Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Tips/råd - "slut" portar på min Telia-router, hur utöka antalet?

Permalänk

Tips/råd - "slut" portar på min Telia-router, hur utöka antalet?

EDIT:
Fått tillräckliga svar på mina frågor så om ingen annan har något att tillägga kan denna tråd får gå till soporna. Tack!

Halloj i sommarvärmen!

Aktuell hårdvara:
Har en "Wifi-router Technicolor TG799vac Xtream"
https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/prod...

Problemformulering:
Kör trådat till 2 st stationära datorer samt tv/digitalbox. Det innebär att jag har slut på portar att använda (resten är specificerade för telefoni etc). Nu har jag köpt lite smarta prylar (Philips Hue) och behöver ansluta 1 (till att börja med - lär dock säkerligen utökas framledes) brygga till min router.

Vad behöver jag för att kunna utöka antalet tillgängliga LAN-portar? Funkar det med en vanlig switch bara?
Är i dagsläget inte intresserad av en massa "lull-lull" utan behöver helt enkelt fler portar samt stabil funktion - det är alltså inget monster med mängder av funktioner som behövs - jag är fullständigt idiot på allt vad nätverk heter så ju enklare desto bättre så länge den har grundfunktionerna och är av hyfsad kvalitet.

Funkar typ vilken som helst av de som finns här (om jag väljer någon av dem som har 100/1000)?
https://www.inet.se/kategori/212/switch

Någon som har något tips på någon av de som finns tillgängliga där som är bra/prisvärda/osv?
Någon modell/något märke man bör passa sig för?

En bi-fråga: Routern jag har, hur är den kvalitetsmässigt? Lika dassig som företags "egna" lösningar brukar vara eller duger den? Ägnar mig aldrig åt onlinespelande eller liknande utan de spel jag spelar är singelplayer, i övrigt surfande med mina 2 stationära, bredbans-tv samt wifi till mobiltelefon och surfplatta? Finns det några stora prestandavinster att göra i mitt fall med ett byte till annan router eller duger denna för mina användningsområden?

Tack på förhand!

Mvh Fredrik

Permalänk
Medlem

Billig lösning att få fler portar.
https://www.webhallen.com/se/product/167933-TP-Link-TL-SG105-...

Min erfarenhet av de routers som kommer med tjänsten är att det framförallt är det trådlösa som är dåligt och man är bakbunden i inställningsväg (eftersom det mesta av routern är blockat av din ISP).
Det fungerar dock för många, och märker man inte av några problem finns det ju ingen anledning att köpa en till pryl man egentligen inte behöver. Betänk att det är en minoritet som byter router, och de flesta kan ju ändå surfa hyggligt.

Men jag har ej använt den router du har.

Permalänk
Medlem

Tips, du kan sortera bort 100 Mbit/s-switcharna t.ex. https://www.inet.se/kategori/212/switch?filters={"137"%3A{"ty...

En switch för 250-300 kr (8 portar) fungerar bra för ditt syfte. IPTV/TV kommer du behöva fortsätta köra via routern. Har du mediaomvandlare med 1 port för IPTV går det att köra en switch för bara IPTV/TV om du behöver 2-4 mottagare, är du på ett nät med 4-8 otaggade portar kan du köra mottagarna direkt dit. Har du bara RJ45/koppar utan tjänstefördelare behöver du routern om du inte vill konfigurera VLAN.

Permalänk

@henkiii: Kanon, tack för svar och input!

Permalänk

@Petterk: Tack för svar och input! Köpt liknande det du föreslog.