligen elektriker lite säkrare.

Men jag vet inte. Ingen vet väl egentligen. Bara en tanke.

Av Söderbäck
Skrivet av Dem8n:

Skulle aldrig köpa en TV med reklam som sparkar igång så fort man pausar, kapar hellre ena armen.

Förr eller senare blir det väl standard i alla TVapparater. Då står man väl där utan val till sist.
Eller det är iaf svårt att veta vad man får efterhand. TVn kan komma utan detta och dyka upp i en senare uppdatering. Flertalet maskiner har väl det här förberett sedan många år - men inte aktiverat.

Det här svaret nedan är antagligen ganska intressant. Jag gissar på att Chromatic inte kände till den fantastiska funktionen i förväg.

Skrivet av Chromatic:

Tycker det är lagom galet att min Samsung visar reklam varje gång jag öppnar TV-Menyn...

Av Söderbäck
Skrivet av ChaosClocker:

I jakten på oändlig växt så kommer vi snart få "vaccin" som nyfödda där de injicerar reklam virus så vi halluccinerar om reklam dygnet runt.

Vänta du tills de får till de där skärmarna i ögonlinser som är på tapeten emellanåt.

Då kommer du kunna få reklam som inte går att blunda från! Reklamen är innanför ögonlocken

Av Söderbäck
Skrivet av fluxor:

Som en halvnocis inom ämnet, hur stor är chansen att detta går att blocka med en regel i routern? är det data på en viss port? Eller kommer specifika hemsidor behöva spärras?
Sam om detta görs. hur kommer tvn reagera?

Det beror på. Ett antal faktorer spelar in.
Om du inte bryr dig om TVns internet så bör det rimligen gå att inte koppla upp den alls. Blir svårt att mata den med reklam om den saknar uppkoppling. De kan ju vara röviga nog att låsa TVn tills den har internetuppkoppling. I sådant fall låter det inte som en bra produkt oavsett. En TV ska inte kräva internet för att fungera.

Och om du inte bryr dig om innehållet på roku så bör du kunna blockera rokus app. Kanske inte i routern, men iaf med pihole.
De kan ju lägga reklam och content på samma servrar men det spelar mindre roll att roku-innehållet också blir blockerat om du ändå inte har intresse av innehållet.

Eller så väljer de en ännu klumpigare väg där de har reklam och content på olika servrar. Då blir det rimligen inte supersvårt att blockera.

Och så finns det väl ett gäng alternativ till här som jag inte ens nämnt. Vi får väl se kanske

Av Söderbäck
Skrivet av Spawnbadboy:

Resultatet kommer nog vara liknande år efter år tills det sker någon större förändring på marknaden. Senaste större förändringen med upplösningar är när 4k och ultrawide gjorde intog på marknaden.

Det kommer behövas billigare högupplösta skärmar och sen billiga graffe som kan driva spelen i de upplösningarna för det ska hände något

Jag upplevde väl visserligen inte att särskilt många skaffade 4K-skärm till datorn första året det kom. Samma sak med 21:9-skärmarna. Liten del av alla användare skaffade dessa första året. Så resultaten för utbredning av dessa de första åren var väl minst sagt begränsad.
Jag skulle nog säga att de stora förändringarna är de som sker nu - för upplösningar som släpptes för länge sedan. Att 1920*1080 ser ut att flyttas från andraplats till fjärde är ett rätt stort skifte.
Eller att 4K gått från 11% 2022 till 17% (so far) i år. Det är en ordentlig ökning i antal 4Kskärmar för datorer på ganska kort tid.

Av Söderbäck

Är det i år det händer?!?

21:9 3440*1440 blir den näst vanligaste upplösningen på forumet?
Eller att 1920*1080 kanske faller ner på fjärdeplats under 4k också.

Det här blir lurigt alltså.
Om så är fallet så kanske GPUtesterna ska anpassas efter de mest populära upplösningarna.
Vilket då också försvårar med jämförelser längre bak i tiden.

Av Söderbäck

I flera fall kan jag tycka att det råder lite moralpanik när sociala medier konstant sågas för att de är så fulla med menlös skit.

Men här alltså. Här saknar jag ändå tiden som var förr där gammelmedia tog ansvar att inte släppa igenom den här nivån av vilsrledande marknadsföring.
Det är omoraliskt på så många nivåer.

Av Söderbäck
Skrivet av pistage:

Ni (alla), som inte haft detta problem. Har ni alltid laddaren i samma uttag? Alltså, ni köper laddaren, kopplar in den vid sängen, behöver ni ladda så går ni till sängen och kopplar in den där. Ni hämtar inte laddaren och kopplar in den i uttaget vid köksbordet för att det är där du sitter och vill ladda.

Mobilladdaren sitter i köket. Det tar 20-25 minuter att fylla 100% mobilbatteri (men sällan helt urladdad så 15 minuter laddning om dygnet brukar räcka) där så jag behöver sällan flytta på den. Laddar hörlurarna där med.
Den här flyttar jag väl på kanske... varannan vecka när man åker till sommarstället eller så.

Den andra laddaren jag använder är en laptopladdare som ligger under soffan. Den får ladda allt annat (steam decks, laptops, fler hörlurar, tangentbord mm.). Denna kopplas väl ut några enstaka gånger om året.

Sen har jag en laptopladdare till på jobbet som jag laddar mobilen med ibland. Den är också ganska stationär.

Så jag har inga laddare i sovrummet. Och flyttar dem väl inte varje dag heller.

Av Söderbäck
Skrivet av pistage:

Att allt ska laddas med USB-C var en fin tanke. Både i smidighet, och miljöskäl.
Men jävlar vad dålig kvalitet den generella USB-C kabeln och USB-C laddaren är.

Går idag genom långt många fler laddare än jag gjorde när var pryl hade en egen laddare.
Har inte räknat men att en laddare i månaden ryker skulle jag gissa. Kablar ungefär samma.
Det spelar ingen roll om jag köper i svensk butik för 300kr eller för 80kr på aliexpress. De slutar bara ladda.

Känns som det inte var samma sak innan de med högre volt kom, de man kan använda för snabbladdning och till laptops, men kan vara att de kostade 10kr stycket så låg alltid 20 till i sladdlådan och var skit samma.

Inte bara att de heldör heller. Ibland slutar snabbladdningen fungera. Ibland slutar den fungera bara 50% av gångerna man kopplar i något. Ibland kan jag ladda mobilen, men inte hörlurarna etc. Men tids nog dör de helt. Hål i väggen hemma, hål i jobbet, hål på hotell, bakom högspänningsskydd, verkar inte spela någon roll.

Sorgligt nog tycker jag det fungerade bättre när alla producenter fick välja själva - helt sjukt att det helvetet fungerade bättre än nuvarande fungerar, och för personlig del ledde till mindre elektronikskräp.

Vad anser ni? USB-C marknaden genomgående usel kvalitet? Haft mer tur än mig? Finns det några faktiska kvalitetsmärken man alltid kan lita på att de håller?

Jag uppelver nog motsatsen. Att usb-C fungerar så bra som man hoppats på.
Jag har använt den här kontaktstandarden i... ja vad är det? Kanske 8 år nu. Nu har jag det nog på det mesta. Så jääädra skönt att det går att ladda tangentbord, laptops, hörlurar, mobiler - you name it från samma sladd.

Inga sladdar eller laddare trasiga. Ett uttag har jag sälv förstört. Trådlösa in-ear där jag hade fodralet i samma ficka som nycklarna i månader. Till sist förstörde en nyckel kontakten. That one is on me.

Annars har jag inte haft några skador elle glapp. Det var mer problem med micro-USB då i att de gick sönder av vanlig användning.

Det ska väl tilläggas att det är lite meckigt att rensa kontakten från damm. Sämre än iphone - men enklare än micro-USB.
Täljer till en tandpetare och drar rent i kontakten på mobilen 2 gånger om året.

Av Söderbäck

Ouff! Kul om det blir så mycket (vi får se framöver såklart).

Men jaha. Jag tänkte uppa frånryzen r5 2600 till en r7 5700x3d senare i år. Fortfarande ok prestanda, utvecklingen saktar in and all that så en sådan uppgradering håller väl ett gäng år. Tänkte jag...

Men nu känns den planen lite akterseglad 😁

Av Söderbäck
Skrivet av Dyluck:

Även RTX 4090 har relativt lite vRAM, 24GiB som bäst. Så fort datan spiller över så hjälper det massor att ha NPU-stöd.
Grok modellen som släpptes nyligen är 296.38GiB ungefär lika stor som ChatGPT-3, sägs vara INGET mot hur stor ChatGPT4 är.
GPT-2 var några GB, som vi minns var den riktigt kass.

Personligen ogillar jag tanken av att alla ska köra egna AI-modeller lokalt, lite som om alla hade en egen magnetröntgenmaskin hemma, den är bra att ha när den behövs, men är mer kostnadseffektivt om folk delar.

LLM är ett pay-to-win spel, där den som har bäst hårdvara vinner. Intressant video här https://www.youtube.com/watch?v=zjkBMFhNj_g
Lokala modellerna kommer alltid vara ruskigt sämre än någon som hostas på några hundra H100.

Jag ser väldigt mycket mervärde i att kunna köra det här lokalt. Det handlar både om dataitegritet för privatpersoner - och för företag som inte vill/inte får ge ut data. Så den här utvecklingen behövs verkligen.
Också.
Och att kunna vidareutveckla i den riktningen man själv önskar.

Med det sagt - det bör rimligen inte vara den enda lösningen. Men det lär det inte bli heller ;). Molnlösningarna lär fortsätta vara billigare, snabbare, mer utvecklade, enklare för slutanvändare.

Av Söderbäck
Skrivet av mrpijey:

Är det bara jag som irriteras över att alla kallar detta "AI" när det absolut inte finns någon intelligens bakom det, utan helt enkelt är ML - Machine Learning, vilket är en delområde av AI men utan just intelligensen. Utan bara att lära in mönster utan att aktivt med någon form av intelligens avgöra om det är skälig info eller ej....

Sluta kalla detta för AI, det är ML rätt igenom. Och problem som dessa kommer bli vanligare och vanligare tills systemet kan skilja på bluffsiter och riktiga siter.

</grinig IT-gubbe>

Lite både och. Vi kallade schackdatorer så som deep blue för AI när den kom. Vi kallade internetsökning baserad på individnivå för alla i hela världen för AI också för ett antal år sedan. Så fenomenet är väl inte direkt nytt egentligen ;).

Vi verkar vilja kalla en del tech-utveckling som ligger i horisonten för AI. När det inte längre är långt i framkant känns det ganska off att fortsätta använda AI-uttrycket.

Men det är klart att neurala nätverk, hur de tränas (ML )och hur dess modeller uppdateras har fått ett gigantiskt medialt uppsving senaste tiden. Det har dundrat ut en del teknik till folket som väckt mycket uppmärksamhet här.

Jag är inte allt för upprörd över hur olika ordet AI används över tid egentligen (även om jag håller med dig). Den resan har varit krokig så pass länge. Men ja, det är nog klokt att mana till lite lugn oavsett hehe.

Av Söderbäck

Den typen av dåliga resultat högst upp är varför jag gav upp bing search. Exactly this!
Jag gav ändå bing ett antal försök att komma tillbaka...

Det är kritiskt viktigt att stora kända aktörer inte erbjuder den nivån av skit.
Den typen av vilseledande innehåll äter upp förtroendet - och cementerar ryktet om tjänsten ganska fort.

Av Söderbäck

1. Nätaggstillverkare ska inte byta pinout på nätagg med samma namn. Det här ska såklart inte hända.

2. Om man ändå byter pinout så ska givetvis de äldre kablarna inte längre passa i den nya versionen av nätagg.

3. Om man skiter i punkt 1 OCH 2 (!) så får man märka upp alla versioner av kablar och nätagg som delar samma produktnam med beskrivningar om hur man får och inte får koppla.

4. EVGA ska inte skicka ut nätagg utan kablar - om det nya nätagget nu kräver nya kablar för att inte förstöra utrustningen.

5. EVGA bör rimligen ersätta kunden för den hårdvaran de faktiskt förstört.

----------------------

Punkt 4 och 5 - där kan det ha begåtts misstag av enskilda på lägre nivå. Benefit of the doubt.

Men punkt 1, 2 och 3 - det är strukturellt fel. Det är ju inte OK alltså.
De kan pudla om 4 och 5. Men jag ser inte hur de kan laga förtroendet för 1,2 och 3...

Av Söderbäck
Skrivet av takeoninja:

Vad jag kan läsa mig till är det rätt enigt att copyright ägaren är den enda som får skapa en fullvärdig kopia. Men, vi i Sverige har rätt att privatkopiera i syfte att ha backup och kunna använda mediet smidigare för privat bruk. Så som att ha en kopia av filmen i sommarstugan så vi inte behöver ta med den dit varje gång. Privat bruk vidare innebär:

"
Privat bruk betyder att man gör kopior åt sig själv i privatlivet och åt personer inom absoluta närmaste familjekretsen. Det är inte tillåtet att framställa kopior åt sina kollegor på arbetsplatsen.
"

Så givet det kan man på sin höjd bryta mot eventuell EULA, men dom är inte alltid att betrakta som bindande kontrakt och finns vissa problem med att dom kommer efter att man köpt något, speciellt om du går in i en butik och köper en fysisk skiva så blir det väldigt svårt för en EULA att inskränka dina rättigheter för att du ska få använda produkten du köpt i enlighet med lagen i landet där du köpt den (alltså Sverige och privatkopierings undantaget i lagen).

Det är rätt så krångligt med upphovsrättslagsitftningen. Den är trasslig på många nivåer.
Upphovsrätt för mjukvara har lite andra relger än för annan media. Av någon anledning...
Så privatkopering för mjukvara finns inte som för film/musik/bilder.

Däremot finns det andra delar av upphovsrättslagstiftningen som kan ge utrymme för möjlighet att göra backup/kopior till sig själv om jag förstått det rätt. Även undantag från förbudet att kringgå kopieringsskydd kan gälla. Kanske. Det beror på omständigheterna ;).
Det är svårt att veta innan gränserna prövas per fall i domstol om man inte hittar ett prejudiakt på den aktuella situationen.

Av Söderbäck
Skrivet av Klockan:

Så om du görs slut med din partner så får du inte skaffa en ny inom ett år?
Är inte det konstigt?

Jo men det får du absolut göra.
Du får såklart skaffa hur många nya partners du vill - när du vill.
Steam axlar inte rollen att bestämma när man får skaffa ny partner i någon del av något avtal.

Så det är inte så konstigt det heller ;).

Däremot tillåter inte steam att man delar med sig av spelkonton i nya familjekonstellationer hur som helst.

Av Söderbäck
Skrivet av Klockan:

Måste man vänta ett år för att gå ur en familj? Verkar otroligt konstigt.

Det är nog lugnt.
Såhär skriver de:

Citat:

Can I leave a Steam Family?

Steam Families are intended to contain your immediate family. As major life events can change who lives in your household, it is understandable that some day you may need to join a new Steam Family. Adults can leave a family at any time, however, they will need to wait 1 year from when they joined the previous family to create or join a new family.

Children in a Steam Family cannot leave the family themselves and must be removed by an adult in the family or by Steam Support.

As it is rare that a family member leaves the family, each Steam Family slot has a cooldown of one year before a new member can occupy that slot

Så man kan gå ur när som (som vuxen iaf). Årsbegränsningen gäller att sätta upp en ny familjedelning efter att man lämnat.

Av Söderbäck
Skrivet av filbunke:

Jag ser fram emot att folk kommer att börja grina över att de får sina konton avstängda för att de har delat spel med någon utanför närmaste familjen...

Aaa. Fast. Ja. Delning av biblioteket med de här konsekvenserna har funnits på steam i ganska många år redan.
Det har alltså redan hänt sedan länge ;).
Fast det kanske blir mer poppis att använda det här nu när det blir en nyhet lite varstans att det går att dela biblioteket.

Av Söderbäck
Skrivet av GizmoTheGreen:

Nä, man skulle utfasat 3G enheter först SEN nätet. med en 5 år imellan. minst. då hade kanske 4/5G nått upp i bättre täckning också.

Det kräver väl antingen A:
Att staten bestämmer när man ska göra sig av med sina egna prylar. I år ska du slänga alla dina grejer som använder teknik X eller Y. Det låter kanske mindre gångbart.
Eller B:
Att vi typ aldrig kommer komma ur 3Gnätet. Det finns alltid en skara som fortsätter hålla igång befintligt system så länge det funkar. Jag lägger ingen värdering i det valet - men det lägger kanske på 30-40 år till för utrullningen.
Flera organisationer sitter exempelvis kvar med fax. Det var liksom inte igår det fasades ut generellt ;). Eller att folk kör textTV fortfarande.

Och för att vara extra tydlig här. Jag klankar inte ner på om man använder textTV. Dont get me wrong.