Permalänk
Medlem
Skrivet av DiAgO DiGo:
Skrivet av Lagerlöf:

Syns problemet om du försöker spela in det med en bra mobilkamera?

Ja det kan vara.

Toppen, då får du gärna lägga upp en inspelad film som visar felet.

Permalänk
Skrivet av zogez:

Får man fråga om det är ghosting överallt, eller tex bara på kanterna?

Man får ghosting överallt när man rör på sig eller springa.

Permalänk
Bildexpert 📺

Lite snabbt dessa förklaringar till upplevd "ghosting" på en TV

(1) Interpoleringen i TV är påslagen vilket tyder på att man INTE är i spelläget som normalt stänger av den funktionen. Förutom vissa Samsung då som har som grej att köra interpolering i spelläget. Vilket ger ett väldigt smetande och auror runt rörelser samt högre latens.

(2a) Spelen har sin Motion Blur-funktion påslagen vilket brukar var ON på många spel. Det smetar extra och används främst för att dölja låg bildfrekvens.

(2b) Brusfilter och "smooth gradiation" i TV:n kan skapa smetningar i rörelser. Fast sådant brukar spellägen också stänga av.

(3) TV:n har en trög panel som ger mycket eftersläp. Typiskt en enklare LCD-TV. TS kör mest OLED som inte har tröga paneler utan tvärtom. Se dock (5) nedan

(4) Jämför (omedvetet) med en annan skärm. Hjärnan och upplevelser är inte absoluta, de är alltid relativa. Det många gör är att jämföra med sin föregående skärm för det är den mentala referensen. Den skärmen kan då fungera annorlunda än den nya skärmen/TV:n och då tolkar man det som att något är fel. Fast det kunde lika gärna vara tvärtom. Skärmen man hade innan kanske var något särskilt som återger rörelser fundamentalt annorlunda mot annan teknik. Väldigt vanlig för de som haft en plasma i många år.

(5) Den gamla skärmen kanske flimrade, likt en plasma, en skärm med PWM/strobing back light eller hade BFI-funktion som ger upplevt skarpare rörelser. Flera OLED-modeller kan aktivera ett flimmerläge för just detta. Ifall skärmen normalt är flimmerfri, likt OLED, kan ögonrörelserna göra att man upplever oskärpa i rörelser trots att ingen oskärpa egentligen finns där. Hänger också ihop med (6) nedan.

(6) Större skärm upplevs annorlunda än en mindre. Går man från en liten spelskärm på 24 tum till en TV som täcker mer av synfältet måste man röra blicken mer och då riskerar rörelser upplevas mindre skarpa enligt (5).

(7) För ljusstark bild kan i en del fall upplevas som mer släpigare.

(8) Allt är egentligen normalt. I och med byte av skärm har man varseblivit något alldeles normalt som tidigare passerat obemärkt. Nu är man fixerad vid detta "nya" och tycker det är fel, fast allt är som det alltid varit.

(9) Beskrivningen stämmer inte Ibland är det man ser inte vad man tror det kallas. "Ghosting", "brus", "lagg", "oskarpt" med flera är ord som beskriver specifika fenomen för personer som ofta diskuterar bild. Sätter man fel term på fenomenen blir råden och förklaringarna därefter. Detta är något jag ofta möter.

Har en del fall där "Ghosting" används som beskrivning för vad personer upplever som dubbel- och trippelbilder på en OLED i rörelser som är ett resultat av OLED saknar eftersläp och istället kommer av ögonrörelser. Den gamla skärmen kanske smetade ut bilden i en svans (det man normalt menar med "ghosting") men man såg heller inga dubbel- och trippelbilder på den skärmen eftersom allt blev en svansande smet. Fast man har stirrar på den smeten enligt (4) på den gamla skärmen i många år och aldrig tänkt på det innan. Istället märker man det nya som kommer av att en OLED faktiskt saknar "ghosting" medan resten av forumet kliar sig i huvudet.

Permalänk
Medlem

Jajha, kommer det upp nån film så man få se problemet dit?