Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Intel Tiger Lake skymtas med turbofrekvens på 5 GHz

Intel Tiger Lake skymtas med turbofrekvens på 5 GHz

Förfinad tillverkningsteknik uppges låta Intels bärbara processorer i Tiger Lake-familjen nå väsentligt högre turbofrekvenser.

Läs hela artikeln här

Inte fel med bättre. Men när det gäller laptops så tycker jag usb 4.0 är det stora att vänta på.
Kör man lösningar med docka och har flera skärmar så är thunderbolt mer eller mindre ett måste, men det har sina säkerhetsbrister.
Frågan är om usb 4 och thunderbolt 4 kommer samtidigt som denna cpu eller är det för tidigt?

Om tidigare rykten kring i7-1185G7 (av märkningen att döma en 15 W laptop CPU från U-serien) där det hävdas maximal turbo om 4,7 GHz så är det inte helt omöjligt att ovan verkligen är en 10 nm krets då Intel Panther Canyon NUC 11 ska släppas under hösten/vintern körandes 28 W TDP versionen av Tiger Lake (den kretsen borde heta i7-11x8G7 om man följer namnschema från Ice Lake).

Men finns en annan, långt mindre spännande möjlighet också: detta är från Rocket Lake H. Program måste lätt kunna dra fel slutsats baserat på GPUn, Rocket Lake verkar bli en "chiplet" design med Xe GPU på 10 nm och en CPU-del på 14 nm.

Om så är fallet indikerar det två saker:

  • Rocket Lake kommer köra med Willow Cove (samma som i Tiger Lake) och inte Sunny Cove (den som används i Ice Lake) fast på 14 nm

  • Willow Cove bakporterad till 14 nm går att klocka ungefär lika högt som dagens Skylake, det betyder att IPC ökning (som bör vara >20 % då redan Sunny Cove har ~20 % högre IPC mot Skylake) kommer direkt översättas till bättre enkeltrådprestanda

Jag hoppas på att det är en i7-11x8G7, har redan budgeterat för en Intel Panther Canyon NUC 11 som ny "jobba hemma" dator.

@Yoshman: bör inte IPC sjunka en liten del igen då den körs på 14nm? längre trace lengths, ökade latenser = färre instruktioner per klock kan utföras.

Skrivet av SwedenVirre:

@Yoshman: bör inte IPC sjunka en liten del igen då den körs på 14nm? längre trace lengths, ökade latenser = färre instruktioner per klock kan utföras.

Samma mikroarkitektur på olika noder presterar ur alla praktiska hänseenden identiskt.

Finns prestandaläckor från vad som tros vara Rocket Lake. Där var storlek på L2$ 0,5 MB medan det redan är känt att Tiger Lake kommer få 1,25 MB L2$. Det hindrar inte att man kör samma mikroarkitektur sett till CPU-kärnan för Rocket Lake och Tiger Lake, men om L2$ cache (och möjligen även L3$) är mindre i Rocket Lake kommer den rimligen få lite lägre prestanda vid en viss klockfrekvens.

När kommer tiger lake för desktop då ? Rocket lake blir trevlig med o passar z490 moderkort då, slipper man köpa ny moderkort om man redan sitter på den idag

Skrivet av SwedenVirre:

@Yoshman: bör inte IPC sjunka en liten del igen då den körs på 14nm? längre trace lengths, ökade latenser = färre instruktioner per klock kan utföras.

Beror ju på hur långa ledningsbanor man har. Har du en ideal transmissionsledning med dielektricitetskonstant 10 så är utbredningshastigheten ca 10 cm/ns = 0.1 mm/ps. Antag en kärna på 10nm är 3x3 mm och på 14 nm då 4.2x4.2mm. Så gå från ena sidan till den andra blir då 1.2 mm längre så tar då 12ps längre tid. En klockcykel vid 5 GHz är 200ps, så inte läge att addera en hel klockcykel för det.

Vidare så är inte en ideal transmissionsledning utan det blir extra fördröjning p.g.a. resistans+kapacitans i ledare och last. Med 14 nm har du plats för en grövre ledare vilket ger lägre resistans och därmed kortar ned fördröjningen. Om nettot blir snabbare eller långsammare beror så klart på hur man dimensionerar det hela.

Gäsp.

Skrivet av patteSatan:

Trött?

Jag tror mer på att detta är 14nm än 10nm

5 GHz var det ja.. under ungefär en millisekund innan den throttlar.