Särskilda regler för Konsumenträtt

Permalänk
Geeks
SweClockers

Särskilda regler för Konsumenträtt

§ 1 Personuppgifter
Det är inte tillåtet att publicera någons personuppgifter i forumet, såsom namn, adress, telefonnummer och personnummer. Tänk även på att inte skriva någonting som kan klassas som förtal, vilket är brottsligt enligt svensk lagstiftning.

"Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Med "är ägnade" åsyftas att uppgifterna typiskt sett ska räcka för att få den utpekade missaktad. Det behöver inte visas att uppgifterna faktiskt har lett till missaktning. Ej heller behöver det visas att anklagade hade uppsåt att uppgifterna ska leda till missaktning. "

§ 2 Varning för ...
Sätt inte rubriker som "varning för <företag>". Formulera istället en trådrubrik som beskriver vad som hänt eller vad diskussionen handlar om.

§ 3 Krav på saklighet
All kritik ska vara saklig. Personangrepp, förolämpningar och andra otrevligheter får inte förekomma. Ge alltid motparten en chans att rätta till problemet innan du skapar en tråd i forumet. Kontakta kundtjänst via internet, och om det inte fungerar, försök även att ringa via telefon.

§ 4 Annonser på internet
Ofta förekommer lustiga annonser på Blocket, Tradera eller andra marknadsplatser och dessa har sällan diskussionsvärde. Den som vill skapa en tråd om en viss annons och varna andra medlemmar behöver ha väldigt goda skäl till att misstänka att det handlar om ett bedrägeri eller annat brott. Ett ovanligt högt/lågt pris eller ett suspekt användarnamn räknas inte dit.

§ 5 Försenade leveranser och returärenden (RMA)
Det är mycket vanligt att leveranser och returärenden drar ut på tiden. Skapa inte en tråd om detta, såtillvida att det inte handlar om extrema förseningar som övergår till en tvist.

Har du frågor eller andra funderingar om reglerna? Skapa gärna en tråd i forumdelen Feedback!

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015