Permalänk
Medlem

Scanner ION Pics2SD

Jag sitter på 5-600 analoga 35 mm negativ som jag vill digitalisera för att välja ut ett trettiotal att skapa kopior (24x30) av. Det kostar för mycket att lämna in, så jag vill köpa en scanner men kan väldigt lite om digitalt foto och begriper inte riktigt vad dpi/ppi och pixlar innebär.

Jag har blivit erbjuden denna scanner: https://www.bruksanvisni.ng/ion-audio/ion-pics2sd/bruksanvisn...
Kort teknisk spec: High-resolution 5.1 MP scanner with up to 2500 DPI.

Om jag scannar mina neg med denna och vill skapa kopior 24x30 från det digitaliserade materialet, vad kan jag förvänta mig för resultat?
Om jag förstår det rätt så ska bilden vara minst 2850 x 3600 pixlar (10 MP?) stor för att bli skarp i tryck. Om jag ändå använder denna scanner, hur dålig kvalitet blir det på kopiorna?
Bilderna ska sitta på min vägg och måste inte hålla proffskvalitet men får heller inte vara usla i upplösningen.

Hoppas det jag skrivit är begripligt..

Permalänk
Rekordmedlem

Känner inte till scannern och det verkar inte gå att hitta nån test på den heller, mycket hänger på hur de presterar i verkligheten snarare än bara specarna.
Du kan också leta begagnat för många dumpar ju rätt bra flatbäddscanners som kan köra film för nästan inga pengar alls, jag har tidigare haft en Canon som jag gillade men de övergav den drivrutinmässigt och då skaffade jag en annan begagnad med en optisk upplösning på 4 800 x 9 600 dpi och den kostade mig 30 kr och för det lilla jag använder den idag funkar det bra även om den inte är en dedikerad filmscanner utan en flatbädd med möjlighet till genomlysning, är man bara noga med att få in filmen plant och har tid att hålla på med hanteringen så får man ganska bra råfiler att utgå från.
Hittar man nån optiskt/tekniskt bra gammal scanner som det inte finns drivers till för nyare os (typ svordomar Canon) så kanske den stöds av Vuescan och då går scannern att använda, de har nu också släppt en version för Raspberry Pi så det går att göra en billig fristående "scannerserver" om man skulle vilja det.
https://www.hamrick.com/

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.