NCASE M1 V6.1 – Nybörjarbygge. Recension och temperaturtester.

Jag byggde nyligen ihop en dator för första gången! Nja, första och första – jag satte ihop en Intel NUC 2015, men det tycker jag inte riktigt räknas. Nämnda NUC började kännas lite trött och kan inte ge mer än 30Hz till min 4K-skärm (Acer XV273K – hade supertur och prickade in en prissvacka i november). Den nya datorn ska alltså ersätta det jag gjorde på NUC:en – programmering och surfning på webben – men jag tänkte också spela lite spel ibland. Behöver inte vara de senaste spelen, och för nyare spel kan jag absolut tänka mig att spela i 1080p.

Nog med bakgrund. Detta är som sagt mitt första bygge, så jag tänkte dela med mig av lite erfarenheter. Förresten – jag har faktiskt ytterligare en anledning att urholka ordet ”första”: Jag hjälpte för en månad sedan min bror med sitt första bygge, i en Fractal Design Meshify C. Så jag har till och med litegrann perspektiv på att bygga i ett ”större” vs ett ”mindre” chassi.

Innehållsförteckning:

  • NCASE M1 V6.1 (small form factor-chassi)

  • Asus ROG Strix B450-I Gaming*

  • Ryzen 3600X (köpt på mellandagsrea till strax över priset på en Ryzen 3600)

  • MSI RTX 2060 Super Armor OC (köpt på mellandagsrea)

  • Corsair Vengeance LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 (köpt på black friday)

  • Intel 660p 2TB M.2 SSD (köpt innan prishöjningarna i januari)

  • Corsair SF750 V2 750W Platinum

  • Noctua NH-U9S

  • Noctua NF-A9 PWM 92mm

* NCASE M1 V6.1 har en USB-C-port i fronten, men den går inte ansluta i mitt moderkort (utan någon adapter, kanske?) Jag har inga USB-C-prylar att koppla in, så jag tyckte inte det var värt att betala mer för USB-C och har plockat bort USB-C-kontakten. Bra att veta om du tänkt kopiera mitt bygge.

Notera hur jag bara köpte en enda fläkt (om man inte räknar fläkten som följer med U9S (också NF-A9 92mm) samt de två fläktarna på grafikkortet). Det enda folk på Internet verkar överens om när det kommer till fläktar i NCASE M1 är att skaffa en till 92mm-platsen i baken. Så jag tänkte att det är värt att testa sig fram. Framförallt då de flesta entusiaster som skriver om temperaturer har betydligt mer krävande hårdvara än vad jag har.

Det finns 6 olika sätt att montera de två Noctua-fläktarna. Man kan ha två fläktar på kylaren, eller en på kylaren och en på chassit. Eller en på kylaren och en i garderoben (oanvänd). Det blir 3 sätt. Sen kan man välja att rikta fläktarna framåt (insug) eller bakåt (utblås), vilket ger 3x2=6 sätt. Jag återkommer till vilket sätt som gav bäst temperaturer.

Före bygget oroade jag mig för att det skulle bli svårt att bygga i ett litet chassi som nybörjare. NCASE M1 visade sig tvärtom vara mycket smidig att bygga i! Eftersom det går att ta loss panelerna på fyra sidor och högersidan (där moderkortet ska sitta) mestadels består av hålrum så var det väldigt enkelt att komma åt överallt! Många gånger enklare än på Meshify C (där man i praktiken bara kommer åt från vänstersidan (toppen är stängd, fronten är full av fläktar)). Att slippa koppla in en massa diskar hjälpte förstås också. Att chassit är litet gör det också väldigt hanterbart. Det är lätt att vända runt på och får plats på mitt skrivbordsunderlägg. Enda gången det kändes trångt var när jag skulle koppla in frontpanelens sladdar (power button, power LED, etc) mellan RAM-minnen och nätagget.

Jag kan varmt rekommendera NCASE M1 till nybörjare. Det är litet men ändå lätt att bygga i, supersnyggt och har bra ventilation. Och det känns väldigt premium. Men. Skaffa det bara om du tycker det är värt det höga priset. För mig är det helt klart det, men vi har alla olika prioriteringar.

Enda tabben jag gjorde egentligen under bygget var att jag råkade få in två ”metall-clips” på IO-shield:en in i HDMI-kontakten på moderkortet, så att det inte gick att koppla in någon HDMI-kabel där i (”clips:en” var i vägen). Inte för att det spelar någon roll egentligen, men det skavde lite. Någon vecka senare plockade jag ut allting, böjde till clips:en en aning med tång och såg till att de hamnade där de ska mot moderkortet.

Stort tack till @Alling för tips och hjälp!