Electrolux EXP35U538CW [portabel luftkonditionerare]

Detaljerade bilder på en Electrolux EXP35U538CW portabel luftkonditionerare. Målet är att visa luftflödet och övergripande konstruktion för att kunna konvertera till ett 2-slangssystem. Samt hur man monterar isär den eftersom det inte är helt uppenbart hur alla plastclips sitter.

Fördelen med ett 2-slangssystem är att kylluften till kompressorn och varma sidan av värmeväxlaren kommer utifrån. Alltså används inte lägenhetens kalla luft till utblåset vilket i sin tur gör att det inte skapas ett undertryck i rummet som sätter normala ventilationen ur spel och drar in ny varm luft utifrån. Detta borde även öka kyleffekten på ACn vilket alltid är uppskattat.

En nackdel med tvåslangslösning på denna modell kan vara hanteringen av kondensvattnet. För om luftfuktigheten är 100% ute så kan den inte ta upp mer fukt och behållaren kommer bli full och enheten stanna.

Positiva är att det går att konvertera till ett 2-slangssystem utan att öppna eller modifiera enheten på något sätt. Det gäller bara att bygga en adapter som passar utanpå nedre filtret och lösa slang och eventuellt på något sätt minska luftmotståndet som de extra röret m.m. orsakar. Enheten ska ha skyddskrets för hantering ifall utluften stryps vilket även borde fungera ifall man stryper inluften så en sån här modifikation borde inte innebära hög risk.

Information som jag vill ha men inte lyckats hitta är hur stort luftflödet är för utblåset. Jag har inte testat att köra något än men funderar på att sätta ytterligare en hjälpfläkt för att kompensera för det ökade motståndet på tilluftsröret. Står i manualen att utblåset är känsligt för högt motstånd, samt att den måste stå fritt från väggar och gardiner så högt motstånd på tilluften är knappast någon fördel...

Det finns plats för fler kylflänsar både på kyl och värmesidan vilket indikerar på att dom kanske planerar en kraftigare/effektivare modell någon gång i framtiden.

Notera att jag inte använt ACn än och inte testat modifikation till 2-slangssystem så detta är rena spekulationer och jag tar inget ansvar för vad någon hittar på.