Permalänk
Medlem

Liten server för hemmabruk

Hej på er!

Det är äntligen dags att beställa någonting nytt och givetvis är det hit jag vänder mig för lite förslag och ryggdunkar. Den här gången är det dags att införskaffa en liten mindre server. Tanken är helt enkelt någonting tyst som inte tar särskilt stor plats i lägenheten, speciellt nu när det börjar bli tider att flytta hemifrån.

Servern kommer främst användas som filserver här hemma, men även fungera som router, torrentklient och spelservrar (CS:Source/Mincraft). Jag är även väldigt sugen på att försöka mig på lite virtualiserat, kanske 3-4 maskiner igång sammanlagt. Mycket linux kommer det vara. Pengar är inget större bekymmer. Jag hade tänkt mig en budget på 6000-8000 kronor.

Sedan kommer vi då till delen där man väljer komponenter, och det är här som ni vackra människor kommer in i bilden. Min tanke är som sagt att ha någonting som inte tar stor plats, bör man välja "mATX" eller "mini-ATX"? Min fundering är ett chassi i detta stuk; http://www.inet.se/artikel/6900348/fractal-design-array-r2 (mATX kanske inte ens ryms, med tanke på att den verkar skapad för mini-ATX?)

Jag har tänkt att landa på 6-8GB ram (kanske lite väl mycket?) och inte över 1TB i hårddiskutrymme. Jag behöver inget tufft grafikkort då jag inte kommer att köra någonting grafiskt. Strömsnål är ju bara ett plus, CPUn kommer inte gå på högvarv om man säger så.

Min fråga är nu om det finns några personer där ute med några förslag på paket, eller kanske t.o.m byggt ihop något eget i denna stil. Vad bör man gå på för formfaktor som exempel, och finns det bättre chassival? Jag försökte söka innan jag skapade dessa rader i Sweclockers databas men hittade tyvärr inte riktigt det jag var ute efter.

Tack så mycket på förhand!

MVH
/Daniel

Permalänk
Medlem

m-ATX ger dig ju bättre prestandamöjligheter men visst det är betydligt större. Ryms inte i Array-chassit.

Generellt skulle jag tipsa om att vänta då en ny Intel dualcore som antagligen skulle vara exemplarisk men det finns vad jag vet inga mini-ITX moderkort till socker 1155 än och inte heller några dualcores till sockeln. Tror inte de kraftigaste Atoms eller AMD Zacate klarar så många simultana processer annars vore de överlägsna till strömförbrukning.

Visa signatur

Core i5 2500K@4Ghz, 8 Gb Kingston Hyper X 1600 DDR3, MSI Z68-GD55, OCZ Vertex 4, Asus GTX670 DC2, Corsair VX 450.
Kyld av Hyper 212 Plus Evo: Corsair SP120 Quiet PWM, 3 Nexus Real Silent 120 mm @ 7V.

Permalänk
Medlem

Jag ber som mycket om ursäkt för att jag bumpar tråden, men nu börjar det närma sig. Kände att det är enklare än att skapa en ny.
För det första Typhonos, tack så mycket för svaret

Vad tror ni om något i denna stil (mATX-stuk)?
http://www.inet.se/kundvagn/visa/428451/2011-05-09

Min tanke är att köra de två diskarna i RAID1. Eller är det bättre att köpa 3 st 500GBsdiskar och köra RAID5 istället?
Är det bättre att satsa på mer vettiga diskar? Jag är dock inte ute efter topprekord i läs- och skrivhastigheter, så jag kanske klarar mig.
Processorn, är det bättre att satsa på en sådan när man ändå håller på? https://www.inet.se/artikel/5309987/intel-core-i7-2600-3-4ghz

Eller är det fortfarande mer prisvärt och köra på ett vanligt atx-system?