Automation med Raspberry Pi, t.ex. Bevattning

Hej,

Presenterar här ett projekt med relästyrning via Raspberry Pi, i mitt fall har jag kopplat små vattenpumpar som styr bevattning. Men det går att koppla 250VAC/10A också på dessa reläna. Du kan de koppla det mesta till dessa helt enkelt.

Snabbt förklarat
Detta projekt använder en Raspberry Pi för att slå relän via dess GPIO-pinnar. Till relänas kontaker sitter små 12V pumpar (som i detta fall matas med 5V för mildare vattenflöde). Pumparna är dränkbara och ligger i en liten tank under växtbädden. Via ett webbgränssnitt i mobilen kan man sedan dra reläna individuellt och styra dessa hur man vill. Det går också förprogrammera att bevattning ska ske på specifika tider vid specifika intervall, fantasin sätter gränserna.

Funktionsbeskrivning:
En Raspberry Pi utrustad med godtycklig GNU/Linux installation ansluter automatiskt till det trådlösa nätverket via en USB/WLAN-adapter. Via ett python-ramverk som heter CherryPy körs en webserver som agerar gränssnitt för styrning av ett reläkort via GPIO-pinnarna på Raspberry Pi:en. Reläkontakterna kopplas till små vattenpumpar belägna i en vattenreservoar som pumpar upp vatten till grödorna.

Material/Pris:
1x Raspberry Pi (Jag använder en Model B+) --- 300:-
1x MicroSDHC kort (Mitt är på 8 GB, 1.5 GB används) --- 60:-
1x Skärbräda plast --- 10:- ?
1x Spänningsaggregat 230V/5V/3.8A --- 50:- (ebay)
1x 4-Kanals reläkort 5V --- 50:- (ebay)
4x 12VDC Vattenpump --- 40:-/st (ebay) (Jag använder 4 eftersom reläkortet har 4 relän)
1x Glassäkringshållare --- 30:- (clas ohlson)
1x Paket med glassäkringar --- 30:- (clas ohlson)
1x Paket med skruvar, muttrar och brickor --- 50:- (kjell)

Diverse förbrukningsmaterial, eventuell komplettering av verktyg med mera.
Många har säkert en raspberry pi liggandes hemma som skräpar så den kostnaden försvinner i så fall)

Demonstration:

Resultat:
Jag är väldigt nöjd med resultatet, kvarstår gör dock själva planteringen och det. Jag fyller på med bilder när jag gjort klart det. Man kan göra på så många olika sätt och jag har inte bestämt exakt hur än. 5V gav väldigt bra bevattningsflöde, vattnet måste hinna rinna ner i jorden också så detta blev perfekt.

Tanken är att hela lådan ska stå ute på min balkong (jag väntar på att få den inglasad först bara). Sen får jag se hur det blir med fukt osv.

Källkod:
index.html Webbgränssnitt (Någon programmerare får mer än gärna slänga ett öga för att krympa ner koden, den ser för j-vlig ut jag vet)
server.conf CherryPy config
run.py Exec.

Frågor:
Ställ gärna frågor så svarar jag så gott jag kan, kan sammanfatta lite här om det behövs.

EDIT 28/5: Fyllt på med lite bilder hur resultatet har blivit.