Corsair RM650x v2 gör konstigt ljud i idle

Permalänk
Medlem

Corsair RM650x v2 gör konstigt ljud i idle

Införskaffade mig för ca 2 år sedan ny dator med ett Corsair RM650X RMX 650W V2.

Senare månader har mitt nätaggregat börjar göra konstiga ljud ifrån sig ibland när den är i idle, e.x browsar runt eller bara ser på en film så kommer det helt plötsligt.

Det låter som ett högfrekvent pipande som är snabbt 2 gånger och repeterar sig varje sekund. Ibland slutar det efter ett tag. Verkar som om jag drar igång något spel eller något så försvinner det. Sen kommer det tillbaka efter ett tag ibland. Hade det nyss efter att jag sett film i ca 20 minuter på datorn. Tabbade in i ett spel och det försvann fort. Nu har det vart tyst i ca 10-15 minuter. Såhär håller det på. Vad kan det vara frågan om? Läste någonstans att det kanske kunde vara en "cap" alltså en kondensator antar jag som är påväg att bli dålig? Tydligen smäller det jävligt högt när det väl ger sig och har ingen lust med att vara med om det alls. Men är inte helt säker.

Någon som har en aning om vad det kan vara och om man kan åtgärda? Har en Monster Core Power 100 AV (överspänningsskydd) som sitter innan dator som jag kan testa koppla bort. Misstänker dock att det inte borde ha med en sån liten grej att göra?

Permalänk
Medlem

Coil Whine?
Brukar låta såhär och är inget farligt: https://youtu.be/HP73edpQwgc?t=107

Är ju 10 års garanti på agget, så du skulle kanske kunna lämna in på garanti

Permalänk
Medlem

Nej har lyssnat lite på Coil whine och låter inte som det. Det låter lite som en hårddisk skulle vara fel på med ett tickande ljud med jämnt mellanrum. Pågår ett litet tag sen slutar. Har lyssnat på flera ljud på youtube på felande PSUer men ej hittat det ljudet jag har.

Har testat stänga av fläktkontroll och skit i BIOS (läste NZXT CAM kunde fucka med bios inställningar för ex CPU FAN_Header om den inte var inställd på 100 som kunde ge ljud) men hjälpte inte.

Har suttit och försökt stänga av program nu, och det sjukaste av allt är att när jag stängt av MSI Afterburner så har ljudet försvunnit 3 gånger nu. Fortsätter testa för att vara säker men undrar hur fan det kan göra så att ljud kommer från PSU. Det enda jag kan tänka mig är reglering av hastigheten på fläktarna på något sätt. Kommer ihåg att jag stängde av "Low level IO Driver" i Afterburner då Valorants anti cheat ej gick ihop med det. Om det kan påverka att det på något sätt blir ett missljud. Så sjukt skumt.

Permalänk
Medlem

Okej får undersöka saken vidare. Testade trixxa med hastigheten i MSI Afterburner på fläktarna manuellt och ljudet startade när jag höll på ibland. Nu verkar det borta men ibland när jag testar fläkten över 90% börjar det låta ett annat ljud. Blir väldigt osäker nu på om det då verkligen är PSU då dem sitter så nära varandra. Måste undersöka den här saken vidare under morgondagen. Något jäkligt skumt är det iallafall.