Värmebölja i Kina leder till nedstängda kretsfabriker

Permalänk
Medlem
Skrivet av zyy:

Det där har jag hört många säga men jag har aldrig förstått varför.
Varför skulle ledarna för de länder som släpper ut mest, som dessutom är några av de mest korrupta i världen, bry sig ett skvatt om vad något annat land gör? Och om det nånstans någon gång tas ett politiskt beslut som är bra för miljön så är det ALLTID de fattigaste som får stå för notan samtidigt som ledarna och miljardärerna tjänar mera pengar på det.

Allt jag ser är politiker världen över som gör det som får dem och sina att tjäna mest möjligt med pengar på fattigas bekostnad.
Skulle jag skita helt i miljön så skulle jag aldrig under hela min livstid klara av att skita ner så mycket som en politisk ledare, eller kändis/rik människa med privatjet gör på ett år..

Allt jag ser här är en gnällig människa som hellre vill leva i hopplöshet än att tro på att det går att påverka vår situation.

Om vi vill leva i en värld där floder inte torkar upp, bränder inte bränner ner landsbygden, och orkaner inte slår till hårdare för varje år så måste hela världen dra ner på sina utsläpp. Politiker går att påverka, men det kräver att man faktiskt vill och orkar påverka dem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skiiren:

...
Ökande co2 halt ger samma effekt, jordens förmåga att "svettas" försämras, vilket går att räkna på (utifrån fysikaliska lagar som vi VET hur de fungerar). Bara att studera vilka våglängder co2 absorberar och emitterar. Räkna sedan på vilket utflöde från jorden av energi "svettning" som olika co2 halter ger. Repetera för andra växthusgaser...
...

Apropå "svettas", Steamy Relationships: How Atmospheric Water Vapor Supercharges Earth's Greenhouse Effect (NASA). Vattenånga är en växthusgas som också ökar. Så Jorden svettas mer.

Permalänk
Skrivet av Kolsvart Katt:

https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-by-... 0,13% av co2utsläppen globalt står Sverige för. Betyder simma lugnt? Nej, betyder att det är kritiskt att vi slutar köra bil imorron? Nej, så länge inte en stor del av resten av världen gör samma sak.
(Som tur är finns det mellanting mellan P Bolund och J Åkesson)

Rörande gruvor för mobiltelefoner, solceller och elbilsbatterier och självförsörjning i en bedräglig värld: https://www.forskning.se/2022/05/10/gruvor-klimatet-metaller/

Rörande kretstillverknings elbehov trend:
https://technosports.co.in/2022/07/03/tsmc-power-supply/

"According to the research, TSMC used 19,192-gigawatt hours of energy in 2021, a 13.4% increase over 2020. That is less than the increase of 18.1% in 2020.

The chipmaker claimed that it discovered different chipmaking equipment accounts for 50% of its energy use and ordered six of its top power-consumption suppliers — Applied Materials, ASML, KLA, Screen, Tokyo Electron, and ASM — to create chip production equipment that is less energy-hungry. By 2030, TSMC wants to increase the energy efficiency of this equipment by 20%."

Jag vill då inte ha någon gruva i närheten av Vättern. Hål i huvudet om de godkänner det, speciellt ett utländskt bolag.

Skrivet av superapan:

Skönt att vi har den pålästa kocken. Här är en lättläst artikel om ICCTs rapport i ämnet, https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/...

Det finns inte ”båda läger”. Det är inte en valrörelse.

Nu sa han iofs att batterierna var giftiga, inte att elbilar släppte ut mer koldioxid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sesese:

Frågan är vad elpriset är när man gör så här kraftiga åtgärder?

Det är Kina. Marknadspriser/krafter är inte det enda som styr där, så att säga. Jag skulle se det som ganska troligt att någon har fått ett vänlig men bestämt telefonsamtal som informerade om att fabriken stänger under några dagar. Det är trots allt landet som löste sin överproduktion av stål genom att leta rätt på gamla extra nedskitande stälverk, stängde dem och sprängde masugnarna så att lokalpolitiker inte skulle öppna dem igen i hemlighet.

Men det är då fan att saker inte skall fungera. 2020-talet har verkligen inte varit amazing än så länge

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halvmånen:

Ska man dra det argumentet till sin spets så behöver ingen enskild människa dra ner på någonting överhuvudtaget för varje människas bidrag till CO2 i atmosfären är så litet att det inte gör någon skillnad. Och det stämmer ju. En människa gör varken från eller till. Men vi är ju ett par miljarder tillsammans och det är den sammanlagda effekten som räknas. Och där har varje människa en del i det hela.

Sverige finns inte i ett vakuum där våra utsläpp inte gör någon skillnad. Sverige är ett land i världen som släpper ut mycket mer CO2 per capita än snittet och vi behöver göra vår del för att få ner utsläppen. För om inte vi gör vår del, varför skulle någon annan göra sin del? Det är alltid mycket lättare att tro att nån annan ska ta ansvar så man slipper ta jobbiga beslut.

När Åkesson säger att vi inte ska plåga oss själva för att vi inte ens gör en skillnad i marginalen så har han delvis rätt. Delvis för att som jag skrev så släpper landet (och lagar och restriktioner gäller för en nation, inte för en individ) ut 0,13% av världens totala mängd CO2. Även om vi slutade helt imorron så skulle inte uppvärmningsscenariot ändras. Åkesson har fel i att vi inte bör plåga oss själva som i inte göra något alls, för som du säger och som jag redan skrivit är det upp till varje individ att bidra efter egen förmåga och samvete.

Varför någon annan skulle göra något om inte Sverige gör det? Återigen, vi är en harpalt i världen, varför skulle Kina ta efter oss om det gäller ekonomiska smällar för att påverka klimatet mindre mycket?

Vi släpper inte ut mer CO2 per capita än genomsnittet https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-per... 4,54 där medlet är 4.79 som jag läser tabellen. Vi ligger mellan Chile och Kroatien. Även om vi var högst upp på listan så skulle vi inte göra en skillnad ens i marginalen eftersom vi är för få då det är nationens totala bidrag som räknas om vi går efter land, vilket är vettigt eftersom som nämnt alla länder har egna klimat/miljöpolicyer.. och man har, för tredje gången, ett personligt ansvar också.

Jobbiga beslut just nu är tvinga bygglov för vindkraftverk (eftersom industri och politiker vill satsa på vindkraft, de som inte vill det kommer inte att vinna valet) och ändra lagen så att gruvor kan ploppa upp lite varstans:
https://www.vibilagare.se/nyheter/elbilsboomen-kan-ge-fler-gr...

Skrivet av SuperDuperKillen:

Jag vill då inte ha någon gruva i närheten av Vättern. Hål i huvudet om de godkänner det, speciellt ett utländskt bolag.

Ändå är det vad som krävs för elbilar och för att inte ha osäkra internationella beroenden.
https://sverigesradio.se/artikel/7302098

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Skrivet av Kolsvart Katt:

Ändå är det vad som krävs för elbilar och för att inte ha osäkra internationella beroenden.
https://sverigesradio.se/artikel/7302098

Isåfall tycker jag vi skippar elbilar, för dricksvatten är mycket mera värt.

Jag är säker på att det finns lämpligare ställen att gräva på.