starta .exe vid avslut av program

Permalänk
Medlem

starta .exe vid avslut av program

hej skulle vilja ha hjälp med att få ordning på lite saker. skulle vilja att vid avslut av maximus arcade startas wmp eller likn spelare med fin list och som enkelt kan växla mellan musik och film som ligger lagrat externt på server. förutom det så vill jag sammtidigt aktivera ett .exe som styr min joypad så att jag kan sätta igång filmer osv. har alla program utom ev en bättre spelare som är i fullskärm och som kan skrapa info om filmer, typ som mediaportal sköter det.

så vad behövs för att göra detta. och sen skulle jag vilja ha tips på ett prog som kan binda .exe till knappkombos eller likn. så att jag kan ta mig tillbaks till MA efter avslutat filmtittande.

har redan prövat alt som xmbc,mediaportal,mce osv. men dom tar lite för mycket för att jag känner mig helt nöjd. problemet med mce som funkat bäst för mig var att inga filmer startar, blinkar bara mellan blått/svart sen kommer det upp att filmen inte kunde spelas. (.avi) och har alla codecs. (k-lite och divx) funkar fint rätt i wmp11?

tacksam för hjälp!

Visa signatur

1: 3600x-16GB-1070ti
2: 1600x-16GB-580x
3: fx8350-16GB-1050ti

Permalänk

Jag förstod lite drygt hälften av det du beskriver. Men om jag ska rätta mig efter trådens rubrik så vill du starta ett Windows program efter att ett annat Windows program har avslutats. Jag ska inte gå in på varför du inte kan avsluta det ena och starta det andra manuellt om du ändå är vid datorn, men det du frågar om är en väldigt specialiserad åtgärd. Det finns vad jag vet inga "standard program" för den applikationen eller det ändamålet som man kan välja mellan, utan i såna situationer får det oftast vara något specialbyggt program för den specifika tillämpningen.

Det närmaste mer generella program av det slaget som man kan komma är olika administrativa verktyg. I Windows finns t.ex. Schemaläggaren, och i den senaste versionen av Windows - Windows Vista - är Schemaläggaren väldigt omarbetad och välgjord. Genom att använda Schemaläggaren kan man skapa en aktivitet som utför en viss åtgärd i Windows.

När man skapar aktiviteten i Schemaläggaren kan man bestämma när den ska utlösas om man vill att det ska ske tids eller schemaenligt, men man kan också bestämma vad som ska utlösa den oberoende av vid vilken tid och vilket datum det sker. Så det behöver egentligen inte vara schemaenligt - namnet Schemaläggaren är därför lite missvisande - Schemaläggaren kan användas för att automatisera lite alla möjliga slags aktiviteter på datorn inte bara de tidsberoende. När man har bestämt vad som ska utlösa aktiviteten så kan man gå vidare med att bestämma åtgärden, dvs. vad som ska ske.

Här är ett exempel:
En allt mer vanligare tillämpning för Schemaläggaren bland vanliga hemmaanvändare är att schemalägga på- och avstängning av datorn. Här kommer jag som ett exempel att beskriva hur man skapar just en sån aktivitet i Windows Vista.

  1. Klicka på Start menyn, Alla program, Tillbehör, Systemverktyg, Schemaläggaren. Klicka på Fortsätt om du blir tillfrågad om att godkänna att programmet startar. Nu bör Schemaläggaren visas.

  2. Klicka på "Skapa en standardaktivitet..." i det högra åtgärdsfönstret. Nu bör "Guiden Skapa standardaktivitet" visas. För mer avancerade användare finns också ett mer avancerat sätt att skapa en ny aktivitet där man har betydligt fler valalternativ men som jag inte kommer att gå in på.

  3. Det första man gör och som man måste göra är att ge aktiviteten ett namn i fältet "Namn". Man kan också komplettera namnet med en beskrivning av aktiviteten i fältet "Beskrivning" men det är frivilligt så man kan lämna det tomt.

    För det här ändamålet kan man lämpligen skriva "Stäng av datorn!" som namn, och så kan man skriva "Den här aktiviteten stänger av datorn automatiskt vid angiven tid." som beskrivning. Klicka på "Nästa" för att komma vidare.

  4. Nästa steg är att välja en utlösare för aktiviteten. För det här exemplet väljer jag "En gång" under frågan "När vill du att aktiviteten ska starta?". Klicka på "Nästa" för att komma vidare.

  5. I det här steget väljer man datum och tid. Klicka på "Nästa" för att komma vidare.

  6. Nu har det blivit dags att välja en aktivitet, dvs. vad som ska hända vid den angivna tidpunkten. Under frågan "Vilken aktivitet ska åtgärden utföra?" väljer jag "Starta ett program" och klickar på "Nästa".

  7. Vid det här steget väljer man program. Man kan här välja vilket program som helst egentligen, och man kan även skriva ett MS-DOS kommando. Men vi kan inte t.ex. välja Internet Explorer nu om det här ska bli en sån aktivitet som vi har tänkt oss, dvs. "Den här aktiviteten stänger av datorn automatiskt vid angiven tid." Väljer vi Internet Explorer så kommer den att startas vid den tidpunkten istället.

    Men för att stänga av datorn kan vi använda MS-DOS kommandot "shutdown". Därför skriver vi bara "shutdown" (kontrollera stavningen) i fältet "Program eller skript".

    I rubriken "Lägg till argument (valfritt)" skriver vi –s –f –t 0 där -s anger att datorn ska stängas av och inte starta om (shutdown), -f anger att aktiva program ska tvingas att stängas av, och där -t anger att en nedräkning kommer att inledas (en liten Windows ruta kan visas också som visar nedräkningen) som en fördröjning innan datorn faktiskt stängs av, följt av antalet sekunder som anger fördröjningens tid. Om man anger antalet till 0 (noll) så kommer det alltså inte att ske någon fördröjning innan datorn stängs av.

    Se Shutdown (computing) för mer detaljer om avstängning av datorn.

I ditt fall så behöver du välja WMP (Windows media player) som åtgärd. Som utlösare behöver du välja Maximus Arcade (vad det nu än är för program). Att välja tid som utlösare är enkelt. Men att välja ett program eller ett internt kommando som utlösare för en åtgärd är inte så enkelt. Man kan inte bara bläddra till EXE filen för Maximus Arcade och välja den som utlösare, för det händer ju inget med EXE filen när programmet stängs av och det går inte att veta vad som händer med programmet bara genom dess EXE fil.

Så det man gör är att välja "När en specifik händelse loggas" som utlösare i steg två. I nästa steg väljer man då "Logg", "Källa" och eventuellt "Händelse-ID" men då gäller att veta i vilken logg som Windows loggar avstängning av programmet Maximus Arcade. När man vet det och har angett allt korrekt och skapat aktiviteten så är följande vad som händer: Maximum Arcade stängs av, Windows loggar händelsen i sin logg, den nyskapade aktiviteten upptäcker då att händelsen har loggats dvs. att Maximum Arcade har stängts av, och då startas angiven åtgärd, dvs. att WMP exekveras. Voila!

Windows loggar egentligen allt som händer i Windows. Men problemet är just att veta i vilken loggbok som Windows loggar avstängningen av Maximus Arcade. Det kan jag tyvärr inte hjälpa med så mycket. Men tar du reda på vilken logg det är, och eventuell källa och händelse-ID så kan du göra som jag har beskrivit ovan så kommer nog Schemaläggaren att göra jobbet åt dig.

Det som återstår annars är att försöka hitta något program som redan finns för det här ändamålet som kan göra det du frågar om. Vad jag vet så finns det inget sådant program. Men det finns säkert någon som har haft samma behov och redan skapat ett program för det. Annars får man som sista utväg skapa ett eget program för det, vilket är kanske utöver det vanliga och inte är ett alternativ för många användare.

Lycka till!

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

du förstod nog inte att det är till min emuburk som endast kontrolleras med en rumblepad. men ska kika närmare på det du nämner. stänga ac och sätta på burken är redan ordnat.

Visa signatur

1: 3600x-16GB-1070ti
2: 1600x-16GB-580x
3: fx8350-16GB-1050ti