Permalänk
Medlem

Spara gamla (fysiska) barn-häften

Hej

Ber om ursäkt om det är fel forumdel, var inte helt självklart vart jag skulle lägga denna tråden.

Iaf, jag fick ett litet infall häromdan. Jag minns att jag när jag var liten tyckte jag väldigt mycket om såna här musikböcker, ni vet de där med "när du hör den signalen, då vet du att det är dags att vända blad". Jag tänkte att det kan säkert barn uppskatta de med och förälder som man är började man spåna lite.

Jag köpte några av böckerna på tradera, kassett och allt. Men de håller ju inte hur länge som helst, så jag tänkte försöka göra kopior på dem, och, full disclosure, dela med mig av kopiorna till de som vill ha dem bland släkt och vänner. Jag betalar ju trots allt kassettskatt så detta bör falla inom privatkopiering!

Min plan är ganska enkelt, köpa nån mackapär så jag kan rippa banden. Göra kopior på böckerna och bygga nån mediaspelare av en RPi i python som är lätt att använda för ett väldigt litet barn. Jag vet inte om det blir pekskärm eller rfid-taggar ännu.

Då behöver jag lite tips. Det första problemet som jag ser det är böckerna. Första jag inte är helt säker på hur jag ska göra (men som jag iofs skulle kunna experimentera fram) är huruvida jag vill scanna eller fota sidorna. De är ju av lite konstigare format vill jag minnas. Sedan vill jag ju inte ha den här "rullande kanten" som man får när man scannar eller fotar något som inte ligger helt plant överallt. Färger är viktigt för små barn också så det måste se levande ut, inte urvattnat.

Sedan är det ju att få ut böckerna på nya papper. Jag vill inte skriva ut dem på vanligt skrivarpapper, och inte heller laminera. Går det att få tag i nått slags papper som ser proffsigt ut, och kanske långt nog att jag kan skriva ut hela uppslag vore det bäst. Någon med erfarenhet av sånt, eller är det bara att satsa på ett trycker?

Att rippa kassettbanden bör vara ganska enkelt, köper en pryl och följer instruktionerna antar jag. Men om någon har tips här med tar jag gärna emot

tackar!