Med öga för detaljer – ett fotoprojekt om hårdvara

Bakgrund
Inom tekniksvängen tycker jag att det mesta är kul och jag har väldigt lätt att fatta tycke för nya grenar; allt från de senaste grafikkorten och datorlådorna, till programmering och Arduino-projekt kan hålla mig sysselsatt i timmar. Skrivandet är ytterligare ett intresse, som ju går väldigt bra ihop med tekniken i min roll som frilansskribent.

För drygt två år sedan snubblade jag över ännu en teknikrelaterad aktivitet som passar bra till artikelskrivande, nämligen fotografi. Efter planlöst pysslande i något år bestämde jag mig för att dryga ut mina studier med en universitetskurs i foto också, för att få lite större förståelse och bättre verktyg för att förse artiklar med bilder. Kursen drog igång på distans i vintras med examination till sommaren, och i det här galleriet ser du mitt fotoprojekt med det inofficiella namnet Med öga för detaljer.

Tankarna bakom projektet är ganska enkla: jag vill visa estetiskt tilltalande bilder med hårdvara som den röda tråden, med mål att kanske få någon som inte är särskilt teknikintresserad att se med lite andra ögon på den elektronik som faktiskt får telefoner, spel och kommunikation att rulla.

Mer om projektet
Kursen var mer konstnärlig och analyserande än strikt teknisk som jag vid ansökan hade hoppats på, men med facit i hand tycker jag att upplägget var givande. Med brist på ledsagning till nya tekniska höjder handlar det således om ett batteri av bilder som är relativt enkla både fotografiskt och redigeringsmässigt. I de flesta fallen handlar det om stilla objekt i en miljö med belysning under kontroll, och efterarbetet är främst justerad färgsättning och jobb med att plocka bort dammpartiklar. Sådana tenderar att synas extremt tydligt när motiven krymper.

När det kommer till just motiven följer dessa temat "komponenter" men urvalet kan te sig lite spretigt. Det är medvetet och jag har jobbat med några olika spår. Dels ett lite mer abstrakt sådant som bara syftar på det estetiska, dels ett spår av liknelser där jag därtill försökt fånga teknik på så sätt att ett otränat öga kan missta motiven för något annat. I min digitala hängning blev det tre grupperingar, där förstnämnda spår är uppdelat i två grupper – en triptyk med kyligt tema och en där färg och form binder trion samman.

Projektet skulle egentligen avslutas med examination på plats på Göteborgs Universitet, men rådande pandemi satte stopp för detta och flyttade utställningen till Zoom-klassrummet. Istället för att visa en trist PDF valde jag att lite snabbt modellera upp ett galleri i Blender med mina bilder på väggarna, vilket jag tycker blev helt okej. Under presentationen blev utställningen lite mer levande genom en kameraslinga som jag animerat.

Bortsett från en av bilderna är alla tagna med Panasonic Lumix DC-G9 med lite olika objektiv. Primärt har jag använt Leica DG Vario-Elmarit 12–60 mm och Olympus M.Zuiko 60 mm (makroobjektiv). Den återstående bilden är tagen med Lumix DC-G800. Efterarbete är gjort i Camera Raw och Photoshop, där jag ska försöka höja kompetensen och addera Lightroom om tiden i sommar räcker till.

Tack för genomläsning och för besöket i mitt galleri!