Zepto Hydra a17 Skärmen flimrar och bilden ser "korrupt" ut.

Permalänk

Zepto Hydra a17 Skärmen flimrar och bilden ser "korrupt" ut.

Massiv vägg av text som går igenom vad som har hänt, vad jag har gjort och vad jag har kollat redan.

Hallå där. Köpte mig en Zepto Hydra a17 förra året (fick den i slutet av November 2008) och ända tills idag har den fungerat fint. Sen helt plötsligt medan jag satt och spelade WoW och talade med en vän på Skype idag så blinkade skärmen till och sen syntes det ett sorts brus över allting. Kunde fortfarande spela och tala på som vanligt men lite då och då blev skärmen svart och kom sen tillbaka. Efter runt en minut av det så låste sig datorn och ljudet från skype började repetera sig, vet inte hur jag ska förklara det men jag tror ni förstår vad jag menar.

Jag bröt strömmen och startade om datorn och den gick igång som den skulle och jag kunde återuppta mitt raid igen och avslutade det hela men sen så hände det igen. Skärmen blinkade och det började brusa, efter ett tag så fick jag en blåskärm (minns tyvärr inte vad det stod på den).

Ännu en omstart. Kollade om det fanns några uppdateringar till mina grafikdrivrutiner då och det fanns en ny beta jag kunde ladda ner (195.81) som skulle vara identisk med den senaste stabila WHQL certifierade 195.62 förutom en bugfix för beta 2 av Flash 10.1 som jag använder. Det här kanske inte egentligen hör hit men jag nämner allt jag har gjort sen då det här började.

Ringer upp min kompis igen och sätter mig i kö på wow men redan då jag köar så börjar det flimra och brusa igen och sen blir skärmen svart och stannar så.

Bryter strömmen och startar igen men nu så händer det här redan på inloggningsskärmen för windows 7 innan den har laddat skrivbordet.

Startar om igen och nu så är flimret och bruset där redan innan Windows ens är igång. Medan datorn startar och alla komponenter och sånt listas upp i starten så är det märkliga färger överallt och det blinkar och håller på.

Funderade på om det var överhettning så jag stängde av och lät datorn stå med laddaren urkopplad och batteriet ur i en timme ungefär. Söker efter andra som har problem med just Hydra a17 eller 9800m GTX kort och hittar trådarna här samt en del annat men det verkar vara saker som händer direkt out of box och inte efter ett år av användande så jag tänker att jag har säkert redan den där BIOS uppdateringen som nämndes redan då.

Datorn har fått stå ett tag och jag funderar på om jag ska koppla till en annan skärm på den då också för att se hur bilden blir där. Flyttar datorn bort till brorsans skärm men får ingen bild på den förrän då Windows väl är igång. Kör på batteri nu eftersom jag inte orkade flytta laddaren också. Allt är som det ska nu, inget flimmer, inget brus. Bild visas på båda skärmarna och om jag kollar temperaturer så ligger grafikkortet stadigt på 48 grader och gick upp till 50 men inte högre då jag spelade upp en 1080p videofil med CoreAVC satt till avkodning med hjälp av CUDA för att belasta kortet lite.

Allt fungerar bra så jag flyttar tillbaka datorn, kopplar i laddaren och återvänder för att koppla in skärmen till brorsans dator igen. När jag är klar och går tillbaka till min dator så märker jag att den har startat om sig en gång. Jag sa inte åt den att starta om sig när jag ställde ifrån den vid laddaren. Kollar min mail och mina feeds på Google reader och allting fungerar bra nu men sen så öppnar jag en ny flik med en artikel i och då så blir skärmen så där brusig och "korrupt" igen. Efter 10 sekunder ungefär reagerar inte musen längre och datorn har låst sig igen.

Startar om datorn igen och jag ser märkliga färger och streck runt all text medans den försöker starta windows igen. Den säger ifrån om att windows inte stängdes av ordentligt och frågar om jag vill starta normalt eller i felsäkert läge. Inte få förvånande eftersom jag bara brutit strömmen på datorn flera gånger medans windows fortfarande varit igång.

I alla fall, om jag sen startar windows så börjar en rand röra sig neråt på skärmen och någon sorts runtmönster eller något bildas. Startar jag om så sker det först, sen försvinner det och datorns specifikationer visas på skärmen, sen kommer mönstret igen och sen säger windows att det inte stängdes av ordentligt och efter det mönstret igen.

Har låtit datorn stå medan jag skrev allt ovan och testade att starta den igen nyss. Nu får jag bara rutmönstret direkt och jag antar att windows klagar om sitt dåliga avslut förra gången igen därför om jag trycker på piltangenterna så ändrar sig mönstret lite.

Så här ser det ut:

Har frågan en annan vän också och efter att ha tittat på datorn så säger han att det kanske är något som sitter glappt eller ett boot virus.

Flyttar datorn varje vecka (det är därför jag skaffade en sån här bärbar dator istället för en stationär) så det kanske kan ha varit något som skakat till och lossnat lite eftersom jag faktiskt flyttade den idag. Dock så stod den på i två timmar utan problem innan något hände så jag vet inte om det kan vara så.

Kan detta stämma och i så fall hur gör man något åt det?
Eller är det egentligen något helt annat som är felet?

Permalänk

Jag har haft samma problem som dig med en annan laptop. Är tyvärr skärmen som har gett upp. Jag har kört på en extern 15" hur länge som helst nu men imorn kommer den nya datorn :D.

Öppna datorn och se om du kan rätta till skärmsladden, kan vara så att den glappar eller så är det som för mig att hela skärmen är trasig.

Permalänk

Men om det bara är skärmen som har gett upp så borde väl inte datorn låsa sig totalt och ge mig blåskärmar? Provar att koppla in den på en skärm igen då så får vi se vad som händer.

Permalänk
Medlem

Zepto som gått i konkurs nu, kan inte hjälpa heller...

Visa signatur

Intel NUC8i5BEH - Iris Plus 655, i5 8259U 2,3GHz
MSI GE620DX-291NE - GT 555M, i5 2410M 2,3GHz
iPad Mini 4 & Macbook early 2011

Permalänk

Nej precis. Vad typiskt att de skulle gå i konkurs nu.

Verkar inte lyckas få datorn att ge ut bild på den andra skärmen. Kanske bara jag som är otålig men i all flimret så blir det väldigt blått som på inloggningsskärmen för Windows 7 och om jag rör på musen så ändras lite linjer här och där överallt på skärmen. Förra gången så hade jag bild på båda skärmarna medan den loggade in men nu hade jag inte det så kanske bildutgången inte är som den ska heller?

Permalänk

Nu efter att datorn har fått stå över natten så är flimret inte lika extremt. Man kan faktiskt se någonting igenom allting. Windows vägrar i alla fall starta. Loggan visas och det står "Starting Windows" men det händer inget mer, den bara stannar där.

Permalänk
Medlem

grafikkort? eller grafikkorten snarare. om du får samma fel på extern som intern är det grafiken. om du nu inte har både trasig skärm och trasig hdmiutgång

Visa signatur

Laptop: Thinkpad W540, i7-4910QM, 32GB, 1TB, Windows 10
MAC: Macbook Pro 13, 16GB, Intel HD4000, Crucial 240GB, 11.6 Big Sur

Permalänk

Har inte någon skärm som jag kan testa HDMI utgången på just nu så den kan jag tyvärr inte testa, men alla gånger tidigare då jag använt DVi utgången istället så har jag alrdig fått någon bild förrän då Windows väl var igång och Windows vill inte starta längre heller.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av unpronounceable
Har inte någon skärm som jag kan testa HDMI utgången på just nu så den kan jag tyvärr inte testa, men alla gånger tidigare då jag använt DVi utgången istället så har jag alrdig fått någon bild förrän då Windows väl var igång och Windows vill inte starta längre heller.

men dvi utgången i så fall. hade för mig att det var hdmi men skitsamma. anledningen jag sa det är det är oerhört osannolikt att både skärmen och video ut(dvi) kontakten är trasig. så om du inte får bild via dvi så är det grafikkortet.

Visa signatur

Laptop: Thinkpad W540, i7-4910QM, 32GB, 1TB, Windows 10
MAC: Macbook Pro 13, 16GB, Intel HD4000, Crucial 240GB, 11.6 Big Sur

Permalänk
Medlem

Om det bara hade varit skärmen så skulle inte datorn strula så mycket som den gör.

Även fast det finns flera möjliga orsaker så låter det som om grafikkortet är instabilt, särskilt när det är varmt. Kanske har skadats permanent.

Testa att provocera fram felet under batteridrift. Om det fungerar skulle det kunna indikera ett strömmatningsfel eller att hårdvaran behöver nedklockas för att vara stabil.

Om du kan tvinga datorns DVI-utgång att bli primary (bios-inställning?) så kanske du kan felsöka mer om det är grafikkortsrelaterat.

Det kan vara nödvändigt att byta grafikkortet för att felsöka vidare. Om din dator är så ostabil så windows själv inte längre vill starta så är det ett tecken på att hårdvara behöver bytas ut som nästa steg i reparationsprocessen.

Jag hoppas du har tur och kommer på nåfot i ditt felsökande. Jag skulle ägna min tid åt DVI utgången + nyinstallation, samt att testa stabiliteten under batteridrift.

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970

Permalänk

Jo, jag tycker ju faktiskt att datorn ändå borde gå igång om det bara var skärmen det var fel på. Ska prova och se om jag kan få en Linux live cd att gå senare. Har inte någon till hands nu och inga tomma skivor heller och det är ju nyår så det kommer nog ta några dagar innan jag kan få tag i en då.

Vill slippa att behöva göra en nyinstallation tills jag kunnat kopiera ut lite saker först.

Permalänk
Medlem

Ta ur disken och koppla in på en annan burk om du behöver göra problemfri backup.

Om du kör windows så försök ha minst två partitioner på systemdisken. På så sätt kan du lägga saker åt sidan och ändå installera om windows.

En annan grejj man kan göra under tiden är att kolla om din dator använder MXM-grafikkort. Då kan man enkelt byta ut dem.

(Nu säger jag inte att det är grafikkortet som är fel)

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970

Permalänk

Jo då, jag vill mig minnas Zepto påstod att grafikkortet skulle vara utbytbart. MXM låter bekant också. Öppnade upp datorn för att kolla om det var något som glappade samt för att få bort lite damm och det satt några band och klisterlappar med instruktioner på över grafikkortet för hur man skulle ta ur det.

Ja, jag har flera partitioner på hårddisken (3 stycken) och det jag vill spara ligger inte på Windows partition.

Min far tycker att jag ska lämna in datorn till en expert så de får titta på den en gång. Jag är inte så kunnig på bärbara datorer så det kanske egentligen är den bästa lösningen i mitt fall (men definitivt inte det mest ekonomiska).

Permalänk
Medlem

Det är inte så mycket en "expert" du behöver utan mera någon som har mera testmöjligheter.

Dvs liggande mxm kort som man kan byta med och testa. Som t ex:
http://cgi.ebay.com/ASUS-GeForce-9300M-GS-Laptop-Video-Card-M...

Sen kan man fråga sig om datorn fungerar utan grafikkortet ikopplat. Det kan finnas integrerad grafik på chipsetet som tar över vid brist på grafikkort. Vem vet.

Det värsta är att om det inte är grafikkortet, kylningen eller nätagget så kan det bara vara moderkortet. Den delen är klurigare att få tag i och att installera.

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970

Permalänk

Fick detta problem nu

Spelade the witcher och det blev något konstigt flimmer.
Zepto hydra a17 här också.

Letade runt lite efter ett program där man kan ställa in fläkten. Men jag hittade en annan lösning. Man kan få max fläkthastighet genom att trycka på [FN]+[1] alltså funktionsknappen och 1 knappen.

Det är lite jobbigt att veta att datorn redan nu börjar må dåligt.

Permalänk

Vad ligger under högra handen

Någon som vet vad som ligger under mellan handlatan och handleden. Alltså den tjockare delen. Där tycks det bli varm fasten man kör fläkten med full effekt.