Intel ryktas lägga ut processortillverkning på rivalen TSMC

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Snubb1:

Angående Apples steg med ARM så förutspår en del att Apple kommer prestera rätt bra med ARM för vanliga datorer inledningsvis men att det snabbt kommer avta och skillnaden för nya modeller kommer planas ut.

Det får man förutsätta, finns ju självklart ett tak för alla ISA. Grejen verkar vara att detta tak verkar ligga minst 80 % högre för ARM64 jämfört med x86_64 (om vi nu förutsätter att Apple inte använder magi i sin design)!

Fast givet att Intel och AMD har med två hyfsat olika designer hamnat på nästan identisk IPC pekar på att man slår emot samma fundamentala begränsningar. D.v.s. man är redan där de spekulationer du hört om ARM64 förväntas hamna om något år.

Skrivet av Snubb1:

Jag har läst de som förväntar sig att x86 kommer ha större prestandaskillnader mellan nya modeller än vad som förväntas av Apple ARM för vanliga datorer.

Intel (specifikt Jim Keller) har nämnt att man jobbar på designer med "väsentligt mycket högre IPC". Exakt vad det betyder vet vi så klart inte, vad vi vet är att Sunny Cove har ~20 % högre IPC jämfört med Skylake (fast det åts upp av lägre frekvens) och vi vet snart var Willow Cove tar oss (ryktet pekar på ~25 högre IPC jämfört med SKL och nu med "fixad" maxfrekvens).

Ovanpå det läckte det något som lade Golden Cove (Alder Lake?) på ~50 % högre IPC över SKL (ingen aning var de fått den siffran från och det faktum att det var WCCFtech som rapporterade det i ett rykte gör att det får tas för vad det är). Fast vi vet nu att Alder Lake kommer på 10 nm, så varför behöver då Intel en 8+8 design med 125-150 W TDP? (8+8 d.v.s. "big.little")?

Innan hade jag gissar på att man ville köra 8+8 för att kunna använda 14 nm, men Intel sa ju i samband med Q2 resultaten att Alder Lake är 10 nm (även för desktop). Nästa rimliga antagande blir då: det är en gigantisk krets räknat i area per CPU-kärna!

Det blir ju ett problem om andra (Apple/ARM) kan designa kretsar med motsvarande IPC med långt färre transistorer, framförallt om nu priset per mm^2 lär fortsätta skena allt eftersom vi krymper noder. Och även om man ignorerar kostnad så kvarstå att samma prestanda med väsentligt färre transistorer betyder bättre perf/W och/eller mer utrymme för kring-funktioner (NPU, GPU, etc).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer