Konsol input lag via receiver vs direkt till TV

Permalänk
Medlem

Konsol input lag via receiver vs direkt till TV

Hej
Då jag köpte en ny Sony TV 55XH9005 så provade jag att koppla Xbox One X direkt till tv'n så konstaterade jag att
input laggen var enorm om man körde med "standard" som bildinställning, "spel" bildinställning löste detta förstås, men det jag inte fattar är varför det inte är nått problem med "standard" när Xbox:en är inkopplad via receivern (Yamaha RX-V583) till samma tv?
Är det nån som kan förklara varför det är så?

Permalänk
Rekordmedlem

En gissning är att receivern gör nått med signalen typ skalning eller att ingångarna på tvn på nått sätt är olika som i att de har olika förvalda dsp funktioner.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@mrqaffe: Ja nått måste det vara, har dock aldrig upplevt att "game mode" på olika TV gjort nån större skillnad när man kör via receiver (har haft flera)

Permalänk
Medlem

Är inte ovanligt att responstiden på en TV är i storleksordning 100ms i standard och kanske 10ms i gaming mode. Jag gissar på att det är det som skiljer. Om du kikar på lite reviews på youtube så kommer ser du att vissa TV apparater skiljer sig enormt beroende på läge.

Visa signatur

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce

Permalänk
Medlem

@Oppna: Jo men varför är det inte 100ms när konsolen är inkopplad via receivern?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman:

@Oppna: Jo men varför är det inte 100ms när konsolen är inkopplad via receivern?

Oj, missförstod dig. Det är ju konstigt. Kör du receivern på samma hdmi ingång som du testade konsolen?

Visa signatur

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce

Permalänk
Medlem

@Oppna: nej, receivern kör på hdmi3 som är ARC, xboxen på hdmi4, båda satt till "förbättrat" HDMI-signalformat,
"4K Upscaling" = off, på receivern

Permalänk
Bildexpert 📺

@Blomman: Rimligtvis en kombination av flera faktorer.

(1) TV-apparater har ofta "Spel"-bildläge och ett faktisk spelläge. Där "Spel"-läget är ett bildminne medan spelläget är en andra separat aktivering som kan köras i andra bildlägen också. Till exempel så att du kan ha "Standard", "Movie", "Vivid" etc. igång och fortfarande ha skärmen i spelläge. Spelläget aktiverar då på annan plats i menyerna, ibland ganska långt ned i menyerna.

(2) Så gott som alla TV håller olika inställningar på olika HDMI-ingångar. Ändrar du bilden medan HDMI 2 är igång kommer det normalt inte påverka HDMI 3 och så vidare.

(3) Det tredje är att inställningarna för en och samma HDMI-anslutning kan skilja sig beroende på vilket signal du kör. Det är ofta en "slot", eller minnesplats för 1080p med RGB-signal och en annan minnesplats för 4K med YCbCr och 10-bit och så vidare.

I praktiken kan en TV ha flera dussin bildminnen baserat på kombinationen av fysisk anslutning och inkommande signal.

(4) De fjärde handlar om signalformat och handskakning. När du kör Xboxen genom receivern vet inte TV:n att det är en Xbox i andra änden och Xboxen vet inte vilken TV det är på slutet av kedjan. Både TV:n och Xboxen handskakar och "ser" endast vad din receiver meddelar för information. Recivern gör garanterat någon form av signalomvandling vilket också kan trigga (3) ovan. Ifall din receiver har en on-screen-meny som lägger sig över bilden, till exempel en volymindikator så har det definitivt genomfört en signalomvandling.

Allt detta gör att du får olika upplevelser baserat på hur du kopplar.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tack för en utförlig beskrivning, man får väl bara konstatera att det är komplext hur det egentligen fungerar.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Blomman: Komplext? Tja... Det är de fyra reglerna ovan på ett ungefär. Finns ju poänger med att ha det på det sättet.

Rörigt och tidsödande? Ja, verkligen. Tillverkarna gör på olika sätt och de ändrar sitt sätt alldeles för ofta, kanske år för år. Men och samma TV kan man med lite tålamod lära sig att behärska.