Nya ljudformat (Atmos mfl) med gammal receiver

Permalänk
Medlem

Nya ljudformat (Atmos mfl) med gammal receiver

Jag har en Pioneer LX-85. Den saknar stöd för 4k och alla nya ljudformat som kommit sedan 2011 då den släpptes.

Den har stått oanvänd länge men nu fick jag möjlighet att koppla in den i vårt lilla tv-rum på övervåningen. Kändes riktigt trevligt när ungarna såg film med 5.1-ljud (KEF-ägg). Därefter blev jag sugen på att köpa en 4k bluray och själv börja se film igen.

Men jag funderar nu hur det blir med ljudet. Om jag köper en blu-ray med dubbla HDMI-ut, exempelvis Sony X800M2 så kan jag skicka 4k-bild direkt till tvn, fine! men hur blir det med ljudet? När jag läser info på många filmer så står det endast "Dolby Atmos" som ljudspår.
Kommer Sony-spelaren då att koda om ljudet till något format som LX-85 kan hantera när den skickar ljudet på den andra hdmi-utgången?

Funderar också hur det blir med lip-synch? Kommer det fungera tillfredsställande?

Alternativet är också att köpa en spelare med analoga-utgångar, exempelvis Panasonic DP-UB820 och köra multi-ch in till LX85. Men jag vet inte hur det blir med rumskalibreringen då.

Permalänk
Medlem

@lumpa

För mig att det är så här.
Atmos/dts x är ett kompliment på Dolby true hd/ DD+ och dts hd. Så spelaren skickar hela datasignalen (ljud och det som säger att resivern ska se det som atmos) men då din resiver inte kan läsa datasingnalen som seger det är atmos så kommer den ignorera det och bara läsa ljudet som då är i true hd eller dts hd och köra det till rätt högtalare.

Atmos är något sim funits längre än 4k och om du kolla på någon av dinna vanliga blu ray skivor så står det säkert atmos på någon av de och alla blu ray spelare kan spela det. Se bara till att ljud ut är i bitström (data så resivern avkodar ljudet (Bäst)) och inte i PCM (spelaren avkodar ljudet (sämmre)).

Oavsett. Det kommer att fungera och du kommer få ljud och säkert inte märka någon skilnad på det

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.

Permalänk
Medlem

@Mega-Dark: Tack för bra svar!