En vanlig dator

Det här är mitt försök att göra en bygglogg för min vanliga dator.
Inga superprylar, inga RGB-grejer (inte med avsikt i alla fall), inga coola lösningar.
Bara en helt vanlig dator för att ersätta min gamla då den börjar bli lite gammal.

Om det inte låter som din kopp te kan du sluta läsa nu. Detta galleri är inte för dig.

Om det låter avkopplande att se något helt ordinärt, vardagligt och rent av lite småtrist, som omväxling från de vanliga flashiga prylar man ser här så välkommen!

Allt började för 10 år sedan när jag byggde en dator. En aktivitet som jag vanligtvis ägnade mig åt minst en gång vart annat år, gärna med lite pillande inslängt däremellan. Föga anade jag att den vanan skulle brytas.

Snabbspola 10 år så sitter jag med just den datorn jag byggde då, plus några små uppgraderingar och minus några defekta minnesmoduler. Vi pratar här om en Core 2 Quad Q9650 på ett Asus P5Q SE. Av de ursprungliga 8 GB RAM finns nu endast 2 kvar. För tillfället är endast systemenheten, en 860 EVO 256GB, inkopplad. Övriga 3, 2 WD Black 500GB och en gammal Maxtor av något slag, är urkopplade för att minimera felkällor. Allt för att reducera frekvensen av BSODs så mycket som möjligt. Och vi ska inte ens tala om USB-slakten...

Vad gör man då när man inte byggt dator på ett decennium? En förstudie såklart!

Efter ytterligare nästan precis ett år och mer frekventa fel har det blivit dags att göra slag i saken. En ny inköpslista skapades och tweakades, i samma anda som den första tanken.

De första delarna har nu beställts, och några har till och med hemkommit. Där befinner vi oss just nu i skrivande stund.

Hädanefter kommer delarnas ankomster och byggets fortskridande dokumenteras i uppdateringar. Om någon fortfarande är här och läser så kör vi igång.