Pendlarbil som är riktigt ekonomisk

Permalänk
Medlem
Skrivet av glemmy:

Okej teknisk sett motorväg, men visst är hastigheten där mestadels <100?
Imponerande förbrukning ändå, du har alltså kört på 0,36 i medelförbrukning någon gång eller menar du att den pendlar där mellan under körning?

Var för övrigt ingen Camry jag körde, vet ej modell. Hittade en bild:
<Uppladdad bildlänk>

110 Uppsala - Upplands Väsby. Sedan sjunker det successivt ju längre in man kommer. Den första sänkningen har flyttat längre och längre ut de senaste 20 åren. Jag tror att det var runt Kista för 20 år sedan.

det—>de
Permalänk
Skrivet av Puttefnasket:

Köp en begagnad Prius, jag köpte min prius 2010 den är en 2005 års modell, jag betalade ca 45 tusen och då hade den gått drygt 9400 mil, nu 13 år senare har min bil snart rullat 85000 mil och jag har bara bytt slitdelar som bromsskivor och belägg, en fjäder bak höger sida, två st drivaxlar.

Det är en billig bil på dom dryga 75000 milen som jag hitills kört.

Håller med bästa bilen jag någonsing haft snittade 0.47 året runt förbrukning.
Har du inte bytt hjullager också ? Fick jag göra iaf.
Brukar gå ca 10-15000 mil

Permalänk
Medlem

Audi A3, 2.0D, 1400 skatt, 0.4 landsväg längre sträckor kan du köra på 0.38 (ingen jätteskillnad men ändå) och 0.5 i stad ungefär.

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Medlem

Är större delen av vägen motorväg kan det som sagt vara svårt att komma ner i förbrukning med en liten bil. Såvida du inte vill ligga och såsa i 80 och bli omkörd av lastbilar.

En bekants suzuki swift (bensin) drog ungefär 0.45 landsvägskörning men så fort man kom upp i motorvägsfart varvade den på tok för mycket och drog 0.7. Samtidigt kunde jag ligga bekvämt i samma hastighet med min tunga 4.4liters v8 (bensin) för 1-2dl mer i förbrukning.

Visa signatur

i7 3770K @4.5 Ghz | MSI Z77-S01 | Radeon HD 6850 | Sandisk 120GB SSD | 8GB 1866Mhz Corsair Vengeance

Permalänk
Medlem

Ett tips för er som kör väldigt mycket varje år är att lära sig serva bilen själv. Där kan man spara rejäla summor varje år. Ring till närmaste återförsäljare och fråga vilka garantier din bil har. Troligtvis är det inte många kvar om den är äldre än tre år. Kan ta sambons Nissan som exempel. Den är ny fyra år gammal. Gratis service första tre åren. Det var dags för årsservice nu innan jul och då ringde jag lokala Nissan-återförsäljaren och frågade. Den enda garantin som finns kvar på bilen nu är rostskyddsgarantin men man behöver inte serva bilen på verkstad för det. Frågan även om serviceintervall samt vad som ska göras på servicen nu. Det var dags för olja, oljefilter, luftfilter, kupéfilter, samt bromsvätska. Jag beställde hem märkesdelar (Mahle filter, ATE bromsvätska, Castrol olja) för ca 1000-lappen och så guidade jag sambon genom alla moment. Hon har aldrig mekat bil förut så det tog ju en stund för mig att förklara allting men jag tror vi hann med hela servicen på runt 3-4 timmar och då var vi väldigt noga också. Frågade runt på lite verkstäder här i stan vad en sådan service skulle kosta och billigaste jag fick var ~4500kr. Vi lade alltså ner ca 4 timmars jobb och sparade ~3500kr. Alla kvitton skrevs ut och sparades i bilen så att man kan bevisa att man gjort service sen den dagen bilen ska säljas.

Kan ju ta min bil också som exempel. Nu är den lite äldre och till och med rostskyddsgarantin har gått ut på den så jag står helt utan garantier. Frågade runt på verkstäder och billigaste priset jag kunde få för ett oljebyte var ~4000kr. Det är lite dyrare eftersom det är en 6-cylindrig diesel som vill ha 7.2L olja. Jag gjorde det själv hemma på halvtimme och hade runt 750kr i materialkostnad (Mannol 7907 olja och Mahle filter).

Även många andra jobb kan man göra själv, såsom bromsar, länkarmar, osv. Finns youtubeguider för det mesta och oftast så är det inga dyra verktyg man behöver.

Kör man 5000 mil/år så bör man byta olja minst tre gånger per år. Gör man det själv så kan man utan problem spara 2000kr/gång eller mer. Det blir 6000kr/år eller mer, väldigt enkelt dessutom.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av alatan:

Är större delen av vägen motorväg kan det som sagt vara svårt att komma ner i förbrukning med en liten bil. Såvida du inte vill ligga och såsa i 80 och bli omkörd av lastbilar.

En bekants suzuki swift (bensin) drog ungefär 0.45 landsvägskörning men så fort man kom upp i motorvägsfart varvade den på tok för mycket och drog 0.7. Samtidigt kunde jag ligga bekvämt i samma hastighet med min tunga 4.4liters v8 (bensin) för 1-2dl mer i förbrukning.

Oj, det lät som en väldigt påtaglig ökning. Jag har en Fabia -18, 1,0 TSI 95 hk, femväxlade lådan. Kört rätt mycket Karlstad-Stockholm, så blandat 90-120-vägar, har en medelhastighet på 95 km/h den sträckan, och ligger då på exakt skylthastighet enligt GPS (4-6 km/h över på mätaren beroende på hastighet). Väglaget påverkar en del, en regning och blåsig höstdag fick jag en förbrukning på 0,60 l/mil på sträckan, torra sommardagar har jag hamnat på 0,52 l/mil.

Förövrigt en väldigt ekonomisk bil så långt för min del, över 3600 mil har jag en medelförbrukning på 0,505 (vid pumpen), merparten är pendling 25 km enkel sträcka på 90-110-vägar. Inte superspännande att köra, men för mig som bara vill ha en rumptransport (och adaptiv farthållare) är den perfekt.

Annars är även jag ett Prius-fan, hade en -08 dito när jag bodde i USA, fantastiskt ekonomisk bil, och förvånansvärt praktisk!

Visa signatur

CyberpowerPC Tracer III EVO: i7-9750H | GTX 1660 Ti | 16GB | 1250GB SSD

Permalänk
Medlem

@ztenlund: ok tack, längre sträcka med 110 än jag minns det. Imponerand av förbrukningssiffrorna då.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?