Permalänk
Medlem
Skrivet av IsseBisse:

Okej, men då skyddar jordade uttag främst mot obehag, medan en JFB skyddar mot direkt farliga situationer? Eller finns det situationer där jordade uttag kan skydda mot personskada också?

Jordfelsbrytaren fungerar som en summaströmstransformator och mäter differensen mellan fas till nolla. Teoretiskt sett i en anläggning utan läck- eller felströmmar så är värdet 0 men i praktiken med inkopplad utrustning i kök och garage m.m. får du alltid en ström tillbaka. För att en jordfelsbrytare ska kunna klassificeras som personskydd så måste den kunna bryta vid 30mA. Det finns flera variabler som spelar in på hur stor ström en människa klarar vid kontakt med elnätet om spänningen är 230V AC, 50Hz. Jag vet att Elsäkerhetsverket lämnade ut uppgifter för olika strömmars storlekar för ett antal år sedan och vid 10mA beskrev de den som:

Strömstyrka: 10 mA
Varaktighet: Okritisk
Verkan på människokroppen: Muskelkramper börjar uppträda. Det blir svårt att släppa taget.

Att endast ha jordade vägguttag är mycket bättre än att inte ha något skydd alls såklart. Då går ju huvuddelen av felströmmen genom PE-ledaren tillbaka till elnätet och endast en liten del genom dig men du får ingen funktion av att strömmen bryts när felet uppträder. Utan att veta vägen strömmen går genom kroppen, kroppens egen resistans och tiden du blir utsatt för elektrisk ström så är det i princip omöjligt att svara på om det är direkt dödligt eller inte.

Permalänk
Medlem

Bor du i hyresrätt så be värden jorda uttagen (kan alltid fråga).
Bor du i bostadsrätt så betala en elektriker att fixa det åt dig. Några tusen max och väl värt det.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Bara ny elcentral är 10-12 tusen (nuvarande är 40 år gammal), sen ska kabel dras och sen ska förstås alla uttag även för lamporna o.s.v. bytas ut. Det drar iväg rätt fort, bara ha två gubbar som byter drar ny kabel i väggarna är ett antal timmar. Det adderar raskt ihop till en hög pengar.

Ja du ser, den där offerten avser ju en totalrenovering. Inte komplettering av personskydd. Det är ju inte första gången man lämnar pris.

Visst har du rätt, skall man byta allt och inte komplettera så drar pengarna iväg. Jag säger inte att du har fel och jag säger inte att det inte är smart att ta allting på en gång. Men det jag säger är att om man har uppenbara fel i anläggningen så ska man inte bara ta det med en klackspark utan agera och göra något åt saken, gärna så snart som möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaptengrek:

Ja du ser, den där offerten avser ju en totalrenovering. Inte komplettering av personskydd. Det är ju inte första gången man lämnar pris.

Visst har du rätt, skall man byta allt och inte komplettera så drar pengarna iväg. Jag säger inte att du har fel och jag säger inte att det inte är smart att ta allting på en gång. Men det jag säger är att om man har uppenbara fel i anläggningen så ska man inte bara ta det med en klackspark utan agera och göra något åt saken, gärna så snart som möjligt.

Håller med, men enda "felet" jag har i anläggningen är alla ojordade uttag utanför kök/badrum eftersom huset är byggt innan -94. Jordfelsbrytaren skyddar mig förhoppningsvis mot death-by-electrecution, även om jag vet att det kan vara farligt ändå (och framförallt obehagligt innan JFB löser ut).

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Mindfighter:

Det är inte krypströmmar som jag förstått det utan potentialskillnaden man känner p.g.a. konstruktionen av PSU, så det är glada 120V i potentialskillnad. Jag har JFB från elcentralen (man kan ha det utan jordning eftersom den mäter att ström inte "smiter" på vägen) och den löser inte ut av fenomenet ovan.

Blev lite nyfiken på om UPS löser problemet, då får man jordning från datorn ner i UPS:ens och dess batteri (som i sin tur då inte är jordad). Hur blir det då? Försvinner verkligen känslan spänningskänslan då eller inte?

Skrivet av Mindfighter:

Du har det alltså och problemet försvann helt för dig?

En ups kan i vissa fall skapa en egen skyddsjord som är skild frän sann jord, det beror på konstruktionen av upsen, jag är däremot ganska övertygad om att billiga upser (offline ups) inte gör det för de är helt enkelt för billigt konstruerade och kopplar bara in el alstrad från från batteriet när den inkommande spänningen försvinner och brukar bara koppla skyddsjordsledaren rakt igenom mellan in och ut kontakterna.

En online ups med magnetstabilisator kommer däremot nästan alltid att skapa en egen skyddsjord för lasten men såna upser är det få som har hemma för de är mycket större och dyrare än de "1000 kr modeller" som klarar att ge kraft till en dator i några minuter så att man kan stänga av den kontrollerat.
Magnetstabben är en speciell transformator som driver transformatorkärnan till magnetisk mättnad och så har den en resonanskrets på lastsidan som ser till att utspänningen blir sinusformad vid 50 Hz frekvens så den korrigerar både spänning och frekvens utan aktiv elektronik. Att man driver kärnan till mättnad innebär att den "bränner bort skräpo/störningar/överspännigar i kärnan" dvs den blir varm och om inspänningen sjunker så kommer mättningsgraden i kärnan att minska men så länge den är mättad så påverkas inte sekundärsidan särskilt mycket så inspänning och infrekvens kan variera inom ett ganska stort område utan att utspänningen avviker från det stabilisatorn konstruerats för, tex 230V 50Hz om det är en enfasapplikation.

Det går också att skaffa en fristående magnetstabilisator om man vill men det är snarare nått man bara gör till ett mätlabb eller om man har andra extrema krav på att ha perfekt spänningsamatning, enheterna är rejält stora och hyffsat dyra och definitivt dyrare än att installera en jordfelsbrytare och kanske även dyrare än att dra in skyddsjord om det saknas.

Jag har några magnetstabbar hemma men jag använder dem inte längre "aktivt" men en enhet kring 1000 VA väger 20-25 kilo och kostar från 10 000 kr.
Så det är lätt att bedöma om upsen är av bättre modell, har den ett ordentligt batteri och en magnetstabb är det i praktiken omöjligt att en 1000 VA ups kan väga under 50 kilo.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag lyckades klura ut det, verkade som att det är bara jag som är retarded. Jag använder golvskydd för min kontorsstol, skyddet är gjort av plast. Databordet står mot ett element. Då inget är jordat så kan det ske att om jag rör elementet, specifikt undre delen av elementet (vet inte varför det just är undre delen som är starkare) att jag på något sätt blir ledande. Rör jag då metalldelen av tangentbordet samtidigt som jag rör undre delen av elementet, så sker detta fenomen. Nu är frågan hur man ska fixa detta då det sker ibland att ens fötter rör elementet och jag har inget bättre ställe att lägga datorn.

Visa signatur

Gpu: EVGA GeForce GTX 1080 TI FE Kraken G10+H110 Psu:Corsair AX760 Mb: Gigabyte Aorus Gaming 7 Cpu: Intel 8700k @5.2GHz @ 1.385V Cpu-kylare:EVGA CLC 280 Chassi:Define R5 Minne:G.Skill Ripjaws V 3600Mhz CL16 SSD:OCZ Arc 240GB HDD: Toshiba 3TB A-600

Permalänk
Inaktiv

Polaren har samma fenomen med ett gammalt flipperspel.
Vi kör så att den som förlorar får ta i flipperspel och sen i ett element samtidigt och man får en sådan jädrans stöt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av frankof:

Låter lite otroligt att du kan känna det via tangentbordet då jag antar att det är USB, det drivs med 5V nämligen.
Jag tvivlar inte på att du känner något, men jag tror inte det kommer från tangentbordet, utan heller någon återledning den vägen.
Provat att lyfta fötterna från golvet?

Prova kontinuitets-/Ohm-mät USB GND/Shield mot nätdelens PE (med sakerna urkopplade) så kanske det "makes mer sense"

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem

Det är inget konstigt alls att du får det. Jorden i datorn är kopplat till exempelvis höljet och chassit. När du tar i det så agerar din kropp jord.

Om du har datorn kopplad I ett jordat uttag så agerar höljet fortfarande jord men för även vidare det till jorden i uttaget och vidare till exempelvis ett jordspett eller dylikt. Det är dock fortfarande möjligt i en dåligt jordad konstruktion att agera jord om man tar på chassit men om det sker så bör man nog titta över hur man kopplat allt.

Det kan även vara så att något i datorn är kopplat lite taskigt eller att en lödning ligger emot chassit från någon komponent som ökar krypströmmen till jorden. Ingen farligt men irriterande. Jag har aldrig haft jord i mina kontakter och detta fenomenet har jag varit med om i olika mångd på alla mina datorer.

Rätta mig gärna om min el-lära är off.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Helllodar:

Jag lyckades klura ut det, verkade som att det är bara jag som är retarded. Jag använder golvskydd för min kontorsstol, skyddet är gjort av plast. Databordet står mot ett element. Då inget är jordat så kan det ske att om jag rör elementet, specifikt undre delen av elementet (vet inte varför det just är undre delen som är starkare) att jag på något sätt blir ledande. Rör jag då metalldelen av tangentbordet samtidigt som jag rör undre delen av elementet, så sker detta fenomen. Nu är frågan hur man ska fixa detta då det sker ibland att ens fötter rör elementet och jag har inget bättre ställe att lägga datorn.

Elementet har en annan potential än datorns ichk till skyddsjord anslutna jord så det är en potentialskillnad mellan ytorna, att det är mest i elementets nederkant beror på att elementet inte är en jättebra ledare utan har en i sammanhanget ganska stor resistans medans du kan se rören till det som ledare och potentialskillnaden är störst mot det rör som går in i nederkant på elementet.
För att lösa problemet ordentligt skulle du behöva dra in skyddsjord i rummet korrekt och jorda datorn men det är ju den svåraste eller i vart fall dyraste metoden så du får på nått sätt se till att du inte kan röra vid ledande delar på elementet, hur får du klura ut men kanske ett elementskydd framför det och är det rören du kommer åt så kanske det går att komma åt att montera rörisolering på dem för den är ju i plast och isolerar även elektriskt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Helllodar:

Jag lyckades klura ut det, verkade som att det är bara jag som är retarded. Jag använder golvskydd för min kontorsstol, skyddet är gjort av plast. Databordet står mot ett element. Då inget är jordat så kan det ske att om jag rör elementet, specifikt undre delen av elementet (vet inte varför det just är undre delen som är starkare) att jag på något sätt blir ledande. Rör jag då metalldelen av tangentbordet samtidigt som jag rör undre delen av elementet, så sker detta fenomen. Nu är frågan hur man ska fixa detta då det sker ibland att ens fötter rör elementet och jag har inget bättre ställe att lägga datorn.

Bra deckarjobb.
Köp ett par https://www.timarco.com/se/strumpor/strumpor/sockiplast
Skämt åsido: Bästa lösningen är ett skydd framför elementet. Wellpapp funkar men är kanske inte jättesnyggt. Klistra på möbeltassar på bordet där det ligger mot elementet.
Det är inte säkert att det hjälper att jorda datorn eftersom det kan vara potentialskillnad mellan elsystemet och cirkulationssystemet.

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X | MSI RTX 3060 Ti Gaming X Trio | Cooler Master HAF 912 Plus

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimman:

Prova kontinuitets-/Ohm-mät USB GND/Shield mot nätdelens PE (med sakerna urkopplade) så kanske det "makes mer sense"

Det var ursprunget av den kännbara spänningen som var min undran, inte att jordplanen är "polare" någonstans i samma utrustning.
5V är normalt inte nog för att märkas(om du inte slickar på det)

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem
Skrivet av frankof:

Det var ursprunget av den kännbara spänningen som var min undran, inte att jordplanen är "polare" någonstans i samma utrustning.
5V är normalt inte nog för att märkas(om du inte slickar på det)

Nej precis, det stämmmer. Däremot så är det inget konstigt att kunna känna samma "kittlingar" i tangentbordet om nu tangentbordet är i metall och detta är anslutet till gnd/shield i USB-kontakten, det var det jag menade

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av frankof:

Det var ursprunget av den kännbara spänningen som var min undran, inte att jordplanen är "polare" någonstans i samma utrustning.
5V är normalt inte nog för att märkas(om du inte slickar på det)

Ursprunget är ofta kondensatorerna i nätfiltret, de ska egentligen jorda högfrekventa störningar men finns det ingen jord så byggs potentialen upp i allt som egentligen skulle vara jordat, man laddar helt enkelt upp alla detaljer i stället för att de får jordpotential, elementet ligger troligen närmare jordpotential och rör man vid både nån datordel och elementet så känner man att känna av spänningen. Kondensdatorerna i nätfiltret kommer lyckligtvis att begränsa strömmen så det ska inte kunna uppstå nån personfara men det kan ju kännas ganska obehagligt för det även om det inte är farligt för friska personer.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimman:

Nej precis, det stämmmer. Däremot så är det inget konstigt att kunna känna samma "kittlingar" i tangentbordet om nu tangentbordet är i metall och detta är anslutet till gnd/shield i USB-kontakten, det var det jag menade

Skrivet av mrqaffe:

Ursprunget är ofta kondensatorerna i nätfiltret, de ska egentligen jorda högfrekventa störningar men finns det ingen jord så byggs potentialen upp i allt som egentligen skulle vara jordat, man laddar helt enkelt upp alla detaljer i stället för att de får jordpotential, elementet ligger troligen närmare jordpotential och rör man vid både nån datordel och elementet så känner man att känna av spänningen. Kondensdatorerna i nätfiltret kommer lyckligtvis att begränsa strömmen så det ska inte kunna uppstå nån personfara men det kan ju kännas ganska obehagligt för det även om det inte är farligt för friska personer.

Ursprungsfrågan/påståendet var att OP fick stöt från tangentbordet, vilket var osannolikt i mina ögon och inget att felsöka vidare på.
Det har efter det framkommit lite mera uppgifter som gjorde det lättare att ringa in "orsaken". (två olika jordplan)
Problemet är i vilket fall "löst" nu

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds