Kalibrering av skärm/eventuellt köpa ny skärm

Permalänk

Kalibrering av skärm/eventuellt köpa ny skärm

Hej jag sitter idag på en Asus ROG Strix XG438Q
då jag inte är superintresserad av fotoredigering så ställde jag in denna efter vad någon recensent hade ställd in denna med och har varit ganska nöjd med hur denna visar upp bilden.

Nu är det så att min fästmö som har ett fotointresse har börjat låna denna och har börjat "klaga" på att färgerna inte verkar helt rätt och bett mig kolla över kalibreringen. Jag vet att detta förmodligen inte är den bästa panel att fotoredigera med då det är en VA-panel och att IPS är bättre färgåtergivning på. Så står just nu och funderar på att köpa en ny skärm som ska funka både till spel/jobb och fotoredigering med då jag helst flyttar på inköp av en ny skärm till efter sommaren så vänder jag mig ut här på forumet om hjälp att kanske göra damen nöjd över färgåtergivningen på den skärm jag sitter på.

Hur går jag tillväga för att kalibrera skärmen ordentligt? behöver jag köpa något verktyg? (fysiskt, eller program/mjukvara) eller finns det några guider hur jag ställer in detta så att det blir "bättre" färgåtergivning? Eller är det så att det är "fel" skärm och att jag ska öppna plånboken och införskaffa en ny skärm då denna är undermålig för att fotoredigera med?

Jag har förstått det som att det är två saker man ställer in:
1) Inställning på skärmen
2)Inställning på datorn

Något mer som ni behöver veta för att hjälpa mig? Grafikkort som jag sitter på är ett Geforce RTX 2080ti (ifall ni behöver vetqa det för mjukvaruinställningarna.

tack på förhand.

Permalänk
Bildexpert 📺

Normalt kalibrerar man inte skärmar utan man profilerar dem. För det behöver man mätutrustning. En programvara mäter upp skärmens egenskaper och skapar en färgprofil (.icc) till Windows och de program som använder profiler. Färgprofilen ändrar bildsignalen för att korrigera för skärmens fel vilket då kan bli mer korrekta färger men också skapa andra problem beroende på hur fel färger och ljus skärmen gav från början.

Allt detta kallas för "kalibrering" i folkmun och i kanske 95 procent av alla youtube-videos jag ser. Men det är alltså inget som egentligen kalibreras. Skärmen är densamma och Windows försöker ändra på signalen vilket då minskar signalens dynamiska omfång och leder till risk för sämre bild. Särskilt ökad posterisering (färgbandningar) och särskilt synligt runt skuggtoner.

Ju större fel från början på skärmens färger, desto sämre blir det i praktiken. Så allt hänger på att (1) börja med en skärm som håller bra kvalitet till att börja med, vilket så gott som alltid innebär en IPS-panel. Det hänger också på (2) hur bra inställd skärmen är från början så att den har rätt ljusstyrka och de färginställningar som bäst matchar de färgmål man vill nå.

1 och 2 kan man ofta läsa sig till i mer omfattande tester och via kunskap i forum och liknande. Därför är det viktigare att köpa en skärm som man i förväg vet lämpar sig för färgåtergivning. Random IPS-skärm kan vara just random.

Det tredje steget är att man innan profilering faktisk kalibrerar det som går. Man ser till att färgomfång, gamma, ljusstyrka och färgtemperatur/vitbalans är närmast färgmålet man vill uppnå, till exempel sRGB eller Rec.709. De flesta skärmar har ett RGB-reglage för vitbalans och med den kan man komma mycket närmare målet. Då kommer profileringen via mätutrustningen och färgprofilen inte behöva korrigera lika mycket för skärmens fel och slutresultatet blir bättre. Denna process med en delvis manuell kalibrering kräver en del förkunskaper men kan vara ett sätt att få ut mycket mer ur skärmen än vad man normalt får via steg 1 och 2.

Nvidia-inställningarna för färger och liknande rör man inte. Det blir SNAFU med en gång. Värt att tänka på är att inte alla program använder färgprofiler och kanske ignorerar dem helt. Det kan också bli olika resultat så att en bild ser olika ut i exempelvis Photoshop och på ett annat sätt i en webbläsare.

Permalänk

Tack för att du tog dig tid och skrev ett så utförligt svar!

Ifall jag förstår dig rätt så behöver jag investera i en ny skärm för att göra damen nöjd...

Jag spelar egentligen inga fps-spel, utan jag spelar enbart strategi-spel och i jobbet blir det ganska mycket excel, så jag är inte jätteintresserad av bildkvalitén då dessa saker funkar med min skärm jag har idag. Dock så gillar ju min fästmö att fota och hålla på med bildredigering.

Så då kommer jag till följdfrågan om en ny skärm, har suttit och kollat lite på en ny skärm och är nog inne på en 21:9 skärm isåfall då jag känner att det bildförhållandet är skönare att jobba med än det jag sitter på idag.

Jag har tittat lite på dessa skärmarna:

LG 38" Curved skärm 38WN95C-W
Acer 38" gamingskärm Predator X38S

Ifall jag har fattat det rätt så är det samma panel i dessa, är denna panel (skärmen) en bra kompromiss? Jag får en skärm som är skön att jobba vid och som jag kan spela mina strategispel i samt att damen här hemma får en panel (skärm) som har en bra färgåtergivning till hennes bildredigering? eller är det bättre att jag enbart köper en skärm till henne som är dedikerad för bildredigering?

Jag förstår att det inte går att få en ultimat bildredigeringsskärm som samtidigt har snabb respons osv, utan att det blir lite av en kompromiss, men vill liksom inte lägga typ 15-20tkr på en skärm och att det inte blir bra för henne också, då köper jag hellre en extraskärm som hon kan redigera bilder på isåfall och så får jag sitta kvar på denna.

och tack än en gång för att du tog dig tid att svara förut.